ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, March 22, 2011

Cara Wardina Saffiyah Mendidik Anak Solat

Mampukah saya?? Saya akan cuba!!Kalau mak saya boleh mendidik kami adik-beradik bersolat takkan saya tak boleh. Terngiang-ngiang mak memekik kerana kami tak bangun solat Subuh. Walau dah lewat mak paksa juga kami solat.Kadang-kadang dengan jeritan kadang-kadang dengan pujukan.I bless have a mother like her.. Love you mak.. Ok bacalah ye catatan Wardina ini..

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm.

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...
I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat.
(hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....
ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 tahun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what???? She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....




Ini siapa?
Anak saya Dalia Amana
Semoga Amana pun akan jadi macam Amna anak Wardina tue ye (nama pun dah hampir sama)
Selalu mama doakan agar Amana & Arief menjadi anak yang mendirikan solat

p/s: Ramai yang telah buat entry tentang cara Wardina ini tapi saya letakkan di blog saya supaya ia dibaca oleh orang-orang yang saya sayangi... dan juga yang sudi membaca dan menjengah blog ini.. sharing is caringkan?

10 comments:

Mama Zharfan said...

very inspiring..thanks for sharing..nak praktikkan utk my zharfan gak :)

transformed housewife said...

thanks for sharing the story. I've also started to teach Fathini about SOlat. Just clicked HB for you.

kejora said...

good info..thanx for sharing..

hazman aka species1980 said...

tips yang bagus untuk parent nie.... anyway thanks in advance sebab nak share info pasal intake MAS CABIN CREW TU.....

mama rifQy said...

Tuh la..me ade bace gak!! tersentuh hatii tauuu

Adyshariz said...

sejuk hati bila ada org yg bersungguh2 mengajar anak solat, walhal, ada yg kerja jadi ustazah pon x terfikir cara wardina ni..moga kita mengambil iktibar dari cara beliau..

nice sharing,

AyuArjuna BiGoshh said...

ya allah kagumnya..my kids esp yana ada sikit liat2 dalam bersolat :(

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

budak ne mmg kena didik dari kecikkan baru displin bersolat tue tertanam dalam diri..

Liza said...

Hmm.. bagus nih. Camna lah anka teruna Liza nanti yer..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila pun try je..nanti kalau dah 7 tahun tak mo sembahyang mmg kenalah pukul sikit..