ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, April 9, 2012

Kalau dah lapar..mmm

Sekarang nie saya ada tabiat tak makan tengahari. Saya rasa malas nak kuar opis time2 lunch. Jadinya saya akan makan berat pagi & makan kudap-kudapan masa tengahari. Tapi napa saya tunjuk gambar ayam lemak cili apa nie. Tahla tetiba je rasa lapar. Tapi tak la lapar sangat.. Sesekali cerita lauk2 yang saya masak apa salahnya kan? Ada kawan yang tanya "tak penat ke saya hari2 masak lepas balik keja?" Boleh kata hari-hari saya masak ye kecuali kami balik lambat sangat atau saya rasa penat sangat. Dalam 5 hari bekerja tue boleh kata 3 hari mesti saya memasak. Apa yang buat saya rajin sangat masak? Belikan lagi senang... Jimat? Alahai barang dapur sekarang pun mahal. Last week saya beli barang2 basah  RM100 tak sampai seminggu dah licing freeze saya.  Sama je kalau beli siap. Sebabnya saya nak tebus masa saya preggy memang saya tak masak selama 9 bulan. Ada la 2/3 kali je saya masak yg lain kebanyakannya saya beli. Tak boleh bau masakakan & tak boleh tengok kuali. Rasa nak baling je kuali masa mengandung Arief dulu ekeke.




Anak-anak pulak nampak lagi selera kalau saya masak sendiri. Sayur bayam merah + fish ball paling anak-anak suka. Masa nak suap tue gaul sekali dengan ikan goreng kembung. Menganga-nganga mulut Amana & Arief. Kadang-kadang sampai bertolak-tolak. Inilah satu-satunya sayur yang Amana makan tau..

Saya & En.Papa pulak mmg tekak tak boleh makan luar berturut2. Penah dik sibuk lama jugak freeze umah kosong. Jawapnya  asik membeli je makan luar. Then sampai kat kedai asikla membelek menu; pusing depan, pusing belakang. Tak tau nak order apa. Kalau kat umah makan benda yg sama je.. sambal oh sambal.. rasa sedappppppppp je.. Itulah namanya keberkatan kot..  Akhirnya En.Papa ajak pg pasar beli mcm2 lauk basah. Baru semangat nak masak! Kalau freeze ada ketul ais je..mm.. baik tido.. Korang makan apa lunch nie?

11 comments:

Pok Amai-Amai said...

Sbnrnye....sbnrnye....sy pun bkn jenis rajin nak msk kat umah. Hahahahah! Tp kembang tekak klu asik membeli je kan?

Err....

AyuArjuna BiGoshh said...

ayu mmg hari masak kecuali weekend mmg makan luar..sebab selalu gi event...ayu anak ramai rsnya lagi puas msk sendiri. En hubby mmg kurang sikit makan kat luar

Mama Zharfan said...

me teringin nak msk...tapi me jenis super penat...so me msk weekend ajer..

cheqna said...

baru pas makan sup ayam =)
salam singgah n kenal =)

.: iEyLa :. said...

rajin akk masak..:)

shark said...

masak lemak ketam sangat sedap kan :)

Acik Erna said...

acik pun tak makan tengahari tadi..makn biskut je

Miss Anne said...

bestkan masak..try masak itu ini,mcm buat eksperimen..hehe tapi kalau mood malas tu dtg,mmg berat la sangat nak ke dapur..

transformed housewife said...

knur pun selalu masak. Hari sabtu je kami mkn kat luar sbb pergi shopping brg2 rumah.

mamaRIFQY said...

Yezzzaaaa..kite mmg same macam ila..better masak dr beli..kalo time bulanm pose pon macam tu.even penat macamane pon..mmg akan masak!! sbb mmg xsuke sgt beli lauk yg dh siap kat kedai

Liza said...

Sayur bayam tu mmg nampk sedap. Liza suka msk dgn ikan bilis. Tp since Azfar alah, masak dgn bawang tu pun dah sedapp!!