ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, March 16, 2014

Denggi Lagi ♣ Dalia Amana & Adlan Khairy


Salam semua
Lamakan blog ne senyap?

Saya kena denggi.kali ke dua. 10 tahun lepas masa umur 23 saya dah kena sekali. Kali nie saya warded 4 hari kat kpj..denggi kali ne dah effect pada hati &hempedu. Doktor kat kpj siap scan bagai perut saya..dah bengkak sikit kat hempedu..Saya ingat saya sakit perut sebab perut kosong..kan denggi tak lalu makan.. rupanya kuman denggi dah ke hati &hempedu. Alhamdulilah kali nie saya detec denggi cepat.sebabnya saya rasa saya tak mampu nak bangun.masa cek darah pun saya boleh baring atas meja doktor..nasibla dah biasa dgn doktor tue..cek darah kat klinik biasa je..masa ne platlet dah turun.. esoknya rasa mcm kuat..cek darah.lagi..rupanya suhu makin tinggi &platlet makin turun. Terus pg kpj and admit 4 hari.

Oh kat wad saya makan habatusauda dua kapsul sehari.. pagi and malam..dr platlet 85 terus naik 100++ dalam dua hari.. kali ne 10 botol drip masuk kat badan..makan jugak vitamin utk hati.. denggi ne eloknya detec awal supaya mudah recover..saya tak minum 100+ sebab tekak saya luka n perut saya pedih..minum air minerl n air badak.mak buatkan sup ketam sekali & minum air tembikai 2 plastik yg mak beli..alhamdulilah..nak baik cepat utk anak2..

Saya keberatan nak bermalam kat wad sebab kenangkan khairy..bagai yang saya sangka balik je rumah khairy takde suara. Amana cakap khairy menangis sepanjang saya tak ada kat rumah.hari pertama je khairy ok..masuk hari 2-4 khairy melalak non stop.bahaya betul utk keadaan kesihatan dia.. khairy mana boleh menangis berpanjangan..kesian anak mama.. semoga saya selalu sihat utk anak2.keluar je dari wad esoknya terus ke hukm utk appoiment khairy. Ya allah memang tak larat tapi utk khairy gagahkan jugak... 

Arief plak demam lepas tue..non stop arief demam..risau kalau denggi..alhamdulilah bukan denggi.. saya beli multivitamin utk arief..kawan yg syorkan beli jenama tue..kalau berkesan utk arief nanti saya promote kat sini ye..harap2 kuatla sikit si arief tue..asik tak pg tadika je..ketinggalan nanti..paling tak sanggup tgok arief lembek je..

Kali.nie arief takde..tdo..
Doktor khairy kata berat khairy kurang.. nasib tak baik masa jumpa doktor mama baru kuar wad.. memang sah2la khairy kurus kalau mama takdekan?

Kakak sayang khairy sangat tau

Aiyooo gigi amana..seremmmm

Gigi khairy comelkan?

Nie kakak khairy tau!

Khairy dah tumbuh 4 batang gigi.gigi bawah tumbuh dulu.mak paling kelakar tiap kali cucu tumbuh gigi.mak mesti tanya gigi atas ke bawah tumbuh dulu? mak mesti cakap "org dulu2 kata kalau tumbuh gg bawah dulu bagus..sebab bila besar baby tue akan selalu merendah diri..tak suka cakap besar..kalau tumbuh gigi atas dulu..asik nak uppp aka berlagak  jela 24 jam" haha..macam2 mak ne
Tp semua anak saya tumbuh gigi bawah dulu..

Melalak pulak dah..penatla main dengan kakak tue..

Lena beradu..hari nie khairy genap 8 bulan..mama dah buat segala yg termampu utk khairy dengan kuderat dan segala yg allah pinjamkan utk mama..moga khairy panjang umur & dapat teman mama habiskan usia tua mama nanti ye nak..mama bersyukur khairy sekuat dan setabah ne melalui semua nie..mama pinjam semangat khairy utk terus melangkah.. 

khairy dah jemu kot makan ubat dia.. sejak usia sebulan dah telan ubat tue..sekarang dah makin bijak..dia kumpul and sembur pulak ubat tue kat mama dia..khairy kenalah makan..ubat tue dahle ubat terkawal..sekarang hukmsc bancuhkan ubat utk khairy tapi ubat tue tak boleh tahan lama.. cukup 2 minggu kena amik ubat baru.. walau ubat masih berbaki dalam botol  pun kena buang. tempoh ubat tue cuma 2 minggu je..

 doktor khairy request utk farmasi bancuhkan ubat khairy kot.. dulu memang takde ubat yg jenis cecair.. mungkin sebab ubat ne kena special request &tak tahan lama kot.. bukan macam ubat batuk atau selsema yg kerap pesakit guna.. sebelum nie saya kena prepare ubat khairy dari bentuk tablet tukar jadi cecair ikut dos2 tertentu.. tak kisahla janji khairy sihat.. mama akan jaga khairy..moga allah mudahkan utk kita ye..

5 comments:

norhidana miswan said...

aduhla ila... sian nyer kene denggi moga dpt sihat seperti sedia kala yek... sian khairy sampai takde sore nngis cari mummy nyer...

pandai khairy yek sembur ubat, mcm aiyan makin lama makin mudah mkn ubat, bile ckp nk bg ubat dia dh siap sedia dh nganga mulut n muke selamba je,ubat terkawal selalu mmg kene bancuh dulu n tak tahan lama...

tgk khairy main ngn amana mmg sebijik, ngn kenteng rambutnyer ngn bolat mukenyer hehehe blh ngam nih

Sue-Rya Qistina said...

demam denggi mmg tak boleh dibuat main kak. saya dulu pernah kena, 2 minggu terlantar. huhuhu. nasib baiklah masa tu belum ada anak lagi. wahhh..baby akak dah ada gigi la..anak saya lambat pulak tumbuh giginya. tapi dah nampak tanda2 cam nak tumbuh..asik gatal gusi je

Mama Zharfan said...

glad to hear that ila dh recover from denggi
khairy ni seiras amana :) moga anak2 kita sentiasa dibwh lindunganNya..amiin

AyuArjuna BiGoshh said...

moga cpt sihat ila ...

kayyana said...

semoga semuanya sihat belaka.. semoga adlan khairy membesar dengan sihat.. teringin sangat nak tahu kisah khairy.. takpe kite bleh tunggu.. =)