ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, March 14, 2013

Kenapa saya pilih UKMSC?

Ini pendapat saya jangan pulak kecik ati or terasa.. semua rezeki allah tentukan dan bahagian masing2.. kalau ada rezeki blhla kita bersalin swasta kalau takde kita bersalinlah kat gomen tak salah pun.. tapi kenapa saya pilih swasta... raanya bukan fully swasta.. UKMSC.. penah dengar? nie linknya www.ukmsc.com.my  Amana& Arief di situlah tempat bersalin mereka..  Doktor untuk Amana adalah  Prof Seri Suniza yang dah pindah ke Prince Court Hospital dan doktor untuk Arief pula adalah Doktor (alamak terlupa nama doktor hihi) dah takde jugak doktor tue.. .. En.Papa tak mo saya bersalin kat tempat lain lagi dengan alasan rekod saya kat situ.. dia tau mana nak parking & bla bla bla.. Tempat ne sahabat saya yang kenalkan.. kenapa pilih UKMSc?

1. ye saya memang penakut. maaf cakap sepupu hsbd dah beranak 3 kali di hospital gomen katanya tak bius. betul atau tidak saya tak tahu sebab itu experiance dia sendiri. Tapi ada yg kena bius jugak.. maybe tgok hospital kot.. Ada yg kata kat gomen tak bius sbb nanti lebih cepat baik jahitan tue..

2. en papa nak saya bersalin dgn doc perempuan islam. maksudnya dia nak pilih doktorlah. so kalau gomen boleh ke pilih doktor? tapi semua ne rezeki jugakkan. kalau tetiba doktor pilihan kita takde nak kata apa...

3. en papa nak jaga saya lepas bersalin.  ada kawan fb saya cakap balik umah nanti pun suami blh jaga puas2.. hihi.. betul gak kawan fb tue cakap.. tapi alhamdulilah digerakkan hati suami & dan saya dari anak pertama supaya memilih hukmsc sebab sehari lps bersalinkan amana saya pengsan dalam toilet. masa tue en papa tengan bersihkan & mandikan saya..  dengan darah penuh satu toilet.. tiba2 saya rebah..  kalaulah en papa takde masa tue.... saya boleh dengar en papa jerit panggil nama saya.. kuat tapi makin sayuppp je.. ..  saya hanya nampak kelabu & sedar2 je dah ada atas katil & siap pakai baju.. tapi saya boleh rasalah nurse pakaikan baju, pad etc etc... akibatnya saya kena bermalam lagi satu malam sbb doktor takut saya kekurangan darah.. :( lupalak saya kena masuk darah ke tidak...

4. lebih2 lagi bila saya dah dignose ada sakit desicated disc saya rasa lagilah perlu saya bersalin di situ.. saya faham kalau kat hospital gomen camana kelamkabut nurse menguruskan ramai pesakit. belakang sakit + sakit beranak lagi.. kalau saya asik panggil nurse kan ke nanti sya meyusahkan nurse & takutla pulak kalau dilabel pesakit banyak songeh.. mungkin akan kena marah.. sakit belakang ne org tak nampak dan org yg tak tau takkan paham.. ada sesetengah hospital gomen suami blh tunggu ada sesetengah kejap je boleh tunggu.. kalau kat ukmsc suami boleh tunggu 24 jam.. bolehla saya mintak suami sendiri bantu & nurse pun kerap masuk jugak tgok kita.

5. UKMSc ne masih di bawah payung UKM so kalau lah ada kes2 yg berat masih boleh mintak tukar ke UKM.. Yg jadi doktor kat UKMSc ne pun tak silap saya adalah pakar2 UKM sendiri. sahabat saya ada kes muntah darah lepas bsalin sbb perut dia ada ulser ke apa tah boleh pindah ke UKM gomen. adalah pilihan di situkan?

6. Bayaran pun masih resonable.. pry hardlah bersalin normal ye hihi.. amana dulu normal + vakum -RM2900++  rasanya.. masa arief mmg normal RM2500++. Dan kali ini saya berdoa dapatla saya bersalin normal.. Dan alhamdulilah opis cover sikit + duit contest mame slurp yg 3K... mungkin itu rezeki utk anak kali ini.. siapa tahu urusan dan ketentuan Allah kan?

7. Ada yang cakap bersalin sakitnya sama.. tapi keperluan dan kesihatan masing2 berbeza.. dan perasaan suami jugak berbeza2.. suami saya org nak buat scan 4D pun dia sibuk tanya doktor lelaki ke perempuan.. sibuk tanya  kalau doktor lelaki macam mana.. haiyaaa... itu perut jekan? kalau g cekup pun sibuk carik klinik yg doktor perempuan.. so? . tapi kalau dari awal suami dah  pilih & masa harinye dah bertukar itu dah jatuh kategori terdesak&daruratla.. Allah punya kuasa..

Nasib, rezeki dan segalanya Allah tentukan.. berdoa yg terbaik utk kita dan anak2.. yang penting semuanya selamat.. Insya Allah...


7 comments:

Mooniqueen said...

betul tu semuanya terpulang kepada individu... kalau mampu ape slhnya ke private..

Sue-Rya Qistina said...

semoga yg dirancang dipermudahkan hendaknya. saya plan bersalin kt hosp sg buloh je kot sbb mmg FOC je, x perlu kuar duit satu sen pun. lgpun hosp sg buloh tersgtlh dekat ngan rumah kami. senang nnt kalau mak abah nk dtg, bole tido kt rumah :D

take care sis!

Ummiarissa Mahdi said...

semuanya terpulang kepada kehendak dan kemampuan masing-masing,saya dulu waktu mengandung anak sulung,syarikat nak tolong bayarkan spital swasta jika saya bersalin,kemudian tolak gaji bulan-bulan..namun saya ikut kemampuan,saya bersalin di spital kerajaan..okay je

shark said...

setiap anak ada rexekinya..
mohon doa moga semua selamat :)
takecare!!

Wansteddy Tales said...

Tawakal to Allah... mana2 tmpt pn semuanya kehendak dariNYA juga :) semoga dipermudahkan segala urusan Ila nanti, amin...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Insya allah tq kawan2.. sebab dah tau kekurangan dan kesihatan diri jadi inila pilihan utk menyenangkan both side..

sal-nurbeena said...

SEmoga dipermudahkanNya. Apa sekalipun kita berhak merancang dan membuat pilihan yang terbaik berdasarkan kemampuan. Selebihnya berserah kepadaNya