ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, November 4, 2018

Malangnya nasib ibu dan isteri

Malangnya Nasib Ibu/Isteri

Dalam satu Reality Show Korea - 'Same bed, different dream'  tentang masalah yang dikemukan peserta untuk pertimbangan penonton-penonton rancangan tersebut.

Lalu ada seorang remaja lelaki mengadu tentang ibunya yang ada masalah 'mood' yang tak menentu. Dia dan abangnya sering dimarahi dan kadang-kadang tak kira masa dan tempat. Ayahnya rileks saja.

Rancangan tersebut terus melakukan siasatan dengan meletakkan kamera di beberapa sudut rumah. Bila mereka meninggalkan kediaman, ada jurukamera yang ikut. Mereka juga di interview pihak program. Tempohnya mungkin seminggu dua juga untuk pihak TV melakukan siasatan dan rakaman.

Bila ditayangkan semula di studio di hadapan penonton, selebriti jemputan dan keluarga tersebut, memang betullah ibunya jenis 'mood swing' tahap kronik.

Pernah sekali tu remaja tersebut dimarahi di depan kawan-kawan ibunya padahal baru 5 minit lepas ibunya tersenyum dan mengajaknya makan.

Wanita itu juga kerap berleter dan bunyinya nyaring betul. Sakit telinga. Kadang-kadang naik tangan juga pada anak-anak lelakinya. Pengarah program pun kena marah juga. Huhuhu.

Semua penonton kerut dahi. Selebriti juga geleng kepala. Kita yang tengok di kaca TV pun rasa, 'wah, kesiannya jadi anak-anak dia, mujur tak ada anak perempuan kalau tak, nangis sajalah kerjanya.'

Selepas habis 'part' anak, produksi mula menyingkap hasil siasatan lanjut  dan punca ibunya begitu.

Program tersebut mula menayangkan di skrin bagaimana ibunya terpaksa mengemas rumah, memasak, basuh baju, sediakan pakaian dan keperluan dua anak lelakinya yang dah besar dengan suaminya tu. Padahal si ibu bekerja sebagai tukang cuci (cleaner) di restoran dari pagi sampai petang.

Kamera turut mengikuti ibu tersebut ke tempat kerjanya. Teruk juga tugas wanita itu. Memang memenatkan. Iyalah, 'cleaner' ni kerjanya sangat fizikal.

Di rumah, anak-anak lelaki makan dan tinggal segala pinggan mangkuk berlambak-lambak dalam singki. Pakaian main sepah sana sini.

Yang si ayah balik kerja, mandi terus duduk atas sofa tengok TV. Bila isteri siap masak, dia makan. Lepas tu duduk balik di sofa.

Masa si isteri sibuk nak sapu lantai, sang suami hanya angkat kaki tinggi-tinggi kasi laluan bini nak sapu kemudian tak bergerak-gerak depan TV.

Sampah pun tak mahu tolong buangkan. Oh...senangnya kerja laki dia. Sepanjang program tayangkan video klip mereka di rumah, memang buntut suami dah macam melekat di sofa. Apalah...

Anak-anak lelaki selain kerjanya duduk bilik dengar muzik, seorang lagi asyik bergayut dengan awek, mereka asyik keluar rumah jumpa kawan-kawan. Balik buat bising sampai ibunya stress.

Dan di video-video terakhir, pihak program menayangkan si ibu kadang-kadang terduduk di meja dapur keletihan dan menangis. Dalam interview, wanita itu menceritakan betapa penatnya hidup dia sehari-hari.

Melihatkan keseluruhan video tersebut, penonton terdiam dan ada yang menangis. Pengacara juga sampai tak tahu nak kata apa.

Yoo Jae Suk (pengacara) berkata, "Saya rasa insaf pula. Saya perlu muhasabah diri saya sebagai suami dan menghargai isteri saya."

Dan dah tentu anak-anak lelakinya juga menangis. Bila pengacara mengajukan soalan apa perasaan mereka setelah melihat keseluruhan klip video, mereka kata "Selama ni kami tak tahu mak terlalu penat. Dan baru kami tahu betapa teruknya kami."

Suaminya juga turut insaf dan beberapa kali juga dia diperli pengacara tentang 'melekatnya' dia di sofa sepanjang masa.

Dan dengan insafnya lelaki itu berkata, "Maafkan saya kerana membiarkan awak (isteri) kepenatan. Mulai hari ni saya takkan buat begitu lagi cuma...jangan suruh saya buang sampah."

No comments: