ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, April 22, 2011

ADVERTORIAL POST- PAYUNG ITU TELAH KAMI BELI (KES 1)

Saya pernah janji di sini utk coretkan pengalaman saya ketika kes Amana masuk hospital. Saya copy paste sahaja dari blog lama saya. Blog lama saya ne dah saya privatekan. Silalah baca ye..


1/3/2008 jam 3 pagi aku & hsbd kejarkan amana ke SJMC. dah 4 hari amana demam panas. smlm jam 4 pagi jugak bawak amana pg sunway medical center tapi tak warded..masa tue suhu 39'C. masa ke sjmc pulak suhu dia dah 41'C aku dah tak sanggup tunggu... dah buat mcm2 tepek asam jawa, sponge kan tak jalan..lain pulak jadi..amana jadi mengigil2 sampai biru bibir..

aku keraskan ati bila doctor cakap kena masuk air..terbayang2 wayar sekecik tue masuk dlm tangan dia yg mugil...amana punya mengamok lepas masukkan wayar tue sampai aku kena bawak dia kat sudut2 hospital masa nak tunggu masuk wad sbb jeritan dia mengangu pesakit2 lain..aku pun naik bingit dengar suara dia...apa lagi org lain yg tgh menangung keskitan tue...aku paham sakit..mesti dia marah aku biarkan dia kena cucuk..tapi amana dah mula tak nak minum..tekak dia mesti perit sbb tue tak nak minum..mana suhu nak turun kalau tak minum..tpaksala buat cara lain..masukkan air ...maafkan mama ye amana...



bagus service sjmc masa kat wad setiap 2 jam nurse masuk amik suhu..check drip etc etc sampai aku yg tak sempat lelap..baru nak lelap sorang lepas sorang nurse masuk...tiap2 pagi cleaner datang cuci bilik,makanan pun ok..siap tanya puas hati tak dgn makanan..aku mintak dr check tekak amana dan doktor check..mmg betul tekak amana dah luka..dr bagi ubat titik kat mulut..ini 1st time amana makan ubat titik dlm mulut.. 5 titik setiap kali makan.lepas tue alhamdulilah amana mula minum...
 
amana ne cepat tangkap apa org buat kat dia ..masa mula2 masuk wad nampak je org pakai uniform putih&pink dia jerit dulu tanda protes..agaknya dia ingat nurse2 tue nak cucuk dia lagi..sampaikan nurse takut nak amik suhu dia ..hehe..nurse cucuk antibiotik kat wayar kat tangan, dia mengamok sekuat hati..bukan cucuk kat kulit tangan kat wayar drip tue je..itupun jerit semacam (penakut macam mama dia..) tapi masuk hari ke 2 dia tau nurse tue tak buat apa2 dia yg hulur tangan..senyum2 kat nurse..amana punya tangan dua2 berbalut..sbb tak nak tangan lagi satu tarik wayar drip kt tgn yg sebelah lg..mula2 dia cam pelik sbb jari2 pun takleh gerak..tapi hari ke 2 dia blh capai puting dia & masukkan dlm mulut dgn jari berbalut tue..bijak anak mama...
 
sepanjang kat hspital tido2 ayam je.. sbb amana dah biasa tido bgolek2 kat umah..abis kat sini pun buat peel macam tue..bukan kira wayar drip tue tegang2 nak putus berbelit kat badan dia... aku kena selalu tgok dia..betulkan wayar2 tue... ada sekali tue aku tgok dia diam je...ingatkan buat apa..rupanya tgh asik gigit wayar drip dgn 2 batang gg yg baru tumbuh tue!!! amana..amana...

semua bil ne insuran yg cover termasuk rawatan awal di sunway medical center.....kalau tidak kopakla aku & hsbd nak bayar..baru 4 bulan join insuran amana dah kena warded dgn bil RM2104.kiranya pulang modal betul..total insuran prudential tue aku baru bayar RM400 je (1 bulan-RM100) ..

Then 1 hri jaga amana  dapat elaun harian RM300.Bukan kami sebagai ibubapa nak duit ne tapi dgn duit ne kami bayar balik insuran bulanan amana tue pada bulan berikutnya...& katalah kami ada baby lain & sorang anak masuk hsptal,sorang lagi kenalah nurseri jaga..duit elaun tue la yg tampung semua tue.. kiranya anak masuk hospital dgn adanya insuran ne kami tak perlu risaukan hal kewangan..kami cuma nak yg terbaik utk rawatan kesihatan anak..tak nak ada sekatan semata2 sbb kewangan...lagipun ofis kami tak cover kesihatan anak..kenalah kami fikir alternatife lain...kami jugak nak keselesaan supaya kami berdua dapat tinggal sebilik dgn amana masa dia sakit..kalau gomen manalah dapat tgal sebilik dgn anak..pastu nak dapat 1st class bilik kan susah walaupun kami layak..kena tgok kekosongan pulak..so kami decided amik insuran utk kesihatan & keselesaan anak2 kami..+ ada jugak simpanan utk pelajaran..amana 17 tahun ada dalam over 20K utk duit belajar dia..harap2 amana jadi budak baik tau hargai apa yg mama & papa buat utk amana ye... alhamdulilah dgn rezeki yang Allah berikan



Nota: Advertorial post dari En.Papa hehe. ( En.Papa -Sila bayar iklan ini ye pada saya). Saya terlupa pulak nak snap bayaran prudential pada kami. Guna hp tak clear langsung.nantila saya try guna camera. (Ada proff baru orang percaya kan?) Ketika kejadian ini En.Papa belum lagi jadi ejen insuran Prudential. Kami beli dari ejen lain.

Kalau ada yang berminat feel free to contac my lovely En.Papa 0123279165 / rasta9755@gmail.com . Alhamdulilah sekarang dah ada beberapa client yang percaya dengan En.Papa.Nanti saya sambung kes saya dan En.Papa masuk hospital pulak dengan gunakan Prudential juga



8 comments:

Ummi Danish said...

kecian nya amana. bile tgk gambar ni teringat plak Danish kene warded kt DamAI Specialist sbb skt mulut and tekak gk. sampai tak nak makan.

kinna said...

untung ade insurance,kan.. kitorang anak beranak sume ada insurance..ye la, malang tak berbau :)

transformed housewife said...

kami tak ambil lg insurans kesihatan. HB utk Ila.

Norhafiza said...

kakNo pun ada pengalaman anak2 masuk wad. Yang paling kejam tu kakNo masih dalam pantang si Fadhlan huhu..kesnya Farihin umo 1tahun lebih kena sawan akibat demam panas..2x kena cucuk jarum yg masukkan air kat tangan tu sebab Farihin cabutkan senyap2..bahya tul la!

Liza said...

Comel jerk amana waktu ni... Ila, lain sket gaya bahasa ila dlm entri ni... :)

Liza baru je terminate insuran lama Liza sbb tak berbaloi dgn bayaran bulanan. Ni tgh cai insuran nak sambung balik sebelum umur semakin tua..

e.l.i.z.@ said...

sgt2 la untung, br byr rm400, dh warded n bill 2k+..eli penah amik medical card prudential tp sbb salah paham, eli convert to plan lain tp stil under prudential la hihiih

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

umidanish:mmg tak sanggup tgok anak2 masuk hospital

kina:malang tak berbau .elokla dah sediakan utk anak2

TH: kalau ada rezeki lebih TH amikla. lagipun ada simpanan sekali. utk anak2 serendah 100 dah cukup da

Norhafiza: mmg kalau jaga anak msa sakit kita tak boleh nak tdo lena bahaya

Liza: hehe..itu masa mula2 berblog.. mehla kalau nak try prudential..dengar2 je dulu

eliza- janji ada eli sbb kita ne sakit ok lagi,anak2 tue.. tak sanggup

Wansteddy Tales said...

COmel sangat amana masa kecik ^^ putih melepak! skrg dah makin cute, suka tgk muka Amana. sejuk mata mandang :D