ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, October 31, 2012

Mari Kita Berjiwang Karat

Saya masih di Bangkok. Sekarang jam Bangkok adalah 10 malam. Maksudnya kat Malaysia 11mlm. Lewat sejam. Partner kat sebelah dah lama membuta.. haha.. Suka suka je cakap senior macam tue.Kang balik opis kena lepuk. baiknya partner nie bagi i makan cukup. tak kurus i kat sini..haha.. Tapi dah 3 hari tau tak makan nasi. Kebulur.. nasibla partner nie bawak nasi impit. Paling sadis tadi terbau sardin. Adakah memang lapar atau teringat en papa yg sangat suka kat sambal sardin? hihi... esok saya akan balik ke malaysia tapi touch down klia dalam jam 9mlm. esok en papa tak dapat amik jadinya adik lelaki yg masih bujang trang tang tang tuelah yang amik.. nasibla adik lelaki available lagi..muahaha.. en papa takde sebab ada kursus & mungkin tak balik. saya balik dia pulak takde..huwaaaa.. bak kata BFF..wah korang sibuk kalah PM&Rosmah.. haha.. bukan selalu..sesekali.. ye ke sesekali? (sila jawab dalam hati sendiri)  hampir2 next week (monday) saya perlu ke china pulak. kalau jadi..mmg saya jadi rosmahlah.. busy manjang.. tak sempat nak panaskan periuk kat dapur... haha... tapi disebabkan saya di bangkok dan cuma balik esok.. makanya mana sempat nak buat visa. china kena guna visa.. bos yang nominate nama saya nie pulak tak perasan saya kat bangkok..  saya banyak bos.. hihi.. saya hanya menurut perintah semua bos..  sory ye bos2 sekalian.. maaf daku tak boleh follow & membantu di sana... kesian bos saya nanti takde sapa nak tolong angkat beg :0 eh eh kata citer jiwang.. nie semua citer hal opis je.. sabar ye pada yg bukak belog nie.. harap mengerti situasi blogger yg biasa buat entry panjang macam novel tetiba 2/3 hari nie entry pendek macam pensel kontot..nie kes nak balas dendam..muahaha


sebenarnya hari saya berangkat ke Bangkok adalah besday en papa. dalam kekalutan nak siapkan barang  & kekalutan nak memastikan  umah kemas.. tak kemas mana pun.. saya terlupa besday en papa.. ala g bangkok je apa nak kalut. org lain pg US,Japan, Mexio tak kalut pun.. (haaa sapa cakap gini meh bagi flying kiss sikit  ).. korang tak perasan ke hari jumaat tue raya haji kak oiiiii....  ahad dah kena naik flight.. hanya tinggal sabtu nak bersiap & kemas umah. saya nie masih punya mak yg perlu didulukan.. boleh je tak balik raya haji tapi saya mesti balik jugak sbb nak happykan mak & raya haji mmg giliran saya beraya dgn family saya.. itu je yg kalutnya sbb dalam sibuk nak ke bangkok.. sibuk jugak nak beraya bagai haha.. (apa kena mengena gambar kat atas nie dengan perenggan yang nie ek?sila baca sampai abis..jangan malas mengeja!)

ok lets start episod jiwang karat! yang rasa2 nak muntah darah tue sila amik bakul siap2 kat tepi..tadahla isi perut yang bakal kuar tue ye..  takla jiwang mana punnnn..mmm..  en papa banyak kali bagi hint yang dia tak suka long distance relationship. yang saya nie pulak jenis "ala kalau sbb keja/study apa salahnya.kenalah berkorban" .. itu dulu ye.. tapi selepas beberapa kali saya terpisah agak lama.. especially masa ke korea selama 17 hari baru saya mengerti apa itu "long distance relationship".. tak suka..tak suka..tak suka.. sampaikan arief jadi keding.. saya keding..en papa pun keding.. tapi lepas saya balik tak sampai 3 hari semua jadi demokkkkkk!! dan utk ke bangkok yg cuma 4 hari nie saya jadi RINDUUUU sangat2 dgn en papa.. ohh mungkin  sebab saya lupa bawak baju busuk en papa.. saya bawak baju busuk arief je.. haha.. hoii emak yg tak adil.. baju amana tak bawak pulak..



en papa bila jadi suami bukanla suami yg romantik mmg tak romantik pun.. masa bujang romantik gak. yela masa bujang kalau tak tunjuk romantik nanti i igt tak sayang kat i pulak? bila da  kawin banyak cara romantik yang boleh dipraktikkan. betul tak? en papa dah kawin mmg tak romantik. suara kalah petir kat langit..kiki..kawan2 selalu confused .."adakah saya tengah kena marah di khayalak ramai?" saya dah biasa.. saya ok.. tapi kalau PMS menyerang yang biasa jadi luar biasa.. yg selamba jadi sentap..kihkih.. jadi kalau nak memetir tue sila check bendera jepun wife ye. agak2 kalau lagi 1/2 week bendera jepun nak datang janganla memetir kuat2 sangat.. haha.. alamak saya punya bendera jepun tak regularla..payah jugak nak memetir2 macam nie.. so baik cakap ala2 angin lalu je sbb mood bini nie tak menentu..hihi

saya dan en papa adalah dua insan yang bebeza. dibesarkan dgn cara yg berbeza. saya cuma  berharap kami akan mendidik anak2 kami dgn cara yg baik2 dari asuhan kedua belah pihak. asuhan yg tidak baik dari keluarga saya atau keluarga en papa hendaklah kami tinggalkan jauh2... takkan cara yg tak baik kita nak serap pulak pada anak kitakan? kita harus mencuba utk menjadi lebih baik dari masa lalu keluarga kita.. . en papa seorang ayah yang baik. itu yang pastinya. cuma suka memetir/garang  :0. kalau tengok gambar pertama dalam entry nie  sangat jauh berbeza dgn sikap saya..saya mungkin tidak garang tapi saya rasa saya tak sanggupla nak main jongkang-jongkit dengan anak2 depan orang macam tue..siap terlompat2 lagi.. tapi amana/arief sangat happy & ketawa tak berenti2 tau.. tapi kalau i,  i malu..haha.. terasa kanak2 ribena.. tapi en papa peduli apa.. demi anak2 en papa tak pernah amik pusing apa yg org nak kata.. kalau tengok gambar kedua dan ke tiga pulak en papa seorang yang sangat suka memberi galakan pada anak2. anak2 takut nak meniti pada permainan tue.. tapi en papa paksa jugak amana&arief meniti.. kalau ikut saya pulak.. "amana/arief takut ke? takpe pegi main benda lain" haha.. anak penakut, mak korang lagi 1000 kali penakut. takut anak luka, takut anak jatuh, takut anak melalak...  see? kami memang berbeza..

letak gambar i lah pulak. asik2 gambar budak2.. sibuk je..hihi.. dah 10 tahun gambar nie rasanya..mmm.. sungguh sayu melihat gambar nie sendirian kat bilik hotel nie.. en papa adalah ayah yang baik.. adakah suami yang baik juga? tidak 100% tapi hampir memenuhi kriteria jika en papa lebih berusaha..haha (hoiii ko tue wifey yang baik sangat kerrrr? mmm baik..baik.. erkkk..tak jugakla..)  mmm meh dengar satu citer.. saya nie memangla pengguna tegar  barangan sari ayu.. sangatla susah nak carik. kalau mustika ratu senang ye.. merata2 ada .. pada owner sari ayu..sila dengar luahan hati pengguna setia nie ye.. saya sibuk nak beli sebab dah habis pembersih, penyegar & scrub.... ajak en papa ke carefour sebab ada satu kedai jual barang2 kosmetik kat situ. tak ada! lepas tue en papa bawak pulak ke tesco .. ada tapi bukan semua.. terpaksa amik mix barang sari ayu & mustika ratu.. balik umah mak masa raya haji .. tertinggal pulak barang2 kosmetik tue kat umah mak.. malam sebelum nak berangkat ke bangkok en papa pergi ke umah mak utk amik. adik yang dah dipesan pass barang tue kat en papa dah letak siap2 barang tue di sebalik slinding door & pegi keluar makan malam. ayah bangun.ayah pindah pulak barang tue kat tempat lain. en papa call semua org tapi sorang pun tak angkat call&en papa tak dapat masuk umah mak untuk carik barang sari ayu tuee!! dan sudahnya en papa balik kehampaan..sia2 dari puchong ke upm(umah mak kat area upm) tapi tak dapat bawak balik barang sari ayu tue.. dari mula nak carik barang sari ayu sampaila wifey yg bijak bistari nie tinggalkan barang tue kat umah mak..en papa sudi melayan kerenah wifey nie... fuyoooo.... oh tak yahla nak rasa romantik sangat..en papa mmg pantang kalau nampak jerawat.. amana pun kena bebel bila ada bijik2 tumbuh kat muka dia. itu yg gigih carik barang sari ayu utk i.. thats all..bubyeee.. dah malam nie.. tak yahla nak jiwang karat sangat..kang Nang Nak datang baru pitam! 

PA.. TQ SEBAB LAYAN KERENAH B. MUNGKIN B TERLALU BANYAK MELETAK HARAPAN SUPAYA PAPA MENJADI SEMPURNA 100% SEDANG B PUN TAK SEMPURNA.. TAPIII KITA MMG KENA JADI SEMPURNA UTK ANAK2.. EH NAK TYPE APA NIE.. TETIBA JE RASA SERAM.. BYE

PA  >>>>>>>>>>> LOVE U SO MUCH >>>> DARI ANAK 1>>>ANAK 2>>>>ANAK X?



7 comments:

Sue-Rya Qistina said...

oh my....so sweet la dear. happy birthday to ur hubby too ya. semoga panjang umur, murah rezeki. semoga hub kalian kekal abadi hingga ke syurga firdausi. amin...

(bestnya..asyik outstation jauh2 je. seronok sgt!)

ieja amieja said...

so sweet couple..mmg la payah nak cari org yg 100% sempurna..ada ke??
ketidaksempurnaan itulah yg melengkapkan kesempurnaan pasangan kita plk..^__^

akk plg x suka kena tinggal2..huhu

AdaM Hawa said...

sweet la.. kamu berdua.. khusyuk sy baca..

Mama Zharfan said...

sweet & touching gitu :)

Liza said...

Waah..dari seorg isteri mithali...toyching tul.. Ila, mmg long distance relationship sgt susah. Saya mengalami dan memahaminya.. :(

melin melinda said...

pengsan doploh pat kali....

Nur-nba said...

Ila.. Bestnya baca entri ni.. ♥ Suka baca dan memang touching.. Moga kalian berdua serasi bersama dan dapat membesarkan anak2 dengan didikan yang terbaik.. Kak Nur tak pandai nak menulis karangan panjang macam ni..