ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, July 25, 2012

rindukan mak

sekarang ats ktil. berteman s3. itu pun nk ckp?? sja nk bgtau yg ipad tue dah nk jd tukun dlm almari. nsibla amana rjin guna. klau tak msti confuse antara bju n ipad.

mata da berat tp teringatkan mak sgt. klau boleh terbang n masuk dlm flight yg bawa mak ke mekah da lma sya terbang.mak ke mekah dgn mak long saya. nti agh nk g mekah dgn mak.tp pg sorang pun takpe sbb dlm kubur pun sendiri je kan? adk lelaki sy ke mekah sorang2 je. agh tgh kumpul duit.tak nk tgu2 lagi sbb masa tak menunggu kita. bila2 blh dipanggil.

selain allah mak adalah yg plg memahami. tak perlu bagitahu tapi gerak rasa tue ada.banyak kali sy tgh sedih dgn air mata kt pipi mak tiba2 call!! nk agkt ke tak? klau agkt kena menipu sbb mak dgr kita sedu2. biasanya alasan standart demamla mak, selsemala mak.. so dlm dok dilema nk agkt atau tak si amana agkt
. bocorla rahsia.. sbb reporter kecik merepot semua.. hishh

mjadi ank adalah detik2 plg bahagia sbb kita dibwh jagaan org ygmenyayangi kita tanpa sempadan, tanpa dendam, tanpa mengungkit keburukan kita tp melihat semua kebaikan kita. menerima kesilapan kita dan memaafkan asal kita berubah. klau tak berubah kita akn dididik tanpa jemu utk berubah kpd yg baik. bkn membiarkan kita terkapai2 crik yg mana satu kesilapan kita yg perlu diubah n   jln sendiri.mdidik dgn bekalan agama supaya kita tak tersungkur. sekurang2 walau jatuh blh bgun semula. menjadi ank terlalu sikit yg kita buat utk mak tp terlalu byk yg dipulangkan oleh mak.

sudahlah mjaga sy
msa kecik.bila kecemasan anak sy  mak jugak yg jaga.. hmpir setahun mjaga amana.mjaga sy msa pantang. sedikit pun tdk meninggi suara walau kepenatan jga sy dan anak sbb tahu org pantang jiwanya sensetif.

pernah terdetik kalau mak pergi... nk ikut sekali sbb emakla kekuatan sy selain anak2... klau msa blh pusing semula sy sgup lepaskn semua...  ingin jd anak kecik mak kembali.. gembira sungguh bila rambut sy ditocang mak utk ke tadika... gembira bila bertarawih dgn mak.. gembira bila berbaring di ribaan mak.. tenang dlm pelukan mak.. gembira bla mak htr sy ke universiti. plg kelakar ada kwn u nk ngorat sy, mak tya tru phone dkt budak tue;dia suka sy ke? dia solat atau tak.. bgun subuh tak.. tp sy tak jadik pun dgn bdk tue kiki.. sbb? tah.. orgnya baik jugak.lembut. ank tentera. mmm byk betul lelaki2 baik di keliling sy dulu ;) ;) mana satu agaknya yg mak plg suka?

mode: amat  rindukan mak.. nk berbual2 dgn mak sbb melihat muka mak mengundang kegembiraan dan menghilangkan kesedihan. btul tak?

16 comments:

norhidana said...

syahdunya... time2 bulan pose nih mmg kite selalu nk dkt ngn mak kite... takpe jgn sedih2 nnti mak kt mekah tak tenteram nk beribadat...doa dia selamat n sihat kt sana... insyallah nnti mak blk blh peluk cium puas2 ek

.: iEyLa :. said...

sedih plak bace entry akk ni..
be strong k...
hope ur mum sihat and selamat kembali ke sini.. :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmg sgt2 perlukn mak.. myesal tak htr mak g mekah sbb cuti takde. plak ada metg time tue

KhaiRin : anies said...

calling2 selalu kak..hilang rindu tu nnt

Rasp said...

ala ciannnn dier...
tapi iye lah kkdg bila rindu tu mendatang...
rasa sayu jer kan sis...

jeBateja said...

Alahai...ini post ke 2 den baca pasal IBU or MAK......tacing sungguh....ada yg den ponteng keja...pi balik kampung ni kang....

Mama Zharfan said...

sedey la plak..
ptg ni saya nak balik kg jumpa mak..yayyy...mak saya jauh, mak ila dekat ajer kan..
memang sgt besh kalau ila dpt pegi mekkah dgn mak..saya dh melaluinya :)

*tiba2 terasa nak guna 'saya' plak time komen2 entry ni ;)

Rai said...

best kalau tinggal dekat dengan mak kan..mak saya tinggal jauh..da biasa berjauhan tak terasa sangat.. tapi seminggu 2-3 kali jugak call mak..hehehe..

ieja amieja said...

akk selalu duk teringatkan arwah mak..lbh2 lg dibulan pose ni..

ieja amieja said...

akk selalu duk teringatkan arwah mak..lbh2 lg dibulan pose ni..

ieja amieja said...

akk selalu duk teringatkan arwah mak..lbh2 lg dibulan pose ni..

Sharidawati Shahrudin said...

alhamdulillah ..sentiasa doakan mak u dpt beribadah dgn sebaik mungkin di Meqah :)

selamat berpuasa dear :)

Deq's Qienz said...

siannya akak umpama pungguk rindukan bulan..'slalu² la col agar terubat windu itu :)

Sue-Rya Qistina said...

syahdunya.saya pun pernah gak terlintas kt fikiran cmne la kita ni klau mak dh xde. bila dh kawen n ade anak2 rindu pd mak tu sentiasa ade kan.

|| NaFiRaa || said...

huhuhu.. sayu plak baca n3 nih.. tetiba tingat mak kat kampung plak.. rindunye ngan masakan mak.. huhuhu

Liza said...

Doakan mak Ila selamat menjalani ibadah di sana.. InsyAllah..