ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, June 2, 2017

JAUHI TEMAN ATAU PASANGAN YANG MENJADI "PEMBUNUH"


Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.
Benar sekali kata pepatah “Teman ketawa senang dicari, teman menangis jarang ditemui.”
Itu baru satu pepatah, di luar sana masih banyak manusia yang berdamping bagaikan teman rapat tetapi bersifat "syaitan dalam tubuh manusia." Mereka ini menyembunyikan pisau menunggu masa untuk menikam belakang kita. Inilah teman buruk yang wajib dijauhi. Meremang bulu roma saya ketika membaca sebuah doa yang diajar oleh Rasulullah SAW:
اللهم إني أعوذ بك من جار السوء ومن زوج تشيبني قبل المشيب ومن ولد يكون علي ربا ومن مال يكون علي عذابا ومن خليل ماكر عينه تراني وقلبه يرعاني إن رأى حسنة دفنها وإن رأى سيئة أذاعها
Ertinya: “Ya Allah! Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada jiran yang (akhlaknya) buruk, juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) pasangan (isteri atau suami) yang menjadikan aku tua sebelum tua (menyusahkan kita dengan akhlak buruk mereka), juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) anak yang menjadi tuan ke atas diriku, juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) harta yang menjadi sebab azab bagi diriku, juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) teman yang jahat merancang, matanya melihatku sedangkan hati jantungnya menjaga (memerhati silapku). Jika dia melihat kebaikan (ku) disembunyikannya dan jika dia melihat keburukanku  segera disebarkannya (Kitab al-Du’a oleh Imam al-Tabrani, turut disebut oleh al-Albani dalam al-Silsilah al-Sahihah).
Doa nabi itu sangat benar! Ia mengajar kita agar memilih teman yang betul. Kesilapan memilih teman akan membawa bencana dunia dan akhirat. Mereka akan menjadi cangkuk bisa mengheret kita ke neraka. Ia disinggung Allah dalam sebuah kisah al-Quran:
وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَى يَدَيْهِ يَقُولُ يَالَيْتَنِي اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِيلًا (27) يَاوَيْلَتَا لَيْتَنِي لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِيلًا (28) لَقَدْ أَضَلَّنِي عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جَاءَنِي وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِلْإِنْسَانِ خَذُولًا (29)
Ertinya: Dan (ingatkanlah) perihal hari orang yang zalim menggigit kedua tangannya (marahkan dirinya sendiri) sambil berkata: "Alangkah baiknya kalau aku (di dunia dahulu) mengambil jalan yang benar bersama Rasul? "Wahai celakanya aku, alangkah baiknya kalau aku tidak mengambil si dia itu menjadi sahabat karib! "Sesungguhnya dia telah menyesatkan daku dari jalan peringatan (Al-Quran) setelah ia disampaikan kepadaku. Dan adalah Syaitan itu sentiasa mengecewakan manusia (yang menjadikan dia sahabat karibnya)" (al-Furqan [25:27-29]).
Bukan setakat itu, ada orang yang rapat akrab semasa di dunia boleh menjadi musuh ketat di akhirat kelak. Apa yang manisnya, keadaan buruk ini tidak berlaku kepada orang beriman:
هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا السَّاعَةَ أَنْ تَأْتِيَهُمْ بَغْتَةً وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ (66) الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ (67)
Ertinya: (Mereka yang menentang Nabi Muhammad) tidak ada lagi yang mereka tunggu melainkan saat kiamat yang akan datang kepada mereka secara mengejut, dan dalam keadaan mereka lalai leka dengan perkara keduniaan. “PADA HARI ITU SAHABAT KARIB: SETENGAHNYA AKAN MENJADI MUSUH KEPADA SETENGAHNYA YANG LAIN, KECUALI ORANG YANG PERSAHABATANNYA BERDASARKAN TAQWA (IMAN DAN AMAL SOLEH)” (al-Zukhruf [43:.66-67]).
Memang persahabatan murni orang beriman mengundang pujian Allah dan Rasulullah SAW. Persahabatan jenis ini juga dijanjikan syurga. Lihat 2 nass ini:
وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ (71) وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ (72)
Ertinya: Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, melarang daripada berbuat kejahatan; mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. Allah menjanjikan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, (akan beroleh) syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka kekal di dalamnya dan beroleh tempat yang baik dalam "Syurga Adn" serta keredaan dari Allah yang lebih besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah kejayaan yang besar (al-Tawbah [9:71-72]).
Juga sabda Rasulullah SAW:
ظِلُّهُ الْإِمَامُ الْعَادِلُ وَشَابٌّ نَشَأَ فِي عِبَادَةِ رَبِّهِ وَرَجُلٌ قَلْبُهُ مُعَلَّقٌ فِي الْمَسَاجِدِ وَرَجُلَانِ تَحَابَّا فِي اللَّهِ اجْتَمَعَا عَلَيْهِ وَتَفَرَّقَا عَلَيْهِ وَرَجُلٌ طَلَبَتْهُ امْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ فَقَالَ إِنِّي أَخَافُ اللَّهَ وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ أَخْفَى حَتَّى لَا تَعْلَمَ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِينُهُ وَرَجُلٌ ذَكَرَ اللَّهَ خَالِيًا فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ
Ertinya: Ada 7 golongan yang bakal dilindungi Allah di bawah naunganNya pada hari (kiamat) yang tiada naungan melainkan naunganNya sahaja iaitu; pemimpin yang adil, anak muda yang membesar dalam ibadat kepada Tuhannya, lelaki yang hatinya senantiasa terikat dengan masjid, “2 LELAKI (ATAU WANITA) YANG SALING BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH, BERTEMU DAN BERPISAH KERANANYA”,  lelaki yang digoda (berzina) oleh wanita yang memiliki pangkat dan kecantikan lalu dia berkata “sesungguhnya aku takutkan Allah, lelaki yang menyembunyikan sedekahnya sehingga (seakan-akan) tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dihulurkan oleh tangan kanannya dan seorang lelaki yang mengingati Allah secara bersendirian lalu mengalirlah kedua air matanya (kerana gentarkan Allah) (Sahih al-Bukhari & Muslim).
Kita tidak dapat hidup sendiri di dunia ini. Kita memerlukan bantuan orang lain bagi melengkapkan hidup. Oleh itu, pilihlah teman yang baik agar kelangsungan hidup menjadi baik sehingga ke alam akhirat.
* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:
https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari


Lalu pesan saya kepada rakan-rakan dalam wasap group. Pesan ini dari guru Al-Quran saya. 3 perkara orang lelaki perlu jaga dan ambil peluang  dibulan puasa nanti. 

1. jaga pandangan mata. 
Jaga pandangan mata dari sengaja melihat aurat wanita. Jika terlihat baca  doa ini;

Allahumma inni a'udzubika min fitnatinnisa, wa min fitnatin dunia, wa min adzabil qobri, wa min adzabin nar (artinya : Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari fitnah wanita, dan fitnah dunia, dan dari azab kubur serta azab api neraka)

2. Jaga mulut kita(penulisan) . 
Juahkan dari fitnah,percakapan sia-sia, mengumpat, mengadu domba, percakapan lucah dan sebagainya. 

3. Jaga kemaluan. 
Jauhkan dari Zina. "Jangan kamu hampiri zina" mata yang melihat aurat wanita lain dengan sengaja,rasa seronok juga dikira 'hampiri' zina. 

Jika 3 perkara ini setiap berjaya orang lelaki pelihara, insyaallah. Hidup barakah jiwa akan tenang dan Allah akan kurniakan keluarga yang bahagia. Kenapa suami tidak rasa bahagia dengan isteri. Salah satu sebabnya adalah suka melihat aurat wanita lain. Allahu. Moga Allah pelihara mata kita,mulut kita dan daging diantara dua paha. 

-EncikMatt-

No comments: