ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, October 20, 2011

Inspection New House

Selagi umah kami tue tak siap, bersiap-sedialah ye kawan-kawan blogger!! Setiap kali saya pergi jenguk progress umah tue saya tepek sini. Biarlah nampak tiang-tiang sahaja pun..hehe.. 3 minggu lepas kami ke sana lagi. Sebab apa ye pergi sana? Bukan semata-mata nak tengok rumah... sebab apa ye? lupalak.. banyak makan semut ne..hehe..

Kami dah sign agrement dengan bank baru-baru ne. Setelah darab, campur, tolak, kali, bahagi kami amik bank RHB. Rasanya paling ok. Pegi pejabat lowyer then sign agrement. En.Papa bagi satu soalan cepu emas terus orang tue tak leh jawab.kiki.. Patutnya signnye sekejap jadi lama sebab staff dia call bos dia utk soalan cepu emas tue. Dah le sign aggrement banyak giler. Sampai 2 jam lebih untuk urusan tue.. Haiyaaaaa..

Puas hati sebab progress umah ne amat memberansangkan.. Wah ayat.. tak hengat.. Kami buat lawatan hari Sabtu.. Dengan dua budak yang tak reti duduk diam dalam keta.. Sabor jelah..

 Tengok dah naik dah.


 Harap-harap cepat siap. Hari sabtu pun korang keja ye?


 Cantik betul langit ne kan? Subahanallah..


Takjub sungguh dengan hp saya yang biasa ne. Gambar nampak sungguh jelita..
 Tengok langit yang jelita tue..
Jelita? BM berapa SPM dulu kak?


Okey meh nak story. Dulu masa kami beli rumah ne kami cuma tengok show house Phase 1 yang luasnya 20 x 75. Phase 2 yang kami beli  ne saiz kecik sikit 20 x 70. Sungguh tau tertanya-tanya di mana la developer ne nak kecikkan yang 5 kaki tue. Masa sesi inspection ala-ala inspector gajet saya ternampak 2 umah Phase 2 yang siap. Bagitau En.Papa & meneka2 itulah rumah contoh untuk Phase 2. Terus En.Papa redah segala jalan yang tak bertar lagi tue (abis kotor keta yang memang kotor). Rasanya memang umah contoh Phase 2. Dalam tak de perabut lagi tapi semua dah siap. Kami masuk je. Masa tue ada pekerja yang tengah menyapu-nyapu umah. Setelah saya masuk rasanya happy bukan kepalang sebab saya tak nampak pun dimana kurangnya 5 kaki tue malah ada beberapa kelebihannya antaranya:
  • ruang letak keta yang luas. Macam boleh masuk 3 kereta secara berlapis-lapis. Luaskan? Rasanya Phase 1 boleh masuk 2 keta berlapis je.
  • tanah di bahagian belakang seolah-olah lagi luas. So kalau nak extend pun tak rugi sebab berbaloi untuk pecah dinding utk dapat ruang yg lebih luas tue.
  • family hall di ruang atas luas & agak jauh dari tangga. Kalau Phase 1 dekat gile & rasanya kalau Amana& Arief main tolak-tolak ada harapan jatuh tangga.. Nauzubillah..
  • macam ada wayar untuk autogate yg telah siap dipasang di pintu pagar. So kalau ada duit pasang autogate tak yah pecah-pecah dinding & for sure kos jadi lagi murahkan?kan?kan jenet?
  • bilik air master bedroom macam hotel sebab developer tambah para.. Saya pun tak perasan sebab dok main kejar-kejar dengan budak-budak ne je . En.Papa yang bagitau.. Detail sungguh En.Papa ye.. macamla nanti dia rajin basuh bilik air..haha
Kekurangan mungkin ada. Tapi pada saya tak ketara & pada saya  tak material:
  • dapur mcm kecik sikit. Ye ke? Mcm sama je...
  • Master bedroom mcm kecik sikit.. Ok je dengan saiz tue. Maybe dah amik utk besarkan hall sikit tapi tak berapa ketara jugak..
  • tak nampak pun apa-apa lagi..sebab suke dgn pembahagian rumah untuk 2 phase ne
Harap-harap semua berjalan lancar. Harap-harap macam tue jugakla rupa rumah saya nanti tanpa ada sebarang perbezaan yg ketara. AMINNNNNNNNNN

p/s: cepat-cepat call saya nak dapat insentif "Buyer Get Buyer" dengan saya. Boleh emel kat ilasaleh@gmail.com. Ok linda aku tau ko nak komen "jual rumah pulak dahhhhhhhhhh..." contestla, carikkan orang kejalah, cloth diaperslah, jual umahla.. suke..suke.. jumpa ramai orang..kenal ramai orang.. ada kawan-kawan baru.. tapi nak kawan yang baik-baik je..yg hati tak baik tak mo kawan..kiki

13 comments:

Nia said...

wah..mesti tak sabar tunggu umah baru siapkan.

nurbeena said...

bestnya bleh masuk umah baru..bila jangkaan siap tu?

BabyIntan said...

Tak sabar tak sabar tak sabar...hee hee. Beli kat mana nie Ila?

ummiarissa said...

amik gambar umah nak siap step by step...baru puas hati kan...boleh simpan sebagai kenangan...macam tak sabar je bunyinya...

P/s:bila lah saya nak duk umah sendiri pula ni..

transformed housewife said...

kami tak buat inspection pun lg. agreement dah sign 3 bln dulu. Ila beli kwsn mana?

juanita said...

AMIN...semoga cepat2 la siap yer...
x sabar nak tgu progress lagi :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

NIA: AAH TAK SABAR2..KEKE

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nurbenaa: awal 2013

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

baby intan: kajang

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

umi arisa: insya allah nanti ada rezeki umi

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

TH: kajang hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

juanita: tak sabar nak masuk umah ne..haha

e.l.i.z.@ said...

apa soklan cepu mas tu? hihi nk tau gak :P