ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, March 27, 2013

BIBIKKU YATI TELAH TIADA

Tak sempat nak story citer bibik part 2.. bibik dah takde huwaaa.. bermulalah episod kelam-kanbut, serabut serabai kembali. hanya 2 minggu merasa jadi mem besar..huwaaaa.. hanya dua minggu dapat balik opis dengan tenang dan lenang walau balik opis lambat.. hanya dua minggu dapat masak dengan kadar setengah jam.. bibik dah siang ikan bgai cuci ikan bagai & saya buat bilasan terakhir & selawat.. dan saya masak.. hanya dua minggu bila balik anak2 sedang mengadap cartoon sambil kena suap dengan bibik.. hanya dua minggu dengar en papa jerkah amana " wahhhhhhhhhhhhhh ada bibik pandai asik mengoder je ye.. pg amik sendiri" hanya dua minggu boleh cakap " bik, tolong gosok baju ne ye.." hanya dua minggu tengok dalam baldi baju mmg kosong-hari2 siap cuci & sidai kecuali baju2 kecik..

Kenapa dua minggu je? Buat pre-fomema bibikku MENGANDUNG!! haiyaaaaaaaaaa.. baby dah berbulan jugak ..  terdiam saya.. terdiam bibik.. .. lepas tahu bibik macam down.. Puan & Tuannya pun down.. Masa kat umah baru tue tengok bibik sibuk main telepon & muka pun sayu.. Saya curik2 dengar lebih kurang gini "ibu, tolongla carikkan ganti bibik lain yg baik2 sama tuan.. sama puan.. puan  tuan sangat baik.. saya malu sama tuan & puan"  (lap air mata kejap) malam tue jugak hantar balik kat ejen..

ejen indon tue asikla mintak maaf.. katanya akan carikan ganti.. katanya malu dengan kami sebab bibik cakap kami sangat baik & bertimbangrasa.. en papa yang kononnya warning saya jangan baik2 sangat tue pun tak penah marah bibik atau cakap kasar2 dengan bibik.. nak marah apa kalau kejanya 99% perfect..  kata ejen indon tue lagi  bibik kami tue nak jugak keja dengan kami sebab katanya masih boleh buat keja walu prgnant.. alohaiii saya ne manusia ..mengandung jugak.. masih ada perasaan.. takkan saya nak suruh dia buat keja2 umah sedang saya tahu dia pun prgnant.. lagi satu kalau lagi lama dia kat umah tue..bonding dengan anak2 makin kuat & dalam beberapa bulan lepas tue takde. kan naya.. sekarang pun amana & arief tertunggu2 bibik datang semula.. arief dengan yakin cakap "mama jangan risau nanti bibik datang balik" yang amana pulak cakap "bibik balik kampung sebab arief menyusahkan bibik" tengokla anak2 pun dah boleh accept bibik nie... org indon ne kekadang bersalin awal sebab diorang kuat keja ..kalau dia terberanak awal & anak2 je ada kat umah camana? kan ke haru.. dengan hati yg berat kami lepaskan..

bibik diam tak bercakap apa.. sejak dari kuar klinik sampai malam ke rumah ejen tue kami diam..  sehingga saya panggil dia cakap bersendirian dgn saya & en papa.. masa tue terus dia menangis2 cakap dia tak tau.. saya tak tipu puan ..tak tipu puan.. demi ollah.. saya tak tau saya prgnant.. saya pakai injection.. saya orgnya solat puan.. saya tak tipu" terus saya peluk bibik & cakap "tak pelah.. rezeki kita sampai sini. nanti kamu mau keja call semula saja sama saya & tuan. saya terima kamu lagi.simpan no saya jangan hilangkan"   en papa lagi best "takpe bibik jangan salahkan bayi tue.. sampai sini je rezeki kita. saya halalkan semuanya . terima kasih jaga anak2 saya & rumah saya dua minggu ne"   en papa bagi duit sikit kat saya & suruh pass personal kat bibik.. tak nak mana2 ejen nampak takutla nanti duit tue kena amik pulak..

pengalaman pertama punya bibik walau hanya dua minggu amat menyenangkan dan bila kita dah mula terima dia sbg sebahagian keluarga kita dan tiba2 dia terpaksa pergi ..memeberi kesan sedikit sebanyak.. amana&arief pun dah tak ke nursery sejak bibik ada.. lagila kami kelamkabut sekarang..mana nak hantar budak2.. nampaknya kena menyusahkan both parent lagi.. so lagila en papa nak pindah cepat utk cari nursery baru kat umah baru.

bibik baru? mulanya mmg kami tak nak guna dah sebab kesan tue masih tersisa. bila ejen nak carikan ganti.. en papa terus tolak.. sebabnya kehadiran bibik yg first tue masih berbekas lagi.. kang kalau datang bibik baru silap sikit ada yg kena tiaw habis2an.. tapi lepas campur tolak darab nampaknya kami kena pikirkan semula utk amik bibik.. hati kami pun dah sedikit tenang.. harapnya kalaulah..kalaulah amik bibik baru yg datang tue nanti walau tak serupa harap2 baik mcm bibik 1st yang tak perlu diarah2 sangat.. yg tau tanggungjawab mengemas tanpa disuruh.. yang jaga anak2 dgn baik.. yg solat.. bla bla bla... aiyo dah high expectation ne..  mmmm.. ok nantila sambung..isk mak buyong sensetif teringat BIBIKKU YATI...



10 comments:

Khai♥Rin : anies said...

alahai...sm mcm bibik abang ipar sy..nama pon sm..yati..dia bibik pertama abang jg...lani da blk indon daa

Liza said...

Daku pun jd sensitip, mak nya...... Menangis daku dgn entri ni. Sob sob..

mama ila said...

bagusnya dapat bibik yg baik n rajin camtu..tapi tu lahh..xder rezeki kannn..harap2 yg ganti nie pun macam bibik yati jugaklah yer..saya pun tgh tunggu bibik..ntah bilalah dapat..hehehe...kalau ada rezeki 2 minggu lagi dapatlah kot..

Nida Mohd said...

alahai..kesian ila..mmg susah nak cari bibik yang baik dan pandai wat keje..sabar lah ila, In shaa Allah ada hikmahnya tu nanti..

Norhaizan hakim said...

KZ pun rasa hiba membaca entri ni. Teringat ibu saudara KZ yg akan solat hajat setiap kali bibiknya balik Indon...minta bibik tu tetap balik semula ke rumahnya.

Sue-Rya Qistina said...

dah dpt bibik yg rajin gitu, mengandung pulak..huhuhu..dugaan2.xpelah kak, xde rezeki kan. hopefully dptlah bibik yg baik mcm bibik yati jugak ye

norhidana miswan said...

beruntung sbb dpt bibik yg baik, kire mcm nsb jugak kan, takpelah mungkin bukan rezeki kan... mintak2 bibik akan dtg nnti sebaik yati yek... malah lebih baik dr itu...

meringankn kerja mak yong yg dh sarat itu kn

hainom OKje said...

Dapat bibik yg best ni kadang2 nasib jugak....
kalau baik memang amat bersyukurkan SS..

Mama Zharfan said...

sedey plak baca entry ni.. :(

AyuArjuna BiGoshh said...

ayu pun pernah rs dapat bibik yg sangat baik dan rajin tapi smpt dua bulan jer lps tu SIL tu amik balik huhuh