ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, July 26, 2018

Ubtuk suami2 yang beristeri

Suami yang baik adalah suami yang faham keadaan isteri ketika berpantang. Menahan segala kehendak dan menunaikan segala kehendak isteri ketika berpantang. Ini kefahaman saya dan saya rasa ini perlu ada pada setiap suami.

Dari semalam banyak lalu diwall saya  status tentang suami bagi ubat tidur kepada isteri sedang berpantang buatkan ramai yang PM minta pandangan. post ini mungkin terlalu panjang(bagi lelaki). Bacalah dari hati seorang lelaki dan suami yang benar-benar sayang dan cinta kepada isteri. Ya nyawa  ku taruhkan untuk isteri kerana Allah dan Rasul.

Koyakkan@ first degree tear,second degree. Tear,third,fourth(deep tear) Ini kemungkinan berlaku kepada ibu-ibu bersalin. Walaupun darah nifas(posnatal bleeding) mungkin akan kering dalam tempoh 6 minggu dan ini menunjukkan kedudukkan rahim akan berada ditempat asal. Berkemungkinan besar koyakkan tahap pertama dan kedua boleh semboh dengan baik. Third,fourth, Allahu. Yang pernah lalui sahaja memahami betapa sakitnya,betapa sukarnya setiap pergerakkan. Lebih teruk dari cesar.

Walaupun mereka sudah boleh solat,luka dah baik, waktu ini  suami boleh 'mendatangi' mereka. Namun Satu perkara yang kita perlu faham tentang mereka iaitu berkaitan dengan EMOSI(hormone). Ya mereka penat 9 bulan 10 hari, proses labor berjam-jam. episiotomy, Insert branula(kadang-kadang banyak kali kena cucuk sebab urat halus),CTG dan banyak lagi Medical reason  yang perlu dilakukan oleh para doktor dan bidan untuk memastikan ibu dan bayi selamat. Penat jaga anak siang malam menyusu ini satu kemestian.

Ini semua melibatkan EMOSI ibu. Walaupun kita lihat fizikal mereka  sihat, namun EMOSI mereka masih dalam labour room, ada yang  TRAUMA, PENAT, SAKIT masih menghantui mereka. Adakalanya disebabkan peningkatan hormon prolaktin buatkan mereka tidak berkeinginan untuk 'didatangi'. Waktu dan tika ini peranan suami sangat penting. Bantu isteri sebaik mungkin. Jadi suami yang penyayang dan pendengar yang setia setiap keluhan isteri. Sentiasa mengucapkan perkataan dan kata-kata yang baik terhadap isteri. Layan isteri bagaikan dayang melayan permaisuri.

Ketepikan dahulu soal 'CINTA' kita. Fokus kita sehingga isteri benar-benar bersedia. Sihatkan fizikal dan mental(hormone) mereka. Bang banyak lagi cara untuk kita puaskan CINTA kita. Bukan paksa mereka, bukan curangi mereka, bukan guna pelbagai trick yang boleh menambah trauma mereka(Bagi ubat tidur etc). Bang mereka banyak kali 'mati' untuk kita. Jika anak 5, 5x kali mereka 'mati' untuk kita. Alhamdulillah masih ramai suami diluar sana sangat-sangat memahami isteri ketika berpantang.

Apa perlu suami buat?

Berpantang. Suami wajib jadi pawang 100 hari. 

Dapatkan:
-Ikan yang segar
-Sayuran kampong
-Ayam kampong
-Telor ayam kampong
-Daging lembu segar

Bantu isteri:
-Masak untuk isteri, lagi best ikan tu dibakar. Sediakan menu yang sihat, berkhasiat dan menyelerakan.
-Air kunyit dibuat sendiri
-Urutan post natal yang membuatkan isteri lebih tenang.
- berkomunikasi setiap masa untuk elak meroyan.
-'Khidmat' 100% terutama minggu pertama.  "Ada apa-apa lagi  abang boleh bantu sayang ? "
-Pantau luka .
-Bantu isteri bergerak, berjalan terutama ke tandas. Jangan biarkan mereka terbaring sahaja. Berjalan atau bergerak boleh bantu lancarkan darah dan elakkan DVT(Darah beku disalur darah).
-Pastikan isteri minum air mineral dengan cukup.
-Bantu mandikan isteri dan bayi.

Ambil tahu:
-ILMU PENYUSUAN
-Amalan@Pantang larang ketika isteri berpantang
-ingatkan isteri makan ubat yang disediakan oleh doktor
-Jadual pemeriksaan bayi dan ibu diklinik
-Basic urutan untuk ibu berpantang.
-Cara berbedong/bekong
-jamu/vitamin/ubatan untuk ibu berpantang dan selepas.

Dan suami juga perlu faham tanda-tanda isteri melalui fasa post-portum period. Jika ada tanda selalu menangis,termenung ini perlu dirujuk ke hospital.

Paling mustahak dan sangat setuju pesan mak:

"100 hari menahan CINTA sihatkan isteri"

#SayaIzinCopyShare

-EncikMatt-

No comments: