ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, June 18, 2021

DOSA-DOSA RIBA


kadang - kala kita sukar melepaskan diri dari dosa dengan mudah.
Hati tak kuat, iman belum cukup kental dan kekurangan2 kita sebagai hamba.
Contohnya hutang riba
-Tetapi tanda2 hati kita terkesan dengan dosa yang kita buat adalah diam, insafi diri, bertaubat dan berusaha berusngguh2 untuk keluar dari dosa tersebut.
-Bila sampai peringatan dari teman2 atau teman2 fb.. Hati tersentak.. Rasa berdetak2 seolah2 esok nak mati tapi hutang belum dilunasi.
- Bagaimana nak menghadap Allah dan Rasullulah sedangkan hutang riba masih dibahu. Allah & Rasullullah telah istiharkan perang pada mereka yg mengamalkan riba
-Cepat2 bagitau kawan2 yg share peringatan riba "doakan ye saya cepat2 keluar dari hutang riba" sungguh2 mtk kawan2 doakan.. Mintak ibubapa suami/isteri doakan.
-Insya allah pasti bantuan Allah akan tiba
Tetapi org yg ego. Tak merasa berdosa bila datang peringatan tentang sesebuah dosa
-manalah nak jadi org kaya dpt beli rumah 2,3 bijik kalau tak berhutang
-ala tak salah pun buat loan. Kita pastikan loan yg kita buat tue bekerja utk kita. Beli kereta besar2 gunalah buat business. Kita buat delivary guna keta tue . Kita angkut barang2. Dengan hasil business tue kita bayarlah loan tue. Kereta yg lain ada jugak kat rumah nie. Masih elok. Cuma keta tak moden.
Sanggup berhempas pulas utk berhutang.
Keperluan dan kehendak adalah 2 isu yg berbeza.
9 tahun berhutang kereta /30 tahun rumah bukanlah tempoh yg sekejap.. Mcm2 perkara boleh jadi.. Hilang kerja , sakit, keadaan ekonomi dll..
-Ketara sungguh hikmah kenapa Allah melarang keras ekonomi dan pengumpulan harta berasas riba ketika kobid ini.
# ada beza sesuatu itu adalah keperluan atau kehendak. Kita sendiri boleh nilaikan..
# setiap kali peringatan datang. Kita selidik. Insafi diri dan berdoa semoga Allah buka jalan utk kita keluar dari dosa.
# Kita nie hamba tak layak mempertikaikan hukum Allah. Buatlah cara hamba bukan melawan. Lagi melawan bertambah2 musibah yg datang.

 

No comments: