ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, August 25, 2011

Eenaki.. Eenaki.. Enaknye.. Buat mama2 yang malas opssssssss

 Time-time posa ne semua dok buat entry makan je. Bulan-bulan posa ne blogger2 masak ke? Tak sempat? Alasan cliche. Muahaha. Mama AmanArief pun guna alasan tue. Tapi time-time posa ne saya rasa percentage saya masak lebih banyak dari membeli... Clap..clap.. untuk diri sendiri. Sebabnya:
1. Dilahirkan sebagai seorang yang suka memasak (ewah..ewah)
2. Tekak ne banyak bunyi bila beli tapi rasa ke laut
3. Perut ne perut zaman Malaysia , silap sikit je mulala sakit perut. En.Papa lagi kronik
4. Anak-anak pulak jenis suka mama masak. Agaknya masak dengan kasih sayang+ disuapkan rasanya lain kot.



So solution sila masak ye..  Walau tak membeli di PARAM. Tapi membeli di Careffour ye.. Ala makanan selingan je. Mana sempat semua benda ko nak masak. Sampai umah dalam kul 6.30pm apa dapat masak? Itupun selalunya makan kuih-kuih dulu. Walau perut dah alas kuih-kuih takkan nak makan jam 9.00pm. Berangin laki ye.. So saya bila balik saya selalu kejar ke dapur basuh periuk. Masak nasi 2 pot lebih. Masak sambal(wajib bukan sunat ye), masak sayur utk kuah anak-anak, masak untuk "kunyah-kunyah" Ini term En. Papa. Kali ne saya nak promote "kunyah-kunyah" terbaru. Sila tengok gambar paling atas "BERGEDEL" bukan ber"degil" ye. Jenama Eenaki.. memang enak macam buat sendiri.Halal sudah pasti sila tengok cop mohor JAKIM kat hujung paket ne.

 Ini rupa bila saya gunting bungkusan. Meh kira ada berapa dalam ne. 1,2,3,4,5,...
Cukupla dua kali masak. Harga? Lupala..banyak benor makan semut. Tak lebih RM10 rasanya.


 Meh saya bagi resepi.. Kiki.. Masak instant pun ada resepi? Ala pecahkan telur sebijik.

Pukul macam nak buat telur dadar then  celurlah bergedel mentah tue.


Siap!! En.Papa suka. Arief suka.
Amana je banyak bunyi.."Mama, Amana tak mo tue..nak nasik je"
Memilih betul makan dia ne.. Kalau Arief tue semua dia telan..

9 comments:

kinna said...

eenaki tu makanan korea ek? best gak ek uat gitu..

ala..param ngn k4 tu sblh2 je, harus la singgah salah satu,kan? hehe

eim said...

nampak sedap celup ngan telor ..

amana tu saje nak suruh mama dia masak yg susah skit yg ni senang sangatlah mama hihihi

Mama Zharfan said...

nampak sedap gak tu heheh

Nia said...

wah...ini sudah bagus..senang skit begedil mcm ni kan

maszmadi said...

erm, macam best jerk bergedil nie... nak cari juga lah, hehe

Liza said...

best ek beli yg instant ni. Jimat masa..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dah type panjang2 tetiba tak leh post..menci..jomla kengkawan beli begedil ne..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...
This comment has been removed by the author.
Ya ALya said...

boleh la cuba beli pas ni.....sedapnyer.........hhehehehe