ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, December 4, 2011

Diary Ahad Seorang Mama

Celik mata.. Dah terkebil-kebil.. Walau kepala lum berfungsi sangat baru teringat.. Eh lum solat Subuh.. Dengan torhoyong-hayang. Masuk bilik air buat apa-apa yang patut.Kuar balik.. Solat Subuh Dah habis doa teringat semalam nak beli nasik lemak sedap utk sarapan. Habis cepat kalau lambat pegi gerai tue. Ramai peminat nasik lemak tue. Dah terbayang-bayang nak beli nasi lemak berlauk udang petai. Gerak-gerak En.Papa bagitau nak beli sarapan. En.Papa angguk. sarung sikirt jeans, sarung jaket, sarung selendang. Jalan terjingkit-jingkit takut Amana bangun nak mengekor. Amik kunci keta. Tekan lif. Kuar lif. Masuk keta. Start keta... Vrooom

Terus ke gerai nasik lemak. Wah baru jam 8.30 dah ramai org!! Habislah sambal udang petaiku. Beli kuih-muih dulu sebab takde org kerumum kat situ. Then beli nasi lemak utk En.Papa dulu. Itulah isterikan? walau beli tapau mesti order utk suami dulu. Suami bukan ada kat tepi..Sikit punya jujur.. Kalau suami beli makanan pun sempat jeling anak dara beli kuih..Kiki.. Pandai je buat fitnah.. Ehh betul ke?? Suka ati.. Dosa memasing..kiki.. Then beli utk diri sendiri. Beli mee grg utk Amana sebab semalam Amana asik cakap "mama,mee goreng, mee grg.. bla bla bla MEE GORENG!!" Arief? Beli kuih..

Eh tepi gerai ada adik jual surat khabar. Oh En.Papa mesti baca surat khabar hari Ahad. Beli pulak suratkhabar. Isteri mithali.Tengok gerai suratkhabar pun ingat suami... haha.. Ingat nak balik terus teringat kat rumah dah takde barang basah. Bila nak pegi beli kalau tak beli hari ne? Sebab hari ne En.Papa nak pg TESCO untuk beli barang kering. Terus pergi kedai basah. Beli ikan,udang,etc etc..Nampak pulak pisang yang jadi kegemaran Amana& Arief.. Beli..  Beli sikit je hampir RM100..GRR.. Selalunya  En.Papa selalu bawak pegi satu kedai yang murah untuk beli barang basah . Saya penah pergi sendiri tapi sesat!! haha..

Balik umah En.Papa tengah mengadap airkurium. Arief sedang terlentang hisap susu. Amana tengah merajuk dalam bilik. Entah apa yang anak dara sorang ne sentap.Pujuk-pujuk bagi makan mee goreng. Terus senyap.Basuh pinggan. Susun barang2 basah dalam peti ais.Lambat masuk peti ais busuk pulak. Basuh pinggan. Laparnye.. Isi perut dulula... Oh tak boleh masuk kain dalam mesin dulu. Nanti dah habis makan mesti kain pun dah sedia utk disidai. Kumpul-kumpul kain baju..Masuk mesin

Isi perut pulak. Makan nasi dengan tak tenang sebab Arief dok makan mee sambil buat muka pedas. Nak air..nak air dalam bahasa dia. Tapi bila bagi air , dia rendam mee goreng dalam cawan. Bagus nak.. Memang buat mama pulak nak rendam Arief dalam cawan tue.... Kemas muka Arief yang comot.. datang pulak Amana "mama nak pisang".. "Ok nah nak pg main jauh-jauh". Kain dah habis mesin.. Sidai kain pulak. Anak-anak apa lagi nampak mama sidai baju kat luar terus happy macamla nak bawak pegi pool. Mama sibuk sidai kain. Korang pulak sibuk keluarkan kain yang dah bersih tue dari bakul letak kat lantai.. Ada yang kena tepuk kat jari..

Habis sidai kain. Uruskan kain baju yang dah kering pulak. Masuk dalam bakul. Tak lipat ye. Tak dan..Masukkan dalam bakul je untuk nampak kemas bilik tue. Esok2 kalau sempat lipatla.Kalau tak sempat pepandaila selongkar bakul carik kain baju. Eh ada kain lagi kena mesinla.. Mesin lagi satu round..Kang kalau hari keja lambat lagila nak mesin. Kalau hari ne kain bakul kosong. Rabu baru sibuk mesin baju lagikan?? 

Oh alamak ada JJCM kat TV3. Nak tgok Q bf Yuna yang putih melepak tue. Wahhhhh bestnye makan stik kat Ampang tue.. Pastu ada lauk eksotik kat restauran mana tah lupa namanya Dasar pelupa baru je tengok dah lupa. Oh ingat saya tengok tersengih-sengih  je ke kt TV3 tue?? Takkkkkkkk.. Tangan ne mengemas pulak cloth diapers Arief.. 

Habis JJCM sambung pulak menyidai kain yang dah habis mesin.. Anak-anak pulak sibuk "mengemas" umah.. Suka hati korangla..Mama tak dan nak kemas mainan korang. Kalau mama yang suruh terhegeh-hegeh korang mengemas tapi kalau papa yang cakap sepantas kilat kalah iklan kat TV semua bersih.. So tunggula papa korang bersuara.. 

Eh muka ne mcm perlu facial ne. Cuci kejap muka..Letak scrup.. Ketika update blog ne muka tak cuci lagi..Haha..Okla ye geng jap lagi kami nak g TESCO..Oh saya lum buat list lagi apa yang nak dibeli... Anak-anak nanti En.Papa mandikan.. Kalau saya mandikan langsung tak displin sibukla diorang nak main sabun-sabun tue.. Lagipun saja bagi peranan kat En.Papa masuk diary Ahad barulah nampak suami solehah ye tak?? Solehah ke soleh? Suka atila labu..

p/s: HP mcm buat hal..Langsung tak leh on.. Waaaaaaaa habis la duit gue.. Samsung Note tue cun jugakkan?? kiki.. Duit mana nak korek kak?? Eh kata nak pg TESCO kenapa semua tidor..Anak-anak & bapak anak-anak?? GRRRR


12 comments:

pizet said...

mama anak2 pun joinla sekali..kiki tesco lam mimpi jap lg...pz kemarin plan nak g market last2 dah pakat bergilir ganti tido makan je la apa ada lam esbok

Mama Zharfan said...

besh baca diary ni :) me basuh kain urusan en papa :) me tukang lipat and tukang iron bj ajer :)

NzA said...

itulah rutin seorg ibu yg xpernah habis dgn kerja2nya....bila mata lelap baru selesai seketika tugasan itu......dan esok kembali semula rutin itu.....

nur farahin binti sulaiman said...

hehehe.. ceria bersama anak2 n en.suami akak..=)

Nieda said...

Tersesat akak tadi. Nak klik mana satu byknya blog. Mungkin utk pelbagai fungsi berbeza ya dak?

Tq singgah dan salam kenal.

mama rifQy said...

amboi diari die..sungguh2 tulis diari ni..heehhheee..lengkap!!!

AyuArjuna BiGoshh said...

hehehehehe, me hari ahad kuar berjalan-jalan....tapi ibukan itulah rutin dier :)

nurbeena said...

wa..betul2 diary ni. sama2 lah begini lebih kurang rutin harian kita di hujung minggu.

Syahirah Suhaili said...

wah..busy nye jadi seorang ibu kan..hekhek..lagi2 ibu yang bekerja..memang kagum..hehe..aktiviti merendam mkanan dlm cawan memang da jd kbiasaan budak kan..anak sedare adiela pon salu wat camtu..aiseh~

e.l.i.z.@ said...

baca diary ni, terus eli leh imagine keadaaan nya mcmana hihih.....

*mmg isteri mithali, semua benda igt suami dulu ekekee

Juliet_iRa~" said...

waaa..tu la dia isteri n ibu y solehah.. :)

nt ira mcm ni gak la ea kak bila dah kawin...mcm xckup nfas je ira bc entry akk ni..hihi..

psss : beli jgn xbeli hp baru..hihihi

kinna said...

lebih kurang je intipati diari kita..ila, mujur umah kita kecik (selapis) je kan?...kalo umah beso jenuh amek masa utk kemas/bersih umh lak :)