ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, December 30, 2011

Bila jadi housewife sepenuh masa hari ini

Saya cuti hari ini.. Jadi hari ne bolehla masak sesuatu yang menagmbil masa yang lama sikit dari hari-hari bekerja.Kalau hari-hari keja tue masak yang simple2 je sebab nak jimat masa. Biasanya cukup satu lauk sambal+satu ayam/ikan goreng+ sayur. Tapi hari ini saya nak masak siput sedut..kiki..Fist time entah apa rasanya. Kalau makan kat kedai dgn En.Papa mesti En.Papa akan amik semangkuk. jadi isteri yang tak berapa nak mithali ne nak cuba masak dishes yang suami suka.. Meh kita tengok kalau ada resepi yang lain boleh tinggal komen.

Mesin bahan-bahan ne ye.. En.Papa suka pedas jadinya saya letak banyak ciliapi


Saya tengok mak bersihkan siput mcm ne. Kelapa tue digaul dengan siput and biarkan. Tapi make surelah kelapa yg korang dah perah santannya.Jangan dah gaul dgn siput baru korang sibuk nak kutip kelapa tue balik nak perah santanye.. Yuck!!


Dalam sibuk-sibuk bersihkan siput, terjumpa siput ne? siput apa ne? Boleh makan ke?


Ok dah bersih. saya bilas jugak dengan garam. Lepas tue korang potongle bontot siput tue. Guna belakang parang bukan guna depan parang tue. Tumpul le nanti


Make sure lepas sesi potong bontot siput tue korang cuci balik kalau tidak tercekikla suami2 korang makan cengkerang siput. Cuba tengok saya cuci balik lepas potong bontot siput ne dapat banyak ne cengkerang siput yang dah pecah2.Nasibla cuci balik kalau tak ada yg kena pg hospital tercekik cengkerang siput


 Siput yang dah hilang punggung T_______T


 Bahan-bahan mesin campur dengan siput + serai yg dititik.
Dah mengelegak masukan santan cair. lepas tue masukkan santan pekat

Dishes 1- Siput sedut lemak ciliapi.
Saya campur timun. Saya tak jumpa keladi eh sebenarnya tak kenal rupa keladi kiki


 Dishes ke 2- Sayur petola goreng.
Apasal senget sebelah kedudukan sayur ne?


Dishes ke 3- Ikan goreng berlada
En.Papa mesti ada lauk color merah aka sambal jugak


Dishes ke 4- Ayam goreng
Khas untuk anak-anak

Itu citer saya hari ne selain berperang dengan kain baju.
Oh saya belum buat entry Genting.Kakak saya dah bising-bising.
Esok ye kak long..











5 comments:

mama aini said...

ehem sedapnya siput masak lemak ciliapi tu !!..terliur mama..memang sorg isteri mithali !!..

Mama Zharfan said...

yum yum terliur la plak ;)

Em's Family said...

sedap tu.. yang siput sedut tu yang best tu

Zefa NorAsmara said...

Ibu Yusuf potong bontot siput guna playar je.. senang tau!! ;D

AyuArjuna BiGoshh said...

ayu tak pernah msk siputt huhu