ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, March 22, 2013

KOS RENOVATE RUMAH SECARA KASAR.. INI PUN MINIMUM JE

hushhhhhhhhhhhhhhhh (kesat peluh kat dahi ye) . bukan tak penah masuk umah tapi dulu masuk umah apartment takle sebegini rasanya duit keluar.. kali ne rasanya macam air.. laju sangat.. wahhhhhhhhhhhhh sedar2.. eh habis duit kami hikhik..

ok ini secra kasar ye.. nanti saya akan update the detail ek.. so kawan2 yg nak pindah umah bolehlah buat calculation.. budget sana sini.. diingatkan semua nie basic ye..tak de pecah umah sana sini pun tau...

a) GRIL SATU RUMAH - RM2200

b)AWNING KAT BELAKANG UMAH- RM2500

c)DAPUR SEKANGKANG KERA (based unit shj-concrete tiles & melamin - U shape, pindahkan salur air)- RM5400

d) ALMARI 11.5 KAKI (terpaksa buat sebab umah sekarang pun wardrobe built in, so mana boleh nak angkut2 nak bawak pindah)  - RM3400

e) LAMPU, KIPAS -RM2000

f) TEMPAT MASAK (jenis standsteel tak mo glass sebab ada time limit utk masak. so utk selamat pakai je yg steel punya), SINK & PILI SINK- RM1500

so cerlah kira berapa? ok bagus ye 17K... lap dahi lagi.. lap air mata pulak.. haha.. tapi hopefully dapat fully utilized segala kewangan yg ada. saya dah cakap dgn en papa ..ehhh en papa yg cakap dengan saya.. eh ye ke? entahla lupa siapa yg cakap..... kita guna je apa yg ada.. tak mo buat hutang.. tak mo buat loan.. letihla weiii... kang asik hutang bila i nak retired ne.. en papa biorla dia lelaki .. kejalah sampai pencen.. i? ..

kalau org tanya sampai bila ko nak keja ne ila? jawapan paling mudah 5 tahun lagi.. sebab 5 tahun lagi ptptn habis.. kihkih.. pastu lepas 5 tahun kita tgok apa yg bakal terjadi ye.. i tak mampu wei bila org tanya bila nak pencen then ko jawab "UMUR 55/58/60" perghhhhhhhhhhhhhhh dasat..jauh lagi tue... terasa sungguh jauh.. sungguh lama.. sungguh bo bo bosan..  so tak yahla tgok jauh2..kita ikut flow..  step by step.. tgok segala aturanNYA.. tah2 lepas 5 tahun lepas segala masalah penjagaan anak2 selesai saya tak kisah keja lama2.. saya ne walau nampak selamba .. balik keja ada masanya lambat..saya tak tenang nak keja bila masalah penjagaan anak2 tak setel2.. balik dari keja jam 9 lebih tgok anak kat nurseri atas simen berguling2.. penah saya tgok arief tdo atas simen dan budak2 berlari2 keliling dia . balik umah Amana kena marah sebab dia boleh biar adik dia macam tue sibuk main dgn kawan.. .. hati mana yang tak sedih .. mulalah masa tue.. apa hal aku habiskan masa kat pejabat ne.. sedangkan tanggungjawab aku kat umah jaga anak.. (sori emo teringat arief.. sy mmg sedih tgok arief tdo atas simen , sambil hisap jari & tido lena..kaki merengkot kesejukan) semua ibu pun macam tue.. itu yg buat saya tersepit & tak seronok nak keja.. amboi statment jujur ikhlas.. anak2 lebih terurus di tangan mak sendiri..

yela perancangan kena ada.. mmg saya tgh merancangla ne.. habiskan liabiliti study anda dulu ek.. jangan banyak bunyi.. ok nanti harap2 dapat bayar sekali gus.. tenang hidup i.. tanpa hutang study :)
seksa rupanya ada hutang study ne.. 15 tahun! itupun syukur sbb start keja je saya mmg adalah pembayar tegar PTPTN menerusi potongan gaji.. bukan penghutang tegar ye.. syabas.. syabas...


8 comments:

KhaiRin : anies said...

waduuuhhhhhh

ELLY said...

gullppp...17k?...huhu...thanks for sharing...sye kena prepare fizikal & mental nak masuk umah ni...hehe...takut nyer klo t'over budget...

Liza said...

huhuhuhu.. la dahi suami gak.. byk gk duit dia bakal habis nanti huhuhuhu lg...

shark said...

mmg cenggitula kalo masuk umah..
kene berjimat cermat amalan mulia..:)

transformed housewife said...

kami baru nak psg grille rumah je. yg lain2 tu kena tunggu budget lain pulak. huhu

Mama Idlan Irsyad said...

aduh, masak2.. saya sekarang dlm proses nk renovate rumah..
tp baru tgh plan nk bt per... tapi, aduh.. banyaknya ...

AJ Alwy said...

assalam.

boleh sy tau contact no kontraktor yg buat grill? rm2k utk satu rumah, murah tu. thanks.

sarah said...

assalam,

boleh emalkan saya no contact pembuat grill..mcm murah je grill awak..besi hallow ke wrought iron ke bese je?saya letih cari pembuat grill, sume 3k above..padahal umah bkn beso sgt pon..if ble emelkan ke toya_toyi@yahoo.com