ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, November 23, 2014

Karnival Upin & IPin & IOI City Mall


Amboi besaunya gambar.. Inilah gaya mama Amana, Arief & Khairy.. Dari berisiko terlupa meh kita snap je gambar parking keta.. Dengan 3 anak nie.. mau lupa semuanya..

Saya sekarang dah makin berani.. berani sikit2la.. dengan eksennya nak kemana2 mesti buat statment.. takpe ada WAZE.. takpe ada WAZE.. kalaulah founder WAZE tau betapa syukurnya mak Khairy ada aplikasi WAZE nie... sesuai untuk orang yang tau bawak keta tapi tak tau jalan hihi...Saya sebenarnya nak ke sini sebab nak hiburkan Arief yang suka sangat dengan Ultraman. Nak ke Jepun tak mampu nak bawak so bila Ultraman datang Malaysia ingatkan dapatla Arief jumpa.. Tapi nan hado!! Takpe nanati mama  beli je topeng Ultraman ..pastu berlakon je betul tak?

Pendapat sy patutnya ada satu booth Utk ultraman. Jualan brg2 ultraman sikit.. Atau sy yg tak nampak? Rasanya dah pusing2 byk kali  kat hall. Tak nampak langsung booth Ultraman.. Gigih tanya kat vendor situ semua blur ada atau tak booth Ultraman.. Dtg kul 12 . ultraman hanya muncul kul 4.. Tak dapekla.. Klau ank2 tak dpt jumpa ultraman tp Dpt tgok booth ultraman pun dah happy utk diorg.. Ye tak?

Saya pergi hari Jumaat tau. Sebelum ke PICC nie pos dulu produk2 di Kokoadik Blogshop untuk customer. Sebelum berjimba2 selesaikan dulu hak customer.. betul tak? Pastu set PICC guna WAZE and jalan.. jauh betul rasa PICC tue.. hujung dunia..lenguh kaki drive rasanya. hihi.

Saya sampai dalam 12 lebih. Tengok kat jadual Ultraman ada kul 4petang.. Tak dela nak tunggu sampai 4 jam. dengan crowded .. tempat kecik .. orang ramai.. ya allah rasa nak pitam.. dengan 3 anak nie.. khairy okla senyap2 dalam stroller.. yang lagi dua tue.. sampai hilang suara jerit panggil diorang.. takut hilang..

Khairy macam tak selesa je kat sini..
Mungkin tanjat ramai orang.. atau tanjat baru bangun tido

Dalam sejam .. MIL & adik ipar sampai.. so MIL tengok2kan Amana & Arief yang tak reti diam.. Saya bolehla jaga Khairy.. memang mencabar iman bawak 3 anak sensorang.. Tapi nak happykan anak punya pasal..

Elok je Khairy dengan Aina nie.. sikit tak bercekau.. dok dalam stroller je pun elok.. ko pandang aku.. aku pandang ko.. meh kongsi tab ye.. diorang nie beza bulan je..

tue selit gambar saya sikit.. makeup un dah cair.. haiyaaa...

 Rasa serabut gile saya terus seret anak-anak makan kat atas..  Dunkin Donut.. Baru rasa aman tenteram & dapat tarik nafas..

 Bestnye kalau dapat makan Subway yang fresh dengan sayur2..

 Arief makan atas donut tue je.. hampeh betul.. bakinya suruh mak dia pulak makan.. 
eh tak nak la mama.. donut budak2

 Amana makan habis tapi dia komplen air pahit.. macam2 je diorang nie

 Ini paling bagus bawak jalan.. diam je tak berbunyik2

 Gosip dua beradik :P
 
Lepas tue tobat dah tak nak masuk dah kat Upin Ipin tue.. pusing kejap je sebab teman adik ipar..pastu cepat2 lari  keluar. Nak kuar parking pun alahaiiii... Teman adik ipar yang nak ke IOI City Mall yang baru bukak tue.. nampak macam best luas.. itu pun lum habis pusing tau.. nanti saya nak datang sendiri dengan Khairy.. waaaa.. bila nak datang dengan Khairy je? Amana & Arief dah cuti sekolah.. Nak bawak budak2 nie semua sensorang..i is seram tau.. tapi takpe kot kalau pegi time keja.. kawasan luas.. tak ramai orang..insya allah boleh.. yakin boleh ye mak Khairy..

Gambar terbalik.. alah gambar cermin je..masuk kat satu kedai yang ala2 IKEA.. mahal barang2 dalam tue tapi yang best cerminnya murah2... saya beli 3 cermin.. dalam gambar nie dua cermin je.. lagi satu dalam keta ..besau malas nak angkat.. saya beli cermin nak letak dalam bilik air.. rumah dah dok dekat setahun..cermin dalam bilik air pun takde..susah nak tengok gigi.. susah nak picit jerawat kiki.... banyak alasan sebab takde cermin lagi...... takde masa nak carik.. banyak yang lebih penting dari cermin terutamanya menguruskan Khairy :P.. cermin saya beli nie bentuk bulat kecik je... satu RM24.50.. Yang lagi satu bentuk oval besar.. RM41.. so nanti kalau dah pasang saya snap gambanya ye.. meh kita tengok bila cermin tue akan dipasang agaknya yerrr.. minggu depan atau tahun depan :P

Buai nie dalam RM550++.. rasa nak beli je.. haha..lama2 parking rumah tue bukan parking keta tapi letak benda2 lain.. haha.. eh lum belilah.. teringin sangat nak buai nak lepak2 kat depan tue.. kalau buai kayu macam style bali lagi bestkan? muahaha...

satu perkara yang sangat saya syukur.. dalam saya tak berkerja.. Allah masih bagi saya kelapangan gembirakan anak-anak.. masih mampu belanja anak2 macam masa kerja... kadang2 tertanya2.. bagaimana kelapangan rezeki nie hadir? buat yang belum merasa hilang gaji ribu-riban secara tiba2 mungkin tak rasa apa yg saya rasa.. rasa syukur sangat..dalam tiada slip gaji tapi masih ada rezeki Allah beri... baru merasa perasaan itu... dengan sangat dalam... SESUNGGUHNYA REZEKI MEMANG DI TANGAN ALLAH


***** Dijemput utk share experience utk pregnancy & parenting.. nak citer apa? Pengalaman mengandung & melahirkan "ank magic" ke? Tq atas jemputan dan tq sebab hargai mak khairy sbg blogger kecik. Tak perlu tanya2 ada payment ke tidak.. Pihak sana yg tanya berapa rate blog sy utk advertorial etc etc..Ada jugak yg "banjir" klau share experience baby magic nanti.. Saya baru je jawab emel PIC tue.. tapi rasa terharu pulak bila dioffer oleh organizer utk share experiance parenting yang tak seberapa nie..

 



Friday, November 21, 2014

Falala-lidays On Disney Channel



 Hai semuaaaaaaaaaaa, Rasanya semua anak-anak kita tengah demam Frozen kan? 
 So untuk pastikan demam Frozen tue makin "hangat" jom joint contest nie!!!
Kan time cuti sekolah nie so apa kata bukakan  Disney Channel (Astro Ch 615).
Anak-anak boleh bergembira di samping memenangi hadiah yang owesome!
Macam mana nak menang?
Alahai mudah je.. meh saya guide ye?
Ada beberapa soalan mudah untuk joint contest nie


1. KIRA GAMBAR  SALJI YANG MUNCUL DI SKRIN 
Anak-anak dah pandai mengira? Kalau tak pandai mengira lagi.. mak-maklah kirakan..

 2. KIRA GAMBAR OLAF YANG MUNCUL DI SKRIN

3. TEKA PERKATAAN

 Hadiah Utama: Meet Princess Elsa& Ana at Hongkong Disneyland!!!!

 Daily Prize pun dah buat anak2 lompat tau

Okey saya tepek siap2 info contest nie
Tak pun uools boleh klik  http://www.disneychannel-asia.com/holiday for more info ye...
Nak tengok preview contest di youtube klink link ini  


 My Princess Elsa. Cute tak?



Sunday, November 16, 2014

GAYA TIDO PALING MENAWAN :)



 Salam semua
Siapa suka snap gambar tido anak? Saya memang suka amik gambar anak tido. Dari zaman Amana lagi.. Rasa aman tenang tengok anak-anak time tido.. Tapi kalau diorang dah bangun.. haaa..amik mulut memang membebel je hihi.. Biar bebel sekarang.. dah besar takdenye diorang nak dengar..

Mula2 tengok tak sangka pulak Khairy tengah tido. Ingatkan tengah main2 dengan Arief

 Arief wat muka selamba je adik dia tido macam tue

 Ntahla memang suka amik gambar anak tido
Nampak suci, jujur.. anak2 memang jujur dengan kasih sayang mereka


 Ayu je anak bujang nie tido
Bila Khairy tdo rasa geram sangat!!

 Budak nie kalau tak pantau.. ada harapan jadi ikan paus haha

 Antara dua darjat
Yang dah besar dok bawah ye
Bilalah mama nak transit Arief pegi bilik lain?
Tolonglah pulangkan bilik arief

 gambar nie masa Khairy masih tak sihat :)
Masih berstokin
rambut lebat kan?

SAYANG KAKAK 200%!!
tunggu kakak makan sampai tertido2 :)
Khairy memang rapat dengan Amana 

Habatussauda Minsyam / Zaiton Minsyam : Yang mana lebih sesuai untuk Wanita Hamil Dan Wanita Selepas Bersalin?



Customer selalu tanya saya.. Kalau preggy boleh makan Habatusauda ke? Zaiton boleh makan ke?
So saya letak jawapannya di sini. Lepas nie kalau customer tanya senang saya bagi je link nie kiki

Saya ambil info nie dari sini


Makanan janin dihasilkan dari darah ibu. Sehingga, apapun yang dimakan dan diminum ibu akan sampai ke janin. Diriwayatkan dari Syaidina Ali kw, "Allah SWT telah memerangkap darah di perut ibu, sehingga menjadi makanan bagi anak."

Juga diriwayatkan dari Imam As-Shadiq, "Apapun yang dimakan, diminum dan dihirup ibu selama masa kehamilan, Allah SWT juga memberikannya kepada anak."

Disini, admin ingin menjelaskan kebaikan menggunakan habbatus sauda dan minyak zaitun
 
HABATUSSAUDA

Awal kehamilan:

Tidak dibenarkan kerana habbatus sauda bersifat panas, dan mungkin akan menyebabkan keguguran tetapi di peringkat akhir kehamilan, digalakkan kerana habbatus sauda mengandungi omega 3,6 dan 9 yang bagus untuk perkembangan otak bayi . Tetapi di ambil dalam kuantiti yang sedikit contohnya sebiji sehari.

Selepas bersalin:


Digalakkan kerana ia boleh mengecutkan rahim dan menyembuhkan luka dalaman dan dapat memanaskan badan.Selain itu ia dapat menambahkan jumlah pengeluaran susu.

 


MINYAK ZAITON

Awal kehamilan:

Digalakkan kerana mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin A, B1,B2, C, polyphenols dan Vitamin E yang bagus untuk ibu mengandung.Ia dapat membantu mengatasi masalah membuang air besar dan mengurangkan regangan atau "strectch marks" pada perut.

Selepas bersalin:

Elok diamalkan kerana ia dapat membantu melancarkan pengedaran darah dan memelihara kecantikan dalaman wanita dan dapat dijadikan sebagai aromatherapy.





  
"LIKE" ramai-ramai ye :)
 
 
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK KACIP FATIMAH-UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK TONGKAT ALI -UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK UTM YANG LAIN?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK MINSYAM 
(HABATUSAUDA &ZAITUN)?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI





UNTUK FREE CONSULTATION:
msg/call/wasap/telegram: 017-3201998(ilasaleh)

Sabun Zaiton Minsyam : Lama Betul Nak tunggu Stok :)


Salam semua,
Stright to the point jelah ye
Sabun Zaiton nie dah ramai yang tanya
Tapi stok tak sampai2 ke kilang lagi
So kali nie dah sampai ke tangan dah sampai kilang le tue :)
Siapa2 nak order cepat ye
RM10 je
Kat tangan ada 22 bijik je ye

Sabun ‘Natural Olive Oil Sabun’ adalah sabun buatan tangan yang tidak mengandungi bahan kimia. Kandungan minyak zaitun yang tinggi. membolehkan sabun ini digunakan untuk seluruh badan. Ia juga merupakan amalan tradisi masyarakat Syria dalam kehidupan harian. Kandungan vitamin E nya yang sangat tinggi memelihara kulit agar lembab dan licin


 Saiz lebh kurang macam tue
Bayangkanlah saiz sabun tue dengan tapak tangan ye


 Tebalnye pulak macam tue. Hampir 3 jari
Jari gebuskan?
Jari sapa?

 Bahagian belakang

 Nie ingrediant
 KHASIAT adalah untuk :Melembabkan kulit dan melicinkan kulit,, Membantu meremajakan kulit, Mengurangkan risiko kanser kulit,, sesuai untuk semua jenis kulit, Sangat Sesuai Untuk eczema

 Siap tali lagi . Untuk apa?

 Haaaaaaaaaaaa itulah kegunaannya

Model Sabun Zaiton Minsyam
Tak seksikan?
Cara nak guna ialah dengan  Lembabkan tangan mengunakan air, buih dan ratakan ke serata tubuh. then bilas dengan air.

  
"LIKE" ramai-ramai ye :)
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK KACIP FATIMAH-UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK TONGKAT ALI -UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK UTM YANG LAIN?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK MINSYAM 
(HABATUSAUDA &ZAITUN)?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI

UNTUK FREE CONSULTATION:
msg/call/wasap/telegram: 017-3201998(ilasaleh)


Friday, November 14, 2014

3A- Amana, Arief, Adlan (Khairy)

Hai semuaaaaaaaa.. yang baru pestime jenguk belog nie meh saya kenalkan 3A..nyawa-nyawa-nyawa saya... Inilah buah hati saya yang tiap satunya menyimpan 1001 cerita. Satu anak ada 1001 citer kalau 3 dah 3003 citer hihi... Anak pertama Amana lahir 2007, anak kedua Arief lahir 2009 dan yang ke 3 dan di gelar MAGIC BABY  Khairy lahir 2013... Nie gambar terbaru. Bukan senang nak buat diorang semua dok diam2 and amik gambar semua sekali. Nie sebab semua lapar so dok diam-diam atas meja.. Yang susah sekali suruh dok diam tue yang paling tengah si Arief tue.. Melompat je kejanya..

Anak sulung saya ... Amana.. 7 tahun...Ini tangan kanan saya.. Selalulah jadi orang harapan saya.. Ikut je cakap kalau suruh jaga adik-adik. Tak pernah keluar dari mulut dia "mama nie asik2 Amana je jaga Khairy" tak pernah dengar... alhamdulilah suruh buat2 keja rumah bolehla harap.. budak kecik lagikan.. nak harap apa sangat.. takkan saya nak suruh dia masak lemak cili api pulak :P Tapi kalau saya cakap "Amana urutla mama nie" DIa dah lari 1000km dulu.. Paling teruk dia buat2 tidur.. haha

Nie si Arief.. selalu buat saya migrain... Ada satu hari tue dek marah dia sangat saya terus rasa pening.. Rehat sampai tertidur.. Lasak tak payah cakap.. Suka sangat buat Khairy menangis.. Kalau Amana ada lagila.. Dia tak boleh kongsi Khairy dengan Amana.. Kongsi "mama" dengan Khairy pun boleh buat dia panas hati.. Kalau suruh buat apa2 pandai pulak jawab "asik-asik abang je!!" padahal takdelah buat apa2 sangat..  tapi saya suruh jugak.. banyak cantik!! Anak lelaki kalau dari kecik tak didik bantu2 urusan rumahtangga sampai ke tua lah berat tulang!  Arief nie kena cakap baik-baik baru dia ikut..kena jek-jek sikit..puji-puji baru dia buat.. Tapi dalam "Kenakalan" dia.. dialah anak paling romantik haha.. pandai amik hati mama dia.. rajin urut kaki saya kalau saya penat.. pastu ayat2 kalau bercakap "bisa gugur jantng gue" haha.. mungkin sebab manja sangat dengan saya itu yang bila Khairy lahir perangai pelik je.. jeles kot...

Khaiy si anak magic.. Khairy yang doktor cakap "baby Puan nie belum tentu takdirnya" Sedihkan? Apa rasa mak-mak kat luar sana kalau ada kat tempat saya? saya dah bawak baby 7-8 bulan then doc kata di belum tentu lahir dengan selamat.. Dia mungkin akan meninggal tiba2 dalam perut .... Mungkin saya pun tak sedar masa dia meninggal.. Berkat doa ibubapa.. doktor yang selalu pantau.. Allah yang kasihan pada kami... Alhamdulilah Allah panjankan usianya ...dah setahun 3 bulan pun.. TQ sangat pada doktor2 yang pantau Khairy sejak tau masalah Khairy.. Sampai sekarang Khairy masih treatment di HUKM..

Khairy sekarang dah bijak & paham arahan.. Kalau cakap "Khairy nak mandi?" Terus dia bagi jawapan.. Berjalan pegi bilik air..kalau memang depan bilik air pulak dia berusaha sungguh2 nak bukak baju haha... Pastu kalau kita bawak pinggan .. dia tahu kita nak suap dia makan.. terus bersila kat tepi sambil lonjak2 and bukak mulut besar2.. Khairy mungkin ujian tapi makin lama umurnya..makin banyak perkara-perkara jadi dalam keluarga kami.. Saya makin sedar yang Khairy bukan ujian sebenarnya tapi Khairy rezeki dan penyelamat dalam banyak keadaan.. Saya boleh sorok semua kesedihan saya di sebalik keadaan Khairy.. Saya nampak kurus .. Jawapannya "Yela anak tak sihat mak tak sihat jugakla".. Kalau mata bengkak orang tanya "yela nangis banyak. susah hati ..  anak sakit"  Khairy jadi jawapan dalam semua perkara.. Khairy penyelamat saya... Ye ke Khairy sahaja yang buat saya sedih sampai kurus kering.. sampai bengkak2 mata.. tidur pun tak tentu arah? Allah lebih tahukan? :)

Khairy dah naik letih semua orang asik cium dia.. Tengok muncung mulut dia tue..

Khairy suka jadi lauk atas meja tau


Saya rasa paling selamat nak bawa anak-anak ke Dominos di area umah saya je. Kat situ tak ramai orang makan. Kebanyakan take away. So anak-anak nak bising/melompat2 takle gangu orang. Tempat pun tak besar sangat so senang nak monitor anak. Kalau bawak ketiga-tiga ke tempat yang crowded hadoiiiiiiiiiiiiiii boleh pitam mak diorang. Paling takut anak-anak hilang :( Kentang nie Khairy yang makan.

Anak-anak tak suka piza sangat.
 Dioang memang suka drummet nie. Saya kan beli 2 set untuk diorang


Nie saya sorang je makan. Alah kecik je.. Saya datang time lunch so saya amik lunch set. then add on untuk drumment 2 set tue.. Arief sebenarnya baru sihat. Lama dia demam. So bawa dia makan benda yang dia suka. Harapnya semohga dia makan drumment tue banyakla.. Tapi Amana yang makan banyak haha.. Kira okeyla dia dapat makan 3 ketul.. Masa dia tengah tak sihat tue ada offer dia makan drumment nie.. Dia tak nak... Memang dia tak sihat sangatla tue... 

Khairy memang adik kesayangan Amana!!
Kedua-dua nie akan ikut saya jalan jauh. 
Moga dipermudahkan perjalanan kami dan tak menyusahkan mereka yang sudi menemani kami :)






Share It