ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, June 17, 2021

SEBANG AGROFARM


Ayam bersih nie tanpa suntikan, tanpa antibiotik ye.
Mula2 beli sy cuba2 je.
Betul ke yg dikatakan ayam tanpa suntikan, ayam tanpa antibiotik tue..
Perbezaan yg sy rasa adalah.. Ayam tanpa suntikan nie pejal isinya. Tak lembek..
Sesuai masak rendang, lemak ciliapi.. Tak hancur ayamnya..
Isinya padu!
So saya dah jadi pelanggan tetap😍
Ada sekali tue terputus stok ayam nie sebab sy takde kat rumah masa minggu delivary tue.
Mak saya ada order ayam yg katanya organik dari org lain.
So sy joint sekali.
Bila sy beli.. Sy masak..
Kenapa mcm ayam biasa yg sy beli kat pasar je.
Bila saya tanya mak..
Mak cakap.. Mak pun rasa mcm biasa je.. Tapi dah org tue cakap organik..
Sian mak saya..
So saya ckp dgn mak.. Biar sy yang belikan utk mak. Sebab adik nie 2 minggu sekali delivary. Caj delivary dari melaka nie pun rm7 je. Bukan mahal sangat pun.
Kali nie sy tambah beli keli salai.
Teringin pulak nak masak lauk lemak ciliapi.
Keli bersih tue dah banyak kali jugak order sebab amana suka ikan keli.
Ada juga jual telur ayam kampung.
Sy dah pesan dgn husbd jgn beli telur lagi sebab sy nak beli dengan adik nie.
So tiap kali adik nie dtg delivary bolehlah borong ayam bersih tanpa suntikan, tanpa antibiotik, , ikan keli, telur ayam kampung..
Menunggu2 telur puyuh sebab sy suka telur puyoh.
Info jualan kat comment. Korang jgn pm sy pulak suruh delivary ayam🤣🤣




Hasil order lagi dengan Sebang agrofarm
Mula2 saya beli ayam sihat. Ayam tanpa suntikan dan antibiotik. Memang rasa lain. Kenyal dan pejal. Pernah ayam tue dlm petiais 2 week pun kekal fresh dan elok.
Btw sejak beli ayam di Sebang Agrofarm sy dah tak beli ayam tempat lain. Sebab delivary ada setiap minggu..
Lepas tue sy add on order telur ayam kampung, keli bersih, puyoh bersih..
Dah selalu order dengan adik nie mulalah mengada2 🤣
"Dik boleh ke carikkan akak telur puyoh? Teringin pulak akak".
Alhamdulillah adik tue carikan. Yang terbaru katanya nak cari telur itik.. Wahh syok.. Makinlah mama bertapa saja di rumah nie. Tak payah keluar2..😁
Ini keluaran terbaru mereka ikan keli bercili. Selalunya org buat ikan bilis bercilikan? Nie diorg potong kecik2 ikan keli tue dan goreng kering bercili Bolehlah jadi penyedap masa makan nasi..
Nampak banyak saya order kan? Sy order utk adik dan close jiran kat sini. Diorang suka sangat datang rumah saya yg serabut nie.. Mehlaaa amik je kat sini. 🤣🤣
Adik yg htr ayam nie pun tolong htr ayam sihat kat rumah mak saya di area UPM.
Delivary charge ke rumah sy rm7 je
Delivery charge ke rumah mak saya rm10. Dapatlah mak saya kurangkan keluar rumah. Org tua yg berisiko duduklah diam2 di rumah. Kurangkan keluar rumah kecuali terpaksa cthnya ke hospital.
Saya bagitau mak.. Sy akan siapkan basic makanan sihat utk mak sebab keadaan kesihatan mak tue..
Luaran nampak sihat. Sebab mak saya memang suka "berlakon" sihat dari zaman muda.
Tapi dalaman dia. Lebih2 lagi dah tua.. Tak ada rahim.. Mudah letih. Mak cakap.. Mak sekarang basuh pinggan ke masak ke.. Buat separuh2 jalan.. Buat sikit.. Rehat dulu baca quran.. Dah kuat sambung balik..
Mak pun susah bernafas bila keadaan udara tak bersih. Adik bongsu saya siapkan penapis udara dan penapis air coway utk mak.
So sy siapkan stok makanan2 sihat..
Garam sihat, gula sihat, bawang sihat dan ayam sihat. Maybe blh add on sos tiram sihat.. Yg mana sy guna.. Sy siapkan utk mak..
Selagi ibuayah ada kita berbakti pd mereka.
Supaya takde kesalan di kemudian hari.

ISI SAMBAL KELI




SAYA MASAK RENDANG AYAM.. 
BEST SEBAB ISI AYAM JENIS KENYAL (BUKAN LIAT YE) DAN TAK PECAH-PECAH

 

1 comment:

Mama Zharfan said...

terbaek!!! my hubby lately suka mkn ayam kampung..ada dijual kat sini...wpun harga mahal sikit tp memang rasanya sedap (daging pejal dan size ayam pun kecik jer)