ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, January 16, 2019

Selepas kawin itu penting

Kita sendiri sedaya upaya menjadi orang yang baik, insya-Allah kita akan dikurniakan orang yang baik sebagai pasangan hidup kita. Ini janji Allah. 

     “Wanita-wanita yang tidak baik untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah untuk wanita yang tidak baik pula. Wanita yang .baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik. (An Nur:26)”

Justeru, Menjadi orang baik perlu diutamakan berbanding ‘mencari’ orang yang baik. Ia lebih mudah kerana menjadi orang baik bermula dengan diri sendiri.

Perlu diingat, janji mendapat pasangan yang baik bagi orang yang baik, bukan hanya berlaku pada awal perkahwinan. Mungkin pada awalnya pasangan orang yang baik itu belum begitu baik, namun berkat didikan, pergaulan, dan doanya, maka pasangannya itu berubah menjadi baik selepas mereka berkahwin.

Jadi jangan putus asa sekiranya pada awal perkahwinan, kita lihat pasangan kita belum benar-benar baik seperti yang kita harapkan. Sebaliknya, teruskan usaha untuk menjadi orang yang baik sambil mendidik dan mendoakan pasangan kita itu.

Ingat, setelah berkahwin dengan kita, pasangan kita itu ialah cerminan akhlak dan keperibadian kita. Siapa mereka sebelum berkahwin dengan kita itu kurang penting berbanding siapa mereka setelah berkahwin dengan kita.

       Justeru, tidak kira siapa dia sebelum berkahwin dengan kita, tetapi sebagai suami ataupun isteri, kita perlu komited untuk mengubah diri kita sendiri terlebih dahulu seiring usaha mengubah diri pasangan kita.

Jika kita tidak dapat apa yang kita suka, kita perlu suka dengan apa yang kita dapat. Caranya adalah dengan mengubah diri kita terlebih dahulu, dan insya-Allah perubahan itu akan mengubah pasangan kita ke arah yang sama.

(PETIKAN BUKU YANG AKAN TERBIT...BAWA CINTA MU KE SYURGA!)

InsyaAllah.

Pandora Gold Tema Love

Jemput wassup dan joint telegram ya
Telegram untuk tengok stok
Wassup untuk Tanya harga dan lock item.
Harga berubah mengikut harga emas semasa

EMAS ADALAH PERHIASAN, SAVING&PENGHAPUS HUTANG
PANDORA GOLD BY GELIGA GOLD
www.wasap.my/60173201998
https://t.me/KokoadikGold

Saturday, January 12, 2019

Selamat datang kembali Khairy. Ikhlas dari HUKM

SIREH PULANG KE GAGANG

Di wad yang sama - Peadtric High Dependency Unit
Katil yang sama
Sama seperti 6 tahun yang lepas

Cuma kali ini saya Dan khairy berbeza dari dulu. 

Khairy yang dulu baby & sgt frigile. Sentiasa brbalut Dan dibedung. Tidak boleh melawan Jika dicucuk. Hanya menangis dengan suara kecilnya.

Saya yang dulu lemah fizikal dan juga mental kerana baru sahaja bersalin secara ceser. Dengan luka ceser yg bekum baik sepenuh ya. Dengan stoking Dan baju sejuk yang jadi pakai an harian. Saya yang berjalan masih lambat Dan asik menampung perut yg sakit. Tidak bersedia dengan bayi yang bermasalah Jantung. Melihat bayi di cuba dengan pelbagai ubat utk mencari yg sesuai. IV drip di buat di pelbagai tempat  dari tangan ke tangan sehingga ke kaki sangat menguji hati. 

Khairy kini yang sudah besar. Kelihatan sihat. Makan minum Dan boleh bercakap. Khairy yang sekarang boleh cabut sendiri wayar2 utk monitor Jantung di badan sendiri! Kita pula yg kena monitor "kebijaksanaan dia" Sedangkan dulu saya yang mencabutnya kerana stress dengan bunyi mesin yang non stop berbunyi tanda denyutan Jantung ya terlalu tinggi.

Saya kini yg sihat. Mental Dan fizikal. Insya Allah. Saya yang dah melalui pelbagai "didikan Allah" sejak 6 tahun yg lepas. Saya boleh discuss  Dan bertanya apa yang doktor cari Dan bincang dalam Setiap discussion rentak Jantung khairy. Sy yg dulu naive Dan hanya memandang Setiap apa yg doktor Dan nurse buat. Saya yang hanya memandang suami utk buat keputusan.. Saya yg dulu cuma mengalih pandangan mata Dan hanya berkata "buat lah Apa2 janji baby saya sihat". saya yg dulu mengugut doktor Jika anak saya disakiti saya lari keluar wad.. Tetapi hari ini saya yang bertahan melihat rawatan khairy dari A-Z. Saya juga bantu doktor memegang khairy yg meronta ketika proses IV drip.. Saya yang asik menyuruh suami pulang kerana saya mampu handle khairy sendiriian di sini. 

Tetapi menitik juga air mata Melihat "bilik ibu" yang jadi saksi saya larikan diri tiapkali doktor msukan IV drip yang baru pada khairy. Melihat bilik air yang saya mandi malam2 buta dengan air sejuk sedangkan sy masih berpantang. Seakan segala yg terjadi 6 tahun lepas berputar lagi...

Allah ingin mendidik lagi. Menunjuk salah silap saya. Allah ingin saya lebih concern & jangan leka dengan khairy yang nampak sihat. Allah in gin didik Mana yg patut sy dulu Dan Mana yg patut saya kemudiankan. Allah ingin didik janganla saya leka Dan terbuai dengan bahagia  yg sedang berlegar-legar kini. Jangan lupa kan DIA Dan bergantung haraplah sepenuh denganNYA. Sesungguhnya Hidup ini terlalu FRAGILE

FIRST TIME WE FIND THAT SVT PATIENTS CONDITION WHICH IS VERY STABLE & AKTIVE. MOMMY KENA BANYAK2 BERSYUKUR TAU

Semalam seorang doktor India bagitau saya begitu. Beberapa doktor datang dan cakap benda yang sama. Berulang2 soalan betul ke tak pernah pengsan? Pitam?

Tapi selepas 6 tahun baru hari ini saya lihat dengan sangat jelas keadaan Jantung khairy. Haywire dengan sangat cepat dengan kesan ubat Dan emosi khairy. Dari 130+ turn ke 90 lepas makan ubat Jantung Dan naik mendadak ke 200 bila hanya nampak nurse datang bawa bekas ambil darah. 220+ ketika proses ambil darah. Pagi tadi dah stable ada yg cecah 60+ tapi bila nampak ramai doktor masuk terus naik 140.

Sungguhla saya sebagai Ibu tidak boleh "berkeras" dengan khairy seperti anak-anak lain. Kena beri dia ruang yang selesa dan khairy perlu bersama dengan orang dan suasana yg dia selesa.

Begitu lah dengan kehidupan Dan pelajarannya nanti. Hanya boleh beri sokongan Dan dorongan sahaja. Selebihnya terserah pada Allah dan kemahuan khairy sendiri. Fragile sungguh Jantung khairy😥

BTW khairy masuk kerana denggi tetapi sekarang nampaknya semua lebih concern dengan JANTUNG MAGIC KHAIRY😎
Nampak tak katil tue? 
Katil tuelah tempat saya tidur dulu
Menghabiskan sisa-sisa pantang lepas lahir kan khairy
Bilik nie jugak tempat saya nangis sensorang
Malu orang nampak
Asik kau je nangis
Kelilng kau pun banyak budak kritikal
Sebenarnya jadi tak kuat sebab badan pun lemah sebab baru sangat bersalin 
Tak apalah bila ingat kan semula kisah 6 tahun yg lepas.. Tak sangka saya dah lalu semuanya 

Asiklah khairy Tanya "Mana papa.. Amikla khairy cepat"

Alhamdulilah
Terima kasih doa auntie semua
Khairy nak balik nie. Tgu papa amik

HUKM siap bagi surat cinta untuk IJN
Rasakan mama kena bebel dengan doktor IJN sebab tak jaga Khairy baik-baik 😝

HUKM bagi hadiah satu ubat😆
Masa kat wad, HUKM  call IJN Dan emergency prepare ubat khairy

Mama ingat lepas transfer IJN tak perlu lah ke HUKM lagi. Nampaknya HUKM akan jadi favourite list hospital utk Khairy. Hospital lain tak berani amik case khairy walaupun bukan datang kerana maslah Jantung. Risiko untuk mereka Dan juga khairy.

Masa kat wad semua fail lama khairy 6 tahun lepas dibuka balik. Sampai kan history mengandung dan bersalin khairy pun doktor cari disebabkan maslah Jantung khairy sejak dari dalam kandungan.

Telitikan mereka? Saya bawa sebab denggi tapi Jantung tetap priority untuk khairy.

Mama doakan nanti besar khairy kerja jelah kat HUKM tue ye. Boleh baca rekod sendiri. 😁

Friday, January 11, 2019

Cerita DocLab

Dah 4 botol guna konsisten
Sebab harganya premium jadi saya gunakan sebotol 2 hari😂
Alhamdulillah nampak perubahan
Sebenarnya muka saya rosak lagi sebab tue saya usaha dengan DocLab.

Biasalah nak jual produk ..saya pakai dulu
Lama-lama saya pakai satu produk tue muka saya macam jadi lain
Mcm terbakar slowly
Slowly muka macam gelap
Dah muka dengan leher dah tak sama warna

Doclab nie memang saya pernah pakai masa pakaging lama dulu
Jadi saya tahu salah satu  kegunaan Doclab untuk baiki tona warna kulit yang tak sekata..

Foundernya dah lama bagi saya DocLab pakaging dengan tambahan fungsi untuk anti wrinkle nie. Tapi saya yang tak pakai.. bila dah jadi problem nie saya try gunakan  DocLab . Saya harap dapat baiki dulu muka saya dulu ..


Lepas habis sekotak beli lagi
Dah sampai stok DocLab yang  baru lagi
Untuk kegunaan sendiri
Saya belum beli stok untuk jualan
Saya nak baiki muka

Setakat nie dah pakai 8 malam berturut-turut
Alhamdulillah ada perubahan yang sangat ketara
DocLab baiki muka saya semula yang  "burn" sebab pakai produk yang tak sesuai dengan kulit saya

Saya plan akan pakai 2 kotak berturut2.. lebih kurang 20 malam berturut-turut ..
Selepas tue  insya Allah dah pulih..dan mungkin saya pakai seminggu 2 malam sahaja

Harga premium so kena jimat-jimat😂

Bukti dah pakai 2 kotak
Siap ada bekas yang hilang haha 
Alhamdulilah dah makin hilang kesan terbakar tue
Boleh lah pakai seminggu dua kali je


Monday, December 31, 2018

Azam / wishlist 2019

Azam 2019?
Memang malas nak berazam tapi nanti hujung tahun kalau panjang umur boleh tengok semula yang mana dah berjaya ditunaikan. Dan mak selalu cakap kena ada impian baru kita berusaha ke arahnya

1. Lebih menyayangi mereka semua walau sedar mesti ada termarah, terbebel, terkecil hati,tergeram, tersakit hati dan segala jenis ter😂

2. Menahan diri dari menambah hutang di saat payslip membenarkannya 🤣

3. Lebih istiqamah saving untuk menjelaskan hutang sedia ada. Pengalaman mengajar. Hapuskan hutang untuk ketenangan jiwa dan memudahkan diri jika perlu membuat keputusan yang tak terjangka. Target utama hutang kereta🤗. Caranya saving emas, bayar hutang lebih, beli hanya keperluan dan tambah income.

4. Lebih istiqamah menutup aurat (Ibu Myza Mohd Dan help me😣)

5. Khatam quran dengan tafsir. Puasa sekurang-kurangnya 3hari sebulan. Tahajud selalu terbabas. Banyak dosa Plus waktu tidur perlu diperbaiki. Beranak kecik memang payah sgt nak tidur awal. Satu hari uruskan rumahtangga dan tugas pejabat memang penat gile badan😭. Kena konsisten semula makan supplement dan makanan sunnah kerana sedar diri dah kertu😔

6. Menguruskan potongan Tabung Haji dan zakat  menerusi payslip.. Masa cuti jaga Khairy semuanya terputus dan saya transfer sendiri. Kurang disiplin. Perkara ini akan diwajibkan buat mulai Januari 2019. Insya Allah.

7. Minimalis konsep. Nak buang segala tukun dalam rumah nie.. Lagipun bahaya nanti diakhirat bakal ditanya "adakah segala benda yg banyak nie digunakan?"

8. Mengabaikan hal dan perkara yang tak perlu.Nanti terjerumus ke dosa dan lubang biawak..

9. Mendeco rumah supaya jadi rumahku syurgaku. Tengok budget dan siapa conteng dinding mama jentik tangan dia😡

10. Kurangkan makan hahaha... Susah wei ..dah masak takkan tak makan pulak😫

Wish list
1. Satu ruang santai untuk anak-anak
2. Dryer
3. Food processor
4. Apa benda nama pemutar buat kek TUE
5. Mop+penyapu elektrik
6. Pandora bead tema gold (hahaha part of saving okeyy😆)

Haha wish list semua kelengkapan rumah untuk isteri solehah dan rajin🙄 Semuanya  secara cash.kalau tak mampu kita bawa ke tahun 2020 hahahaha. Apa susah?😆

Friday, December 28, 2018

Day 1 - Amirul Arief di Mekah

Perangai sama je tak berubah
Sempat lagi jelir lidah kat mama dia😂

Arief call
Dekat nak magrib
"Mama kaki Arief sakit.. papa pun. Penat .acik Linda sakit pinggang jugak.. ramai sangat orang mama. Arief pusing 7kali(tawaf) "

Siap tunjuk kat tv betapa ramainya umat manusia yang ambil umrah pakej musim sejuk.. tv hotel boleh nampak jemaah yang ada di Masjidil haram..memang penuh yang amat..

Risau pulak saya bila dia mengadu  sakit dan penat..terus saya tanya ."Arief tak suka ke pergi sana? Tak best ke?"

Secepat kilat Arief cakap "BEST SANGAT!"

Alhamdulillah anakku.. semua tue perjuangan untuk agama .memenuhi tuntutan agama.. Allah "memandang" setiap yang Arief korbankan dari tenaga, masa dan kewangan. Allah akan gantikan setiap satu dengan ganjaran yang lebih baik..

BTW akhirnya simpanan Tabung Haji Arief digunakan untuk kegunaan belanja di sana.. terima kasih untuk yang pernah bagi duit raya dan sebagai nya..pemberian tersebut Arief guna untuk belanja di sana..semoga sama2 mendapat tempias keberkatannya..insya Allah..

Khairy tetap anak yang paling special.. Khairy pergi umrah walaupun tanpa simpanan Tabung Haji. Tak ada akaun tabung haji pun. Tetapi Allah tetap jemput.. Percayalah rezeki tetap ada.. Manfaatkan untuk tujuan yang baik-baik setiap rezeki yang Allah berikan.

Thursday, December 27, 2018

Impian saya sebagai ibu

Setiap ibu ada impian
Inilah impian saya
Saya berdoa dan berharap setiap anak dapat tunaikan umrah ketika mereka masih kecil dan masih totally anak-anak saya
Alhamdulillah walaupun saya tak banyak wang tetapi Allah jemput anak-anak dengan pelbagai cara.

Dalia Amana &Adlan Khairy- 2015 tunaikan bersama saya, mak dan adik lelaki

Amirul Arief -2018 tunaikan umrah bersama papa, mak saya, mak mertua, adik ipar dan 2 lagi rakan mak saya.

Semasa saya tunaikan umrah 2015..mutawif selalu sebut "umrah/haji bukan untuk orang kaya atau orang miskin tetapi ia adalah jemputan dari Allah kepada sesiapa yang dikehendakiNYA"

Walau sedar takde RM yang mencukupi dalam tangan tetapi saya tetap niat, tetap berdoa selepas itu saya lepaskan pada Allah untuk memakbulkannya. Alhamdulillah.. betul orang tua cakap niat baik-baik, sebut baik-baik insya Allah makbul walau jalannya kita tak nampak.

Sabar anak bongsu mama Adam Ziqri. Yang paling comel, montok dan murah senyuman...Insya Allah sampai masa Adam nanti. Adam pasti berpeluang pakai ihram berwarna putih seperti abang Arief dan Khairy. Mana tahu Adam lebih beruntung berpeluang terus tunaikan haji sekali bersama mama dan papa.

Tetapi sangat berharap dapat tunaikan umrah/haji bersama suami dan semua anak sekali. Teringin nak melawat Taif..Mcm biasa congak-congak duit memang tak pernah cukup hahaha... Insya Allah nanti pasti Allah cukupkan 😍

Nabi pernah bersabda "sesiapa yang menziarahiku selepas kewafatanku wajib syafat keatasnya di akhirat"

Adlan Khairy 2015

Dalia Amana 2015

Amirul Arief 2018

Adam?


Sy plan 10 tahun lagi
Tapi rezeki Arief 
Allah cepatkan
Bersyukur sangat
Alhamdulillah

Tuesday, December 25, 2018

Day 2- Amirul Arief di Madinah

Mama, esok Arief nak pergi Mekah dah..

Cepatnya.. Arief tak jalan mana-mana ke kat Madinah. Dulu mama pergi sana mutawif bawak jalan-jalan tau.

Takdelah mama..kat sini Arief pergi masjid je..

Tak sampai 15minit adik ipar hantar gambar nie. Cett.. mentang-mentang mama tak ada kat sana bolehlah  Arief cong mama🙄

Actually touching sungguh tengok gambar nie.. selepas 5 tahun Allah jemput pula papa budak2 nie dan Arief ke sana.. Terima kasih sangat pada mak dan mak mertua yang rancangkan semua ini.. 

Amana asiklah cakap "best ye mama kalau kita pergi sekali😭" insya Allah nanti kita akan pergi semua sekali.. kena doa banyak2 supaya Allah izinkan..

Amboii suka sgt nampaknyee

Kita semua kenal anak-anak kita
Kelebihan dan kekurangan mereka
Betul tak?

Antara semua anak, Amirul Arieflah anak yang saya rasa ada skill PR
Campaklah dia kemana pun dia senang membina kawan dan membawa diri tak kira tua muda
Dia berkawan dengan semua orang
Tak kira siapa
Pakcik jaga..pakcik kantin.. 
Pernah saya ke kedai..saya tegur dia jangan ganggu pakcik tua berambut putih sedang makan..
Selamba je Arief cakap "eh ini kawan Arieflah. Pakcik jaga sekolah Arief"
Terus saya ketawa..
Kami ke hutan bercuti..Arief berbual2 dengan satu group professor veteran bercamping.. entah apa di gebang kat profesor tue semua tahla😂
At the end professor itu berkata " how lucky u are..got this clever anda independent boy" 

Yup dulu saya sangat stress dengan pelajaran dia. Dengan sikap dia...tapi kini saya menerima setiap anak ada sisi istimewa dan rezeki yg kita tak nampak atau pura-pura tak nampak😑kita akan lebih reda dan bahagia dengan anak itu. Cuma sebagai ibu kita tak boleh putus asa dan berusaha (membebel😜) jugak

Inilah anak yg pada pendapat saya..insya Allah boleh hidup dan berdikari dimana-mana sahaja compare anak-anak yg lain..insya Allah. Disebalik kekurangan pasti ada kelebihan.. si sebalik kesusahan pasti ada kesenangan.. insya Allah..


Tiap kali tengok gbr Arief dan husbd di sana menitik air mata
Sejak Khairy lahir banyak saya dan  anak-anak tempuhi
Pernah saya rasa tak mampu nak teruskan semua ini
Tapi alhamdulillah selalu Allah tunjuk jalan supaya sabar dan bertahan

Alhamdulillah 5 tahun berlalu
Sepanjang beberapa tahun kebelakangan ini  pelbagai peristiwa yang baik telah berlaku mengganti rasa derita yang lepas
Lebih tepat lagi selepas saya pulang tunaikan umrah pada 2015
Balik sahaja dari umrah pelbagai rahmat dan rezeki diberi Allah
Syukur alhamdulillah
Tak tertulis rasanya pelbagai rezeki yg Allah dah beri
Pastilah rezeki yg paling besar adalah kehadiran Adam Ziqri yang jadi kesayangan semua
Dan kini panggilan umrah untuk Amirul Arief dan husband benar-benar buat saya rasa bahagia dan lengkap sudah rezeki Allah beri selepas ujian.
Allah dah ganti semuanya
Malah lebih baik dan 1000 kali lebih baik
Benarlah seperti di dalam Al-Quran
Disebalik kesulitan ada kemudahan 
2x Allah sebut
Dan bertuahlah saya dah merasakan sendiri kebenaran ayat-ayat AlQuran 
Tiada yg dusta melainkan benar belaka

Bila melihat Arief dan husbd tunaikan umrah rasa terlepas semua rasa derita yang lama
Serasa Allah dan ganti segala pengorbanan yang lepas
Semoga Allah selalu memimpin kami sekeluarga 
Semoga ditetapkan iman dan ditunjukkan jalan yang lurus
Selepas ini saya berharap dan menunggu pula berita baik dari IJN. Manalah tahu doktor cakap Adlan Khairy sihat dari sakit jantung pulakkan?

Nanti kita sambung part di Mekah pula
Tq pada adik ipar yg gigih jd reporter untuk shared cerita Arief disana


Friday, December 21, 2018

Day 1 Amirul Arief di Madinah

Dapat video call dengan Arief.
Tengah seronok berbual2 dengan Arief tiba2 Arief menjerit..

"KAKAK BARU NAK SEMBAHYANG? SEMBAHYANG APA TUE? SUKA LAMBAT-LAMBAT SEMBAHYANG"

Terus Amana menyorok.kihkihkih.. saya sendiri pun tak perasan Arief nampak kakak dia baru nak pakai telekung.. tapi soalan Arief lepas tue buat saya tergelak.. 

"MAMA TUE ABC LAGI KE?

hahaha.. sapa yg kawin dengan Arief nanti siap sedialah ye.. korang tau tak ABC tue apa? 

"ALLAH BAGI CUTI "



Alhamdulillah sampai juga Amirul Arief ke bumi paling aman- Madinah Al Munawwarah. Saya suka sangat Madinah.. orangnya lemvut-lembut. Terasa kelembutan mereka ketika saya di sana.. Sayu pulak hati tengok gambar yg adik ipar kirim..kalau mama ada sekali kan best😭

Teringat masa saya tunaikan umrah 2015.. di airport Arief menangis.. rasa nak patah balik.. masa itu anak saya Dalia Amana, Amirul Arief dan Adlan Khairy. Adam Ziqry belum ada masa tue.. saya tak bawa Arief masa tue budget tak mencukupi lebih2 lagi masa tue saya cuti tanpa gaji dan hanya bergantung semata-mata dengan online business. Budget cukup2 untuk tambang saya, Khairy dan belanja kami bertiga di sana. Amana mak saya sponsor. Amana gunakan bahagian saya.. mak saya sponsor semua anak pergi umrah.. Kalau tak guna sponsor mak untuk bahagian saya memang Amana pun kena tinggal jugak masa tue..haha.. 

Masa tue saya tak boleh tunggu lagi sebab nazar saya dah lebih tempoh. Nazar saya masa itu "jika Khairy hidup sehingga setahun saya akan segera bawa Khairy tunaikan umrah" ketika itu Khairy dah setahun++.. saya dah tak boleh tunggu lagi dan terus tunaikan umrah dan terpaksa tinggalkan Arief.

Arief pun masa tue lasak ya Rabbi. Baru 5 tahun..Ustaz di tadika Arief pun masa tue syorkan jangan bawa Arief tunggu dia besar dan lebih matang. Tadi adik ipar pun cakap "aktif Arief kat sini" haha.. bertabahlah ye nenek,maktok, acik Linda dan papa.   

Mama tunggu Arief balik ye sayang... Balik nanti kalau nakal-nakal tetap kena bebel 😝

Arief dah sampai Madinah
Gambar ehsan adik ipar yang pergi umrah juga
Dapat wasup video tadi tapi terputus-putus

Rumah tenang sikit Arief takde😜
Tapi adik-beradik walau selalu bercakar
Bila sorang takde ..terasa..

Bila dapat buat wassup call walau kejap
Semua menjerit2 nak masuk diri masing-masing dalam HP yg kecik nie
Sudahnya langsung tak dengar apa2 pun
Sebab semua menjerit "ariefff. Nenek..Arief nenek"
Tiba-tiba putus....
Semua diam...
😑

Arief dengan mak mertua saya
Tadi video call pun Arief asik ketawa ..asik cakap best..semua best..makan best..sembahyang best.. pastu saya cakap nanti mama nak pergi Madinah dengan Adam pulak.. terus dia cakap nak ikut..padahal dia kat sana lagi haha

Saya rasa bahagia bila Arief dapat merasakan bahagianya berada di Madinah sepertimana saya, Amana dan Khairy pernah rasa.. bahagianya hampir dengan nabi Muhammad yang dikasihi.. setiap langkah di sana beroleh pahala..lebih2 lagi bila kita berselawat dan menghayati setiap perjuangan nabi sehingga kita merasa nikmatnya dalam ISLAM

Semoga Allah beri lebih rezeki supaya kami sekeluarga dapat pergi bersama-sama nanti