ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, October 25, 2010

FROM KOREA WITH LOVE-ENTRY KHAS UTK BIRTHDAY AMIRUL ARIEF

SELAMAT HARI LAHIR YANG PERTAMA
 AMIRUL ARIEF
(25/10/10)

Entry ini saya buat khas sempena hari lahir Amirul Arief yang pertama. Sebelum mama teruskan mama minta maaf pada Arief sebab tak dapat sambut birthday Arief yang pertama.Mama jauh di Korea tapi percayalah setiap saat mama ingatkan Arief. Bila mama balik nanti mama akan ganti sambutan birthday Arief ye. Mama pun dah dapatkan birthday present untuk Arief dari sini iaitu jersy football Korea. Mama pun ada juga so kita akan pakai sama-sama.Mesti cutekan???

Sempena hari lahir Arief yang pertama mama doakan semoga Arief panjang umur dan sihat selalu. Semoga Arief menjadi anak dan cucu yang baik. Semoga Arief menjadi anak yang mendirikan solat dan dapat mendoakan mamapapa di sana kelak (doa ini hari2 mama pinta setiap kali solat), semoga Arief diberi kejayaan dan ketenangan di dunia dan akhirat. Semoga Arief sentiasa bernasib baik dalam setiap yang Arief buat dan semoga Arief dijauhkan dari segala bahaya dan dengki khianat manusia & iblis. AMIN

Mama nak cerita serba-sedikit pengalaman mama mengandungkan Arief. Dulu mama kurang percaya bila orang kata sikap ibu semasa mengandung akan beri kesan pada sikap anak yang dikandung tetapi selepas 2 kali mengandung; mama mula percaya. Masa mengandung Arief, mama amat sabar berbanding ketika mengandungkan Amana. Kalau papa tak dapat penuhi atau lambat penuhi apa yang mama nak makan atau perkara yang mama hendak mama takla nak mengamok macam masa mengandungkan Amana. Mama cuma sebut sahaja. Dapat ok tak dapat pun tak pe. Mama cuma mahu suarakan sahaja...dapat atau tidak itu perkara kedua.

Tapi mama memang tak boleh masak. Masa kakak bila kandungan makin besar boleh juga mama masak tapi masa Arief mama rasa nak je buang kuali tue.Tengok pun benci.hehe. Masa mengandungkan Arief mama naik risau sebab Arief diam je dalam perut.Kakak masa 2 bulan pun dah asik berpusing-pusing.Masa scan mmg doktor tak dapat nak tangkap pergerakan kakak tapi Arief berbeza betul. Arief nampak tenang dan masa  scan pernah sekali Arief tidur sambil silang kaki. Relex betul Ariefkan?

Arief lahir pun mudah.Sampai 6 cm pun mama tak sakit lagi. Masuk labour room mama naik susah hati sbb tak sakit.Mama siap g toilet pg buang air besar sampai nurse marah sbb risau mama terberanak dalam toilet. Bila mama rasa sakit sangat itu mmg mama nak bersalin. Wahhhhhhhh masa kakak dulu setiap minit mula bukaan 3cm dah sakit.Koyak baju papa mama tarik. Alhamdulilah Arief lahir dengan berat 3.05cm. Ringan sikit dari kakak tapi panjang dari kakak.

Oh ye di sini mama letakkan gambar2 Arief. Arief masa lahir tak putih sangat.masa 2-3 bulan mmg gelap. tapi times goes by Arief makin putih sampai makcik jiran kat umah kita ingat Arief baby baru mama. Haha.Kelakar betul.Kakak masa lahir memang putih mulus macam cina pastu agaknya sebab selalu sakit kulit kakak pun gelap masa kecik2 tapi bila besar makin putih.Mungkin ikut darah keluarga papa yang ada chinese blood. kalau ikut mama takle putih sangat....Ok mari tgok gambar2 Arief dari kecil ye..


 Gelap kan??

 Gelap lagi..

 da mula cerah

 Cerah

 Kulit Arief bersih.Kulit kakak warna macam tak sekata

 Totally putih

 Hai kawan2 mama

 Auch..Jangan hisap jari kaki ye. Arief masih kecil.Belum puas jadi bongsu

 Nyenyaknya anak bujang ne tido

 Hah..2 batang gigi

dah mula explore macam-macam

rambut saya dah panjang.
rambut saya lurus tak macam kakak yang kerinting
papamama cepatla potong
saya dah rimas rambut ne cucuk mata saya



Arief amat manja dengan mama.Arief menyusu badan sehinggalah mama dimasukkan ke hospital sebab desicatedd disc. Adalah 8 bulan Arief menyusu badan dengan mama.Masa itu baru mama berentikan susu badan sebab mama amat sakit setiap kali susukan Arief. Mama bangga dapat susukan Arief walau tak cukup 2 tahun spt yang mama idam-idamkan. At least lebih bagus dari masa kakak.Sebab itu antibodi Arief lebih kuat dari kakak.Cuma kulit Arief lebih sensetif dari kakak.

 Jaga Arief pun jauh lebih mudah dari kakak. Jadi takla kakak yang manja tue terasa sangat dengan kehadiran Arief. Tapi kakak memang cemburu dgn Arief dalam masa  yg sama amat sayangkan Arief.
Mama doa semoga Arief & kakak akan saling menyanyangi dan menjaga antara satu sama lain. Arief kena jaga kakak baik2 ye... sampai sini sahaja. Salam sayang dan rindu serta ucapan SELAMAT HARI LAHIR YANG PERTAMA dari mama yang jauh di Korea.. LOVE ARIEF SO MUCHHHHHHHHHHHHH


7 comments:

mrs.ecam said...

alahai mamma kt korea ek...hee...hepi besday arief...sonok bce perkembangan arief dr kcik smpi sthn dh ni....smoga jd ank yg soleh dan menjadi kebanggan mama papa yek...amin

Rizziela said...

Bestnya. Senang sangat masa bersalin & menjaga Arif...semoga Arif membesar sebagai anak yg soleh kepada mamapapa & menjadi anak yg berjaya dunia & akhirat

iem said...

happy bufday arif ... comel je gambar2 arif ni..moga jadi anak yg baik seperti yg mama doakan ye..

kinna said...

happy birthday arief..jauhnye hadiah arief..smoga jd anak yg soleh ye..

Mama Zharfan said...

epi besday dear :) mama bagi hadiah dari korea yer thn ni heheheh

Liza said...

Happy birthday Ariff.. eH, kalu baby hitam masa lahir, mmg akan berkulit putih..kata org la. like Adam..masa kecik ada kwn2 kata ikut ayah..tapi bila dh besar..kulit dia makin cerah lak

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

insya allah harap2 arief jadi anak yg baik.banyak auntie2 doakan kat sini hehe...