ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, June 18, 2013

menghitung hari .. charge hukmsc utk 2nd & 3rd checkup

salam kawan2.. hati makin berdebar2.. waktu utk bersalin pun dah set.. saya hanya mengikut yang terbaik dari pandangan doktor.. siapalah saya yang tiada basic medical ne kan? saya cuma ikut saranan pakar & selebihnya saya berdoa sahaja .. moga semuanya baik2.. mengharapkan anak ini selamat dan dapatla baby ke 3 nie  melihat kakak amana dan abang arief..

melalui hari bersalin yg makin hampir hati rasa semakin tenang  walau jauh kat sudut hati rasa nak je ada remote "click" yang boleh tengok sama ada pengakhirannya selamat/tidak.. Bila melihat anak2 ..amana & arief.. melihat en papa yang disayangi tipulah hati ne tak tertanya2 "dapatkah saya lihat lagi keletah mereka? dapat ke baby ne bersama2 mereka?". Insya Allah,. Bertabahlah ye..

doakan saya ye kawan2...

okla meh kita kongsi fee charge utk 2nd check up &  3rd checkup.. untuk panduan kawan2 dan kenangan saya melalui hari2 dengan baby ketiga ini masa dalam perut...

Charge 2nd Check Up - RM360++

Masa ne takde ubat langsung. Tapi charge adalah untuk CTG, detail scan, consultation fee bersama pakar O&G & pakar XXX. Lama betul masa ne saya kat HUKMSC dari pagi sampai ke petang. Tapi alhamdulilah dapatlah saya jumpa pakar XXX. Walau takde buat appoiment & tak dirancang. Alhamdulilah Allah mudahkan urusan saya dalam satu hari tue. Memang penat tapi untuk baby sanggup apa sahaja. Terima kasih pada Puan yang uruskan detail scan untuk saya tue. Berusaha dia contac Pakar XXX. Walaupun termanggu2 dengar penjelasan O&G & pakar XXX tapi sekurang-kurangnya kedua2 pakar tue  berusaha untuk saya dan baby ne nanti.

Oh saya memang dah buka buku kat HUKMSC ne untuk baby ke 3 . Ada citer kat entry ne. . Sepatutnya tunggu minggu ke 36 baru jumpa Prof Azurah semula tapi doktor cekup kat klink swasta dah buat surat refer suruh saya jumpa secepat yang mungkin. Dengan surat refer tue Prof Azurah pun buat CTG. Katanya kalau CTG ok then  saya boleh balik. Tapi nampaknya kurang menyenangkan hati Prof Azurah terus buat detail scan. Lepas buat detail scan (dua org ye buat detail scan. lama gak hampir sejam) Then Puan yang buat detail scan tue cuma bagitau akan try set appoiment secepatnya dengan Pakar XXX. Saya dah nak menapak keluar dari HUKM tiba2 bertalu2 call masuk. Tak larat dah nak angkat tepon tapi En Papa kata angkatla.. . .Saya pun angkat rupanya Puan yang buat detail scan call bagitau Pakar XXX kebetulan ada kat situ. Kami pun naik balik kat tempat detail scan. Buat detail scan lagi depan Pakar XXX. Dengar review dan opinion dari dia.. Itulah yang lama dok kat HUKM dari pagi sampai ke petang. Termanggu-manggu. Masuk telinga kanan kuar telinga kiri.. En Papa khusyuk dengar. Saya punya fikiran dah melayang masa ne.. Balik umah baru termenung balik macam biasalah.. Saya kan macam tue..

Charge 3nd Check Up - RM178++

Sebelum jumpa Prof Azurah saya kena ke tempat detail scan semula. Puan yang detail scan tue nak monitor baby lagi & buat report. Then saya jumpa Prof Azurah. Review hasil detail scan & segala kemungkinan dan usaha yang akan dibuat. Dan tak sangka dah dapat pun tarikh bersalin. Tarikh yang ditentukan ini adalah paling lewat untuk saya. Tengok keadaan saya dan baby kalau keadaan mendesak akan dipercepatkan lagi.

Masa ne ada dapat vitamin. Sejak2 nak dekat bersalin ne saya asik muntah2 balik.. So doktor tukar ubat lagi.

Selepas ne saya kena check up setiap minggu di hukmsc untuk monitor baby & saya sehingga tiba tarikh bersalin. Semoga semuanya selamat dan dipermudahkan berkat doa suami, ibubapa dan kawan2 ye..

5 comments:

Sue-Rya Qistina said...

semoga dipermudahkan segala ye kak. due date kita dekat2 agaknya la kan. saya dah 36 minggu skang ni. tunggu time je. nervous!

Khai♥Rin : anies said...

bleh tahan jg ya kak harganya...

semoga selamat semuanya...

Ummu Madihah said...

Salam Ila,

Doa Mak Aji sentiasa untuk Ila, agar semuanya selamat dan dipermudahkah Allah SWT, insya-Allah!

anak Wan Salleh said...

semoga selamat semuanya Ila :) insyaAllah

ibu Emir

Norlizayati Othman said...

Dear Ila..

Moga £la sihat bersama baby dlm peyot tu. Semoga selamat bersalinkan baby comel tu dan semoga sihat kedua2nya nanti. Jgn lupa msg liza saiz baby bila dh bersalin nanti. Moga kita dpt ketemu.

Love,
Liza.