ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, September 13, 2011

Cerita-Ceriti anak daraku Dalia Amana

Sambungan citer semalam dan cite tentang Amana yang dah berkurun jadi deraf. Intro ne citer semalam... Intipati dah lama buat ye...

Hujan lebat di INTAN, Bukit Kiara. Kalau kat umah ne dah lama selamat zzz.. tapi sebab duty mana boleh zzz.. Untuk mengelakkan zzz mari kita membebel.. Dah lama tak citer kepetahan Amana. Sekarang Amana makin besar kalau cakap pun kekadang ada "double meaning". So saya kenalah paham apa maksud si anak dara sorang ne... Meh kita cerita-ceriti...





Saya: Amana, mama dah kata jangan usik fridge magnet yang mama letak kat side ne. Ne kawan-kawan mama pergi oversea belikan.  Kalau nak usik, usik yang mama beli je. Ada kat side sini. Amana faham tak?

Amana: Faham laaaa..

Saya: Habis kenapa usik jugak?? Bersepah-sepah ne. Ada yang hilang pulak tue.Mama sayang tau tak?Faham tak mama cakap ne?

Amana: Amana fahamla tapi semalam mama takde kan? Mama pergi meetingkan? Amana usikla..Papa tak marah pun..

Saya: GRRRRRRR


Setiap kali nak menidurkan dua beradik ne adalah satu perkara yang menyeksakan sebab Amana suka kacau Arief dan Arief pun suka kacau Amana at the end saya yang tak boleh tidur sampai sakit kepala.

Saya: Amana cepat pusing kat dinding. Jangan nak menghadap adik.Kejap lagi bergaduh lagi..

Amana: Ok..ok mama

Keesokkan hari.. Waktu yang sama juga waktu tidur. Bergaduh, main sampai saya pulak tak leh tidur

Saya: Amana, tidur sekarang. Esok Amana jugak yang buat perangai bila nak bangun pagi.. bla bla bla bla..

Amana: oooo..mama nak Amana pusing kat dinding ke??

Saya: GRRRR


Saya: Amana, baik cepat kemas, baik susun buku-buku ne.. Nanti mama cakap dengan papa..

Amana: Asik-asik nak ngadu dengan papa, asik-asik nak ngadu dengan papa..

Saya: Eh budak ne...




Amana dah 4 tahun so ala-ala kakakla. Paling tak tahan bila dia marah Arief.

Kes 1 :  Adik ne kemas cepat. Nanti kalau umah ne sepah mama marah kakak!! Faham tak??
Kes 2 :  Budak kenit ne (Ariefla) asik nak menangis je. Bising je...
Kes 3 :  Budak kenit jom kita main sama-sama. (Kenapala dia pangil adik dia budak kenit?)





Saya : Bulan depan birthday Arief

Amana : Ye ke? Tapi Arief mana tau tiup lilin (Paham tak maksud Amana? Dia volunteer nak tiup lilin adik dia)

Saya : Tak payah ..biar adik tiup sendiri..Adik pandai..

Amana : Ala mama ne kedekut...

Saya: Sabar jela..




Kakak saya call. DIa berborak dengan Amana. Saya pasang telinga dan meneka apa yang kakak saya tanya. Amana panggil kakak saya mak long.

Mak long : Papa mana?

Amana : Papa takde papa keluar.

Mak long : Keluar pegi mana? (hari Sabtu masa ne papa dia pegi bengkel)

Amana : Papa pergi carik duit.

Mak long: Eh..???? Kan ne hari Sabtu. Hari Sabtu papa tak kejalah..

Amana : Kejala.. Papa Amana pergi carik duit.Papa Amana kan takde duit. Mama pun takde duit. Amana ada la sikit duit. Itupun semalam nenek yang bagi. Sebab tue papa Amana kena keluar carik duit...

Amana letak tepon. Saja saya soal apa yang dia bualkan dengan kakak saya. Dia jawab dengan jujur semua dialog dia. Bila saya cakap "kan papa pergi bengkel" Dia cuma jungkit bahu cakap "ye ke?" Terus sambung tengok cartoon.. GRRRRRR..

10 comments:

Mama Zharfan said...

so sweet :) :)

AyuArjuna BiGoshh said...

hahahah comel nyer amana ni :)

Ikhlas Dari Hati.... said...

hahaha.. budak zaman skrg kan... panjang akal.. kita kena pk jawapan yg paling bijak utk anak2 tu. Mcm si ariq penah tanya akak,mcm mana org kat angkasa nak balik ke bumi? org miskin tak kencing x berak sebab diorg tak de benda nak makan n minum... mcm mana kapal terbang boleh terbang, sebab dia nyer sayap tak bergerak pun... aduhai... semua bab2 sains.. ibu sains dpt kredit 6 je dulu.. so, mmg kena pk panjang bila nak jawab...

aNaYaNa said...

ahah..Amana so comell..dahla muka ala2 Korean..eeeiii..geram!Amana ni mesti jenis macam tak kesah punya orang ni..janji dia hepi..hehe

juanita said...

suka tgk pose senget dia tu...
cutee bangattttt

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

MZ: tqqqqq

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Ayu: TQ k.ayu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

IDH: pandai kan budak2 sekarang... mak yg pening nak sedia jawapan

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Anayana: dia mmg jenis tak kisah.. tapi kekadang cerewet jugak!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Juanita: itu pose kegemaran dia