ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, December 7, 2017

shoping baju sekolah anak

 
 
Assalamualaikum
Lama tak borakkan
asik copy paste je  macam sambal paste
sorry tak taula
tak pandai manage masa kot sampai terbiar blog nie
konsepnya yang penting di dahulukan
banyak benor yang penting
 
khairy
adam
amana & arief
keja opis
masak
sidai kain
kemas umah sesikit.sesikit pun berjam.kalau nak datang sila bagi warning. umah saya hurmmm saya umah anak 4 .. sana sini barang diorang. lagi-lagi sekarang cuti sekolah. sila paham jangan main terjah nanti dapat jelingan maut haha
 
 tiap kali cuti sekolah dok memikir apa nak buat dengan bebudak nie
yang pasti tiap-tiap petang saya kerah semua main padang
cukupla korang sakitkan mata mak dengan hadap ipad
so petang sila pegi beriadah
syukur sangat rumah depan padang
lepas asar saya izinkan diorang main padang
kedengaranlah diorang menjerit panggil geng kat sini
 
saya ambil cuti semalam
saya memang dah plan dengan adik-adik saya
saya dah bagitau diorang siap-siap
kalau nak jalan kena dua minggu pertama sahaja
sebab selepas tue saya tak boleh
saya nak focus dengan keja opis
walaupun dah buat fail awal tapi saya bukan jenis yang boleh tenang-tenang nak keluar sedangkan  sedar yang banyak keja opis lum siap
jadi better dua minggu terakhir jangan kacau saya
saya jadi rimau kalau orang kacau masa saya tengah busy xoxo
 
mulanya nak pegi main kat equin park tapi adik saya share ada kedai jual baju sekolah dah viral
harga not bad dan kain sedap
haha saya tak pernah terpedaya dengan jualan murah macam nie
tapi adik dah ajak
I follow
lagipun alahai kat IOI Putrajaya tue je
dekat sangat dengan umah mak kitaorg
 
cer tengok harganya
not bad kan?
kiranya satu baju/seluar dalam harga rm15
murahlahkan?
selalu kalau amana beli baju kurung sekolah semua rm20++
kalau pegi beli baju dengan nenek dia
amboi amboii beli kat butik
baju je dah rm27++
lum kain ye..so kalau sepasang dah rm60++ jadinya
amboiii
baju sekolah amana bukan sepasang..
biasanya baju sekolah amana 3 pasang sekola agama.. 3 pasang sekolah rendah
 
nie kedainya
ground floor ..paling hujung
baju sekolah satu bahagian kecik je
bagus jugak tak letih saya nak mencarik-carik
tapi kain utk sekolah agama takde kat sini ye
 
 
lepas tue bawak bebudak main kidszoona
puas hati masukla sorang rm10
bawak stokin dari rumah
kalau tak korang kena beli stokin
wajib pakai stokin termasuk parent
boleh mak korang take a break kejap
apasa muka makin tembam adam ziqri?
 
 
adam happy gile datang sini
rasanya nie pertama kali dia datang dengan dah ada kaki
sebelum nie baby lagi
adam pusing satu kawasan
mcm pak menteri
bagus je adam main sensorang
tak nangis pun
mudah jaga adam
terima kasih adam
 
anak adik bongsu saya -aisya sofea
 
sayang adammm
 
binaan tue amana yang buat
ada gambar dalam album kat situ dia follow sampai jadi 
tue apasal si khairy tue nangis pulak?
nangis sambil pegang belon?
apa-apalah
 
 
 
saya ada benda nak share tentang khairy
nantilah bila lapang-lapang ye
semoga ingat nak share "benda" tue
 
dah lapar makan pizza
bawak 3 budak lelaki
rasa nak terbalik dunia haha
 
 
khairy memang jeles dengan adam
soalan khairy sekarang "mama sayang khairykan?kan?"
sebelum adam lahir mana pernah tanya
rasa terancam le tueeeee
 
 
dulu mama cakap mama tak nak adam sebab nak tumpukan pada abang khairy
sekarang mama tau mama tak boleh pisah sesaat pun dari budak debab nie
lagi-lagi muka adam memang macam mama
nenek selalu cakap macam tue
 
 
tiga dara pingitan
bila besar nanti pun mesti rapat tau
jangan gaduh-gaduh sesame sepupu
kalau mak korang gaduh ...korang jangan campur
bior je
sebab adik beradik gaduh camanapun akan baik jugak
gaduh-gaduh manja kekdahnya
 
 
nanti sambung ye
semoga ada kesempatan utk bersiaran
ke tunggu 2 minggu lagi?
lepas kerja bulan disember siap?
hahahahaha
 
 
 
 
 

manja?

Suami Manja

Jadi suami jangan manja sangat. Ini ada beberapa nasihat dari seorng suami, umur 30+, anak 3, bini bekerja, nasihat untuk para suami yang lain.
.
1. Bila suami isteri kerja, jangan expect isteri kau masak untuk kau all the time. Take turn. Kalau dia penat, kau offer masak, kalau kau tak tau masak, belajar, kt google byk orng ajar cara masak, bukan kene bayar pon nk tgk youtube tu, harga data brapa la sangat. Kalau kau malas, pergi kluar makan sama2, tak pon take away , tak pon call buat delivery. Take turn bayar. Kalau takde duit, jangan makan.
Ada kes tu, bini nk kene pergi outstation, tapi sebelum tu siap masak byk2 and frozekan makanan untuk laki dia. Pastu post kat fb, laki kau tak malu ke?
.
2. makan berhidang. Sama-sama masak, sama-sama hidang makanan, sama2-sama makan, sama-sama bersihkan meja dan basuh pinggan dan periuk. Bukan kau tunggu kat meja je, pastu lepas makan kau blah macam tu je pergi hisap rokok. Pinggan semua tak berangkat. Ada tu siap mintak air basuh tangan atas meja makan setiap meal lagi! Kalau ada bibik takpe la, kau ingat bini kau yang bekerja tu tak penat nak buat semua keje tu sorang2? Tak patut bro, tak patut, bukan basuh periuk je, nak kene sapu makanan yang jatuh2 kat lantai, simpan makanan yang tak habis makan, lap meja/ dapor etc. unless korang berdua jenis pengotor kemas dapor sebulan sekali.
.
3. Bila suami isteri kerja, jangan expect isteri kau basuh gosok baju kau sekali. Dia pon ada baju nak gosok, baju anak2 lagi. Kalau masa bujang dulu kau tau gosok baju sendiri, sila teruskan habit tu. Kalau masa bujang kau hantar dobi siap bergosok, sila teruskan buat macam tu. Jangan nk expect bini plak jadi bibik gosok baju kau.
Ada bini siap post kat fb dia dah siapkan gosok semua baju laki dia sebab dia kene pergi outstation. Baik betul. Tapi laki kau kenapa ngade2 sangat eh tak reti gosok baju sendiri ke?
Jadi isteri plak masa awal2 kahwin tu jangan tunjuk baik acah-acah perempuan melayu terakhir pulak, siap nak gosokkan baju laki even laki kau kata tak payah. Sebab kalau dah terbiasa kau jugak yang merana penat di kemudian hari. Aku tak suka bini aku gosokkan baju aku, tak kemas, sebab dia tak biasa gosok kemeja. Baik aku gosok sendiri puas hati.
.
4. Bila dah hidup serumah, kene bekerjasama dan lebih kurang. Isteri kau kemas dapor, kau basuh toilet. isteri kau kemas bilik tidor kau kemas living room. Isteri kau basuh / lipat baju, kau gi dobi hantar baju yg nk gosok. Isteri kau jaga anak, kau pergi beli take away makan sebab penat/ bosan makan masakan sendiri. Or sebab isteri kau masak tak sedap. Nak cakap terus terang dia masak tak sedap kang kecik hati pulah, so bagitau dia tak payah masak la, abang take away je.
.
5. Aku tau bende kat atas ramai dah lelaki buat sekarang ni. Even abang aku yang taktau masak masa bujang pon dan pandai masak sekarang ni. Tapi masih ramai jugak yg takde common sense belagak raja kat rumah. Padahal kat office menikus senyap.
.
6. Jodoh tu kite kene usaha. Jadi untuk perempuan yg belom kahwin, aku cadangkan kalau nak ngorat lelaki tu, cari yang berpendidikan jauh or keje jauh. Sebab drng dah tau macam mana nak jaga diri sendiri di perantauan. Tau masak, tau jaga pakaian sendiri.
.
7. Tapi jadi isteri bile laki kau cukup baik , ada common sense semua ni, kau jangan jadi malas pulak. Ye la sesetengah feminist kan anggap bende tu semua tanggungjawab suami, on top of nafkah makan pakai. Walaupon dia sama2 keje, sama2 penat, bila suami ajak bersama taknak sebab alasan keje penat. Walhal keje2 kat rumah semua suami dah settlekan.

Ok tu je. Just my random thoughts sementara minum kopi ni.

– ABA

Wednesday, November 22, 2017

mjika tuhan ada takkanlah..

Seorang Ustaz ke Barber Shop untuk gunting rambutnya. Ketika rambutnya sedang digunting, si tukang gunting rambut bertanyakan 1 soalan kpd si Ustaz.

BARBER: Saya nak tanya 1 soalan.

USTAZ: Ya, silakan.

BARBER: Benarkah Tuhan itu wujud?

USTAZ: Mestilah wujud. Kalau Tuhan tak wujud, pastinya kita pun tak wujud di dunia ni.

BARBER: Kalau betul Tuhan itu wujud, knp ketika manusia dlm kesusahan Tuhan tak bantu. Kalau betul Tuhan itu wujud, semestinya takkan ada manusia dlm kesusahan di dunia ini.

USTAZ: "Diam dan tersenyum sambil menggelengkan kepala".

BARBER: Knp Ustaz diam??

USTAZ: Kamu gunting rambut saya bagi siap dulu, dan saya akan jawab soalan tu selepas semua selesai.

Si tukang gunting ni pun dgn segera siapkan rambut Ustaz itu kerana ingin tahu apa jawapan Ustaz itu. Akhirnya siap.

BARBER: Ok dah siap Ustaz. Apa jawapannya Ustaz?

USTAZ: Berapa harga?

Barber: RM10 sahaja. (masih menunggu jwpn)

USTAZ: "Ustaz keluarkan dompet sambil tersenyum tanpa sebarang kata".

Setelah membayar Ustaz terus keluar dari kedai. Si tukang gunting terdiam melihat tindakan Ustaz yg agak pelik. Tiba² Ustaz masuk kembali ke kedai tersebut dgn membawa seseorang. Orang itu adalah pengemis jalanan (gambar).

USTAZ: Kamu tengok dia ni. Benarkah wujud Tukang Gunting Rambut dlm dunia ni??

BARBER: Mestilah wujud. Saya ni kan tukang gunting.

USTAZ: Kalau betul wujud tukang gunting, takkan ada manusia yg rambut tidak terurus seperti ini. Kalau betul wujud tukang gunting mesti rambutnya terurus.

BARBER: Dia yg tak pernah mencari tukang gunting, mestilah rambutnya tak terurus.

USTAZ: Jadi, itulah jawapan saya utk soalan kamu tadi.

BARBER: "Terdiam seketika".

USTAZ: Manusia yg tidak mencari Tuhan, sombong dgn Tuhan. Tuhan itu sentiasa ada dgn kita. Kalau kita mencari Tuhan, pasti hidup kita terurus seperti yg rambut yg dijaga.

BARBER: "Terus terdiam dan terkedu mendengar jawapan Ustaz itu dlm keadaan menitis air mata".

Moral of the story, hidup kita semua bergantung pertolongan dari Allah. Jgn sesekali kamu anggap kamu boleh hidup tanpa bantuan Allah. Sebenarnya Allah tidak memerlukan manusia. Tetapi manusia yang memerlukan Allah.

#peringatanbuatdiri
#sharingiscaring

Monday, November 20, 2017

bila bini kuatmakan.baik ko bersyukur banyak2 xoxo

Baca sampai habis dan mohon hadam.

'Duit tinggal RM50, tapi isteri ajak makan siakap dan aku ikutkan je'

Tak rugi menunaikan kemahuan isteri asalkan apa yang dipinta itu tidak keterlaluan. Balasannya, rezeki yang mencurah-curah buat suami dan keluarga. Rezeki bukan dalam bentuk wang sahaja, malah dalam bentuk yang lain seperti kesihatan dan sebagainya.

Seperti yang diceritakan oleh Jimmy Johari. Di kala perniagaannya 'down', isterinya ajak makan di sana sini (isteri beliau kuat makan). Diikutkan juga kehendak isteri tanpa menolak kerana tidak mahu melihat isterinya bermasam muka. Balasannya? Alhamdulillah. Semoga bermanfaat kepada semua.

KAU pernah dengar tak yang isteri itu pembawa rezeki? Pernah rasa tak? Memanglah tak pernah kalau kau belum kahwin lagi. Kahwin dulu, baru kau tahu.

Bini aku ni kaki makan. Asal nampak saja benda baru, semua nak beli, nak cuba. Padahal benda itu kadang-kadang tak sedap mana pun. Tetapi disebabkan dah dia tekak biawak, aku ikutkan saja. Sampai kadang-kadang aku rasa bini aku ni tak reti nak berjimat ke?

Aku pernah rasa macam nak marah je bini aku.

"Sudah-sudahlah tu nak makan itu makan ini"

Tapi aku tak sampai hati dan aku ikutkan juga.

Aku pernah dalam dompet ada RM50 saja. Sales tengah down, duit pun cukup-cukup nak restock barang. Masa itu jugalah bini aku ajak makan di kedai mamat Thailand, nak makan siakap.

Aku dah termenung dah. Dalam dompet ada RM50 saja. Tetapi aku tak sampai hati nak cakap tak boleh, jadi aku ikutkan saja. Habis burn RM48 untuk makan. Tapi selepas habis saja makan, kau tahu apa yang terjadi?

WhatsApp aku berdesup-desup masuk send detail payment. Alhamdulillah, boleh senang hati dah. Masa itu aku tak perasan lagi.

Pernah satu hari, WhatsApp masuk bersepah-sepah. Aku dah closing habis baik dah. Tetapi macam biasa, selepas bagi harga, semua krik-krik. Menung kejap aku. Sehari tak ada sales. Padahal WhatsApp masuk bersepah-sepah.

Kemudian malam itu isteri aku cakap dia mengidam nak makan di Tapak, tempat foodtruck yang banyak-banyak tu. Masa itu aku berada di Shah Alam, aku dengan mood yang tengah down ini pun ikutkan jugalah. Asalkan bini aku seronok dan tak tarik muka.

Dalam perjalanan nak ke sana, magik berlaku lagi. WhatsApp customer yang krik-krik siang tadi terus WhatsApp minta detail nak buat pembayaran. Aku masih tak perasan lagi pada waktu ini. Aku buat seperti biasa. Tetapi memang betul dalam satu malam itu memang semua nak buat payment. Memang minggu itu dua kali aku restock.

Sampai satu hari, baru aku terbaca di wall, ada orang post,

"Isteri pembawa rezeki suami"

Selepas aku baca, barulah aku hadam apa yang terjadi selama ini.

"Abang hati tisu, rasa sebak plaq" hahaha!

Kau tak percaya kau cubalah buat. Kau cuba tak bergaduh dengan bini kau, kau cuba iye kan saja apa yang bini kau nak asalkan apa yang dia nak itu kau rasa masih waras di fikiran kau. Hahaha!

Okay, dah. Aku nak keluar. Dan dan bini lapar nak makan nasi goreng ayam. Okbai.

Sumber: Jimmy Johari

Friday, November 17, 2017

pesan datuk nik abdul aziz

JAGA HATI ISTERI JUGA NAFKAH BATIN
Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim
 
Saat itu adalah saat debaran (23 Julai 1999, pagi Jumaat, selepas solat Subuh dalam Masjid Kg Pulau Melaka, Kota Bharu Kelantan). Sebentar lagi Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz akan mengahwinkan saya dengan isteri sebagai wakil wali bakal mentua saya. Sebagaimana lazimnya sebuah perkahwinan, ia akan dimulai dengan khutbah nikah bagi menjentik hati bakal suami tentang tanggungjawab rumahtangga yang akan dipikulnya kelak.
 
Sambil tangannya memegang borang nikah, Tuan Guru mendongak melihat wajah saya lalu memulakan khutbahnya. Khutbah Tuan Guru ringkas padat. Banyak isinya yang menusuk jiwa, tapi ada “DUA” pesanannya  tersemat kemas dalam jiwa saya sampai hari ini. Ternyata ia sangat berguna bagi suami isteri dalam melayari rumah tangga. Pesannya:
 
1) Jangan amal tabiat nikah cerai atau tukar pasangan tanpa alasan kukuh.
 
 Tuan Guru berpesan:
“Allah tak suka jenis orang yang kahwinnya merata tempat. Atau kahwin cerai, kahwin cerai tanpa alasan kukuh.
 
Ia dipesan Rasulullah:
 
فَإِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الذَّوَّاقِينَ وَلا الذَّوَّاقَاتِ
Ertinya: Sesungguhnya Allah tidak suka (lelaki dan wanita) yang bernikah berganti-ganti (hanya untuk merasai persetubuhan) (al-Mu’jam al-Kabir Imam al-Tabrani) (setakat pembacaan saya, hadith ini lemah darjatnya dan tak boleh dijadikan hujah.  Walaupun begitu, makna hadith ini bagus untuk diperhatikan.  Tambahan pula ia menyentuh aspek akhlak dan bukannya perkara pokok dalam Islam
 
 
2) LUASKAN MAKNA NAFKAH BATIN untuk isteri.
 
Tuan Guru turut berpesan:
“Dalam rumah tangga suami wajib memberi nafkah zahir dan batin kepada isteri. Orang kita pula apabila sebut nafkah batin pasti ingat ia sekadar hubungan kelamin atau persetubuhan. Kita kena luaskan makna nafkah batin! IA TURUT MERANGKUMI MENJAGA HATI ISTERI. LAYAN DIA DENGAN BAIK DAN KASIH SAYANG. JANGAN KECILKAN HATI PASANGAN. Kalau kita mahu isteri menjaga hati kita, kita juga perlu menjaga hati mereka.”
 
Pesanan Tuan Guru itu disebut tegas oleh Allah dalam firmanNya:
وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَنْ كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا
Ertinya: Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua; “DAN HENDAKLAH KAMU BERBUAT BAIK” kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak yatim, orang miskin, jiran tetangga yang dekat, jiran tetangga yang jauh, “RAKAN SEJAWAT”, orang musafir yang terlantar dan hamba yang kamu miliki. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang sombong takbur dan membangga-banggakan diri; (al-Nisa’ [4:36]).
 
Sebahagian ulama Tafsir mentafsirkan perkataan “TEMAN SEJAWAT” sebagai isteri (Tafsir Ibn Kathir). Dengan makna ini, berbuat baik kepada isteri adalah suatu tuntutan agama yang perlu dilaksanakan suami. Berbuat baik itu pula luas maknanya dan turut merangkumi aspek menjaga hati.
 
Dalam ayat lain Allah turut berfirman:
وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا
Ertinya: Dan bergaulah kamu dengan mereka (isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Jika kamu (berasa) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu) (al-Nisa’ [4:19]).
 
 
Menjaga hati atau batin isteri turut ditegaskan oleh Rasulullah SAW:
لَا يَجْلِدُ أَحَدُكُمْ امْرَأَتَهُ جَلْدَ الْعَبْدِ ثُمَّ يُجَامِعُهَا فِي آخِرِ الْيَوْمِ
Ertinya: Janganlah kamu merotan (memukul) isterinya seperti memukul hamba, kemudian menyetubuhinya di akhir hari (malam) (Sahih al-Bukhari).
 
Hubungan suami isteri dalam rumah tangga bukanlah hubungan hamba (isteri) dan tuan (suami)! Bukan juga hubungan pembekal bahan mentah (suami) dan pengutip hasil (isteri). Ia adalah hubungan kasih sayang yang dihalalkan Allah dengan lafaz akad yang diiktirafNya. Lafaz itu pula sangat mudah, semudah “AKU TERIMA NIKAHNYA.” Pun begitu, tanggungjawab dan kesan lafaz itu akan menjadi sebab penentuan lokasi kita di akhirat kelak syurga atau neraka. Pesanan Tuan Guru Nik Abdul Aziz itu saya gigit kemas dengan geraham sehingga hari ini. Semoga perkongsian ini akan membantu menambah keberkatan rumah tangga kita semua.
 
* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:
https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari
* Dapatkan buku penulis:
http://pts.com.my/S=e25b12b6e5fe2e54576c4c3b35587d6fea5e66f4/buku/ceritera-haji-wartawan-al-quran-tuhan-kami-datang/
http://pts.com.my/buku/ayat-ayat-syaitan-mombongkar-rahsia-jin-syaitan-dan-iblis-dalam-al-quran/
http://pts.com.my/buku/apabila-tuhan-berbicara/
http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/

Wednesday, November 15, 2017

CARA BUKA AKAUN GAP PUBLIC GOLD BAGI PELANGGAN BARU






  
 
NO AKAUN GAP PUBLIC GOLD
BANK : MAYBANK 
NO AKAUN : 5571 3923 8048
NAMA : PUBLIC GOLD MARKETING
 
 
 
1. Transfer Online atau Bank in ke akaun Maybank Public Gold (refer akaun diatas )
2. Snap gambar atau Screen Shot resit berkenaan kepada 017-3201998
3. Hantar secara whatsapp resit berkenaan dan saya urus untuk buka akaun.
4. Isi details dibawah untuk memudahkan proses dan ia mengambil masa selewat-lewatnya 24jam.
 
Details
======
Nama penuh :
No. Ic :
No tel :
Email:
Dealer: SUHAILA SALEH (PG00097831)
 
 

Akaun GAP Public Gold DISAHKAN PATUH SYARIAH

GAP DARI KACAMATA SYARIAH.
 
Gold Accumulation Program atau GAP adalah salah satu kaedah belian emas di Public Gold. Ia kaedah yang paling mudah dan murah untuk semua orang memiliki dan mengumpul emas dengan modal mampu bayar serendah RM100.
 
Kaedah yang digunakan ialah :
1. Pembeli memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold sebagai hamisy jiddiyyah (deposit sekuriti).

2. Public Gold akan merekodkan jumlah wang dan gram yang setimpal dalam akaun pembeli (ketika ini akad jual beli berlaku).

3. Pembeli mempunyai pilihan samada untuk mengeluarkan emasnya atau membiarkan sahaja di dalam akaun yang akan dijaga oleh Public Gold tanpa upah.
 
GAP telah pun mendapat Sijil Patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisor.Ini bermakna, GAP boleh dimanfaatkan oleh semua samada belian mengikut gram atau mengikut RM.
 
Mungkin ada di antara kita yang mahukan penjelasan yang lebih tentang patuh Syariah GAP. Maka di sini saya jelaskan beberapa perkara.
 
1. Pembelian GAP secara asasnya memang tidak mempunyai masalah dari sudut Syariah sebelum ini. Jadi, tidak timbul isu hanya GAP sekarang yang patuh Syariah, GAP dahulu tidak patuh Syariah. Sijil yang dikeluarkan ini, mengesahkan bahawa GAP memang patuh Syariah dari dahulu hingga sekarang.
 
2. GAP boleh dibeli samada dalam gram yang lengkap atau gram yang tidak lengkap. Sebagai contoh, jika harga segram hari ini ialah RM189, ia boleh dibeli dengan nilai RM189 dan juga RM100.
 
3. Jika dibayar RM189, maka gram yang akan dicatatkan ialah 1 gram. Jika dibayar RM100, maka gram yang dicatatkan ialah 0.5291 gram.
 
4. Timbul beberapa persoalan - antaranya - seperti; bolehkah dibeli dengan RM sedangkan gramnya tidak genap? Bolehkah dikeluarkan 0.5291 gram?
 
5. Belian GAP sebenarnya; kita membeli gram emas yang dimiliki oleh Public Gold dalam simpanannya. Ini bermakna, selagi pembeli tidak mengeluarkan emasnya dalam bentuk gold bar atau dinar, maka secara kasarnya, semua pembeli berkongsi emas yang disimpan oleh Public Gold secara bersama-sama.
 
6. Sistem yang dimiliki oleh Public Gold (Oracle) adalah sistem yang terbaik, yang dapat merekod dengan jelas jumlah gram yang dimiliki oleh pembeli dalam 4 titik perpuluhan.
 
7. Persoalan samada emas yang dimiliki oleh Public Gold itu sama dengan jumlah wang yang masuk atau tidak, biarlah juru audit dalaman dan luaran yang mengesahkannya. Ini kerana, GAP memang diaudit oleh juru audit luaran.
 
8. Tidak cukup dengan itu, Amanie Advisor juga telah melakukan pemeriksaan ke tempat-tempat simpanan emas milik Public Gold sebelum mengeluarkan Sijil Patuh Syariah.
 
9. Apabila belian GAP adalah sebenarnya; semua pembeli berkongsi bahagian emas masing-masing dalam emas yang disimpan oleh Public Gold, maka Public Gold boleh menyerahkan emas yang sama berat milik pembeli dalam apa bentuk yang pembeli kehendaki samada gold bar atau dinar.
 
10. Gold bar terkecil yang boleh dikeluarkan dari GAP ialah 1 gram. Jadi, pembeli boleh mengeluarkan gold bar miliknya apabila cukup 1 gram.
 
11. Jika pembeli ingin mengeluarkan dalam gram yang lebih kecil, itu tidak mungkin kerana syarat asas pengeluaran GAP ialah 1 gram. Jika pembeli bertegas, penyelesaian boleh dilakukan dalam bentuk RM.
 
12. Berkenaan dengan syarat pengaktifan akaun yang memerlukan pembeli memiliki sekurang-kurangnya 1 gram dalam akaun GAP pada setiap masa, ia dibenarkan oleh Syariah. Tiada halangan juga untuk mengeluarkan kesemua sekali tetapi GAP akan dikira sebagai telah ditutup.
Harapan saya, dengan sedikit penerangan ini akan menambahkan ilmu dan pemahaman kita tentang GAP. Seterusnya kita boleh membeli emas menggunakan GAP dengan yakin dan tanpa was-was :)
Credit: ust khairul
 
 
 
 
kalau dah buka akaun GAP Public Gold
Anda akan dapat PG Code
Dengan PG Code tersebut anda boleh manage akaun sendiri seperti diatas
 
1. Pertama sekali apabila seseorang pelanggan beli emas atau berdaftar samada sebagai pelanggan atau dealer, Syarikat Public Gold akan menghantar email beserta PG Code (No Ahli) dan Password dalam bentuk Link.
 
2. Apabila penerima berkenaan membuka email, penerima (pelanggan) perlu sahkan email itu dengan Klik Link berkenaan dan Link berkenaan akan membawa pautan kepada laman web Public Gold.

3. Setelah masuk ke laman web Public Gold, pelanggan perlu masukkan butiran seperti berikut :
Username : PG Code yang diberi
Password : No IC

4. Setelah masukkan butiran berkenaan, langkah pertama yang perlu diambil ialah tukar no password. PG Code tidak boleh ditukar kerana ianya menunjukkan pelanggan ahli ke berapa dalam Public Gold.

5. Setelah menukar kata laluan (password),pelanggan boleh semak butiran-butiran lain dibahagian "My Account". Apa yang pelanggan boleh semak ialah :
+ Ejaan Nama
+ No telefon
+ Butiran No akaun. Untuk butiran akaun no ini, pelanggan boleh pilih untuk isi ataupun tidak. Cuma jika update,ianya memudahkan proses jualan kelak. Jika tidak, Public Gold tidak boleh buat pindahan wang hasil daripada emas yang dijual.

6. Setelah selesai semak semuanya, Pelanggan boleh semak baki akaun emas atau AKAUN GAP di bahagian "My Gap". Klik disitu dan lihat. Apabila klik di bahagian ini,pelanggan boleh melihat segala transaksi jual dan beli, segala butiran lenggap mengenai jumlah gram dan lain-lain.
 
 
Buka Akaun Gap Bagi Pelanggan Baru
 
1. Transfer Online atau Bank in ke akaun Maybank Public Gold (refer akaun dibawah):
 
NO AKAUN GAP PUBLIC GOLD
BANK : MAYBANK 🐯
NO AKAUN : 5571 3923 8048
NAMA : PUBLIC GOLD MARKETING
 
2. Snap gambar atau Screen Shot resit berkenaan kepada 017-3201998.
3. Hantar secara whatsapp resit berkenaan dan saya urus untuk buka akaun.
4. Isi details dibawah untuk memudahkan proses dan ia mengambil masa selewat-lewatnya 24jam.
Details
======
Nama penuh :
No. Ic :
No tel :
Email:
Dealer: SUHAILA SALEH (PG00097831)
 
 

resepi sotong panggang

dah lama tak share resepi
mohla kita share
saya dah cuba
sedap
so kena simpan dalam blog supaya kekal
 
 nanti nak pegi pasar besar
nak beli sotong yang besar-besar
 
udang pun jadi mangsa keadaan
 
sedap
 
 
rasa pedas-pedas
kalau letak madu sikit maybe lagi sedap
 
 
 lain kali nak buat nasi goreng
pastu buat sotong & udang panggang macam nie lagi
cubalahhh
 
 
 
 
 
 
  

Monday, November 13, 2017

susah dan senang

hidup nie ada pasang surut
ada masa kita susah
ada masa kita senang
kita tak mampu nak halang ujian Allah
cuma kita bersedia sedaya yang boleh sebagai hamba

masa senang ;
-jangan boros sampai lupa pada tanggungjawab pada parents. hidup nie memang akan setiasa tak cukup rm kalau tak diketepikan.. keberkatan + kecukupan rezeki dan keselamatan hidup sentiasa ada dgn doa ibubapa.

-jangan boros sampai lupa pada yang memerlukan

-bila dengar ada kerabat atau family  nak menunaikan haji/umrah.ringankan poket hulur. kita belum sampai ke sana tapi harta kita sampai dulu.ada keberkatannya yang kita tak nampak

-simpan rm atau gold walau berdikit dan masa susah terasa banyak sungguh amount yg disimpan secara berdikit itu.

masa sukar;
-kenang kembali berapa lama Allah beri kita "kesenangan". kdg2 baru setahun dua susah kita sudah merungut habis-habisan sedangkan dah bertahun2 senang. dimana tahap iman kita?

bolehkah kamu mengaku beriman sedangkan kamu tidak pernah diiuji?

-bila susah..supaya kita dapat reda..fikirkan adakah semua yg jadi adalah kerana salah kita? bila kita menerima ada silap kita.kita makin hampir dengan reda..dan kita mkin sabar..

-bila susah jangan jebakkan diri dengan maslah lain. duduk diam2 je.. baiki apa yang ada..jgn tambah maslah dengan benda2 yg tak sepatutnya.

-bila susah tak payah nak pikir benda-benda luar kotak. benda2 yg menambah beban perasaan kita.masa susahla semangat kita kena kuat. jangan masukan elemen negetif dlm hidup kita yg dah memang sukar.

-bila susah jauhkan diri dari orang yg memasukan elemen negetif dalam diri kita dan kita tak mampu nak halang cas negetif tue.tak payahla dekat2.memang ada org suka tengok kita jatuh tapi ramai lagi yg suka tengok kita bangkit. elakan dengar gosip dan ngadu domba.takde faedah  punn..kenalpasti betul2 siapa lawan dan kawan.jangan salah pilih pulak 😰

-sentiasa berdoa supaya semangat kita kuat.berbaik sangka dengan Allah..selalu doa dan ucap"ya allah aku terima ujianmu  dan tak sabar nak tunggu pelangi dihujung sna"

MAK SAYA CAKAP TAKDE ORANG YANG SELAMANYA SUSAH SEBAB ALLAH TUE MAHA MENGASIHANI.