ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, September 19, 2011

Betul ke kalau anak mula hisap jari dia nak dapat adik?


Selalu tak kawan-kawan dimomok-momokkan dengan kata-kata "haa anak kecik u dah hisap jari? ohhh nak dapat adikle tue..." Selalukan? Kalau tak penah dengar ayat ne mesti uolls duduk kat planet Apes.. Oh untuk makluman Arief dah hisap jari start lum pandai merangkak tau.. cuba tengok gambar-gambar ne. Masa ne Arief lebih kurang 8 bulan ye..  Kalau ikut ayat keramat tue dah lama Arief ada adik tau & Amana makin stress sebab ada pesaing yang baru. Baru sorang pesaing pun Amana dah tak tentu arah peelnya.. Nak tambah lagi sorang dalam masa terdekat? No..No...


Tapi sampai sekarang pun belum ada adik lagi. Alhamdulilah... Memang saya tak merancang nak ada anak dalam masa terdekat ne. Ye bak kata org tua jugak "anak-anak tue anugerah Illahi dan setiap anak itu ada rezekinya" tapi kalau dok KL ne hantar anak kat nursery untuk baby baru lahir RM300 ye.. Ada sesetengah tempat dah RM350. Tak mampu mama korang ne..hehe..Nanti  anak-anak yg sedia ada ne yg tak cukup pulak.. (pandangan saya sahaja  bukan utk org lain ye..jangan kecik ati tau..) Bayangkan Amana yang baru 4 tahun pun dah pandai "Mama, Amana nak ice blended ye..".. Mama kedekut jawab "Ala minum jela milo ais " Anak demanding pulak jawab "Tak nak!! Amana kata Amana nak ice blended, nak ice blendedla.. " Sambil jeling marah.. Cucuk mata baru tau...  Ehhhh mama korang ne masa baya korang mintak milo ais kat mamak pun tak reti lagi tau!!

Dan yang paling utama sebenarnya saya kena bersedia dari segi kesihatan..Doktor dah warning kalau saya prgnt saya mungkin akan bed rest lama sbb sakit belakang ne.. Waaaaaaaaaa.... Kalau saya ne duduk kat umah je tak pe tapi saya ne bekerja. Kalau asik bedrest je camana? Belum lagi muntah-muntah yg sepanjang 9 bulan (experiance masa Amana&Arief dulu. Masa Amana; esok bersalin, hari ini muntah lagi penuh satu bilik air sampai tersumbat hokkay!!).

Paling tidak tunggulah Arief 2 tahun setengah.. barulah kurang rasa bersalah pada kawan-kawan sepejabat. Bagilah saya melangsaikan tugas-tugas dengan tenang tanpa mabuk-mabuk... Tapi ...Kiki.. Next month Arief dah  2 tahun tau!! Horey..Horey..Horey.. Big clap !! Alhamdulilah..Cecah jugak Arief 2 tahun tanpa adik.. Dah lepas my expectation.. Paling risau tak cecah setahun dah prgnt lagi.. Lepas je Arief setahun saya dah tarik nafas lega. Bulan depan 2 tahun pulak lagi tarik nafas  nafas lega panjangggggggg lagi!! 

Haa.. Oh saya tak pakai apa-apa pun.. Allah tahu kemampuan saya setakat mana kut.. Kemampuan dari mental &fizikal.. Saya mama yang serba tak sempurna... Bukan seperti mama lain yang serba sempurna...

p/s: Kulit Arief cantikkan? Tuela dah tau kulit anak cantik tak mo jaga.. Sekarang? Bertanda-tanda sebab Arief jenis kulit sensetif.. Hurmmmm..Punah harapan mama nak Arief masuk contest baby & nak jadi ahli sukan yg bijak pandai... Muahaha..

11 comments:

transformed housewife said...

biasala psl hisap jari tu. Knur bayar srg RM450 dah kat KJ ni bilaa hantar nurseri. Kami pun risau tak mampu nak bayar kalau tambah srg lg. Ikut kemampuan dan rezeki masing2la psl anak ni.

Wansteddy Tales said...

hahaha.... haah, mmg selalu benar org dok takut2kn kita dgn mitos tu. kdg2 tu geram je tgk bila anak ralit hisap jari kaki tu macamlah sedap benar! betullah, kos nurseri anak etc mmg tgi skrg ni. bkn setakat kat KL je malah kat kampung2 pun nanny dah pandai demand nk upah mahal ^^'

ummiarissa said...

hmmm setakat ni sampai anak ke 5 boleh pakai lagi kata-kata tu...tapi dah budak..memang kadang-kadang dia hisap jari kaki...sebab dah tak ada ape lagi nak hisap...tang anak ke 6,banyak kali dah hisap jari kaki...takde apa-apa lagi..okay je setakat ni he he he...

Mama Zharfan said...

yg penting kita tau kemampuan diri kita kan :)
arief memang sgt comel--ila masukkan arief dlm johnson baby of the year tak? finalist belum announce :)

mama rifQy said...

mmg kene pk..ikut kemampuan diri jugak kan? na pon cam tuh gak..pk banyak kali..Iqy dah nak masuk 1 tahun 9 bulan..still tak pegnen..alhamdulillah..same gak macam ila..na xgune ape2 protection pon..sume bergantung pd rezeki allah kan? usaha kite jugak..

** ok je nak buat akaun bank untuk contest..ila kan selalu gak ade luck..esp contest offline

Liza said...

Ila, ok lah tu 2 orang.. Liza pun lps 2 org ni, rest dulu... Teringin baby girl, baru leh sambung blk.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

TH:betul kan kak nur..ikut kemampuan...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Wans: sedap kut jari kaki ada vitamin

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Umi: haaaaaa.. boleh pakai kata-kata tue?? takut dengar neeeeee

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

MZ: tak masuk sbb takkanla budak kulit bertanda2 boleh menang..hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

MR: nanatila ila mmg nak buat tau...