ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, April 11, 2012

Tips Kemenangan IPAD - Peraduan Jacob: Ibuku Inspirasiku

Hari nie saya dok bacala segala komen-komen kat belog nie. Saya memang tak filter dulu sebarang komen so kekadang ada komen yang saya terlepas pandang & tak baca. Sebab tue kekadang saya tak jengah belog yg tuan tanahnya komen kat belog saya. Saya memang tak perasan. Sorry ye kawan-kawan. 



Tadi saya terbaca komen Syima Emi minta tips. Lorr baru saya teringat yang saya ada janji  nak bagitau tips-tips entry yang saya menang Jacob-Ibuku Inspirasiku.Rasanya belum terlewat untuk saya buat entry nie sebab contest nie masih running untuk 3weeks lagikan?

Ok tanpa membuang masa berikut tips-tips yang boleh dikongsi:

1) Pastikan gambar ada kaitan dengan cerita anda
2) Syarat contest buat 5000 karektorkan? Saya buat almost 4800++. Panjangkan?
3) Ceritakan sebanyak mungkin tips kesihatan ibu anda
4) Selit-selitla tentang organizer. dah kita nie masuk contest diorangkan? Tapi janganla lebih-lebih sampai nampak tak logik pulak
5) Pastikan setiap perenggan tue ada kesinambungan dari satu paragraph ke satu paragraph.
6) Cuba fikirkan cerita yang lain dari orang lain tentang ibu anda. Setiap ibu mmg istimewa tapi pasti ada yang berlainankan?
7) Meh saya ringkaskan tentang entry yang saya buat tue ye. Mesti ramai yang nak tahu. haha. Budget glamer. Ceritanya gini.... Dimulakan dengan:  Ibu saya adalah pekeja yg dedikasi kepada kerja. Dipendekkan cerita ibu perlu jalani pembedahan dgn kadar segera. So kalau nak cepat mestilah kat swastakan? kami tak mampu & ibu pun takde insuran. Tapi sebab ibu nie pekerja dedikasi so majikan ibu tanggung semua kos pembedahan RM30K. Selepas beberapa tahun ibu berenti kerja. Satu hari ibu ajak saya pergi dinner & rupanya ibu dapat award sebab ibu antara konsultan insuran yg diraikan di dalam dinner tue. Ok nampak tak? Smooth tak jalan cerita? Dalam dok citer tentang emak, saya selit jugak petua kesihatan & cerita biskut Jacob. Ok meh tgok gambar pulak. 



Ok nampak tak kesinambungan cerita dengan gambar nie? 
Kan ke gambar tue berkaitan mak saya dapat award insuran? :)

Selamat menyertai contest Ibuku Inspirasiku.
masih belum terlewat ye kawan-kawan
Gud Luck




6 comments:

Syima Emi said...

Thanks kak ila for the tips.. insya Allah saya akan cuba apply tips2 tu semua.. doakan saya ye..hihi...

Mama Zharfan said...

terbaekk :)

Em's Family said...

best..!! mira tak target tinggi2, just nak dapat kan periuk belange tu je :d

ibu Qaseh said...

Salam,Hye..tahniah mng Contest Jacobs.Nak tanyae lar,ila anta esei kan?karakter tu mcm mn ek?kalau spacing termasuk dalam karakter jugak ke?konpius lah..mntak tunjuk ajar yek..TQ

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ibu qaseh cmna nk jwb belog u tak leh open pun hehe. ila pun tak perasanla.. cuba yg tau bla type kt wrds kuar 4800++ mayb masuk sekali kot

e.l.i.z.@ said...

nampak gaya x sempat gak la nk hantar haini hihihi..br 300words ni...