ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, September 28, 2012

Hai!! Cerialah sempena pembentangan budget!

HAI.. HAI.. HAI..
Ala-ala YB tak?
Baju dah YB, ceria dah macam YB.. poket je tak YB!
sebab masih harapkan mama punya budget

Pagi-pagi dalam keta baca status FB kawan

"org gomen mahsyukla masa pembentangan budjet"
jeles ka?esok lusa dalam FB banyaklah komplen pasal bonus gomen
tak caya sila register FB kiki  :)

Dalam radio di tengah jem
(nasib sempat)
"kakitangan kerajaan boleh mengharapkan khabar yang baik sempena pembentangan budget"
Alhamdulilah..kalau radio dah cakap ada harapan..

bonus kakitangan kerajaan selalunya sebulan
belum penah cecah tiga bulan pun
kadang2 akan tolak bonus yang diumumkan tue
dengan bantuan yg telah diberi sebelum tue
to be specific bantuan masa masa raya

tahukah anda keja swasta ada yang dapat 6,9 dan 11 bulan?
nak2 yang keja bank..
perghhhhh kalau bonus berdesap-desup
cleark swasta  punya bonus pun ribu-riban tinggalkan bonus Kumpulan A gomen
senyap je kan?

I got friend ok
I bukan katak bawah tempurung
bersyukurlah dgn apa yg dapat
jangan salahkan itu ini
jangan jeleskan itu ini
ok?

eh yg i sibuk2 gomen bonus nie kenapa?
i bukan gomen sangat pun..
tp bonus gomen tue akan dijadikan kayu pengukur utk bonus di sini..
sini tue kat mana? entah..Biarlah rahsia ... muahaha




21 comments:

Aishah Jahirah said...

sama2 la tunggu bajet dibentangkan...moga ada kebaikan utk semua rakyat.

AyuArjuna BiGoshh said...

mmg beza klu nak compare bonus dr swasta :)

mummy_ayu said...

tu la..harap2 ada la good news petang nie..amin..

rina mazlan said...

Ye. saya keje gomen.. Fuhhh fuhh amin..

kinna said...

fobia bila sbb bajet...

Mak Wardah said...

Harap berita budget seceria Yb yg comel..

Rai Ourkizuna said...

hehehe..kalau kerja kat company yang masyuk tu bonus masyuk la jugak kak ila..kalau yang company tak berapa nak masyuk macam saya ni..dapat bonus setengah bulan gaji pun da syukur sangat..

dan dalam malaysia ni boleh kira dgn jari company yg bagi bonus sampai banyak2 bulan tu..biasanya ciput je..

pada saya orang swasta ni duk bising kata bukan apa..orang gomen bayar cukai..orang swasta pun bayar cukai.. tapi kalau pembentangan budget..kelebihan cuma dapat pada orang gomen.. org swasta tak dapat apa..

entah..yg pasti..saya mmg tak ambik tau belanjawan ni.. rasa takde kena mengena..tau pun tak guna..hehe..

|| NaFiRaa || said...

harap dapat berita gembira buat semua..bukan untuk staff gomen jer.. sebab saya buka pekerja swasta yang sgt bernasib baik itu..hehehehe

mummY daniSha said...

bonus 5,6 bulan tu segelintir je kak...kebanyakan swasta dpt ciput je bonus kak....gaji kat swasta pun kebanyakannye lebey kecik dr gomen..ada yg dibayar x ikut qualification pun....

apa2 pun tu rezeki masing2 kan...cuma yg risau bile bajet umum gaji naik je..barang pun ikutlaa naik...haiiihhh

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

boleh je bagi list lebih dari jari. kira bank je dah lebih sepuluh jari, belum company construction n legal firm yang bagi bonus yg banyak. bahagian masing2 ada pro n con. terima dgn hati terbuka. penah dengar ada company yg bagi saham pada staf? bonus dapat, saham dapat, masa keja pun kalau dah amik masa cuti esok bos terus bagi cuti.. ada pro n cons so terima dgn hati terbuka. gomen tak boleh nak buat mcm swasta walau ada ramai kakitangan yg boleh diberi bonus or benefit macam tue sbb byk prosedur etc etc. so bagila insentif seperti itu. bak kata big bos akak " cubaduduk atas kerusi jadi bos utk penuhi semua kehendak anak buah. baru tau seksanya :)

akak banyak nasihatkn cousin2 yg mjadikan gomen sbg hala tju supaya berusaha jugak cari keja swasta.tp carikla yg kukuh.kenpa cari yg dah nak bankrup ? sbb benefit mmg lebih banyak.n bagus dari gomen kadangkala. masa tue gomen nak bagi apa pun korang tak kisah sbb dlm hati " bonus we all lg mahsyuk" sekian.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kt gomen pun rmai cleark ada degree dik. rmai staff akak ada degree. semua tempat sama cuba cara kita melihat je yg memberi perbezaan

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sma2la kita berdoa sbb i pun bkn gomen sgt punnnn..haha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kiki yb tue mmg ceria sb tak pham apa pun haha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kiki.. hri ne opis ila pun bentang budget ... takutttt

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

doa2la ..aminn

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

takpe kita harp bonus contest ye kak ayu haha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

amin

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

aminn

maszmadi said...

tu lah kan, orang keje swasta cakap, orang gomen untung memacam dapat. tapi orang keje gomen cakap orang swasta untuk, benefit sikit tapi gila branded2 n mahal2 belaka..... kan

erm x dpt tgok bajet kut coz ada meeting lorrrrr

mama aryan said...

alhamdulillah..bajet tu ada juga bonus utk penjawat awam ni

Fatin Zaini said...

meriah bajuet kali nie, *senyum lebar ^-^

sis, congrate sebab blog nie terpilih dalam segmen baru fatinzaini.com

mohon sokongan dari sis..

http://www.fatinzaini.com/2012/09/jom-sertai-segmen-follow-dan-give-away.html