ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, June 7, 2012

Tips & Trick apabila anda terlepas panggilan kemenangan.

Saya tergerak nak membuat entry nie seleps saya sendiri mengalaminya. Saya telah ceritakan di sini saya terlepas salah satu panggilan kemenangan. Alhamdulilah saya berjaya mendapatkannya. Mungkin dah rezeki saya jugakkan? Organizer pun jenis baik ati dan juga saya belajar dari pengalaman.

Sebenarnya kejadian yang saya cerita tue adalah kejadian kedua saya terlepas panggilan dari organize. Untuk kes kali pertama (tahun lepas 2011) mungkin saya masih "lurus bendul" tapi untuk kali kedua sorry ye saya nak main lepaskan macam tue je. Panggilan kemenangan nie bukan kita tau bila dia nak call ye tak? So kalau dah terlepas apa nak buat?

Kali pertama saya amat lurus bendul. Meh saya citer semua. Saya confirm itu memang call dari organizer.Lagipun nombor yang diberi tue my comper friend yang bagi. Ok ini dialog untuk kejadian saya terlepas panggilan kali pertama:

Saya: Saya ada terima callah dari nombor nie.
Operator: Ramai orang pakai nombor nie. Saya tak tau (berlagak gile!!)
Saya: saya rasa ini panggilan contest la.
Operator : Kami ada bayak contest yang kami arrange
Saya: Saya rasa saya terima panggilan dari contest XXX.
Operator: Contest XXX tue ramai orang yang incharge. Tak tahu yang mana satu.(pastu diam. Boleh bayang muka mesti  macam cikgu besar tak mo sign borang biasiswa.haha)

See? Bukan saya tak call ye. Bukan saya tak cuba contact semula. Tapi operator berlagak tue sebolehnya memang tak nak pas pun kat PIC walau saya dah mention nama contest.

Untuk kali kedua saya takkan buat macam tue lagi. Semalaman tau saya fikir taktik paling baik supaya saya masih jadi winner untuk contest kedua nie. Jadi ini dilog saya yang sedikit bijak. Bijak sikit jer..

Saya: Hai could you kindly pass the line to the PIC for YYY contest? Shes need my detail. But i can't remember her name..
Operator: Oh shes not in. Dia pg rehatla i think. Nama  dia Miss Z.
Saya: When i can call back?.
Operator : Around 11.30am ya.. Try ya...

Operator yang call nie tak kerek. Cakap pun baik & lemah lembut. Sejuk ati i tau.. Sebab dah penah deal dgn operator contest yang kerekkan? So dah ready for the worth lah. Then 11.30am saya call semula.Hati debar-debar tak henggat nie..

Saya: Miss Z please....
Operator: Wait ya. (Operator yang tadi jugak)
Saya: Mizz Z, I got call from this number and i guess it's a call for contest A. Could you please check whether my name in the list or not. Pleaseee...(Cakap mendayu-dayu & soft habis)
Mizz Z: Ok wait aaa... (sambil tue dengarlah dia selak2 kertas). Eh mana u tau i call ye?
Saya: Kawan saya ada menang jugak. Dia cakap ini nombor untuk contest A nie.
Mizz Z: Oh ada..ada..Nama u Ila. IC no 80XXXX-XX-XXXX.
Saya: Ye ..ye.. Itu nama sayalah.. I winner lagikan? U tak disqualified i kan?
Mizz Z: Takla. Nasib u call tau. I call u banyak kali. Kalau tak i pilih orang lain(mana ada dia call saya banyak kali maa.. Sekali je)
Saya: Janganla macam tue.I put effort tau untuk contest nie... I masih  winnerkan?
Mizz Z: hehe... Ye minggu nie kami pos cek ye? Kalau tak sampai minggu nie. Call i semula ye.
Saya: Okey! Saya tunggu tau.. Thanks a lot!!

So korang  pun jangan "lurus bendul" macam kes pertama saya. Jadi bijak sikit. Tapi semua nie berbalik kepada rezeki & organizer. Kalau organizer kerek bye-byelah ye.. Cubala test, try,cuba kalau korang alami kes mcm saya.. Selamat mencuba.. Tata..titi..tutu...


10 comments:

ummiarissa said...

masih rezeki Ila lagi...tu lah dikatakan..kalau rezeki tak kemana...kalau bukan rezeki pulak,nasi dah masuk mulut pun boleh keluar balik kan...Tahniah ye!

Em's Family said...

oh yes.. senang je, lepas ni cakap je omputih dengan operator tu kan, bagi ade slang2 sikit, gasak la kan hehehe

ape pun tahniah

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Nampaknya tips & trick untuk dapat balik menang contest ni kena cakap omputih lah ye... :))

Tahniah ye Ilah.. dah rezeki U kan..

Sue-Rya Qistina said...

congrats! itu dinamakan rezeki..hehehe :D

Liza said...

Dah mmg rezeki Ila. alhamdulillah.. Kalau tak de rezeki mesti dia buat kerek gak. huhu.... Congtrats!!

maszmadi said...

owh tip yang sangat berguna, boleh buat nanti kalau terjadi... tapi ntah bila.. haha

MamaEma said...

tahniah...rezeki utk ila... kena belajar juga taktik camni..tp tak pernah pun menang apa-apa contest

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. tips yang bagus nih~

Wansteddy Tales said...

hati wan kuat katakan ada kol dr org tp dgn no hp yg dah inactive tu :( itulah org kata, kalau dah rezki xkemana. kalau reki depan mulut pn kalau xde hak kita, tetap xdpt. apa pn semua ni berbalik pd nasip dan rezeki kita dr ALLAH swt kan. Tp bagus juga ida yg ila bg ni. lepas ni gigihlah wan nk return call dgn bahasa british! hahaha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wan- msti wan susah hati pasal hp yg inactive tue..ila paham bila hp nie asik on off jee