ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, September 8, 2010

Buka @ Home

Hehe..Da lama tak update label resepi..
Saya memasak berbuka hari ke 28 kita berpuasa
Asam Pedas Ikan Senangin khas untuk En.Papa tersayang


Kecur air liur tak???


Bahan-bahan:
Cili kering
Kunyit hidup
Bawang Merah
Bawang Putih
Lengkuas
Halia
2/3 helai daun kesum

Cara-cara memasak:
1. Mesin semua bahan di atas termasuk daun kesum ye. Bila mesin daun kesum masa kita tumis bau dia lagi wangi. Petua ini saya dapat dari kawan saya. Credit to Khaty
2. Bila cukup masak bahan di atas.masukkan ikan. Biarkan ikan sehingga separuh masak.
4. Masukkan air asam secukup rasa. Eh..jangan lupa masukkan garam ye
5. Biarkan mengelegak seketika kemudian masukan bendi, daun kesum dan tomato
6. Nyum..nyum..makan.........



Kalau kat kedai macam ne berapa RM?

Haha.. Ini je lauk Amana. 
Kalau lauk telur + kicap Habhal tue memang Amana makan banyak
Lauk lain..mmm.. Susah nak suruh dia makan
Tapi kalau mushroom sup..Menganga je mulut tue..

1 comment:

Safinaz Hanum Ahmad Anuar said...

erm.. asam pedas.. lauk kebiasaan dalam masakan emakku.. Kuah asam pedas makan dengan rotii canai pun best. Ataupun makan dengan biskut kosong.. layannnn......