ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, November 1, 2011

Siapa nak tengok rumah saya?

Bersihkan? Cuba carik sampah.Jumpa? Takkan? Saya suka sebab kebersihan kawasan di sini terjaga.
Maintanance sebulan RM120 rasanya. Betulkan En Papa?


Parking ada yang berbumbung dan tak berbumbung. Syukur alhamdulilah parking kami berbumbung & paling best sebelah lif.. Kiki.. Walau kami beli unit last katanya. Kami dapat rumah paling atas, paling tepi & berbumbung. Apa bestnye rumah paling ats bukankah lagi mahal dari level lain? Rumah tingkat atas cuma ada 8 pintu. Tingkat lain ada 12 pintu. Jadinya lebih privacy. Apa bestnye rumah tepi? Senangla anak-anak saya nak berlari-lari sampai hujung..Tak le menganggu orang lain sangat.


Kenapa keta ne parking luar? Peraturan di sini tak membenarkan kenderaan yang takde pas sesuka hati parking di dalam kawasan ini.Sesiapa yang sesuka hati parking akan kena clamp & nak bukak clamp tue sila bayar RM50.. Sebelum undang-undang ne berkuat-kuasa semak mata tengok banyak sangat kereta parking merata-rata & bahaya jugak untuk penghuni di sini.


 Redup sebab banyak pokok. Ala-ala pokok palma. Ke memang palma? hehe


Saya ambil gambar ne dari rumah 3 tingkat disebelah rumah kami. Saya selalu bawak anak-anak ke taman di rumah 3 tingkat ini. Dalam area umah saya tue ada taman jugak tapi dekat sangat dengan kolam. Saya nak anak-anak berlari-lari untuk keluarkan peluh sebelum terjun kolam..hehe


 Tengok si Amana tak sabarlah tue..


 Gelongsor air  ne tempat kesukaan Arief & tempat yang Amana paling tak suka.penakut betul..


Redupkan? Saya sayang rumah ne. Saya suka persekitaran rumah ne. Bersih & terjaga. Kolam ne terutamanya. Kami beli rumah ne 5 bulan selepas kawin. Rumah ne seolah-olah tertulis untuk kami. Sebelum tue kami menyewa rumah 2 tingkat dengan sewa RM500 sebulan. Terfikir-fikir ruginya bagi orang RM500 sebulan macam tue. Kalau setahun dah 6K. So saya mula operasi dengan bantuan BFF mencari-cari rumah. Kitaorg ne memang serba boleh ye.. Agent segala agent..kiki .. Masa call katanya last unit..  Bila bagitau En.Papa& tujuk gambar ... dengan kadar kelajuan roket terus En.Papa ajak tengok live depan mata, terus setuju & bayar booking. Saya masih terfikir-fikir.. Tapi dah En.Papa suka saya angguk jela..jangan geleng ye.nanti tak dapat rumah..Haha.. Rumah ne tahun pertama cuma bayar RM600 termasuk maintanance. Kan lebih kurang mcm menyewa. Baik beli rumahkan? Tapi sekarang sebulan dah RM1K termasuk maintanance.

Tak sampai 2 bulan dari tempoh booking,  kami dapat duduk umah ne.. Dan jadi orang pertama yang masuk rumah di level kami.. Sayang nak pindah tapi hidup perlukan perubahan. Oh saya beli umah ne RM130K je.. Murahkan? Sekarang jangan harap.. Sebab tue saya selalu cakap dengan En. Papa..Dengan persekitaran mcm ne memang kita beruntung beli umah ne (eh bukan saya ke yg ragu2 mula2..haha) Sekarang harga umah ne ..Bukan tingkat paling atas ye..Level bawah.. Dah RM250.. Tak lama lagi TESCO pun akan dibina..Alahai Amana boleh jalan kaki je kat TESCO tue.. 5 minit dah sampai..

Nanti 2013 nak pindah sini, umah ne nak sewa atau jual? masih dalam perbincangan. Selagi mampu nak pertahankan.. Nanti bila TESCO dah siap mesti lagi mahal sewa di sini.. Kalau jual sekarang RM100K keuntungan dah dalam tangan.. Tapi rumah ne rumah pertama.. Yang pertama selalunya sentimental value lebih sikit..hehe..Betul tak?

22 comments:

azi said...

Cantiknya kawasan perumahan tu..suka akak tengok..

nanti kalau duduk rumah baru...jangan jual rumah ni..sewakan..sayang kalau dijual...mana nak dapat rumah sebegitu dgn harga RM 130K...harga cepat naik sekarang ni...pejam mata saja bayar...lama2 ok..ajer...

pizet said...

cantik la view...suka tgk

AyuArjuna BiGoshh said...

sayang klu jual sebab kalau sewakan mungkin ada income berterusan....tapi rasanya Ila dan suami lagi bijak buat keputusan heheheheh

ibu damia said...

salam singgah

seronoknya kan dh ada rumah sendiri..kat mana ni? cantik sgt2...kmi bru je nk book umah..tu pon dah cecah 400k ++..smpi ke tua la bayar hutang huu

aNaYaNa said...

lawalah view dia kak..bersih pun yer..cantik jer sedap mata memandang..

transformed housewife said...

untung Ila & suami beli rumah awal2. Knur ni susah nak beli dulu sbb kami kerja di negeri berlainan. bila dah kerja satu negeri, pergi ke NZ pulak. Baru ni je dah booking rumah kat Nilai.

Dinas Aldi said...

Memang cantik & bersih kawasan perumahan tu, berbaloi bayar maintenance fee :)

kinna said...

Wah..promote NPK nampak! Sy pon suka umah skrg cuma tak tahan dgn black foreigner je..tau tak, masa jln2 bwh blok, kdg2 nmpk tin arak, kdg2 jmp kondo*..hish..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

eh ada ke kinna? napa ila tak penah jumpa... harap2 kinna sihat di sana...

e.l.i.z.@ said...

mmg tak rugi kan beli umah..xyah la jual, wat sewa je..untung byk tu.nak² nnt ada tesco, lg la naik harga umah tu..

rm120 mentenance tu tinggi gak tu..sib baik la semua terjaga

eliyaezlinalias said...

chantek area neh...kt mana eh???

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

azi : cadangnye mcm tue jugak

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pizet: tenang lagi2 pagi sabtu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ayu: mmg sayang nak jual..huhu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ibu damia: umh mmg hal sekarang ne

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ana: hehe.. redupkan?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

TH: oh nilai dekat je dgn kajang boleh kita date hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dinas: aah..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

eli: kalau tak jaga meroyan org kat sini haha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

eli: kat puchong

the::bored::sha said...

hmmm lawa view kt sana....best u n hubby dah ade umah sendiri!!!!

Lagubestbest said...

Wat sewa rumah ni. untung sewa nanti buatla tampung bayar bulanan rumah lagi satu. Nanti rumah ni dah abis bayar, untung bersih duit sewa boleh buat bayar bulanan rumah 3rd.