ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, June 8, 2011

"Poem for abah" in conjunction with Happy Fathers Day

ABAH         (Saturday, April 23rd 2011)
Assalamualaikum w.b.t, I don’t know how to begin with, but I miss you,  its been a while isn’t it? I can’t even remember any other time since the last 19 years have I been away from you this long…

Abah, selamat hari lahir... and this is for you...

Abah,
do you remember?
those days when we used to go to mamak every Sunday morning, then we continued pulak dengan fishing at the lake?
those days when we used to play badminton at the park, and you taught me to ride my bike (which i totally forgotdah)?
those days when we used to go to Jalan TAR naik komuter every Saturday, and then we went pasar malam jugak,   because i love to buy cartoon stickers, especially Winnie The Pooh?

You were always patient to wait, to teach, to guide, to be there...
And for that i thank you Abah... from the bottom of my heart, i thank you...

Time passes, as it always will, and i grew older, we grew older Abah,
and life, brings the both of us on different tracks, on pathways that diverge too far from one another,
but Abah, my 18 years with you, have taught me to be strong,
you have taught me well to remember who i am, where i come from,
and most of all, insyAllah, islam will always be my way of life...

Abah, though, we are not going to always be together kan from now on, tapi Abah jgn risau sangat tau, you taught me that Allah sentiasa ada :)
InsyAllah this journey that i have, i dedicate it to the both of you, Mama and Abah...

Abah,
you were always there by my side, always have and i know always will,
you've been my pillar of strenght, your strong hands have never left mine,
have always been there in case i fall...
you've never pushed me to do what you thought was right, instead you guide me to understand that what you want me to do is the best for me...

Thank you Abah, for everything, for always :)

Abah, ira minta maaf, segala salah silap ira selama ini, doakan yang terbaik buat ira dunia dan akhirat... InsyAllah, i'll see you in june :)

salam

sincerely your daughter,
Nadira binti Rosnani



Yang tudung unggu tue my cousin


With my little sis, Sarina & Arief masa weeding one of our family
Masa ne Arief baru beberapa bulan je

Sweetkan? Jujur dari hati seoarang anak yang mengimbau kenangan dgn abahnya dan kerinduan serta betapa sayangnya pada abahnya. Poem ne my cousin yg study kat Russia buat utk besday papa dia (pakcik sayalah AKA adik mak saya AKA BUSU JALI kami) melalui FB .Hopefully Amana pulak akan buat lebih kurang macam ne utk saya.. Mak yang suka berangan hihi




aik?? takkan tak kenal ne sapa?
Yg reader setia mesti kenal kan?
My one and only daughter
DALIA AMANA

Mama,
do you still remember bila mama selalu bawak Amana&Arief  setiap Sunday ke garden umah 3 tingkat sebelah aparment kita kat Puchong dulu?Mama selalu bawak kat sini sebab playgroundnya ada carpet so baju Amana&Arief tak kena lecak.Kalau garden kat apartment kita mesti lecak sebab takde carpet

Mama,
Do you still remember bila on Saturday/Sunday mama bawak Amana&Arief pergi swimming kat pool apartment kita? Mama mesti kelam-kabut sebab kena jaga dua-dua.Walau dalam kepala mama penuh housechores yang kena buat; tapi  mama tetap bawak kami main kat pool/garden setiap Saturday/Sunday supaya kami dapat hirup fresh air dan mama akan ajar Amana beberapa perkataan Inggeris yang simple like "cat" "fish" "dog" "duck" "tree" etc etc

Mama,
Do you still remember bila mama selalu sidai kain kat verandah umah kita mama mesti bawak sekali basikal Amana& Arief supaya kitaorang dapat teman mama kat luar jugak.Then mama mesti jerit "Jangan main kat lif!!"Kalau mama sidai kain malam2 mesti mama ajak Amana teman dengan alasan "Nanti hantu tangkap mama"  and sampai sekarang Amana jadi penakut kerana mama

Mama,
Do you still remember bila first time mama bawak Amana coloring contest & Amana kalah mama belanja Amana makan kat popey sbg present sbb kalah?Then mama masukkan another coloring contest lagi..dan Amana kalah..dan kalah dan akhirnya menang jugak..Markah kesian kot...

Mama,
Do you still remember bila mama belikan Amana telekung sembahyang dengan harapan Amana jadi anak yang sentiasa solat 5 waktu and now when you're not around Amana still sembahyang. Hari2 Amana doakan untuk kesejahteraan mama &papa..

Mama,
Do you remember bila mama minta Amana belajar jadi lawyer and Amana jawab "tak boleh, Amana dah janji dengan nenek nak jadi pilot" and mama reply "alaaaaaaa jadilah lawyer , nanti Amana kawinla dengan pilot" and now mama; Amana was here to fullfill your request&dreams but I don't even know whether i will marrige with a pilot.( I hope so but a loyal pilot not a mata keranjang punya pilot)

Mama,
Do you still remember setiap kali balik keja mama mesti terus ke dapur & masakkan lauk then suap Amana&Arief makan and mama pasti suap Amana dulu sampai Arief tantrum berguling-guling merajuk sebab mama dulukan Amana? (haha..padan muka adik.Ingat mama sayang dia sangatla tue..)

Mama,
Do you still remember bla bla bla........


Aduhai..ne i yang buat poem untuk diri sendiri..haha. Sebab Amana baru 4 tahun ini je yang boleh buat instead banyak lagi tapi cukuplakan..takut-takut  muntah hijau semua orang. Saya cuma harap saya boleh jadi mama yang dibanggakan dan disayangi oleh my kids bila mereka besar nanti. Itu je..


p/s: Actually ini draf post dah lama peram.. tetiba baca balik macam sweet je + sempana Hari Bapa ne.. terusla upload.. happy reading ye kengkawan..

3 comments:

kinna said...

ingatkan ila yg karang kat pakcik saleh!

ila, tgg anak2 kita besar sket, kita PAKSA derang karang poem kt kita..leh gitu? bhn2 utk poem cari dlm blog kita..hihi :)

Liza said...

Weh, walau poem ni Ila karang sendiri, menangis jugak Liza membacanya. Haha... Sensitip tul ibu mengandung neh.

ida khairani said...

Sangat2 sweet.. pandai mama mengarang.. ahaha.. boleh la bagi hint kat amana nanti, bila dia dah besar tp xada idea nak tulis apa sempena hari ibu.