ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, February 4, 2014

04/02/06 - 04/02/14=8tahun ♥♥♥ HEPY ANIVERSARY

Masa saya type entry nie ank2 msih tdo.. khairy ditepi saya..atas katil dengan saya..amana dan arief tido di tilam bawah.. amana tue bkn takde bilik sendiri..katil princess bertiang empat lagi hasil contest.. tapi amana boleh bagi 1000 alasan nk tido bilik mama &papa.. ohhh en papa dah g keja msa sy habis solat subuh..terdengar bunyi jaguh..bromm..bromm...

Oh sambung tapi sekarang  dah mula latih amana tdo sendiri..bukan saya yg latih..en papa yg latih.. sy akui part melatih ank2 saya kurang sabar..emmm bkn kurang sabar..byk benda lain sy nk buat..end up sy letih nk melatih..sy nk rehat. So sy hanya jd mem besar tengok en papa melatih ank2.. sebagaimana en papa jd big bos melihat sy kalut menguruskan kerja rumah :p

Hari ini sy seolah2 melihat kembali en papa mendodoi amana yg asik menjerit &melalak masa bayi. Amana asik sakit sebulan 2/3 kali.habis cuti tahunan kami. En papa asik cakap "tak payah jaga amana.awak pun bukan  reti handle dia.pg buat keja lain" hampesss betul!kasar betul ckp dgn wifey mcm tue.belum lagi tengok muka serius sebab risau baby girl dia sakit. Yup kecik ati saya..sy nie kn mama amana.pepandai je cakap sy tak boleh handle.ada sekali tue sy naik angin sebab en papa ckp mcm tue.. "nah amik! Sy nk tgok awak jga amana!" Hasilnya? Yes!yes!yes! Amana nangis lg kuat!!!  Sy pulak nangis.. akhirnya en papa pujuk "amana ne tak kenal awak. Mcm niela..sy mandikan dia.. awak pakaikan baju.baru dia tau awak nie mama dia.keja umh tue biar jeee..nk anak sangat..bila ank dah ada..asik mengemas rumah..semua org yg ada anak rumah bersepah" eh ye ke? biar..biar umah sepah.. nk hidup dlm tong sampah ke? Tp sy ikut cadangan en papa & hasilnya amana kenal sy lepas 4 bulan lahir ke dunia! Andd umh kami mmemang sepah..serius punya sepah.. bila parents nk datang kelam-kabut mengemas.. bila parents dtg mengejut padan muka!

Msa pantang pun en papa yg dodoikan amana msa dia melalak dr jam 12mlm-6pagi....pernah mak cakap "eh fadzli (en papa) tdokan amana mcm tue (tdo atas dada) . Kang mak tkut tergolek cucu mak tue" dua2 tdo lena lepas kepenatan..anak kepenatan melalak.bapak kepenatan mendodoi.. tempoh berpantang setiap ank sgt mencabar.klau bukan sokongan semua dan kekuatan dalaman diri entah jd apa....mmmm..

Bila amana besar sikit.en papa latih amana poo kat toilet.gigih tunggu amana poo.. siap borak2 kt toilet dgn amana.. buang tebiat betul..bila amana dpt poo..jerit "hebattt ank papa!!" Berak pun hebat? Sy yg tgh msk kat dapur geleng kepala je..masa tue tinggal kt puchong.rindu rumah puchong..rumah yg simpan 1000 cerita bahagia derita kami..

Saya tak pernah ingat bila sy ketip kuku ank2.. semua en papa yg buat.pernah sy marah en papa potong kuku amana sampai kena isi kuku.. melalak2 amana.. pastu sy ckp "lain kali mama potong.jgn bg papa potong" tp sekali tuela..sedar2 amana dah ada dua adik :) 

Dan semua tue berulang kembali dgn ank2 yg lain.. cuma dgn arief da kurang sikit.sebab agaknya anak lelaki kot..manja dgn mak.arief pun nyusu bdn..dgn khairy lagila..memang anak omak habesss.... amana yg betul2 manja tak hengat dgn en papa..

Cuma saya belajar satu perkara..tiap kali pg klinik / hospital klau ank sakit tak payahla sy sibuk nk duduk & peluk anak depan doktor..tak pyh sibuk nk cakap dgn doktor...sy cuma diam n jawab kalau en papa mintak pendapat atau tak pasti tentang soalan yg doc tanya tentang kondisi anak2...sy dah belajar sejak pertama kali bwk amana pg klinik.doctor pening sebab dua2 nak bercakap.mak nk cakap.bapak nk ckp.. sekarang bila doktor cakap "dudukla puan.apa masalah anak puan?" Jawapan saya "ehhh takpe.papa dia ada.papa dia yg  duduk" mihmihmih .. doc pun pandang sy semacam..sy senyum je..

So caner? Nk termuntah bca entry puji suami sendiri? Inilah antara kenangan yg buat sy sejuk ati tiap kali saya sakit ati dengan en papa.. inilah yg buat sy sedar.. dlm kekurangan seorg suami terselit kelebihan yg kdg2 mungkin tiada pd org lain.. tp kekadang bila dah penat sgtttt lupa pulak semua nie haha... bukan.mudah nk jd ibu..nk jd isteri..keringat &kuderat semua utk family..kekadang terfikir tenaga ppuan nie bukan byk sgt tapi apa yg buat isteri masih buat jugak semuanya? Pastu teringat mak.. saya dah mcm mak sekarang..

cuti CNY sy pg kenduri rumah nenek en papa.borak2 dgn sepupu2 en papa yg muda remaja.. tgh nak naik katakan..dengar diorg citer pasal boypren diorang.. nk gelak rasa..yg tak tahan bila si adik sound si kakak "ehh ko ne tak boleh ke carik boyfriend yg standart sikit! Semua boyfriend ko takde class..yg dulu pun sama!! Nama je student U!"  amboiiiiiii... tetiba diorg tanya soalan cepu emas "kak ila bila kak ila jg girlfriend abg khairol (en papa)? Alamakkkkk..terjebak..menyesal duduk dgn bebudak nie..tak pasal2 kita plak jd sumber rujukan.. "errr 2003" start dahhhhhhh.. diorang start kira dengan jari "hoiii lamanya? Tak boring ke?"  Kihkih.. " dik memang boring dik.. dah 11 tahun hadap orang yg sama..tapikan 4/2/14 nie 8 tahun dah kak ila kawin dgn abg khairol korang" mulut diorang terngangaaaaa..

Saya pun ternganga. Eh dah 8 thn ye? Dan smlm buat pertama kali lepas 8 th kawin en papa wish heppy aniversary dulu! Itu pun tercepat setengah jam sebab en papa tersedar jam hp dia awal setengah jam.nasib sedar sendiri..haha.. apa teruk benor laki i nie eh?

Buat en papa.. thanks jd suami yg tak sempurna utk B.. thanks jd papa yg tak sempurna utk ank2..thanks jd menantu yg tak sempurna utk parents b..jd ipar yg tak sempurna utk adkberadik b.. dlm segala ketaksempurnaan papa..berjaya juga papa jaga rumahtangga kita selama 8 tahun.. i love u till jannah.. b akn tunggu papa jadi "sempurna" sebagaimana Allah telah  beri petunjuk yang B perlu di sisi papa hingga akhirnya.. insya allah.ameen. thanks bertahan dgn B yang jugak tak sempurna nie..

8 tahun bukan mudah utk dilalui.. kmi pun bkn loving couple..en papa tue lagila.. ank sulung..garang pulak tue.. saya dah biasa dimanja walau anak ke dua..yup sy memang berdikari (kecuali tentang driving) tapi makayah adikberadik semua jenis softspoken.cuma bila marah je hilang soft :) tapi dengan en papa kadang2 terasa dok dgn tentera. Cakap pun takde tapis2..main cakap je.. i hati tisu..selalu nangis bila en papa tinggi suara..tapi nanagis2 pun dah 8 tahun..nangis2 pun anak 3 org..kenapa? Doa ibubapa rasanya..both parents.mak hari2 doa utk kebahagiaan saya..semoga saya bahagia selamanya.. makmertua sangat baik..selalu tegur en.papa kalau saya mengadu..

kita takkan dapat semua dalam hidup. Sekurang2 sy tak perlu hadap mil kejam..mcm kasim selamat.. oh kejamnya ayat.. perkahwinan nie takkan bertahan.semata2 kerana cinta.. cinta tue senipis kulit bawang je.. ada kawan mak saya cakap "cinta tue mcm daki kat badan.sental2 .. hilanglah daki tue" gulppp lagi kejam..kelakar jugak.. cinta=daki..

kami bertahan kerana sokongan both parents..doa,restu,sokongan dan bantuan mereka.. adikberadik yg tak pernah jadi batuapi bila masalah timbul.. sokongan &kata2 semangat sentiasa diberi.. cannot say.. cinta kami sangat kuat sebab tue kami bertahan.. semoga ia bertahan sehingga salah seorang dari kami dikapankan.. dan semakin meningkat usia sy makin merasakan cinta sy pd en papa hanya kerana Allah..insya Allah..doakan kami

#sori b cuma pernah gosok baju papa sekali je selama 8thn kawin nie.. b memang tak reti gosok baju..sebagaimana papa komplen baju amana macam tak bergosok bila b gosok .. tapi b teror masak sambal kan?kan?kan?

#insya allah nanti sy share fullface gbr khairy ye klau perkembangan positif.. sy&khairy akan msuk wad bulan ini. Dah 2 kali posponed .. besar doa dan harapan sy semoga khairy sihat sepenuhnya..

4 comments:

Mama Zharfan said...

epi anniversary ila!! touching plan entry ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Barakallahu Lakuma Ila... moga kekal hingga ke jannah :)

Ummu Athiyah Ismail said...

hepi anniversary kak!..first time baca blog ni..klaka gak hehe..ade sipi2 sama macam family saya :)

Khai♥Rin : anies said...

HAPPY ANNIVERSARY KAK!


p/s sy tgk ramai blogger sambut anniversary arini...ni mesti kawen time CNY ;-)