ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, April 12, 2013

pelbagai cerita pelbagai kisah hanya dalam beberapa hari sahaja -pindah umah, S3 & maid penipu!

as salam semua...
apa khabar semua?
hopefully semua sihat hendaknya..
terasa lama sungguh tak update & tak menjengah FB. walaupun kawan2 FB seciput cuma tapi kebanyakkannya kawan2 comper yg sudah pasti update hal contest & i really love to read all the status.. nak2 yg asik update menang & menang dan menang.. sangat teruja tapi movement mak buyong macam tue jugak haha.. oh kenapa ya saya tak update FB & blog beberapa hari ini... pelbagai cerita yang berlaku hanya dalam beberapa hari sahaja..

Officially dah pindah rumah
perghhhhhhhhhhhhhhhhhh punyalah penat.. remember ye nampak mak buyong macam buat sikit tapi pergerakan mak buyong & kuderat bukan macam masa tak jadi mak buyong.. senang nak tau ..cer bawak bola 10kg/beras 10kg..ikat kat perut & bawaklah jalan sambil buat keja.. nak tengok sampai mana tahan.. sampai mana mengah & sampai mana mampu nak buat banyak2 keja.. en papa selalu jugak ke rumah kajang nak mengemas.. mencuci & entah apapa2lagi.. kami pindah hari isnin lepas..terpaksa amik cuti sbb umah apartment tak leh punggah barang time weekend.so 2 hari sebelum pindah en papa asikla dok remaind "kena cergas ye la(ila-nama manja saya..kihkih)..kemas barang kalau tidak nanti kita  tak boleh pindah isnin.. saya dah sewa lori ne" so apa yg saya buat? buat blur & usap2 perut..kahkah.. pastu en papa akan sambung balik "kalau awak laratlah ye" muahaha.. TAPI.. jangan tak tau.. saya gagah jugak mengemas.. saya target satu2 almari yg akan saya kemas. memanglah lembab tapi janji buat.. kemas satu locker.. baring..kemas satu locker baring.. sehinggalah hari isnin.. berjaya jugak mengumpulkan barang utk diangkut oleh lori. boleh bayang tak lori 3 tan tak muat? bukan saya ada angkut almari besar gabak.. bila citer dengan mak..mak gelak "mesti mainan cucu mak& menantu mak yg banyak" muahaha.. ya betul..barang anak mak tak banyak pun mak.. sebab anak mak buang semua yg tak perlu.. tapi cucu& menantu mak enggak taulah..

Badi S3
hurmmmmmmmmmmmmmmm.. mengeluh panjang2.. sebelum ne kan hp saya kena curi & then alhamdulilah saya menang S3 semula dalam satu contest MPH. NOWWWWWWWWWWWW S3 masih ada tapi dah tak boleh digunakan.. again.. saya tak tau nak cakap apa.. and hanya diam & relex.. kali ne bukan kena curi tapi anak kesayangan saya si amirul arief punya angkara.. saya mengemas dapur utk pindah tue.. en papa sibuk cuci akuarium.memindahkan ikan ke dalam akuarium kecik.. datanglah si arief yg mugil itu.. TIBA2 ada bunyi PLOP..& En papa menjerit nyaring.. saya pun menjenguk & en papa tengah pegang S3 saya yang dah basah.. aduhai amirul arief ...

Kenapa Arief letak hp mama dalam akurium?

Arief nak amik gambar ikan tue..

Arief, tahu tak mama dah tak join contest & mama takkan menang hp lagi?

Biarlah (sambil buat muka & berlalu pergi)


huwaaaaa... biarlah .... itu si bijak ne jawab? takpela mama redo.. anakkan? nak kata apa kan? takkan sbb hp tue saya nak pukul2 tangan dia sampai gangren pulak.. ye dok? yela nak .. mama pakaila hp cikap papa semula.. kadang kala masih tanya .. mana hp mama? lepas beberapa saat arief akan jawab semula ohhhhhhhh arief letak dalam akuarium. sambil senyum2 manis.. ye kawan2 itulah sebabnya saya tak boleh nak reply/ coment FB status kawan2..

Maid penipu!
Sebelum ini saya penah pakai maid selama 2 week & saya sangat sedih maid tue tak dapat jadi official maid saya kerana dia mengandung.. dah setel & semua duit dah dapat balik.itupun puas jugaklah nak dapat balik duit tue dari agency. itu maid yg pertama punya kes...

datang maid ke dua dari agency yg lain. hanya 3 hari ye kawan2.. start selasa hingga semalam sahaja. saya hantar dia balik. Bagus. Lega kepala saya! Nanti saya ada kuderat & rasa nak bercerita saya cerita dengan berjela2nya. cuma nak pendekkan citer saya buat paling ringkas..

1. dahla tak reti buat keja, saya yg buat keja, anak2 pun takboleh nak handle, masak hapah pun tak reti termasuk basic utk budak2 tapi itu semua saya boleh ajar dengan kesabaran kalau bukan penipu!

2. penipuan 1- hari kedua di rumah saya, saya&en papa  balik malam sbb meting kat luar sampai umah hampir jam11.30 malam. kat muka pintu melalak2 kata anak dia mati di indon. mintak nak balik indon & request supaya tak bagitau agency. lepas 5 hari berjanji akan pulang ke rumah kami semula. No way man.. ko baru datang aku nak buat charity? saya bukan bodoh macam tue! org bodoh&termakan dengan air mata ko je yg nak support ko balik! sebab itu saya benci maid yg muda2! saya lagi prefer seperti yg ada di rumah mak & dua org kakak di ofis ne sebab yg tua2 nie datang mmg utk bekerja, takde tanggungjawab di sana. mereka cuma pikir nak carik duit sahaja dan yang penting tahu nak handle budak2. ada rasa kasih pada anak2.. bukankah itu tujuan saya nak amik maid selain bantu urusan kerja rumah. saya bukan nak maid yg gatal & penipu..menangis sana sini nak tarik simpati! saya bagitau agen & agen siap hantar org dia di indon utk periksa. penipu tahap gaban sbb anak dia masih sihat! apalah punya mak sanggup kata anak mati utk menipu?

3. penipuan 2-esoknya pura2 pengsan.padan muka walau doktor tahu menipu tapi doktor tetap cucuk drip. rasakan! tapi dia tak berani nak pengsan depan saya.kenapa? cuba ko pengsan depan aku .. sebab saya boleh kesan dia menipu ke tak.. jatuh pura2 atau tak.. sebelum tue amana bagitau dia mennagis ..sajalah tue nak suruh org tanya kenapa.. tapi saya cakap dgn amana biarkan kalau dia nangis.. takde org layan dia nangis..  pura2 pengsan pulak..

4.berlaku sinetron di rumah saya bila agency tue datang umah & mengamok sakan kat maid tue. siap ada adengan kena tampar. bukan sahaja dia tipu saya & en papa tetapi juga burukkan agency itu.manalah agen tue tak hangin. kali ini saya basuh cukup2... dia bukak mulut menipu je ..saya betah.. lepas tue agen tue betah..last2 sebab semua penipuan terbongkar terus buat muka kejung. serius saya sendiri tergamam bila agen tue mengamok & tampar maid tue.. anak dalam perut pun terkejut :)

4. selepas pulangkan kepada agency. en papa jumpa PISAU bawah tilam.

alhamdulilah tiada yg cedera sebab kami buat tindakan dgn cepat pulangkan dia.hanya 3 hari sahaja di rumah kami. anak2 dari awal dah tunjukan muka menyampah.especially arief. masa bibik first; arief sendiri yg manjakan diri dgn bibik tersebut tapi dgn bibik kedua nie arief siap menengking & tak bagi pegang dia.. arief yg biasa mudah mesra ne jadi garang semacam.

Reaksi saya? Dari awal saya nak pakai bibik saya memang dah set dalam kepala.. saya takkan buat baik di permulaan. ye memang saya jenis yg lembut hati tapi saya bukan jenis ko baru jejak aku nak acomodate ko macam2.. saya cakap dgn lembut & tegas. ohh sorry aku nak meleweh2 aka ayu2! kebaikan saya datang dgn masa. kebaikan saya datang perlahan2. saya ambil masa & tahu timbang rasa. bukan saya buta kalau maid tue dah penat buat keja seharian.. saya pasti akan suruh rehat jugak .. silap besar saya nak baik dgn org yg baru masuk rumah saya. saya cuma cakap yg perlu2. nak dengar keluh kesah dia? kirim salam. dia datang sini utk jadi bibik so jadi bibik bukan jadi MEM dalam rumah saya. saya bercakap pun sepatah dua sahaja. saya cuma bagi arahan buat apa yg sepatutnya dia buat ... nak tau detail..nak tau masalah ko kat indon.. ko bercerai, ko operate, ko sakit jantung, ko itu ko ini, jiran tetangga ko pendengki, ko miskin, anak ko sakit telinga, suami ko kakijudi,kaki perempuan etc etc NONE OF MY BUSINESS!! FULL STOP!!

Maid ne bila kita baik & dia tengok kita jenis yg mudah kena makan mmg kitalah jadi kuli dia.. Tak perlu nak berlebihan2.. Mula2 datang kita tgok je cara dia. cara dia bekerja. bagi sahaja arahan tak perlu nak rapat2 tanya pasal family dialah itulah inilah.. itu yg naik lemak tak hengat! Kebaikan datang dengan masa.. sebagimana bibik kat umah mak saya. mak tak banyak cakap pun dgn kak mar(bibik mak di umah) tetapi bila dia buat keja bagus mak reward lebih dari biasa... bukan duit sahaja tapi barang2 & makanan.  bila dia nampak ala2 buat sambil lewa mak kurangkan bayaran harian dia.. so maid2 ne akan sedar diri! sebab tue sampai sekarang maid tue suka datang umah mak utk bersihkan rumah..

ehhh kata nak citer sikit je.. oklah dah penat baik pg solat .. nanti ada masa saya cerita camana saya & agen betah pada BIBIK PENIPU tue.. cuma satu saya sedikit syukur saya berjumpa dgn agency yg bertanggungjawab(setakat ne saya lihat bertanggungjawab compare agency yg first tue) & katanya akan ada replacement tapi kalau kali kedua masih dapat maid yg hampeh saya akan nego utk mintak semuala duit kami.. sekian sila pg solat ye mama Amana& Arief.



15 comments:

Liza said...

Alhamdulillah tak dak pa2 yg buruk tjadi. byk belajar drpcita ila ni. tkt jd nk amik maid.

zakiherbal said...

Anak nya ganteng kak..

Ummu Madihah said...

Salam Ila,

Fuh, banyak pengalaman selama hilang seketika. Yg paling teruknya pasal maid tu ya!! Mak Aji ingat dulu2 maid takdelah sangat mcm ni. Dulu kami gi ambik sendiri kat rumah mak bapak mrk kat gk (yg locallah), kat Siam pun macam tu jugak. Kalau dr Indon tu melalui ejen jugalah tp bukan yg registered ejen mcm skrg ni. Apapun Mak Aji doakan Ila tabah menghadapi semua dugaan ini, apalagi dlm keadaan sarat sekarang!

AyuArjuna BiGoshh said...

takut dgr citer maid dari ila...

Allene said...

ya allah... teruknya maid2 sekarang... semakin tkut nak amik dorang...

yumielufya said...

meremang bulu roma dengar maid akk ada pisau bawah tilam..masyaAllah..nasib akk btindak cepat..tak leh bayangkan..sabar ya kak..risuny dgn indon ni ya..gini la ambik Ymie jadi maid akk je la..jajni leh bawak zidane dok rumh akk..boleh??

Mama Zharfan said...

Thanks for sharing.scarynya maid tu siap letak pisau tu...

norhidana miswan said...

aduhai, banyak tul dugaan yek, dugaan pindah umah, pastu ngn arief yg nk amik gambar ikan tu hehehe... redha jelah mama ek...

psl maid tu pulak mmg dugaan yg amat lah besar, agaknyer lum rezeki dpt maid yg ok, teruk tul lah baru 3 hari dh bt hal maid tuh, kite baca nih pun rasa geram...

Khai♥Rin : anies said...

heeee...kalau sy la...da lama sy campak je maid tu lombong...apa punya org mcm tu..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tu lah karenah maid ni Ila... byk yg mengada-ada.. akak pun cukuplah merasa 3 org maid tu...

Nur-nba said...

Nasib dah hantar pulang maid tu.. Kenapa agaknya dia simpan pisau bawah tilam..? Ngeri juga nak maid..

kinna said...

sekejap je masa berlalu, saya dah takde jiran yg best...sob..sob...tak sempat nak uat farewell kat ila sbb sibuk sket dua-tiga bulan ni..sori ila...

nti dh bersalin bgtau, boleh bwk ank ketiga kami jmp anak ketiga ila :)

Wansteddy Tales said...

Dugaan besar buat Ila sekeluarga. Moga2 lepas ni berbalik kesenangan berganda buat ila, amin...

ALoNa CintamaniszLite said...

baca pengalaman...hehe..
sbb akak tak penah ada bibik, ngee. Akak tak keje..wat pe nk cari bibik, kan..

Obat Tradisional Penyakit Sinusitis Alami said...

informasi baru gan,tambah pengetahuan,semoga dapat terus memberikan artikel2 yang berkualitas.