ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, June 19, 2013

Terapi penghilang stress: Antara memasak / contest/ menulis


MEMASAK

Badan dah berat
Kaki dah bengkak
Tapi still gigih memasak
Apakah?

Bila saya masak ne?
Time balik keja ye..
Sekarang boleh kata saya tak masak time keja.. semua dinner beli
 Tapi dua hari lepas, mak buyong ne asik teringat bawal masak tomato
Kat kedai mesti tak sama ingredient mcm cara mak masak 
Kebetulan isnin tue ada pasar malam
Ajak en papa singgah ..
Selalunya kalau saya dah menghabiskan masa kat pasar mlm saya takkan masak
Tak larat
Tapi bila en papa kata.. " jom nak order apa ne?"
Jawapan "nak balik tak nak beli, nak masak ikan bawal tomato"

Sedang masa tue baby dalam perut dah tendang dengan ganaz..lapar le tuewww
So beli dulu murtabak dua keping.. balik makan murtabak potongan dua bahagian
Solat magrib & dgn baju keja memasak.
Cuci ikan, bersihkan ikan, potong halia, bawang putih & serai, blend
Nasibla cili memang dah siap blend
Perut dengan singki dah asik berlaga..
masa basuh ikan & pinggan kena bongkok sikit ye..
nanti tak sampai kat pili air haha

Kali ne masak tanpa sayur.. tak larat.. en papa tak makan sayur .. so dia tak kisah pun
masa tue baru dok pikir bestnyeee kalau ada timun. aisehhh terlupa beli timun
anak2 makan ikan goreng bawal panas bersama kicap
amana kelakar .. tak tau dia makan guna hidung ke mulut haha
sampai nasi masuk dalam lubang hidung.. cer bayang.. comel ke comot?
SEDAPNYEEEE..makan air tangan sendiri
Hilang stress makan lauk kedai haha
Bosan gile

CONTEST

 kawan2 contest dok post kat FB menang itu ini.. menang cash, menang tv, S4 (teringat daku pada S3 ku yang masuk akurium angkara Arief manja) menang peti sejuk, menang mesin basuh, etc etc etc..
mak buyong gigit jari je..haha.. sapa suruh "pencen" contest samapi 7 bulan? muahaha..

sekarang hati ne kan teringin nak menang tv lcd..bestnye kalau dapat free..
gatal nak tv lcd sedangkan saya ne jarang tgok tv.. peredaran usia kot.. 
tapi dua hari lepas ..lepas makan nasi tomato tertengok "misiku kuza"
tergelak2 part dr aron letak pengat pisang kat telinga sebab ingat pengat pisang tue hp
en papa cakap "eh..eh mama korang..itu pun lawak ke?"

pastu dah terjanji macam ne dengan amana..
"amana, amana ne kakak yang baikkan.. selalu tolong mama.. kalau mama menang ipad mini mama hadiahkan kat amana. mama tak jual ye. Yang IPAD2 Jacob tue biar Arief amik so amana takle rebut2 dengan adikkan?
Amana dah sengih panjang.. DIEEEE... mulut gatal janji dengan anak..muahaha..

Persoalannya:
bila pulak mama Amana nak menang IPAD mini? kuang kuang kuang
lagi satu penghilang stress..joinlah contest walau tak menang..eh nak menang..
usaha tangga kejayaan

MENULIS

Semalam dalam keta.. OTW balik umah dari opis

Pa, nak tau tak editor bagitau buku Gelora di Hati Ana masa kat Pameran Buku Antarabangsa kat PWTC tuekan terjual 300 naskah.. kat Putrajaya hari tue antara 10 terlaris tau.. tapi tak taulah berapa naskah..

Tulislah lagi..

Bila nak tulis ?

 Bila2lah..

Nak buat citer apa ye pa? .. lupalak.. editor cakap tengok katalog & sambung mana2 novel yang B nak.. Nantilah B pikir citer apa yang best..  B dah dapat perjanjian copyright tapi tak sempat nak tengok.. hikhik macam ne tukar g department copyrightla..muahaha.. baru la sesueiii penulis keja bahagian copyright..

Haha.. sebab tangan ne  gatal nak hilangkan rindu menulis... saya hantar surat untuk ruangan pembaca ke satu majalah.. dapat tulis dua tiga perenggan pun dah hilang rasa rindu.. harap2 tersiar & dapat la hadiah kecil tue..muahaha.. nak hadiah jugak tue.. gedixx betul.. eh stress tau sebab dah biasa dapat hadiah kemenangan.. tak kisahla kecik ke besau..  walaupun kecil boleh buat hati gembira seminggu.. sangat bagus utk baby dalam perut dan sangat bagus utk keceriaan wajah & diri sendiri..
pastu boleh jadi topik borak2 dengan Amana.. sambil En Papa ketawakan sebab menang hadiah kecik pun sengih sampai telinga.. Kecik ke besar ke.. sila drive & amik hadiah kat organizer :)

Meh kita tengok sama2 ye..
selepas bertapa 8 bulan..
agak2  hadiah pertama apalah yang akan Mama AmanArief / Wife En Papa ne akan dapat?
(ketawa dalam hati sambil berharap )

Yang pasti bulan depan ada hadiah  yang sangat berharga untuk en papa dan AmanArief
Baby ke 3.. semoga selamat, sihat & sempurna hendaknya
Semoga mama berpeluang berkongsi pelbagai cerita dgn baby ke 3 sepertimana mama kongsi segalanya dgn AmanArief..
AMIN











3 comments:

Khai♥Rin : anies said...

baby no 3 tu hadiah penghilang stress paaaaaaalingggg besarrrr ;-)

norhidana miswan said...

takpe mungkin ni masa utk rehat dulu, nnti pas bby dh lps pantang boleh la mama nyer aktif semula

Mommy ZaraZarif said...

yabedabedooo