ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Saturday, September 22, 2018

Nak berenti kerja tak?

Disclaimer: jangan pulak kaitkan dgn diri saya. Buat masa ini saya happy dengan kerja saya kerana saya dapat tengok khairy depan mata. Akan datang bila tak dapat tengok Khairy saya tak taula apa perasaannya.. saya tak nak fikir perkara yang jauh lagi.yang saya tahu saya ada setahun lagi untuk kerja dari rumah dan dapat tgok Khairy... Selebihnya tengok aturan Allah.. saya dah merasa bagaimana saya tak bekerja dan Allah "munculkan" rezeki dari entah celah mana.. rezeki itu dari Allah. Lepaskan pada Allah.. Allah akan jaga kita..

"Nak berhenti keje ke tak...?"

Ini berlaku pd saya dan isteri...saya ada ckp kat isteri, nnt anak dah masuk sekolah rendah, darjah 1, berhenti la keje, jaga anak2, besarkan ank2, ajar dia keje2 sekolah...sya xnak pagi2 dia tgu van depan umah sorang2... Umur bru 7 tahun, takut jadi apa2 ja...sya juga xnak pengasuh ambik alih tugas kami utk mendidik anak2...

Sya berdoa semoga niat utk menjadikan isteri surirumah sepenuh masa tu termakbul...dan saya minta Allah cukupkan rezeki saya utk menanggung isteri dan anak2...

Memang dah set sblum kawin lagi pun yg saya nk keje btol2, cari duit, ubah hidup saya supaya saya boleh "letak isteri dirumah"...Planning utk 3,4 tahun akan dtg...

Pastu isteri tanya, "Nanti cukup ke?"
Insyaallah cukup saya kata...kalau tak cukup pun, kita buat bagi cukup...

Nak dijadikan cerita, pengasuh sya mengandung...setelah hampir 10 tahun dia tunggu, dia mengandung...anak yg ketiga, insyaAllah...gembira utk dia, kurang gembira utk saya dan isteri...

Siapa yg akan jaga ank saya yg 3 org tu lpas ni? Budak2 dah besar 3 tahun, 4 tahun, dah kenal org ni, mana mau tukar org baru...then pattern shif plak, 2 org jaga siang, satu org jaga mlm...sbb yg kecik tu masih bf...ikut jadual isteri...

Hmm...xpela, sya ckp kat wife, tnya pengasuh, dia nk jaga smpai bila...dia kata, dia jaga setakat mana yg dia larat...so, mgkin sampai dia sarat la kot...lagi 4,5 bulan...

Sempat kot saya bersedia...

Tapi, kesian pengasuh tu, bukan rezeki dia, dia keguguran dan nk kena pantang...dia ckp xdpt jaga ank lagi dah...jadi, immediately isteri sya ambik smua cuti yg dia ada...annual leave, unpaid leave, mc...smpai hbis...sehinggalah Bos tempat keje call tnya,

"Nak dtg keje atau x?"

Pkir punya pkir, wife ada hutang dia, sya ada hutang sya...dua2 hutang byk lagi...kereta sorang sebiji, ptptn lagi, duit umah lagi, ank2 akan antar ke tadika lagi...dua pendapatan, akan jadi SATU...mcm mna nk hidup? Tak cukup...saving pun xbyk...cukup2 ja...

Wife terpaksa jgak berenti...sya keje sorang...

Baru tgh sesuaikan diri, kami diuji lagi, lepas 6 bulan wife berhenti keje, saya plak diberhentikan keje disebabkan kilang yg saya keje tu nak kurangkan pekerja...sektor oil & gas...ramai yg diberhentikan...dapat gaji 3bln...

Saya dah pening...wife xkeje, sya pun bakal tak keje...dlm satu hari, beratus2 sya apply dlm jobstreet, linkedin...contact smua member2, contact bos2 lama...bos2 lama smua bg respon yg positif, nk sya kembali bekerja dgn diorang...respon dari application sya pun menggalakkan, byk company call panggil interview...

Smua sya p...sya tgok, mna yg bleh bagi gaji yg lebih kurang dgn gaji sya sekarang ni...nak dpt gaji rendah sgt, komitmen byk...sya pun terima la tawaran bekerja di satu kilang ni, gaji kurang 300 dr gaji lama...jauh plak dr umah...baru masuk 2 hari, bos lama berbangsa Cina telefon, bagi gaji lebih 1K dari gaji sekrg...

Allahu...lebih 1K...rupanya, Allah tarik sesuatu utk nak bagi sesuatu...skrg, gaji ada lebih 1K plus 3 bln duit pampasan...

Alhamdulillah, kini dah setahun pun keje sorang, masih cukup...sgt2 ajaib sbb "duit cukup"...walhal dua pendapatan jd satu kot...hutang masih sama...hidup disesuaikan dgn pendapatan yg ada...kalau dlu, bila2 masa bleh p bercuti, skrg ni, kena planning, kumpul duit berbulan2 bru bleh p...beli brg keperluan plak, dulu ambik ja apa nk ambik, masuk troli, skrg kena buat list apa yg xde, beli cuma benda yg xde shaja...

Byk perubahan utk menyesuaikan perbelanjaan dgn pendapatan seorang diri ni...dah tak mewah mcm dlu dah...hidup biasa2 ja...

Tapi alhamdulillah, masih mencukupi sehingga ke hari ni...nasihat sya,cuba sedaya upaya utk penuhi hak2 isteri, hak2 anak2, jgn berkira dgn diorang...then insyaAllah, selebihnya gaji kita tu cukup smpai hujung bulan...Allah yg cukupkan...kalau isteri kirim suh beli apa2, saya jarang skali nk kata tak bleh, mesti bli...sama jgak bila ank2 teringin nak apa2, mesti tunaikan jugak..

Dan hubungan dgn Pemberi Rezeki tu pun kena la jaga elok2...smua yg kita dapat ni, dtg dari-Nya...Dia yg memberi...kalau kita "tak baik" dgn DIA, mcm mna DIA nak "baik" dgn kita...

Kepada isteri2 diluar sana, doa dari kalian yg seorang suami perlukan bagi mencapai impiannya utk meletakkan kalian ditempat yg sebaiknya utk kalian...

Semoga bermanfaat...maaf, pjg sgt...

2 comments:

farhanna jafri said...

bagusnya bersabar dengan ujian. Semoga makin murah rezeki dia akan datang. Bila diuji baru kita nampak kemampuan kita yang sebenar

Anonymous said...

Great blog here! Also your site loads up very fast!
What host are you using? Can I get your affiliate link
to your host? I wish my web site loaded up as quickly
as yours lol