ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, January 23, 2015

Perjuangan Khairy Menunaikan Umrah Umpama Perjuangannya Untuk Hidup

 salam kawan-kawan.. maaf sangat entry umrah nie tertangguh-tangguh. baru balik.. budak2 baru masuk sekolah seminggu..pastu saya balik je terus siapkan parcel customer.. ramai customer terus bankin duit.. customer tak tau saya tunaikan umrah walau saya dah bagitau di FB & blog yang saya takde di Malaysia selama 2 minggu... ..kebanyakan customer saya suka whatsup saya..hihi..itu yang diorang tak tau.. pada yang dah biasa lagila.. terus bankin sebab dah percaya.. so bila balik..memang saya kelam-kabut siapkan parcel customer.. itukan satu amanah.. customer dah bankin duit.. takkan saya nak lambat2kan.. ada yang dah bank in dari hari pertama saya naik flight..huwaaa..siannya...  alhamdulilah balik umrah semua sihat kecuali penat sahaja...

entry umrah nie saya tak akan buat ikut turutan..mana yg saya ingat saya akan buat dulu.. boleh lah ye.. saya akan mulakan dengan entry si tomey khairy... saya sebenarnya tak terfikir nak buatkan umrah untuk khairy.nazar saya cuma nak bawa Khairy ke Mekah&Madinah sahaja.. Tapi bila saya dah siapkan 4 umrah untuk diri sendiri ,  tiba2 terfikir kenapa saya tak buat satu umrah untuk Khairy? .. mak cakap 4 umrah bersamaan dengan 1 haji..mak cakap dulu mak belajar  7 umrah baru sama dengan satu haji..tapi bila mak dah belajar dengan pelbagai ustaz  .... kebanyakkan ustaz-ustaz cakap 4 umrah bersamaan dengan 1 haji... okla cukupla 4 umrah untuk saya.. saya nak buat untuk Khairy pulak

korang mesti tertanya2 ada ke jual ihram untuk budak kecik? jawapannya takada! dah banyak kedai saya pegi..semuanya besau yang amat..akhirnya saya beli tuala putih.. saya gunting keliling tuala yg ada berjahit tue..hihi


 
  mari kita mulakan pengembaraan umrah Khairy yang mencabar

Buang tebiat tak amik gambar no plat keta sana? adik lelaki saya yang suruh amik bila dia rasa lain macam..  umrah pertama dan kedua sahaja kami bermiqat bersama-sama group umrah kami...selepas itu saya & family pergi sendiri. mak pun dah banyak kali buat umrah... insya allah ok... Lagipun bawak anak-anak tak nakla orang tertunggu2 kami cuma untuk urusan niat di miqat.....pahamla bawak bebudak canerkan? So kami dah biasa sewa teksi.. Kalau teksi sedan macam keta honda civic tue 50-60 riyal pegi balik. Kalau macam van tue 10 riyal sorang tapi kena pegi ramai2..kalau macam pickup tue rm100.. 

 masuk je keta lentuk..acaner? masa mula2 naik teksi nie ..ada 2 lelaki dalam nie.. saya ingatkan penumpang yg juga nak ke miqat..yang lagi sorang tue sah2la drivernyakan? katanya 70 riyal.. saya tak nak naik sebab bukan saya tak tau kadar tambang kat situ.. then penumpang tue  panggil balik ..hati saya tak sedap sebenarnya tapi sebab adik lelaki ada..okeylah.. rupanya itu bukan penumpang..kononnya nak tunjuk jalan pada kawan dia si driver yg baru belajar bawak teksi..kami tahu lepas kejadian accident dah berlaku.. mmmm....

 masa dalam keta nie.. adik saya cakap "biar madanlah niatkan untuk khairy" dalam hati saya "eh saya nak niat untuk khairy..saya kan mak Khairy" tapi entah kenapa hati saya berat nak bantah.. pastu saya dok pikir lagipun nanti mudah jugak kalau adik lelaki yg uruskan kalau dia yg niat.. dalam hati bolak balik tue ..... jadilah mcm2 cerita....

Masa dalam teksi nie dah rasa semacam..kenapa jalan mcm lain je..pastu saya tengok penumpang sebelah driver tue bukak tingkap & tanya "mana jalan nak pegi masjid aisha" eh walau saya tak paham arab saya boleh agakla.. saya dah pandang adik saya semacam... pastu yang driver tue pulak bawak keta macam teragak2.. eh apa nie... mulalah dub dap dub dap... 

tiba2 "DUMMMM!" ya allah berlanggar dengan keta lain.. dan teksi nie susap-susap larikan diri..masuk entah mana2 kat Mekah tue.. saya lagi berdebar2..masa tue mulala hati rasa bersyukur  "inilah sebabnya Allah syaratkan mahram perlu ada" huwaaa rasa nak nangis tiba2 terfikir kalaulah adik lelaki saya takde... 

saya sebanarnya diuji dengan penyediaan dokumen masa nak ke sini.. bergelen2 air mata jatuh.. rasa mcm dah tak dapat pegi mekah nie..nanti saya story citer persiapan dokumen ek..next entry...

 Akhirnya selamat jugak sampai ke miqat... Untuk niat umrah  kena keluar dari Makkah (Tanah Haram)  untuk pasang niat umrah. Niat umrah kena di Tanah Halal.  Miqat untuk umrah Khairy kami buat di Tana'im yang juga  dinamakan Miqat Aishah kerana Saidatina Aishah bermiqat di sini.

 Depan masjid Saidatina Aisha ada taman permainan. Dah namanya budak-budak si Amana melompat2 nak main masa kami buat umrah sebelum nie. Oh masa buat umrah Khairy nie Amana dan mak saya di hotel sahaja. Mak saya puasa sunat.Kebetulan jatuh hari Khamis.lagilah mak suka nak puasa. Mak kata puasa sehari di Mekah ibarat puasa 1000 tahun .."umur mak pun tak sampai 1000 tahun" apa2la mak ..asalkan happy.. so mak tinggal di hotel dan buat ibadah di masjid sahaja... saya dah pesan Amana mesti ikut nenek pegi masjid..

 Adik lelaki saya bawak Khairy ke dalam Masjid Saidatina Aisha untuk solat sunat ihram. Entah kenapa saya macam berat nak masuk masjid masa nie.. saya cuma duduk luar amik gambar.. saya pun rasa pelik dengan diri sendiri. apa salahnya saya masuk je solatkan? Saya pun boleh niat umrah lagi sekali..apa salahnya buat umrah 5 kalikan? tapi hati saya berat..saya hanya tunggu adik saya dan Khairy keluar..

saya ada tanya ustaz boleh ke kami bergilir2 untuk buat tawaf, saie untuk Khairy..Ustaz cakap boleh.. atau ustaz salah paham maksud kami tak taula.. tapi bila baca buku panduan nie..seperti ibadah untuk anak kecik nie tak boleh digilir2..yang berniat tuelah yg kena buat dari awal sampai akhir.. itu yg kata putus adik lelaki saya yang buat..entah napa hati saya berbolak-balik...


 perjalanan pulang dari Miqat di Tana'im ke Mekah lebih mencabar dari perjalanan pergi. Kesabaran saya & adik lelaki betul2 diuji.Kalau tak fikir saya tengah buat umrah memang berbakul2 dah saya marah... 

Rupanya driver tue kali pertama bawa teksi di kota mekah.. ok fine..tengok cara tak tau jalan ke Miqat yg dekat tue  pun saya dah agak.... takpe lagi..kami cakap tak pe slow2 kami tak kisah..kami tak kejar apa pun...tapi bila beberapa kali nak accident sampaikan saya tutup telinga and pejam mata sebab saya nampak lintasan lori besar nak langgar teksi! Bukan sekali berkali2! Dan sebenarnya si driver tue tak reti bawak keta pun!!. Adik lelaki saya berkali2 tengok siku dia tersangkut kat setereng. Ya Allah..

Bayangkan perjalanan yang patutnya cuma setengah jam untuk balik jadi sejam lebih.. Pulak tue masa balik dorang tak tau jalan nak ke Masjidil Haram.. Ya Allah.. Kitaorang nie yang tunjuk jalan.. Sampai satu tahap adik lelaki saya naik angin bila hampir accident entah yang ke berapa kali...mulalah dia tinggi suara
"kalau u tak reti drive biar saya drive!" 

yang saya pulak
"awak tak patut amik penumpang..kalau tak tau jalan dan tak tau bawak kereta. ank kecik saya ada sekali tau tak!"

Akhirnya kami selamat sampai lepas kami yang guide teksi tue jalan ke Masjidil Haram.. Ya Allah.. memang dugaan... cakap inggeris..nasib yang kononnya penumpang tue reti gak cakap inggeris.. nak cakap arab mana saya reti... diorang pun bukan orang arab.. orang pakistan..itu yang bila adik lelaki saya tanya "camana u orang pakistan boleh bawak teksi kat mekah?' diorang senyap je...

 Mulanya lepas Miqat nak terus selesaikan tawaf,saie & tahalul cepat2.. Tapi adik saya cakap "jom balik hotellah..hati madan tak tenang nie" so kami pun balik hotel.. rehat dulu.. saya pun masuk bilik air.. dan lagi sekali air mata rasa nak menitik2.. mulalah terdetik dalam hati "Ya Allah Khairy kenapalah susah sangat nak buat umrah Khairy..sedangkan mama buat umrah mama 4kali takde macam nie" 

Saya keluar toilet dengan muka empat belas... sedangkan adik saya dah tunggu kat lobby nak ke Masjidil Haram nie..nak selesaikan umrah Khairy.. Plannya saya nak ikutla buat semua tue.. nak juga buat tawaf sunat... walau saya tak buat umrah.. patutlah hati saya berat nak niat bagi pihak Khairy..patutla hati  saya berat nak masuk Masjid Saidatina Aishah... patutla saya berat nak buat umrah ke 5... saya period.... hurmmmmm

Dah period takkan saya nak pegi tawaf..saie..tahlul..takakn saya nak masuk Masjidil Haram.. tapi camana adik saya yang bujang tue nak handle Khairy yang masih menyusu badan tue.. Khairy minum jugak susu formula tapi kat Mekah &Madinah Khairy buat perangai..dia nak BF tak kira tempat.. tiap kali buat umrah saya akan stop BF dia...paling tak boleh lupa... masa saie.. BFla dia di tepi2 dinding ...hadoi camana adik saya nak handle nie.. kang dia terberak pulak camana... memang saya rasa down mengenangkan perjalan umrah Khairy yang mencabar nie..

Mak terkebil2 je bila saya kata saya period... mak paham apa saya rasa.. terus saya duduk kat tepi katil & cakap "susahnya nak buat umrah Khairy..sian Khairy..susah dia nak hidup mcm tuela susah nak buat umrah dia" ikut hati memang saya melalak2 dah... mak cepat2 suruh siapkan susu panas, biskut,pampes..semua keperluan Khairy yang saya sentiasa bawa tiap kali ke masjid...

Sampai kat bawah adik lelaki saya tercengang2 je bila saya cakap saya tak boleh ikut.. lepaskan adik lelaki pegi dgn Khairy dgn rasa yg bercampur baur.. boleh ke adik saya handle Khairy?

 gambar2 nie saya dapat dalam hp mak saya

sementara tunggu Khairy dan adik lelaki balik..saya dok kat hotel..baca & zikir apa2 yang patut utk Khairy&adik lelaki.. baca buku tentang madinah.. tertido sampai sakit kepala..mimpi kena langgar lori.. mimpi entah apa2.. sampaila adik lelaki saya ketuk pintu hotel..
"NAH DAH SIAP UMRAH KHAIRY"

terus saya peluk Khairy... Adik saya pulak dah lesap..malam tue terus demam

 Alamak kain saya nak tercabut..mama kat mana? mama kat mana?

Rupanya ada cerita ketika tawaf, saie & tahlul Khairy.. 

Mak saya tak sedap hati.. mak turutkan adik lelaki & Khairy ke masjidil haram lebih kurang sejam kemudian.. mak saya terserempak dengan adik lelaki saya yang berlegar2 tak boleh nak masuk tawaf.. terlalu penuh & ramai orang.. 

masa dengar mak citer..tumpah lagi air mata.. dalam hati ... ya allah susahnya Khairy nk siapkan 1 umrah.... mak saya terus ajak adik lelaki ke tingkat atas untuk tawaf.. tapi mesti ada wheel chair.. boleh pulak jumpa whel chair tepi2 tue.. wheel chair tue dah rosak patutla org tinggalkan je...tapi bila mak cuba2 boleh pulak..adik lelaki & mak terus siapkan umrah Khairy...

mak cakap "anak-anak angah nie semua kena dalam tangan mak.. baru elok.. amana arief dulu mak yang jaga..nie khairy pun kena mak ada... baru siap umrah"

Kesian mak dalam posa tue siapkan umrah Khairy..kesian adik lelaki saya madan sampai demam2 buatkan umrah Khairy.. bila balik tue saya tengok botol susu yang saya bekalkan dah kosong.. yela pegi dekat 3 jam takkan Khairy tak menyusukan?

Allah je tahu perasaan saya sebagai ibu..

Macam mana susah khairy nak buat walau satu umrah...
Mcm tue jugalah  susah Khairy berjuang untuk hidup dari dalam perut lagi.. 
doctor  memang dah cakap tak boleh buat apa2 dengan keadaan jantung Khairy sebab dalam perut.. tawakal je boleh.. bergantung dengan kuasa Allah dan kekuatan Khairy sendiri untuk hidup

Sama ada Khairy nie ujian untuk sesiapa yang ada di sisinya 
atau Khairy memang perlu bejuang untuk kehidupan dia

Takpe Khairy mama sentiasa doakan Khairy ..
Moga Khairy sentiasa dalam lindungan Allah

Mengingati nie semua ..mama rasa bertuah Khairy masih bertahan sampai hari nie..



 

3 comments:

Allene ALineWorks said...

macam2 dugaan ye... alhamdulillah.. selesai juga umrah khairy... comel la dia pakai ihram tu.

Mama Zharfan said...

menitis2 air mata me bila baca entry ni..me doakan ila terus tabah..amiin

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ila,
alhamdulillah semua dah selesai