ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, September 22, 2011

Meleleh Air liur...

Godek-godek gambar ternampak gambar ini.
Gulai Lemak Ketam Cili Api!!
Lapar je rasa perut ne..



Bahan-bahan:
-cili api ikut suka hati & ketahanan perut
-kunyit ikut suka hati
-bawang (utk sedapkan)-tak letak pun takpe
-mesin semua kat atas
-serai tumbuk-tumbuk manja
-santan pekat & cair

Cara masak:
 Masuk ketam& bahan-bahan mesin tadi
Biar sampai ketam kecut, masukkan santan cair
 Dah agak2 ok, masuk santan pekat
Campur garam secukup & sesedap rasa
Makan dengan lahapnye
Burpppp

Masak tak le pandai mana. Tapi okla nak bagi suami & anak-anak makan. Cuma satu benda je yg saya tak confident nak masak. Rendang!! Saya rasa saya  masak tak sedap. Penah sekali saya masak utk En. Papa. En.Papa kata teringin. Gagah bawak keta (masa tue tak teror pun) pg pasar malam yg saya tak penah jejak utk beli daging (isteri ne asal suami sebut mencicit masak.. betul tak? Beruntung jadi suami zaman sekarang..) Bila balik, masak rasa ada yang tak kena. Entah apa yg terkurang, entah apa yg terkebih..enggak tau dong..Pastu dah malas nak masak.. Sebab nanti tak sedap & at the end masuk tong sampah & takde sapa nak makan. Masak jela benda2 yang saya tahu & expert..

Walau lauk cili api tue dah pedas tapi kena ada jugak lauk color merah. Apa lagi sambal le..
ikhlas dari isteri aka mama aka chef aka bibik
Noktah

p/s: ada  lagi?? Kata dah noktah?
Hari ne mcm nak masak hati masak lemak cili api + nangka..
Meleleh lagi air liur
The End

10 comments:

Tentang Kita said...

sya pun x berapa tahu sgt masak tp boleh la klu nak masak tuk family sbb diaowg mkn jer..tuk encek hubby plak....dia suka komplen tu yg jd malas nk masak

Mama Zharfan said...

ala ila...me puasa ari ni....lapar la plak even still waktu pg hahahah

kinna said...

eh, mane sayur? tak makan sayur ekkkk?? hehe...

byknye lauk ila masak..ni utk mkn 4 beranak ke mkn dgn mak/adik beradik len? saya selalu masak lauk 2 mata, sayur satu. done! ;p

al-lavendari said...

tak mahu tengok lama-lama sangat entri ni .. hari ni last puasa 6.

blog saya yg satu lagi di sini ..

http://puecorgxret.blogspot.com/

sebenarnya dalam n3 saya tu, ada saya linkkan.

Ya ALya said...

meleleh air liur orang dalam pantang ni.....huhuhuu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

TK: tak pela masak untuk diri sendiri jela..hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

MZ: wah posa..makin selim melim la

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Kinna: ila makan ulam hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Al-lavendri..ok saya jenguk nanti

mama rifQy said...

best ngat!!!!! lame dos tak makan ketam!!