ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, November 30, 2010

Baby Children & Parents Expo

I pegi tau!! Ini pun sebab belas kasihan my fren si Linda. Ala dia pun memang sibuk ajak i pegi. Actually i dah lama tak pergi Mid Valley. En.Papa memang banned Mid Valley & Sogo dengan alasan ramai orang. Tapi musykil kenapa masa zaman courting tak pulak nampak orang yang ramai2 tue?? hehe..
I masih ingat kejadian En.Papa marah seseorang di MidValley sebab orang tue marah2 i and cik cashier. hehe...

Oklah stright to the point i pergi expo ne sebab asik beli Majalah Pa&Ma yang dok promote pasal expo ne. Biasalah mama2 memang tergedik2 kalau nampak expo macam ne.macamlah banyak sangat nak beli. I sibuk pujuk Linda beratur nak free gift utk registration tapi si Linda refuse..Jahatkan dia?? Ala we'all  pun kelam-kabut sbb lepas tue  nak g Charles &Keith.Linda yg sibuk nak pergi kenapa i yang rembat satu handbeg?? Nasibla murah jugak hehe. Alasan beli handbeg itu adalah esoknya ada Family Day so need sling bag utk mudahkan i mengawal Amana&Arief.(Kalau nak shoping tolong jangan bagi alasan!!)

Review utk expo ini: Orang ramai, sambutan hangat, sampai nak jalan pun susah, lagi2 yang bawak storler&buggy tue alahai..kesian.Kalau En.Papa ikut memang tadah telinga jelah kena bebel. Plus anak2 merengek2 memang nasib badan lah..Nasibbbbbbbbbbbb En.Papa tak ikut haha.

Tapi pada i barangnye  biasa je..tak murah pun.. Adalah 2/3 yang murah..Oh mamypoko mungkin murah sebab review Ayu Arjuna dia cakap murah. I pergi pun dah kosong kat Mamypoko tue.

Tapi kebanyakkannya kalau i beli on-line lagi murah. Tapi sebagai bukti i pergi i belilah satu t-shirt utk Arief &Amana. Sorang satu je hokey mama kalian telah hampir pitam & nak muntah. I  pun terfikir teror betul orang2 Malaysia membeli-belah dalam keadaan macam ne.. Adusss i memang nak muntah sebakul nasib tak bawak bakul!!

Oh dari opis cuma bayar RM4. Bahagi dua cuma RM2 je. Tapi kenapa balik lebih RM10?? Haha kami yang bijak cuma bagi nama UOA sahaja.Sedangkan di area KL ne ada 3 UOA. UOA Bangsar, UOA Pantai Dalam & UOA PJ. Bijak..Bijak.. SEKIAN!.

Sunday, November 28, 2010

NAK PROMOTE HUBBY SENDIRI NGEH NGEH

Kawan-kawan jangan gelak ye.. Ne nak promote ne..Ngeh..ngeh...Kalaulah ada sesiapa yang berminat AKA tergerak hati untuk beli insuran  Prudential bolehla contact my hubby ye. My hubby dah lulus all the exam.

Actually mula2 my hubby ne amik insuran sbb me yang paksa sebab semua adik-beradik me including my kids amik insuran & disebabkan tiada pengetahuan tentang insuran kami kerap kali tidak tahu hak dan apa yg sepatutnya kami pilih untuk insuran kami.Kalau kami banyak duit SANGATTTTTTTT no problemlahkan?.Tapi kalau duit tue ada tapi takle berlebih2 sangat pastilah kita nak bayar seminima mungkin tapi dengan beberapa benefit yang memuaskan hati kita ye tak? Dengan kata lain win2 situation.

Saya cite sikitlah (nanti saya buat entry panjang lebar) saya terjebak dgn insuran ne pada 2003 selepas saya kena denggi. Saya sihat je saya terus cari ejen insuran supaya pisang tidak berbuah dua kali.Perit sungguh rasanya bila kita dalam keadaan lembik tapi disuruh balik dan datang balik cuma utk check darah & masuk drip. (Oh saya faham masa tue 1 Malaysia juga sibuk dengan kes denggi sampaikan hospital penuh!!) Saya cuma ditahan apabila gusi saya berdarah & dijangkiti denggi berdarah. Sampaikan saya pernah balik dgn lubang drip di tangan supaya esoknya memudahkan doktor utk cucuk drip. Cukuplah sini je (tak syoklah cite sampai habis hehe) .Nanti saya juga nak buat entry tentang saya, Amana & En.Papa yang telah masuk hospital dengan gunakan insuran Prudential.Tiada masalah (Insya-Allah) dan dapat duit poket juga untuk menampung hidden cost spt duit minyak ,duit anak yg seorang lagi perlu dihantar ke taska, duit makan dan sbgnya.

Siapa berani kata kalau sakit duit tak penting??? Saya & hubby kalau boleh tak nak duit menjadi isu bila anak2 sakit lebih2 kalau sakit yang kena warded. tak nak sebab tak de duit anak2 lambat dapat rawatan, anak2 kena tranfer sana-sini utk cari katil kosong dan macam2 lagilah.. Cukup saya seorang yang merasa bukan anak-anak.. 


Oh berbalik kpd cerita saya paksa my hubby belajar insuran tadi...Akibat tidak tahu kami asiklah menambah premium. Sebenarnya kalau kami tahu at first palce tak perlulah banyak sangat yg perlu dibayar utk sebulan... So pada kawan2 yang berminat utk tahu lebih lanjut & dapat penjelasan & penerangan yang takde dolak dalih & tipu muslihat..cuba call ye.. Insya-Allah kalau boleh; hubby cakap boleh ; kalau tak boleh hubby cakap tak boleh.

Cuma bagi tau sebulan berapa yang mampu untuk bayar dan kawan2 buat pilihan sama ada nak:
1) simpanan pelaburan / pendidikan lebih dari yang lain
2) nak selesa ketika sakit dalam erti kata lain nak duduk bilik seorang tak mo kongsi2
3) nak elaun harian yang banyak.Adakah anda tahu anda boleh mendapat elaun harian sehingga mencecah RM400 sehari jika warded??Kalau ICU ada elaun tambahan lain
4) nak meninggalkan banyak harta tinggalan utk org tersayang kalau anda tiada
5) kalau anda kemalangan dan akan dapat MC yang berbayar... tau tak ada part ne??

Oh tapi kalau mampu  semua ne pun kawan2 boleh dapat. Kalau ala2 saya je so kita kena amik win2 situation punya part & bergantung kepada kepentingan& keperluan masing2..

Oklah sampai sini promo untuk hari ini.Feel free to call / msg this no 012-3279165 atau emel di rasta9755@gmail.com !!! Mekacih ye sudi membaca sampai habis kawan2....

Saturday, November 27, 2010

Wednesday, November 24, 2010

Arief is 2nd Winner in Good Night & Sweet Dreams Contest!!!

Hari ini rasa sungguh happynye bila dapat tahu anak bujang saya dpat no 2 dalam good-night-sweet-dreams contest. Saya ada buat entry yang Arief dapat Top 10 dan kalau dapat no 2 lagila saya buat entry..ngeh..ngeh.. syukur alhamdulilah dapatla tambah koleksi menang contest walau belum boleh beat AyuArjuna & Mama Zharfan lagi..

Tuesday, November 23, 2010

Alahai anak omak manja ne..ada2 je

Last week dah el.. Kata je nak try tak nak el kat entry ne tapi demi seorang anak apalah daya mama..Takpe mama ada lagi 2 hari cuti..Mama akan cuba bertahan dgn 2 hari cuti sampai ke hujung tahun!!Mama belum penah lagi terlebih cuti sejak 7 tahun keja & tak mo pecah rekod tue...... Tolong mama ye sayang.Kuatkan semangat tue......

Tapi tengokla!! Balik dari taska nampak mata dia bengkak teruk!! Ne mesti kena gigit. Binatang apalah gigit dia lagi. Nyamuk pun dia tak tahan ini pulak ..mmm..binatang apa ye?? kalau mama dapat binatang tue ; mama picit-picit sampai mati!! Tapi  yang buat mama senang hati bila tgok Arief tetap beri pose terbaik kat mama.. Cayang Arief!! Jangan esok bengkak lagi terukkkkkkk udah leeeeeeeeeeeeee.. Ada yg kena buat lawatan kat klinik nanti.. Dan ada yg EL lagi..TIDAKKKKKKKKKKKKKK

Amana& En.Papa in Top 25 Papa & Baby Contest

Alhamdulilah.. Amana pulak dapat masuk Top 25. Selalunya Arief yang banyak menang.Happy sangat mama ne tau. Tak kisahla menang ke kalah dah sampai Top 25 dari ramai2 contestant dah cukup buat mama happy.. Oh result tgok sini ye

Personal Calender Giveaway 2010

Nak personal calender free??
Meh join kat sini ye

Tuan umah minta letakkan 2keping gambar yg rasa best
Terus terang pada saya gambar anak2 lah yg paling best!!
Jadi saya letak beberapa gambar
Kalau menang tuan umah pilihkan ye..


 Sweet je tgok Arief gengam tangan dan Amana dgn botol susu

 Kalau anak2 dah besar ingat dapat ke amik gambar macam ne lagi??

 Kasih seorang kakak

Arief buat muka pelik, Amana buat muka renyih!!

Date2 yang istimewa spt berikut:

04/02-tarikh kahwin
13/10-besday saya
28/10-besday En.Papa
06/07-besday anak(Amana)
25/10-besday anak (Arief)
21/8-besday mak
15/11-besday ayah
2/1-besday along
19/12-besday ada
16/11-besday ina
2/7-besday madan

Monday, November 22, 2010

Littlemummydaddy di Portal Niaga Anda

Hehe rasanya dah lama dah saya hantar application untuk online shop saya utk   join kat Portal Niaga Anda ne. Tadi baru saya perasan ada msg kat chat box yang bagitau  online shop saya  telah diiklankan di sini.TQ ye tuan tanah. Kalau kawan2 ada online shop bolehla iklankan kat sini jugak..

Unicef’s Stop Child Abuse Campaign

Hai kawan2 jom join GA diatas ia diwar2kan oleh mombloggersplanet.
Lepas tue meh join ini pulak Raise Your Hand, Stop Child Abuse sebagai tanda sokongan kita kepada kempen ini. Kita sayang anak2 kitakan? So jom join!!!

Gelojoh Candid Contest

 Join GA diatas. Meh join reramai!!


Ne gambar anak saya tau
Masa ne saya buat spegeti
Kalau macam ne tak gelojoh tak taulah
Saya suruh pakai sudu/ garpu dia kata lambat
Sudahnya semua spegeti dia gengam je guna tangan


Saturday, November 20, 2010

Yippie menang lagi

Tak rugi saya asik membelek pemenang lucking draw dari no 20 sehingga yang tekini. Saya dapat tahu keputusan ne masa tgok menerusi hp saya. Nak melompat saya. .. Sukaaaaaaa..Alhamdulilah.. Menang walau cuma GA menerusi blog sangat seronok rasanya...  Dan saya amt berterima kasih pada tuan rumah2 yang telah pilih saya untuk beberapa ga &contest ye..

Apa lagi kalau menang thru magzine kan??  Yippieeeeeeee saya juga nak share kegembiraan hati saya utk entry seterusnya dgn tajuk MENANG "PROMOSI PA-MA" LUNATOTS.COM/SURI

Friday, November 19, 2010

@ Zoo Negara

Ini cerita dah basi sikit hehe..balik je mama dari outstation, En. Papa beria2 nak bawak ke zoo utk happykan anak2.. Tapi Arief tetap dgn muka 14 dia. Arief kalau boleh nak saya peluk je. Duduk dalam stroler pun tak nak. Sepanjang2 pusing zoo tue saya peluk dan bercakap2 dgn Arief. Bila saya dah sakit belakang pass pulak kt en papa. Amana pling exicted. Tgokla gbr2 ye...

 Arief toya je

 Amana dah penat


 Ikan nk cium mama la Amana

 Arief yg seolah2 takde perasaan

 Sapa amk gbr ne??Amana tauuuuuuuuu
Okla gambar centre.Nampak muka mama&papa
Bolehla amik class photography

 Mana lagi cute Amana ke penguine?

Ikan ne gigit Amana...

 Mama ne cat ke?? Besarnyeeeeeeee

 Mama yang kecik tue umur macam Amana ke??

 Mama, badak ne sleepla..

 Bang. sedapkan kalau b buat sambal udang utk papa? Yummy!!
Fresh betul!!

 Teror tak mama dapat amik gambar ne

 Penguin berenang2 dengan gembira

Hai anak papa ne dah bawak jalan pun melepek jugak ye?
mama dah balik jgnla sedih lagi
Nanti mama tidurkan Arief macam biasa ok
(Ayat2 pujukan En.Papa yg tak laku haha)

Arief in Top 10 in Good Night & Sweet Dream


Alhamdulilah walau cuma baru diisytihar Top 10 in Good Night & Sweet Dream  saya dah happy. Dapat jugak si kecik ne tayang muka hehe. TQ ye tuan umah.

Oh Arief tak sihat sepenuhnya lagi saya dalam proses menyihatkan Arief sepenuhnya. Alhamdulilah semalam cuma sekali je Arief muntah waktu malam dan sedikit cuma.

Saya dah plan utk bawa Arief ke taman di sebelah kondo kami. Selalunya 2 minggu sekali rutin saya bawak anak2 ke taman waktu pagi utk mereka amik udara segar.Almaklumlah umah ala2 kotak burung merpati kenalah kreatif & kritis sikit utk kesihatan anak2. Dahla umah mcm kotak merpati kehidupan pun macam burung merpati jugak haha..Pagi2 anak dah ke taska hampiur magrib baru balik. Kesiankan anak2 zaman sekarang?? Jadi bila masa mereka beriadah..

Walau banyak keja umah yg perlu dibereskan saya akan make sure ada masa utk anak2 hidup udara pagi... Ini dah hampir 1 month saya tak bawak... Ini juga salah satu faktor yang menyumbang pada ketidaksihatan mereka.

Wednesday, November 17, 2010

Baby With Bottle Giveaway


Join GA diatas 

Saya pertaruh gambar di bawah ye..


Contest Like..Like

Saya join GA diats .
Saya tahu contest ni dari  Cute MUm
 
Di bawah ini syarat2 untuk join GA ne tau...
2) Nyatakan dari mana korang tahu mengenai contest ini …
contoh: Saya tahu contest ni dari  http://www.dilahdilot.com/nurulzcollection/ *gantikan url NC dengan url referral korg*
3) Tinggalkan komen berserta url dan nama facebook korang di komen ini..Ini untuk memudahkan kami mengesan jejak langkah peserta contest ini.
4) Copy dan paste entri dalam ‘contest like..like’. Kemudian sebarkan contest ini ke rakan-rakan bloggers korang yang lain. seramai yang mungkin tau. sebabnya… ada hadiah yang menanti untuk peserta yang namanya paling banyak disenaraikan sebagai referral..
Hadiah dan Pemenang??
Hadiahnya ialah…RM50.00  untuk mereka yang menjadi referral teringgi dalam mempromosikan contest ni.
Pemenangnya pula akan diumumkan seminggu selepas tarikh contest ini tamat.
TARIKH TAMAT??
Contest bermula pada hari ini…14 November 2010
Contest berakhir pada …15 Disember 2010

I WANT SEVENTH GENERATION PRODUCTS!”

Saya dapat tau tentang contest diatas dari  clothdiapermalaysia dan ianya ditaja oleh seventhgeneration dan lifestylegreensolutions. Jom lah join ramai2. Selalunya kalau join mesti nak tau apala hadiahnye.. Hadiah best tau....

 Best tak?? Ini antara hadiahnya.. Bestnya kalau dapatkan???

Salah satu syaratnya ialah kongsikan tentang eco-friendly product. Yang terlintas di fikiran saya adalah Cloth Diapers atau lampin moden sebab saya telah menggunaknnya. Selain menjimatkan, lifestyle green ia juga bagus untuk kesihatan anak2. Arief tidak pernah kena rashes jika nak dibandingkan dengan Amana yang kerap dijangkiti rashes ketika dahulu.  Dibawah ini saya letakkan gambar anak-anak saya ketika mengunakan go green product ini. 

Anak ke dua saya. Amirul Arief. Saya mula menggunakannya ketika anak kedua saya lahir. aya gunakannya sejak umurnya 3 bulan.

Ini anak pertama saya. Saya gunaknnya kerana adiknya juga gunaknnya. Terbalikkan?? Tapi itulah kenyataannya. Saya tiada ilmu ketika itu tentang go green/life style green. Saya cuma terbuka hati apabila ibu saya belikan cloth diapers ini. Saya juga hantar Cloth Diaper ini ke taska. Ini entry saya buat kali pertama saya hantar cloth diapers ke taska. Berdebar2 rasanya takut juga adakah saya menyusahkan guru taska jika saya gunakan cloth diapers.Alhamdulilah kini anak saya yang kedua telah setahun dan selama itu saya hantar cloth diapers ke taska..Alhamdulilah cikgu taska tidak pernah komplen...

 Saya telah ada hampir 20 keping cloth diapers.Ini antara koleksi kami.
Selain untuk menambah wang saku & kenalan inilah salah satu caranya saya perkenalkan konsep go green/lifestyle green kpd org lain.Saya telah buka online shop saya sendiri iaitu http://littlemummydaddy.blogspot.com Dan kini ada beberapa kawan2 saya di pejabat juga telah menggunakan cloth diapers melalui online shop saya.


Saya juga gunakan beg  diatas untuk menyokong go green/lifestyle green. Dengan adanya beg ini saya akan dapat tambahan mata malah menggurangkan penggunaan plastik yang kita semua tahu ia adalah item yang sukar dilupuskan dari muka bumi.


Di bawah ini adalah barang2 yang menatik minat saya daripada lifestylegreensolutions dan seventhgeneration

Gentle Foaming Cleanser, 120ML (4 oz)

Kulit muka  saya adalah dari jenis kulit berminyak dan saya tidak boleh menggunakan pencuci muka yanh mengandungi terlalu banyak bahan kimia. Dahulu saya menggunakan produk Sari Ayu dari Indonesia dan kini amat sukar untuk dapatkannya.Dan sekarang saya tidak guinakan sebarang pencuci muka kerana tidak berjumpa yg sesuai dan saya tidak berani mencuba produk yang banyak diiklankan kerana kulit saya juga sensitif


Chlorine Free Stage 1 Baby Diapers 8-14 lbs (3.6 to 6.4 Kg), 44 diapers

Walaupun saya adalah pengguna cloth diapers tetapi kadangkala saya masih memerlukan disposal diapers terutama ketika anak saya diserang cirit-birit yang teruk dan pastilah pilihan saya ialah yg berkonsep lifegreen produk.Ini kali pertama saya tahu tentang diapers begini.


Genetic Algoritha Giveaway

Join GA diatas.Jomla join ramai2..Closing date 050110

Saya tag:
kinna,
Live As Mama Liza
Mama Haziq aka Linda
Imtinan

Tuesday, November 16, 2010

Jom Join ..Mama Rifqy Giveaway

Masuk GA yang dianjurkan oleh:

Saya nak bantal itu!!!
Ucapan: Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke dua pada 6/12/10 dan semoga kekal dengan kasih sayang yang sama (malah lebih lagi) dan makin bertambah-tambah walau usia perkahwinan semakin "veteran"!!

Sunday, November 14, 2010

Tag Dari Ferry Punya Blog



Saya di tag oleh Ferry.Gambar atas ne. Haha.Jangan nak buat spekulasi ye. takde maknanya saya ada bf bila saya ada En.Papa. Dia bujang lagi tau & sedang cari calon isteri. Kalau berkenaan pgla blog dia. Kuang..kuang.. Okla ye saya jawab.Kene citer 25 random things tentang diri sendiri.


1. Saya wife kpd En.Papa
2.Saya mama kpd Amana& Arief.
3.Saya adik kpd Sheila
4.Saya kakak kpd Suhada, Madan & Ina
5. Saya sahabat  kpd Myza.
6.Saya geng makan,gosip,shoping,make up, berangan etc etc kpd Linda
7.Saya pernah masuk tarian masa tadika & itulah kali pertama & terakhir.
8. Saya suka masak utk En.Papa.Kdg2 je mood hilang.
9. Saya suka baju sutera.
10. Saya suka barang Sari Ayu.
11. Sekarang saya kemaruk buat blog & masuk contest.
12. Sepatutnya ini no 1.Saya anak kpd Rohaya & Saleh.
13. Saya amatttttttttttttttttttttttt syg pada mak saya!!!
14. Masa kecik amat manja dgn ayah.
15. Masa kecik2 saya akan suap adik bongsu saya makan.Lauknya ikan goreng + kicap.Hari2 masa mak keja. Lauk yg sama sbb saya tak reti masak lagi.
16. Hari2 saya mask sambal sbb hsbd saya mesti makan hari2!!
17. Saya & En.Papa satu universiti tapi tak penah pun jumpa.Malah kami tinggal di lorong yg sama semasa dia menyewa dahulu tapi tak penah pun jumpa.Kami jumpa di opis. Magickan jodoh itu??
18. Saya amat penyabar bila saya gembira, saya mudah marah kalau saya penat.
19. Saya tak suka org gangu saya masa saya sibuk!!
20. Saya tak tahan dgr anak2 menangis & saya akan turut kemahuan mereka.
21. Saya cuma boleh pakai gincu Maybelline sahaja. Dah banyak kali cuba 4/5 jenama lain sudahnya luka bibir saya
22. Kadang2 rindu suasana menjadi student& bujang tapi amat sayangkan tanggungjawab sbg wife&mama sekarang.
23. Mudah mesra&sayangkan org yg melayan saya dgn baik.Ahakssssssss.Alah semua org macam tuelaaaa.Kalau org layan kita kasar kita nak baik ke dgn org macam tue?? Boleh jauhkan diri kalau anda tue macam tue...
24. Saya jenis yg sayangkan persahabatan sbb itu ada beberapa org yg masih kekal walau telah bertahun2.
25. Oh kenapa saya suka En.Papa& kawin dgn dia. Dah jodohlaaaaaaaa.Walau En.Papa itu garang tapi dia pandai amik ati saya & sayangkan saya +  anak2.Ahakssssssssss .Kan papa????????

Kena pulak tag org lain. Sampai 25 org?? Waaaaaa banyak nyeeeeeee
Takpela saya tag kalau nak buat , buat ek.  Tak nak pun takpe..
1.Myza
2.Linda
3.Wansteddy
4.Mama Zharfan
5.Kinna
6.Live As Mama Liza
7. Julaiha
8. Adik saya Sariena!! (Mesti letak antara 25 tue"kakak saya yg paling cun adalah Angah" haha

Dahla tak tau sapa lagi..Manyaknyeee...

Siapa bangun awal, Allah buka pintu rezeki!!!


 Dulu masa bujang2 tiap2 Sabtu & Ahad adalah hari bangun sampai matahri tegak sampai atas kepala kecuali masa tue ada outstation (lepas solat Subuh ye ).Tapi nak tidur sampai matahari tegak atas kepala pun tak tenang. Sebabnya?? Ada suara merdu melaungkan& secara berulang2  "SIAPA BANGUN AWAL, ALLAH BUKA PINTU REZEKI!!!: Sapa yg dok menyanyi2 di waktu mind set mengatakan hari weekend adalah hari istirehat??? MAKLA!!! Siapa lagi..Adoi masa tue dalam hati.."mak ne org penatla dahla Isnin-Jumaat keja!!

Masa tue terlupa buat2 lupa  pulak mak pun keja juga.Tapi mana kekuatan mak  utk bangun2 pagi tue datang ye??Tapi sekarang sejak galas tanggungjawab jadi ibu saya juga rasa tiada beza Isin-Jumaat atau Sabtu-Ahad. Saya akan bangun awal kerana dah beratur apa yg perlu dibuat dalam fikiran.

Hari ini anak2 tak sihat.Jumaat lepas cikgu taska call minta ambil Arief awal sbb tiba2 je si manja itu demam panas!! Sehingga hari ini Arief belum kebah tapi kurang juga dan  masalahnya Amana pulak panas sgt2; Saya tau sikap Amana kalau dia sakit dia tak nak makan minum dll.Dia menangis je & itu  buat dia makin sakit.Tapi kalau dah perempuan, perempuan juga bila saya cakap nak shopping dengan segera dia bersiap. Saya nak bawak dia keluar menghirup udara luar dan bawak dia berjalan2 supaya dia berpeluh & sihat. Kalau dok umah menangis jelah kejanya.Tak nak makan pulak tue...

Saya & Amana keluar seawal 9 pagi.Awal?? Awallah jugak.En.Papa & Arief masih tdo.Oh sebenarnya saya bagun 6.30 dan melayan Arief. Buat susu.Melayan dia yg berak 2 kali. Letakkan asam jawa supaya panas badan dia keluar dan menunggu dia tdo.Lepas tue mandikan Amana & masih sempat basuh baju dgn tangan (ada baju masuk mesin, ada yg basuh tgn).

Saya bawa Amana makan di kedai mamak. Dia nak makan telur je. Tapi saya berjaya pujuk dia makan nasi lemak jugak + neslo panas. Saya suap & melayan dia berbual2 sehingga tak sedar separuh nasi lemak tue dia makan. Kalau kat umah ingat dia nak makan dlm keadaan dia tak sihat?? Kirim salam..........



Lepas tue saya plan nak beli barang pasar opssss saya nak beli sampul surat jugak (hehe nak hantar contest.Saya dah mabuk contest ne semua sbb AyuArjuna& Mama Zharfan yg selalu menang buat saya teruja nak jadi macam diorang). Masuk kat kedai utk beli sampul surat si Amana nampak Upin& Ipin.Nak bagi dia happy saya belikanlah..


Dalam perjalanan nak beli barang pasar nampak pulak kedai kecil yg menjual tudung2.Dan terjebak lagi!! Beli 2 shawal di atas. RM20 utk 2 helai. Saya ne susah nak berkenan jadi saya amik je bila mata ne dah berkenan walau tak tau nak pakai dgn baju apa. Kang balik umah meyesal & teringat2 pulak.Lepas tue singgah pasar beli barang basah.Udang, sotong, ayam & sayur2.Beli juga nasi lemak & paper utk En.Papa. Arief awal2 saya dah buat bubur sebelum keluar.

Balik je saya sidai kain yang mesin & basuh tangan tadi, Saya baca paper dulu. Penat jugak bawak keta & meronda dari jam 9.00 pagi sampai 12 tghari.Hehe. Bila bawak keta saya rasa happy & bebas sbb selalunya En.Papa yg bawak (saya pun tak reti sgt jaln2 kat Kl walau saya ne mmg lahir kat sini sbb mak&adik2 saya mmg selalu bawak saya ke mana2). Kdg2 saya rasa saya ne terlalu bergantung dgn org lain. Sebab tue hari Sabtu & Ahad adalah hari saya berdikari walau cuma sekitar Puchong& area sekitarnya.Hehe.

Masa dalam keta saya pegang dahi Amana. Nampak peluh2 menitis dari dahinya.Terkena matahari pagi & berjalan dari kedai ke kedai buat dia sihat & alhamdulilah masa saya sedang menaip ne badannya dah sejuk& tak panas lagi.Harap2 sihat terus. Tapi Arief masih panas saya nak usaha utk Arief pula. Saya nak dia sihat supaya saya/En.Papa tak perlu cuti.Cuti kami mmg habis sbb anak2.Takdenya nak cuti saja2.Saya dah belajar sejak zaman Amana kami akan simpan cuti utk anak2 sakit. And cuti tue pun dah nak habis.. Bahaya ada lagi sebulan untuk ke tahun depan..Ada lagi baki cuti tapi  malu pulak kalau terlebih cuti & saya pulak  kena potong gaji sbb terlebih cuti nanti...Tapi kalau dah terpaksa camana? Anak2 lebih penting..

Nampak gambar diatas. Lauk utk makan tghari & malam NASI TOMATO!! Walau saya sorang yg makan sayur biarlah..Harap2 bila Amana makin besar dia pun akan makan sayur bila tgok saya tak berenggang dgn sayur. Saya siap masak pada jam 3.30. En. Papa mesti makan lewat petang sbb dia dah makan nasi lemak yg saya beli masa saya balik jam 12.30.

Berbalik kepada tajuk entry apa yg rezekinya?
1. dapat beli barang pasar
2.dapat beli shawl
3.dapat basuh kain
4. dapat belikan CD Amana
5. dapat masak lauk utk family

Yang paling best dalam banyak2 tue dapat luangkan bersarapan berdua dgn Amana diluar. Rasa berkualiti sungguh hari ini. Dan bila saya balik saya buat semua keja umah dgn happy.Selain habiskan masa dgn Amana itulah cara saya mereleze tension sbb saya juga kena keluar utk hirup udara supaya saya rasa gembira & dapat buat semua keja umah tanpa tension. Itu tips saya. Dari saya balik saya langsung tak duduk tau sampaila ketika saya menaip ne... Rasa ibu yg hebat je .haha. Saya percaya apa yg mak saya cakap "SIAPA BANGUN AWAL, ALLAH BUKA PINTU REZEKI!! Rezeki tue dalam pelbagai rasa tak semestinya duit jeeeee!!!