ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Saturday, March 30, 2013

UKMSC -1st check up


Baby dlm perut dah 5 bln bru terhegeh2 nak bukak buku. Sy rasa saya call msa baby 3 month. Tp sy mmg tahu doktor2 kt sana mmg fully book. And alhmdulilah kndungn 5 bln dpt jugak bukak buku. Appoiment sbnarnya ada jugak set masa baby 4 bln tp tpaksa btalkn sebab msa tue ada event penting kt opis..
Smlm dah dpt jumpa prof dr azurah. Nanti sy citer lebih detail dr segi cost etc etc. So klau ada yg nk bersalin di UKMSC blh jdikan guideline. Kalau tgok kad temu janji umur saya 29.. mak muda u kiki.. sedang dah 33.. 29 tue umur masa sy lahirkan arief.. no rujukan (np) msih guna no yg sama.. setakat ne puas hati dgn prof dr. seri suniza ( doc msa amana-2007) dan prof dr. Ani amelia (doc msa arief-2009)
Nti smbung bila ada kesempatan ye.. ;) nk g umh bru tue lg.. sikit2 bwk brg..
P/s: oh terima kasih pada ann isyak yg perihatin. Sebenarnya mmg cara saya dr bersalin anak pertama. Appoiment dgn hukmsc mmg dibuat bila kandungan  dah besar tapi sebenarnya kali pertama  dpt tahu saya preggy;saya terus buat monthly checkup di klinik swasta berhampiran rumah utk monitor perkembangan sy n baby ;)

Thursday, March 28, 2013

bila jumpa otai comper.. CIKGU ISMAIL

hari ne saya rasa kurang sihat.. bos tanya pagi2 "u ok ke? macam tak okey je".. sengih2 jawab "ok..ok saya ok puan" padahallllllll tgh tahan mual.. rasa nak muntah.. tekak rasa geli.. adoiii dah 5 bulan hokey... tak pe biasala.. itu adalah biasa utk isteri en papa.. mabuk sehingga bersalin.. sabar.. sabar itu tandanya bayi tue sihat haha.. tadi masa meting ada kakak opis bagi gula2.. hilang sikit rasa mual tue.. ne datang balik.. iskkk ..

baru2 ne saya terjumpa dengan sorang comper hebat masa amik hadiah .. kalau geng2 comper kami mesti kenal.. cikgu ismail.. saya tengah selebet2 ne pun dia boleh cam.. lagi2 bila receptionist sebut nama penuh saya dengan kuat .. lagilah cikgu tue dengar.. siap sebut nama FB saya lagi.. haha .. bila comper bilis dikenali comper jerung .. hihi .. malu ada.. segan pun ada.. dia yg tegur dulu.. saya rasa kenal tapi .. rasa nak tegur .. tapi ragu2.. i is segan you know... kihkih.. masa tue pun saya tgh pening yg amat sangat.. tapi bila berborak pasal contest hilang pening sikit..

cikgu ne dah ke merata2 dunia disebabkan contest.. sebab tue dipanggil otai comper..  cikgu tanya saya.. sejak bila join contest? saya jawab setahun lebih kot..on off..ikut hati & gerak hati... ayat tak boleh blah..ikut gerak hati..kengkonon yg tergerak hati tue menangla.. haha...  dan bila cikgu tue cakap "baru lagi tue tapi dah nampak banyak juga hasilnya" :) SUKA2 BILA OTAI COMPER BAGI KATA PUJIAN & LEBIH KEPADA KATA2 SEMANGAT.. saya siap bagitau saya "cuti contest" sampai bersalin.. sempatlah jugak berbual2 macam2 .. suka dengar otai comper bercerita tentang passion beliau tentang contest.. dan bila dgn contest juga beliau dapat mengembirakan isterinya.. cikgu ne guna nama isteri dia utk satu contest & hadiahnya melancong ke austrlia bersama siti nurhaliza.. ada masuk dalam melody dulu.. wahhhhhhhhhh so touching.. bestkan? nak jugakkkkkkkkkkkk melancong freeee...

dan kami akan berjumpa lagi utk satu event penyampaian hadiah.. mamee slurpe yg saya menang 3K tue.. cikgu ne menang  GP ke old trafford & beberapa ribu dalam contest mamee slurp ne jugak .. jangan prize giving ne dibuat masa saya bersalin/pantang  ye... haha.. melepas nak join prize giving kali kedua.. ohhh.. saya lum buat entry prize giving kali pertama dengan mph&fajer parker -yg menang s3 tue lah.. nanti ek saya godek gambar2..

sepatah nasihat dari otai comper "giatkan usaha, akan banyak lagi hasilnya"  baik cikgu.. saya cuba lagi ye.. saya rehat beberapa bulan je lagi.. hati ne sebenarnya dah gatal nak join macam2 contest yg best haha.. tapi nak beli pop..pos.. etc etc... and sekarang tgh serabut nak pindah mmmmm... buat saya simpan dulu hasrat hati nak joint contest tue..

p/s: no picture dgn cikgu ismail sebab saya segan nak ajak bergambar :)


Wednesday, March 27, 2013

BIBIKKU YATI TELAH TIADA

Tak sempat nak story citer bibik part 2.. bibik dah takde huwaaa.. bermulalah episod kelam-kanbut, serabut serabai kembali. hanya 2 minggu merasa jadi mem besar..huwaaaa.. hanya dua minggu dapat balik opis dengan tenang dan lenang walau balik opis lambat.. hanya dua minggu dapat masak dengan kadar setengah jam.. bibik dah siang ikan bgai cuci ikan bagai & saya buat bilasan terakhir & selawat.. dan saya masak.. hanya dua minggu bila balik anak2 sedang mengadap cartoon sambil kena suap dengan bibik.. hanya dua minggu dengar en papa jerkah amana " wahhhhhhhhhhhhhh ada bibik pandai asik mengoder je ye.. pg amik sendiri" hanya dua minggu boleh cakap " bik, tolong gosok baju ne ye.." hanya dua minggu tengok dalam baldi baju mmg kosong-hari2 siap cuci & sidai kecuali baju2 kecik..

Kenapa dua minggu je? Buat pre-fomema bibikku MENGANDUNG!! haiyaaaaaaaaaa.. baby dah berbulan jugak ..  terdiam saya.. terdiam bibik.. .. lepas tahu bibik macam down.. Puan & Tuannya pun down.. Masa kat umah baru tue tengok bibik sibuk main telepon & muka pun sayu.. Saya curik2 dengar lebih kurang gini "ibu, tolongla carikkan ganti bibik lain yg baik2 sama tuan.. sama puan.. puan  tuan sangat baik.. saya malu sama tuan & puan"  (lap air mata kejap) malam tue jugak hantar balik kat ejen..

ejen indon tue asikla mintak maaf.. katanya akan carikan ganti.. katanya malu dengan kami sebab bibik cakap kami sangat baik & bertimbangrasa.. en papa yang kononnya warning saya jangan baik2 sangat tue pun tak penah marah bibik atau cakap kasar2 dengan bibik.. nak marah apa kalau kejanya 99% perfect..  kata ejen indon tue lagi  bibik kami tue nak jugak keja dengan kami sebab katanya masih boleh buat keja walu prgnant.. alohaiii saya ne manusia ..mengandung jugak.. masih ada perasaan.. takkan saya nak suruh dia buat keja2 umah sedang saya tahu dia pun prgnant.. lagi satu kalau lagi lama dia kat umah tue..bonding dengan anak2 makin kuat & dalam beberapa bulan lepas tue takde. kan naya.. sekarang pun amana & arief tertunggu2 bibik datang semula.. arief dengan yakin cakap "mama jangan risau nanti bibik datang balik" yang amana pulak cakap "bibik balik kampung sebab arief menyusahkan bibik" tengokla anak2 pun dah boleh accept bibik nie... org indon ne kekadang bersalin awal sebab diorang kuat keja ..kalau dia terberanak awal & anak2 je ada kat umah camana? kan ke haru.. dengan hati yg berat kami lepaskan..

bibik diam tak bercakap apa.. sejak dari kuar klinik sampai malam ke rumah ejen tue kami diam..  sehingga saya panggil dia cakap bersendirian dgn saya & en papa.. masa tue terus dia menangis2 cakap dia tak tau.. saya tak tipu puan ..tak tipu puan.. demi ollah.. saya tak tau saya prgnant.. saya pakai injection.. saya orgnya solat puan.. saya tak tipu" terus saya peluk bibik & cakap "tak pelah.. rezeki kita sampai sini. nanti kamu mau keja call semula saja sama saya & tuan. saya terima kamu lagi.simpan no saya jangan hilangkan"   en papa lagi best "takpe bibik jangan salahkan bayi tue.. sampai sini je rezeki kita. saya halalkan semuanya . terima kasih jaga anak2 saya & rumah saya dua minggu ne"   en papa bagi duit sikit kat saya & suruh pass personal kat bibik.. tak nak mana2 ejen nampak takutla nanti duit tue kena amik pulak..

pengalaman pertama punya bibik walau hanya dua minggu amat menyenangkan dan bila kita dah mula terima dia sbg sebahagian keluarga kita dan tiba2 dia terpaksa pergi ..memeberi kesan sedikit sebanyak.. amana&arief pun dah tak ke nursery sejak bibik ada.. lagila kami kelamkabut sekarang..mana nak hantar budak2.. nampaknya kena menyusahkan both parent lagi.. so lagila en papa nak pindah cepat utk cari nursery baru kat umah baru.

bibik baru? mulanya mmg kami tak nak guna dah sebab kesan tue masih tersisa. bila ejen nak carikan ganti.. en papa terus tolak.. sebabnya kehadiran bibik yg first tue masih berbekas lagi.. kang kalau datang bibik baru silap sikit ada yg kena tiaw habis2an.. tapi lepas campur tolak darab nampaknya kami kena pikirkan semula utk amik bibik.. hati kami pun dah sedikit tenang.. harapnya kalaulah..kalaulah amik bibik baru yg datang tue nanti walau tak serupa harap2 baik mcm bibik 1st yang tak perlu diarah2 sangat.. yg tau tanggungjawab mengemas tanpa disuruh.. yang jaga anak2 dgn baik.. yg solat.. bla bla bla... aiyo dah high expectation ne..  mmmm.. ok nantila sambung..isk mak buyong sensetif teringat BIBIKKU YATI...



Monday, March 25, 2013

Hujung minggu yg chill


Kalau baca chill mesti org ingat ke mana2.haha anda silap untuk mak buyong ne setiap kali prgnt tiada istilah berjalan atau makan angin. Buat buang duit, buang masa sebab kemungkinan pitam dan pengsan adalah besar.uwek2 tok sah cakapla.. so chill utk saya hanya di rumah shj..

a) masak gulai udang +cendawan.
Utk org yg suka makan air tangan sendiri mmg sedap benorlah lauk ne ye..sila tgok gbr ye.. kt bwh nunnnn
..  Harap maaf sbb guna hp ginila gayanya

b) mehun goreng.
Da berzaman tak masak tau..tak menghampakan ertinya sodap.... kalau ada togey lagi ohsomeee... tapi kenangkan en papa yang tak mkn togey.. kita lupakan saja..cer bayang dia asing2kan togey tue dari celah2 mehun..aduhhh rimas..pastu dapatla 2/3 sudu mehun je.. takpela nanti lps bsalin kita buat asing2 mehun mcm biasa. Tapi yg plg best arief makan dua pinggan!!! saya siram dgn kicap dulu nak kurangkan rasa pedas. Tp hingus arief meleleh jugakla.. tp dia mkn sampai habis n mtk tambah jugak.. so sedapla tueee

c) bonding time dgn arief
En papa sibuk ke rumah baru.pasang lampu kipas. Amana ikut mil ke ampang lawat moyang yg tak sihat. So saya dgn arief je kt umah. Bgurau senda,blakon, borak2, manja2, tdo2.. sangat mendengar kata sebab regu dia si amana takde ;)
Itula hujung minggu yg chill utk saya.masak dan bersama arief.. hero saya..nyawa saya..lepas ne insya allah akan ada satu lagi hero utk saya..






Sunday, March 24, 2013

Kitchen cabinet in progres

Hihi sy update sementara tunggu subuh. En papa n bil baru balik dr umh baru.pasang lampu kipas. Lps magrib en papa pg umh baru tue. Nie dah dekat subuh baru balik. En papa kta lapar.memang rezeki en papa.smlm beli nsi grg cili api  tp sy tak lalu nk mkn. Sy mkn roti dgn milo je.Simpn peti ais so panaskan je nsi tue pg2 buta ne.
Balik2 je en papa terus tjuk concrate table top yg dah siap dipasang contractor. Senang hti sy byr on d spot deposit lepas confirm nk amik dgn contraktor ne. selang sehari terus contractor call nk msuk umh n mintak sink utk installation.utk first step sbg customer sy puas hati sbb ikut jadual spt yg dijanjikan. Takle sy/en papa skit ati nk followup mcm kes dapur umh kmi yg sekarang. Ok meh kita tgok dapur. Klau gbr mcm kecik nti sy masukkan thru pc yeh.. nie gbr thru hp..


kat sini saluran air ditukar dipindahkan dari tempat asal







Saturday, March 23, 2013

Bila mak buyong memasak

Hihi ini sarapn pagi ye.nasib digerakkan hati msk nasi,lauk banyak2.ramai yg datang hihi..pagi  adik ipar n biras, tghari nak ke petang sorang lagi adik ipar datang..semua makan nasi lmk ye hihi.. habis nasi puas hati.taak membuang2 rezeki.

Hsbd nak pg umah baru lagi.. bawah brg sikit lagi..tadi kemas sekotak.. dah sakit perut..nampaknya sehari sekotak je ke? :-D hihi

Amana pulak mil dah bawak ke ampang.melawat moyang yg tak sihat.. tak boleh bawak arief.pengsan mil kalau bawak dua2...


Friday, March 22, 2013

KOS RENOVATE RUMAH SECARA KASAR.. INI PUN MINIMUM JE

hushhhhhhhhhhhhhhhh (kesat peluh kat dahi ye) . bukan tak penah masuk umah tapi dulu masuk umah apartment takle sebegini rasanya duit keluar.. kali ne rasanya macam air.. laju sangat.. wahhhhhhhhhhhhh sedar2.. eh habis duit kami hikhik..

ok ini secra kasar ye.. nanti saya akan update the detail ek.. so kawan2 yg nak pindah umah bolehlah buat calculation.. budget sana sini.. diingatkan semua nie basic ye..tak de pecah umah sana sini pun tau...

a) GRIL SATU RUMAH - RM2200

b)AWNING KAT BELAKANG UMAH- RM2500

c)DAPUR SEKANGKANG KERA (based unit shj-concrete tiles & melamin - U shape, pindahkan salur air)- RM5400

d) ALMARI 11.5 KAKI (terpaksa buat sebab umah sekarang pun wardrobe built in, so mana boleh nak angkut2 nak bawak pindah)  - RM3400

e) LAMPU, KIPAS -RM2000

f) TEMPAT MASAK (jenis standsteel tak mo glass sebab ada time limit utk masak. so utk selamat pakai je yg steel punya), SINK & PILI SINK- RM1500

so cerlah kira berapa? ok bagus ye 17K... lap dahi lagi.. lap air mata pulak.. haha.. tapi hopefully dapat fully utilized segala kewangan yg ada. saya dah cakap dgn en papa ..ehhh en papa yg cakap dengan saya.. eh ye ke? entahla lupa siapa yg cakap..... kita guna je apa yg ada.. tak mo buat hutang.. tak mo buat loan.. letihla weiii... kang asik hutang bila i nak retired ne.. en papa biorla dia lelaki .. kejalah sampai pencen.. i? ..

kalau org tanya sampai bila ko nak keja ne ila? jawapan paling mudah 5 tahun lagi.. sebab 5 tahun lagi ptptn habis.. kihkih.. pastu lepas 5 tahun kita tgok apa yg bakal terjadi ye.. i tak mampu wei bila org tanya bila nak pencen then ko jawab "UMUR 55/58/60" perghhhhhhhhhhhhhhh dasat..jauh lagi tue... terasa sungguh jauh.. sungguh lama.. sungguh bo bo bosan..  so tak yahla tgok jauh2..kita ikut flow..  step by step.. tgok segala aturanNYA.. tah2 lepas 5 tahun lepas segala masalah penjagaan anak2 selesai saya tak kisah keja lama2.. saya ne walau nampak selamba .. balik keja ada masanya lambat..saya tak tenang nak keja bila masalah penjagaan anak2 tak setel2.. balik dari keja jam 9 lebih tgok anak kat nurseri atas simen berguling2.. penah saya tgok arief tdo atas simen dan budak2 berlari2 keliling dia . balik umah Amana kena marah sebab dia boleh biar adik dia macam tue sibuk main dgn kawan.. .. hati mana yang tak sedih .. mulalah masa tue.. apa hal aku habiskan masa kat pejabat ne.. sedangkan tanggungjawab aku kat umah jaga anak.. (sori emo teringat arief.. sy mmg sedih tgok arief tdo atas simen , sambil hisap jari & tido lena..kaki merengkot kesejukan) semua ibu pun macam tue.. itu yg buat saya tersepit & tak seronok nak keja.. amboi statment jujur ikhlas.. anak2 lebih terurus di tangan mak sendiri..

yela perancangan kena ada.. mmg saya tgh merancangla ne.. habiskan liabiliti study anda dulu ek.. jangan banyak bunyi.. ok nanti harap2 dapat bayar sekali gus.. tenang hidup i.. tanpa hutang study :)
seksa rupanya ada hutang study ne.. 15 tahun! itupun syukur sbb start keja je saya mmg adalah pembayar tegar PTPTN menerusi potongan gaji.. bukan penghutang tegar ye.. syabas.. syabas...


Thursday, March 21, 2013

borak2 dengan "adik"


(sekarang rambut Arief dah panjang macam ne)

meh kita cerita keterujaan arief nak jadi abang
saya nampak arief ne walau baby masih dalam perut lagi
tapi rasa cemburu tue dah ada
dengan peel kuat meragam
dengan sikap yg makin pandai tendang sana sini
haiyaaa.. org kata biasalah pembawakan ..

so sekarang tiap2 malam saya dah train arief bercakap dgn "adik" dia
masalahnya saya pulak sekarang letih nak berlakon buat suara "adik"
saya train tiap2 malam sebelum tido
tapi si arief ne boleh kata asal ada time terluang je dia nak borak dgn "adik" dia
humang aiiiii
ini namanya taktik dah makan tuan
bila saya diam .. arief mula naik angin

MAMA, CEPATLA JADI "ADIK"!
OK..OK..

startla saya kena buat suara budak kecik
tapi sekarang dah jumpa taktik baru utk selamatkan diri

ABANG, BOLEH TAK "ADIK" TIDO "ADIK" PENATLA...
OK.. PENAT YEH.. TDOLAH DULU..NANTI ABANG CAKAP DGN "ADIK" LAGI YEH

yang paling tak tahan bila saya nampak lesu sangat
Arief akan pandang tepat kat perut & cakap

"ADIK" NE NANTI ABANG PUKUL BARU TAU
ASIKLA TENDANG MAMA SAMPAI MAMA PENAT!

sekarang makin terasa tendangan2 kecil kat perut ne
kerap pulak tue :)

Wednesday, March 20, 2013

20? Agaknya bila nk hbis?

Selain menang S3 hadiah iringan lain adalah novel.dah menang cobtest MPH mestilah ada hadiah novel jugak.semuanya terbitan fajer parkeer.. sebab penganjur bersama..amana dah lsma nak bukak bungkusan hadiah ne tapi sy tak bagi ;)


Monday, March 18, 2013

Beza pindah pertama dan rumah ke dua

Rumah pertama dulu kami beli selepas beberapa bulan kawin n terus duduk.masa tue saya tak tau pun sy prgntkan amana. Tapi terasa letih walau bukan buat apa sangat pun.sekadar datang tgok rumah saya dah terduduk atas lantai. Bila en papa tanya jawapannya "penat" en papa pun buat muka pelik.. sekarang pun sama.. bezanya saya mmgvtahu saya prgnt..dah 5 bln pun..jalan pun lambat.. terhegeh2..
Masa rumah pertama tu tak payah pikir selain pindah rumah.tapi pindah kali ini banyak yang nak kena pikir. Dulu barang2 tak banyak tapi sekarang banyak nyeee barang nak angkut.almaklumlah dah 7 tahun duduk umah pertama ne. Anak pun dah dua..kain baju n mainan diorg je dah banyak..
Selain urusan perpindahan kena jugak pikirkan tadika/nurseri anak2/maid etc etc.
Dan selain itu kena jugak pikirkan rumah pertama yang perlu juga dicat semula untuk tujuan sewa. Amana dan arief yg bijak tue dah banyak sangat lukis mural.takkan nak sewa pada org dengan keadaan rumah yg macam tadika ne..
Rumah baru tue dah pasang kipas lampu..tapi masih ada yg kena beli lagi, grill n awning dah tempah,quotation dapur n almari dah dapat..maybe nak cari lg satu quotation esok..en papa dah ukur utk  langsir pulak.. walau buat sesimple mungkin habis jugak 20k rasanya..fitam gue.. nantila.kalau rajin buat part by part dgn kos sekalinye.. yang pertama.mungkin lampu2 n kipas punya ceritala kot..

Friday, March 15, 2013

HEAVENNYEEEEEEEE

wah bukak2 je entry nampak makanankan? alhamdulilah saya dah tak rasa sangat macam masa awal2 prgnant. masa awal2 prgnant mmg la tak berani nak g kedai makan. takut mual tapi sekarang kurang sikit.. tapi saya tetap kena set kt mind nak makan apa supaya saya tak rasa loya sangat. hari ne amik ikan talapia.. eh tak hanyir.  bersih & putihhhhhh sangat isinya.. bendi.. sambal sikit.. kuah kuning tue lemak cili api.. nyesal tak amik banyak2 sbb kuah dia sedap sangat. yg masak ne macam nenek2 umur maybe dah 60 tahun. org tua kalau masak mmg sedap ala2 kampung gitu...
licin saya makan ikan tinggal kepala ..tulang ikan tue pun rangup :)


cer teka apa ne? cekodok pisang.. panas lagi.. sedap tau..
buat sendiri tak sedap ..napa beli sedap ek? kiki

gambar ne ngada2 dah adjust pun terbalik jugak..
biarlah.. sedapnya sirap..entah napa rasa tak lalu nak minum air yg ada susu
mual.. pg td minum teh tarik pun rasa mual.. yuksss tiba2..

semua kos hari ne adalah rm10.. yg penting kenyang & selera makan
makan dgn semangat sbb tahu petang kang dah ada benda yg fenin menanti utk dibuat
takpe esok cuti ada urusan rumah pulak..
nak bawak anak2 ke umah baru & uruskan pindah sikit2..
alhamdulilah.. semoga semuanya berjalan lancar

oh cita bibik nanti kita buat next entry ye
yg pasti si arief bertambah debommmm & bolatttttt
semoga Allah melindungi & aturkan yg terbaik utk kami sekeluarga
AMINNNN

Thursday, March 14, 2013

Kenapa saya pilih UKMSC?

Ini pendapat saya jangan pulak kecik ati or terasa.. semua rezeki allah tentukan dan bahagian masing2.. kalau ada rezeki blhla kita bersalin swasta kalau takde kita bersalinlah kat gomen tak salah pun.. tapi kenapa saya pilih swasta... raanya bukan fully swasta.. UKMSC.. penah dengar? nie linknya www.ukmsc.com.my  Amana& Arief di situlah tempat bersalin mereka..  Doktor untuk Amana adalah  Prof Seri Suniza yang dah pindah ke Prince Court Hospital dan doktor untuk Arief pula adalah Doktor (alamak terlupa nama doktor hihi) dah takde jugak doktor tue.. .. En.Papa tak mo saya bersalin kat tempat lain lagi dengan alasan rekod saya kat situ.. dia tau mana nak parking & bla bla bla.. Tempat ne sahabat saya yang kenalkan.. kenapa pilih UKMSc?

1. ye saya memang penakut. maaf cakap sepupu hsbd dah beranak 3 kali di hospital gomen katanya tak bius. betul atau tidak saya tak tahu sebab itu experiance dia sendiri. Tapi ada yg kena bius jugak.. maybe tgok hospital kot.. Ada yg kata kat gomen tak bius sbb nanti lebih cepat baik jahitan tue..

2. en papa nak saya bersalin dgn doc perempuan islam. maksudnya dia nak pilih doktorlah. so kalau gomen boleh ke pilih doktor? tapi semua ne rezeki jugakkan. kalau tetiba doktor pilihan kita takde nak kata apa...

3. en papa nak jaga saya lepas bersalin.  ada kawan fb saya cakap balik umah nanti pun suami blh jaga puas2.. hihi.. betul gak kawan fb tue cakap.. tapi alhamdulilah digerakkan hati suami & dan saya dari anak pertama supaya memilih hukmsc sebab sehari lps bersalinkan amana saya pengsan dalam toilet. masa tue en papa tengan bersihkan & mandikan saya..  dengan darah penuh satu toilet.. tiba2 saya rebah..  kalaulah en papa takde masa tue.... saya boleh dengar en papa jerit panggil nama saya.. kuat tapi makin sayuppp je.. ..  saya hanya nampak kelabu & sedar2 je dah ada atas katil & siap pakai baju.. tapi saya boleh rasalah nurse pakaikan baju, pad etc etc... akibatnya saya kena bermalam lagi satu malam sbb doktor takut saya kekurangan darah.. :( lupalak saya kena masuk darah ke tidak...

4. lebih2 lagi bila saya dah dignose ada sakit desicated disc saya rasa lagilah perlu saya bersalin di situ.. saya faham kalau kat hospital gomen camana kelamkabut nurse menguruskan ramai pesakit. belakang sakit + sakit beranak lagi.. kalau saya asik panggil nurse kan ke nanti sya meyusahkan nurse & takutla pulak kalau dilabel pesakit banyak songeh.. mungkin akan kena marah.. sakit belakang ne org tak nampak dan org yg tak tau takkan paham.. ada sesetengah hospital gomen suami blh tunggu ada sesetengah kejap je boleh tunggu.. kalau kat ukmsc suami boleh tunggu 24 jam.. bolehla saya mintak suami sendiri bantu & nurse pun kerap masuk jugak tgok kita.

5. UKMSc ne masih di bawah payung UKM so kalau lah ada kes2 yg berat masih boleh mintak tukar ke UKM.. Yg jadi doktor kat UKMSc ne pun tak silap saya adalah pakar2 UKM sendiri. sahabat saya ada kes muntah darah lepas bsalin sbb perut dia ada ulser ke apa tah boleh pindah ke UKM gomen. adalah pilihan di situkan?

6. Bayaran pun masih resonable.. pry hardlah bersalin normal ye hihi.. amana dulu normal + vakum -RM2900++  rasanya.. masa arief mmg normal RM2500++. Dan kali ini saya berdoa dapatla saya bersalin normal.. Dan alhamdulilah opis cover sikit + duit contest mame slurp yg 3K... mungkin itu rezeki utk anak kali ini.. siapa tahu urusan dan ketentuan Allah kan?

7. Ada yang cakap bersalin sakitnya sama.. tapi keperluan dan kesihatan masing2 berbeza.. dan perasaan suami jugak berbeza2.. suami saya org nak buat scan 4D pun dia sibuk tanya doktor lelaki ke perempuan.. sibuk tanya  kalau doktor lelaki macam mana.. haiyaaa... itu perut jekan? kalau g cekup pun sibuk carik klinik yg doktor perempuan.. so? . tapi kalau dari awal suami dah  pilih & masa harinye dah bertukar itu dah jatuh kategori terdesak&daruratla.. Allah punya kuasa..

Nasib, rezeki dan segalanya Allah tentukan.. berdoa yg terbaik utk kita dan anak2.. yang penting semuanya selamat.. Insya Allah...


Tuesday, March 12, 2013

Cerita Arief tentang bibik

Lamanya tak update.sori ye alasan biasa- busy.. alasan lebih biasa- penat.. alasan tak berapa nk biasa-lupa url hihi.. ne pun menaip dlm keta.. smbil bring.. turunkan seat.. perut ne skitla klau duduk lma2. Bru 5 bln..
Ok hri ne da 7 hri bibik kt umh.. so far so good.umh bersih, kain bju ok, ank2 pun nmpk ok tmasuk amana yg suka ricky line tue.. ricky line maksudnya amana bkn jenis mudah mesra.. dia tgok je dulu org tue blh masuk ke tak.. itu peel sapa? En papa kiki.. lainla arief.. manja..rmah.. tak tentu pasal..perangai sapa? Sendiri mau ingat.. sy dah buat pre-medical utk bibik ne. Rm70 kt klinik swasta. Hrap2 sihtla bibik ne..
Ok ne dilog sy dgn arief:
Arief, bibik ada mrh arief tak?
Takde punnn.. mrh takde, cubit takde,pukul takde, tendang pun takde.. tapi..
Tapi apa?
Kakak tue .. kakak mrh arief.pukul arief..
Ye ke? Nanti mama mrh kakak ye..
Mama tak nk mrh papa?
Nape plk?
Papa pun mrh arief jugak..
Yela..yela..nanti mama mrh papa dgn kakak ye...
Sayang mama!
Hurmmmm.. caner nk jd abg klau gini gayanya ;)

Sunday, March 10, 2013

Febuari yg heatic dan mac yg bakal mengalami nasib yg sama

1st-start with work..malas nak cakap paanjang sbb semua keja mmg tk pernah habis.kecuali kita berenti keja ;) tapi keja jadi heatic bila ada yg tak reti nak menepati masa tentunya.. and so on.. soryla sekali boleh ampun banyak kali babyela.. simpan2 dalam hati menanah n meletup jugakkan? Ok itu je..tq tak mo ckp hal panjang2 hal keja stress je nanti ..

2nd-keta rosak. Yela keta dah 7 thn.asik kuar masuk puchong-kl. Manalah tak rosak.. yg kelakar bumper tue dah lama jugak rosak.en papa ikat je dgn tali putih..tali plastik.tak tau namanya apa..kuat gak tali tue. Lampu yang dah lama hilang sebelah..s jibeng keta we all tau.. pastu aircond yg buat hal..isk banyak betul ragamnya.. and hantar bengkel almost 1k lah habis kat keta yg dah banyak berjasa tue.. masa keta hantar bengkellah bos suruh datang opis. Weekend ye.. camana nak datang? Naik motor jaguh..opss sory bos. Dahlama doc tak bagi naik motor.tgh prgnt ne lagila. Call adik .. semua adik ada agenda.. weekendla katakan.. cuma lega sikit  sbb surat yg jadi tanggungjawab saya dah vet dgn bos.lega sikit di situ..

3rd-maid sampai.. nak amik maid. Nak kuar duit nk bayar..jgn ingat maid sampai korang terus lega ye. Takkan nak tgal anak terus dgn maid.masa tue plak kena g keja kat hotel. Amana nak g sekolah pun tak blh sbb mmg harap dia jadi tukang mengadu.en papala terpaksa cuti monitor anak2.. n mil datang jugak utk tgok2 maid baru..

4th-coming soon.. nak masuk umh. Kunci nak amik. Nak masuk umah.kena kemas umah lama. Kena jugak cari contraktor walu cuma buat dapur sekangkang kera. Kena gak beli lampu kipas bla bla bla.. umah lama kena cat utk disewakan pulak..nak cuti skarang..hurmmmm.. agak payah.

Ya allah semoga dipermudahkan. Anak dalam perut ne mmg aktif.. semoga dia lahir sihat sempurna.. tidak terkesan dgn pressure yg mak dia hadapi..insya allah..moga dia kuat kerana.. dia adalah bakal wali amana.. selain en papa dan arief.. so dah dapat agakkan jantina baby ne?

Thursday, March 7, 2013

AKHIRNYA PEMBANTU AKA BIBIK DAH SAMPAI

satu masa dulu tak paham kenapa nak pakai bibik.. now bila anak dah masuk 3 baru paham. lagi2 bila ko tgh prgnt + keja yg makin melambak ..bukan keja umah sahaja ye tapi keja opis jugak ye.. barulah ko tau kepentingan seorang pembantu.. malas nak panggil bibik.. walau kat umah sekarang panggil bibik.. mak saya pun ada bibik.. bibik mingguan & kitaorg panggil kak mar je.. so bila bibik sendiri dah sampai saya nak panggil apa? ok..kita ikut norma masyarakat  semasa panggil bibik ek?

sebelum bibik sampai.. saya dah kena warning dgn en papa..  antara ayat2 nya

AWAK NE PUNYA PERANGAI..MUDAH KESIAN MUDAH BAIK DENGAN ORANG

AWAK JANGAN NAK BAIK SANGAT NANTI ORG PIJAK KEPALA

AWAK BLA BLA BLA


erkkkk.. ye ke? ok admit saya mmg macam ne.. saya mmg harap kalau kita buat baik dgn org..org akan buat baik dgn kita & saya percaya semuanya akan berbalik balik.. so saya mmg tak suka nk buat muka 14 kat org & mmg mudah baik..mudah percaya kata org.. tapi apa yg en papa cakap mmg betul pun!! kekadang org yg saya buat baik tue lahhhhhhh yg buat masalah kemudian harinya.. tapi alhamdulilah Allah selalu kesian pada saya.. insya allah.. buatlah jahat mana pun.. rezeki saya makin bertambah  pasti ada jalan keluar utk org2 spt saya..sob sob sob.. *ayat2 org teraniya* so kali ne sebelum bibik sampai saya dah latih buat muka kejung haha.. kelakar bila buat muka kejung sedang kita ne mmg suka senyum haha..

oh bape lama saya tunggu maid? 2 bulan hokeyyy!! 2 bulan!! Naik berasap kepala sebab duit deposit "org" itu dah pegang. so saya takkan advise org ne dgn sesapa pun.. sbb tak mo korang sakit hati plak mcm saya & en papa... ok dipendekkan citer  maid sampai dgn perjanjian hrga yg berubah.. harga masuk yg bertambah & gaji bulanan yg bertambah.. hangin wooo.. en papa mulalah tumbuh tanduk.. saya? entahla.. berserah pada Yang Maha Esa... telinga tebal je kena bising dgn en papa.. eh..saya ke maid sekarang ne? HAHAHA

ok i pejam mata.. semua fees ko naikkan ek? FINE!! i nak pindah dah ne.. i nak beranak dah ne.. nak harapkan makayah yg makin tua nak jaga masa pantang.. oh masa amana dulu boleh .. 6 tahun dulu ok!! makayah masih kuat.. adik2 ramai membantu sebab amana cucu sulung & masa tue semua adkberadik takde comitment especially adik bongsu yg mmg banyak jaga amana& arief sbb masa tue dia masih study.. sekarang dia pun boyot haha.. adik lelaki saya dulu selalu mandikan anak2 saya (mandi atas meja mkan dgn besen air letak atas tue.. kihkih.. kak long & adik ke tiga  yg siap amik cuti nak jaga anak buah yang pertama....... itulah kasih adik beradikkan *lap air mata terharu*

sekarang?  nak harap en papa.. dia mmg superb jaga anak.. kalau anak sorang yek.. kalau anak dah masuk 3.. amana ok.. dah besau.. arief tue? dia dahla nak saya sorang je.. pastu arief dgn en papa tue "panas" sikit.. anak lelaki dgn papa la katakan.. pastu kali ne nak pantang umh sendiri sbb tak mo dok umah mak .. tak sanggup nak angkut semua barang ke umah mak.. haiyoooo..kesabaran en papa akan jadi senipis kulit bawang hokey...  hati saya pulak jadi senipis tisu masa tue.. tak pasal2 masa pantang ada yg jadi bestfriend dgn kotak  tisu *nangis 24 jam*

ok mehla kita amik jugak bibik itu... duit bonus kami rupanya habis ke bibik... GRRRR.. oklah daripada takde duit nak korek.. nasibla jgak ada duit bonus.. amik bibik pun dah macam harga deposit keta.. bayar bulanan pun dah macam bayar keta... haha.. okla tolak tambah campur...kalau bibik ne baik masih untung... muahahah.. berharap..berharap..berharap...

nanti saya sambung kejadian hari pertama amik maid.. haha.. nak tau sila tungggu... to be continued.........





Monday, March 4, 2013

Gelora di Hati Ana - 10 item terlaris di Pameran Buku Islam Putrajaya

Alhamdulilah.. Itu je yang mampu dikatakan sambil senyum2 sendiri..
Dengarnya untuk cetakan pertama 8000 naskah dicetak.
Harap2nya berjaya dijual semuanya..
Insya Allah.

Saturday, March 2, 2013

Untuk boboy yang lasak - Huggies Dry Pants: Change for Better Convenience"

 
KOYAK, SALIN, LEPAS!!
apa tue? haaa.. tagline untuk Huggies Dry Pants..
Ok mari kita mulakan sesi bercerita ..baru best..
kalau asik cakap fakta..alohaiiii..bosan nye...
 
 
Ini boboy saya..Amirul Arief
Anak kedua dari dua beradik
 
 
Hai Team Huggies, makcik-makcik,auntie-auntie & kawan-kawan
Cuba teka umur Arief?
Empat tahunla..
Masih lagi pakai lampin pakai buang aka Huggies
 
Kenapa mama tak potty train Arief lagi?
Arief malulah.. tak mo pandang camera..
Sebab!! Arief ne anak manja mama..
Arief suka kalau mama selalu pakaikan Huggies  untuk Arief..
Sebab sebelum pakai mama akan cuci kalau Arief poo..
mama tak pernah marah.. mama ketawa2 & geletek2 Arief
Kalau Arief dah potty taning nanti terlepaslah momen-momen manja dengan mama&Huggies
Betul tak?
 
Mama kata tak susah pun dengan Huggies Dry Pants
KOYAK, SALIN & LEPAS
tengok sesuai tak dengan punggung Arief..opsss soryy seksi sikit..
Ngam, ngam choiiii!
Arief pakai saiz XL
 
Arief pun boleh buat macam2 aksi lasak dengan Huggies Dry Pants
 
Tengok semua aksi lasak Arief ne tak buat Huggies Dry Pants tercabut pun
Kekal & tak bergerak kat punggung Ariefkan?
 
Kawan2 nak cuba ke sampel Huggies Dry Pants ne?
 
Kalau nak tahu mcm2 info & aktiviti Huggies.. joinla FB Huggies.
Mama selalu skodeng Fb Huggies tau
 
Akhir kata:
HUGGIES DRY PANTS SANGAT SESUAI UTK BOBOY LASAK SEPERTI ARIEF!
KOYAK,SALIN,LEPAS!




Nak stok huggies percuma? Jom join contest mudah abad ini!! - "HUGGIES DRY PANTS "CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE"ROADSHOW

Meh..meh..meh sapa yang ada anak kecik & nak berjinak-jinak dengan contest paling mudah abad ini!! Selalu sangat saya ne ditanya camana nak menang macam2 free gift terutama yang melibatkan barangan baby.. Almaklumlah sejak saya tahu apa itu contest saya memang akan aim contest yang libatkan barangan bayi. Hasilnya? Arief menjadi baby yang fully sponsored from top to toe sejak baby!! *lompat bintang*
 
Okiessss..kali nie mari kita dapatkan stok pampes huggies untuk anak-anak kita!!
For free!! But u olls mummies need to participated ya..
Remember...Tiada yg percuma di dunia ne..
tapi dgn huggies mak-mak sekalian  boleh dapat free cuma kenala rajinkan diri utk hadir!!!

 Nampak tak? Nampak tak banner yang sebesar alam ne?
Ok meh kita ramai2 berkejaran ke sana untuk mendapatkan hadiah2 dari huggies dengan menyertai segala aktiviti yg best tue!!
 

 
Kat mana? Bila?
 
RUANG LEGAR, MYDIN USJ
25 FEB 2013 - 3 MAC 2013 (ISNIN-AHAD)
PENGUMUMAN ISTIMEWA:
SESI CABARAN TUKAR LAMPIN 30 SAAT HUGGIES
(time nelah boleh join contest yeeee)
 
JUMPA DI SANA..DI SANA!!
 
 
 

Share It