ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Saturday, July 16, 2016

Selamat Ulang Tahun Yang Ke 3 Adlan Khairy

SELAMAT HARI LAHIR ADLAN KHAIRY YANG KE 3 TAHUN

rasanya dah dekat 8 bulan tak letak gbr sendiri kat FB. Apa taknya alahan preggy tak sanggup nak letak muka pucat lesi. Tapi sebab hari nie besday si special adlan khairy genap 3 tahun mehla letak gbr dgn si special nie. Tadi saya ucap "selamat hari jadi yg ke 3 tahun ye khairy" sepatah je jawapan khairy "ok" .

Saya senyum je.. dia masih kecil dan tak tau mcm mana sy struggle membesarkan dia lebih2 lagi setahun yang pertama. Dan sampai sekarng masih berdebar-debar tiap mlm menjelma. Cuma takla seteruk dulu.tiap2 malam pegang dada khairy dan goncang2 sampai dia menangis cuma nak pastikan dia masih bernyawa atau tak.. alhamdulilah masih "superman" tapi dia nampak normal.. syukur
jugakkan?

Ada saudara yang cakap.. adlan khairy nampak lain dari anak2 saya yang lain. Cakapnya lembut dan manja.nampak penyabar..saya sendiri mulanya tak perasan..tapi selalu jugak tengok bila arief berkasar contohnya ketuk kepala khairy dengan mainan..khairy sekadar usap2 kepala sendiri dan senyum.. kalau dah sakit sangat baru dia nangis.. kalau ditolak dia bangun sendiri dan tak cakap apa..paling teruk dia lari menyorok belakang saya..mungkin sebab dengan khairy saya belajar jadi seorang yg sgt penyabar. Sejak dlm kandungan perlu sabar walau belum tentu anak tue keluar bernyawa.. cuma doa dan harapan je yang ada.. dia menangis..saya tak marah..dia meraung2 saya dodoi2 jugak walau perit pembedahan masih baru. Dia nazak saya hanya simpan sendu dlm bilik sambil tahan perut yg masih sakit, dlm pantang mandi air sejuk, dlm pantang tdo tak selesa di hospital, dlm pantang tgok anak kena cucuk sana sini semuanya kena sabr..dan mungkin tertumpah kesabaran tue pada khairy.. dan paling sabar bawa khairy tunaikan umrah..kenangan paling manis dlm hidup sepanjang jadi ibu... bahagia dan puasnya esegala kesabaran diganti Allah dengan jemputan ke sana..

BFF cakap sejak khairy lahir rezeki saya makin murah.. ye ke? Alhamdulilah tapi yang pasti walau tak kerja 2 tahun utk menjaga khairy Allah cukupkan..dia lebih mengetahui keperluan hamba2nyakan?

Tak semua ibu merasai pengalaman mcm nie dan saya pun kalau boleh tak nak ibu2 rasa yg sama. Tapi dah jadi ibu terpilih kena terima dan reda barulah jadi survivor.. 3 tahun khairy boleh bertahan.,insya allah dia mampu bertahan 30 tahun lagi.. tetapi pengharapan sy pd dia sebagai seorang ibu tidakla seperti kepada anak2 yang lain..cukupla dia ada di sisi dan jadi insan yang baik dan beriman dalam hidupnya.. tentang akademik dan rezeki Allah lebih tahu yang trbaik. Takkan mama paksa khairy belajar utk dapat gred yang tinggi kalau itu memudaratkan jantung khairy.. cukup seadanya utk bekalan kalau2 mama pergi dulu..

Selamat hari lahir yang ke 3 tahun adlan khairy yg sgt special💖💖
bulan depan tolong jaga baby baru 😆😆
Walau khairy dilebihkan di sana sini moga2 anak2 lain paham apa sebenarnya yang tersirat dan tersurat.insya allah☺

Thursday, July 14, 2016

PERSEDIAAN BERPANTANG


 Salam semua
Ada kawan-kawan yang PM tentang persediaan untuk berpantang 
Terutama tentang supplement yang perlu di amalkan
So saya buat entry lumpsum
Nanti saya share je dengan kengkawan saya
Pada yang goggle dan terbaca blog nie
Boleh follow kalau sesuai ye

Anak dah nak masuk 4
inilah kali pertama rasanya berani nak share apa yang saya buat persediaan utk berpantang
Saya pakai apa yang serasi dengan saya
Pengalaman dari 3 anak sebelum nie
Kalau rasa membantu boleh ikut
Kalau rasa tak yakin 
Boleh tanya pada yang lebih pakar :)


Okey kali nie saya beli je sendiri persiapan untuk luaran
Tak payahla nak suruh mak bidan sediakan
Lagipun kali nie saya tak pakai mak bidan yang sama
Sekarang nie banyak produk2 yang mudah digunakan
Saya beli di satu website

 

Bolehla jenguk2 di website nie..Pelbagai jenis produk  untuk ibu-ibu
Jenama Nona Roguy, Tanamera dan lain-lain
Pilih je ikut kesesuaian budget
Mesti nak tau saya beli apa kan?
 
 Inilah yang saya borong 
Saya campur2 je produk
Bukan dosa pun hihi
Ada Nona Roguy dan Tanamera
Nampak tak tungku tue. Untuk mak baby katanya boleh panas dlm microwave je
Tapi saya nak stim biasalah
Seram plak panas dlm microwave hihi 
Harga refer kat web tue ye
Semua jelas & terang bederang


Untuk kali nie saya buat persediaan dengan book makanan di Pantang Food. Makanan disediakan 3 kali iaitu lunch, makan petang dan dinner. Dari review nampak ok. Nanti saya dah lalui saya akan full review ya. Saya ambil untuk pakej 2 minggu trlebih dahulu. Lepas tue saya akan sambung lagi.Insya Allah kalau service okey dan memuaskan



 
Untuk supplment dalaman pula saya consume apa yang saya consume masa bersalinkan Khairy. Bersalinkan Khairylah saya betul2 menjaga diri sendiri. Dulu saya main makan je apa yang orang sediakan. Badan lambat jugak baik. Sakit-sakit dalaman jugak. So masa Khairy memang saya jaga diri sendiri sebab saya kena sihat dan kuat untuk menjaga si special Khairy.Lagipun masa Khairylah kesihatan dalaman saya lebih teruk. Sebabnya dalam pantang ceser saya tak mcm pantang. Sebab Khairy asik melalak sebab masalah jantung dia tue. Berpantang dengan Khairy di hospital hampir sebulan. Dengan stokin dengan badan yg masih tak sihat.Mandi air sejuk. Takde istilah pantang sebenarnya masa Khairy. 

Inilah yang saya makan masa pantangkan Khairy selepas keluar hospital slepas Khairy warded hampir sebeulan di High Depency Unit HUKM dan supplement nie semua  sangat2 membantu recover badan saya selepas itu

1)Ekstrak Kacip Fatimah UTM-RM90
Banyak kegunaan Ekstrak Kacip Fatimah UTM ne tapi saya ringkaskan untuk kegunaan wanita bersalin sahaja ye.. Antara kegunaannya mengatasi masalah peranakan jatuh, mengecutkan rahim , memberi tenaga selepas bersalin. Penting sangat supaya cepat sihat untuk jaga anak-anak. Bukan sorang anak je ada 4 ank hokey!!Senang cerita bacalah pengalaman saya pertama kali consume Ekstrak Kacip Fatimah UTM nie di link ini Pengalaman sendiri consume Ekstrak Kacip Fatimah UTM

2) Virgin Coconut Oil UTM-RM59
mesti ramai yang tanya kenapa semua jenis produk UTM je? Salah satu sebabnya produk UTM nie dah jalani ujian makmal dan R&D. Produk-produk UTM bukan produk OEM . Pada yang tak tau produk OEM tue apa meh saya jelaskan produk OEM tue adalah produk yang dibuat disatu kilang dan kita letaklah apa2 jenama pun. Janji ada fulus.lebih kurang gitulah.. paham tak?  
Kerana itu saya pilih produk-produk UTM yang ada R&D dan dosnya telah ditentukan sesuai untuk pengguna.Kegunaan Virgin Coconut Oil UTM nie utk ibu mengandung adalah ia antiviral dan antifungal. Virgin Coconut Oil UTM juga melawaskan sistem penghadaman. Kan kalau dalam tempoh berpantang susah sangat nak membuang sebab minum air pun catu2. Masa pantang Amana ya allah sampai 2 week tak membuang. Stressnya Allah jelah tau. Walaupun saya makan ubat bagi membuang dari hospital tak jalan pun. Masa preggy nie pun saya makan Virgin Coconut OIl UTM. Kurang mual dan bertenaga sikit.

3) Habatussauda Minsyam-NAQI-RM42
Nie pakaging baru dari Minsyam. Sama dengan Habatusauda Minsyam pakaging lama tue. Cuma dah ditingkatkan pembungkusan dan botol.Now dalam bekas kaca.Penutup pun macam antibiotik dari klinik tue. Kedap udara supaya kualiti terjamin dan ada Halal dari JAKIM sekarang.
Saya makan Habatussauda Minsyam-NAQI masa berpantang  kerana ia boleh mengecutkan rahim dan menyembuhkan luka dalaman dan dapat memanaskan badan. Selain itu ia dapat menambahkan jumlah pengeluaran susu. 

4) Zaiton Minsyam-NAQI-RM36
lok diamalkan kerana ia dapat membantu melancarkan pengedaran darah dan memelihara kecantikan dalaman wanita dan dapat dijadikan sebagai aromatherapy

Inilah yang saya consume masa menjaga Khairy dulu. Syukur alhamdulilah sihat jugak walau "berperang" dengan macam2 masalah. Nasib tak meroyan!!


 

Baybie Wash-RM29.90

Untuk baby ye bukan mak baby
Cukup-cukupla apa yang dah mak baby beli utk diri sendiri kat ats tue
 Sejak-sejak joint team organik nie saya dah jadi selective sikit
Takle cerewet sangat
Tapi memilih sikit
Baybie Wash nie SLS, PARABEN, ALCOHOL, FRAGRANCE FREE (TENGOK GAMBAR)
Kali nie saya tak beli dah produk2 glamer di pasaran
Biarlah tak glamer asal saya tau siapa founder
Untuk bayi kali nie saya gunakan Baybie Wash yang diformulasi Dr Zulkifli Sharif
Ada ekstrak bidara dan lavender oil
Cuba gogle apa kegunaan bidara utk bayi dan orang dewasa ya..

Itu jelah yang saya share ye
Ini pun dah habis ringkas
Yang barut bekung baju etc etc
Boleh gogle dari blog-blog lain pula ye
Anak dah masuk 4 saya lebih utamakan kesihatan
Nak cepat sihat  dan nak cepat pulih
Barang-barang lama ada ..pakai je..beli sikit2 je..
Tapi ada jugak barang2 yang dah hilang
Kena jugak beli baru
GRRRR




 

Tuesday, June 14, 2016

Cincin 916 : Mengembirakan hati Amana ke hati sendiri

 

 Hadiah untuk anak perempuan yang terlalu banyak menolong 😍

Dialah tangan kanan ibunya
Dialah tempat melepaskan amarah tanpa sengaja
Dialah yang turut menjaga adlan khairy yang special
Dialah yang turut membantu mengemas rumah dan kain baju
Dialah anak perempuan nan seorang
Banyak sungguh tanggungjawab walau masih kecil

Mama kenapa mama tiba2 nak belikan amana cincin?
Mama dah nak bersalin.. kalau apa2 jadi.ini kenangan mama dengan amana.jaga baik2..
Tiap kali tengok cincin nie..ingat mama tau..jangan ingat mickey mouse pulak!

Nampak sayu dari matanya..sayu lagi mama😂😂😂

amana pilih cincin mickey nie.. amana pilih yg color emas
ada lagi satu jenis cincin mickey tapi ini yg amana suka

nie emas 916. Bukan emas celup.. tak taula sejak mengandung yg no 4 nie memang terjebak dgn emas-emas .. itu yang ingat dapat anak girl.. rupanya anak boy jugak
dokla membelek..dinarla, gold barla,siling emasla.. dulu memang tak suka emas2 nie.. dah terjebak baru tau penangannya

tak mahal sangat 
masih mampu milik 
tapi saya belum tau harga sebenar
sebab saya tempah ikut saiz jari amana
bukan beli yang siap
deposit RM50 je
saya beli onlinelahhhhh
nampak terus order
mana larat saya nak ke sana sini
nanti dah sampai saya share yeee
 

#BILA TENGOK ANAK GEMBIRA SAYA PUN RASA TERLUPA KEJAP MASALAH +STRESS YANG MEMENINGKAN KEPALA#







Friday, June 10, 2016

Update Adlan Khairy

salam kawan-kawan
dah masuk hari ke empat posa kan?
actually saya tak de mood pun nak update blog nie
tapi saya update utk citer si adlan khairy
kenapa?
dulu selalu update citer adlan khairy.. selalu dapat doa dari kawan2
so bila jarang update saya tiba2 terasa.. "terkurang" doa2 yang baik dari kawan2 semua :)
sambung doa utk adlan khairy semula boleh???


 
 adlan khairy mcm biasa
anak yang sentiasa "nampak sihat"
kalau letak 10 budak normal dalam satu barisan memang tak akan nampak kurangnya
kalau suruh lari pecut agaknya khairy menang kot
sebab khairy lari memang laju :)
tapi cuba letak adalan khairy dengan 10 budak tue dan suruh masing2 test dengan mesin ECG nie utk rhythm denyut jantung
memang adlan khairylah paling win!
SUPERMAN!!
 
tak mo tulis banyak2
sebab baru type sikit air mata dah berlinang2
kang satu keja pun tak jalan
mak dia memang sensetif..nak2 tengah preggy nie
sekarang khairy tak suka pakai baju
katanya panas
tapi kalau dok dalam aircond suhu 17 pun dia kata panas
hurmmm..
tapi takdelah pelik pun sebab masa dia kecik2 lagi memang dia relex je tdo dalam aircon dyg sejuk2 tue
og lain gigil2 dah siap kelubung.. dia selesa je
kalau padam aircond dia nangis
ubat yg dia makan tue mungkin buat badan dia selalu rasa panas

 

masa saya msuk keja balik.. rhythm jantung dia sangat positif and ada harapan normal
yang membuatkan treatment yg "berat" tue hold dulu
tapi baru nie semuanya jadi "superman" balik :( :( :(
serius frust sungguh tengok bacaan jantung dia

sanagt2 berharap doktor boleh cakap "well done mama.. adlan khairy now normal mcm budak2 lain"
tapi angan2 jelaaaaa....

gambar nie pegi umah lama.. ada pool..
saya tak ikut
buat keja opis..haha
balik je khairy sibuk cakap "mama kolam jom..jom..mama ikut ye"
iyolaaaa

kekadang tertanya2 "why i preggy lagi?"
allah bagi anak lelaki pulak tue..
saya ingat kali nie preggy anak pompuan (pertama kali tersilap meneka jantina anak)
nak gantikan adlan khairy ke?
and lepas tue saya istigfar banayk2
and ada satu malam tak tdo langsung
menafikan benda2 yag lalu lintas dalam kepala
peluk khairy kuat2...
janganla amik khairy mama..
inilah kekuatan mak dia...
tapi dalam masa yg sama.. teingat yang saya dah dipinjamkan khairy lebih dari masanya...
teringat detik2 dia keluar wad lepas bertapa utk monior jantung dia kali pertama.. khairy baru sebulan lebih kurang..
mlm tue dia tercungap2.. memang nampak nazak sangat sampai papa dia cakap
"pegila khairy..tak perlu seksa diri..papa reda.."

rasa nak je cakap kat papa dia "eh suka2 je cakap "pegila..pegila..redalah..redala.." kita nie sakit perut operate pun tak habis lagi..luka operate pun tak cantum lagi.. jalan pun tunduk2..nak suruh baby kita pegi2 pulak" 
dalam hati jelah.. dok dalam bilik.. sampai suara khairy takde..sampai khairy diam..
pelan2 kuar.. usik2 khairy.. hidup lagi tak?
ohhh mmg tak sanggup nak ingat...

 
khairy dengan anak adik saya.. mak cu dia selalu jaga dia sekarang :)
 
bulan lepas 2 kali kami ke hospital
selang seminggu je
untuk monitor jantung dia
"dia nampak sanat sihat walaupun dengan jantung mcm nie"
tak tau nak cakap apa..nak senyum mcm janggal.. nak nangis dah tak mampu..


cuma berharap kawan2 tolong doakan adlan khairy ye
kalau memang itu "kelebihan" dia
semoga dia bertahan dan bersama mama dia
menengok dia yang "kaki bodek" sekarang nie
lagila... jatuh cinta juta2 kali :)

"mama nak tab boleh?"
"mama nak tido boleh?"
"mama nak makan boleh?"
"mama jom jom jom.."
apa yan jom?











Thursday, April 21, 2016

assalamualaikum


Assalamualaikum semua
lama rasanya dah tak update blog nie
semalam ada yg wassup dan tanya "lamanya tak update blog"
Dan terima kasih untuk soalan yg sgt2 mencuit hati saya "apa khabar khairy?"
Ini gambar khairy yang terbaru
baru je tadi saya snap
alhamdulilah..khairy masih setia menemani mak dia
Allah panjangkan umurnya untuk menjadi penghibur hati mak dia
khairy masih ada apoiment berkala utk masalah jantung dia
tapi alhamdulilah stabil...
bersyukur dengan kesihatan dia compare masa kecil dulu

Kenapa tak update blog berbulan2?
mak khairy tak larat..
alhamdulilah dah masuk 5 bulan..khairy bakal jadi abang. Insya allah
nak kata sihat selalu takla
cuma takla mcm 5 bulan sebelum bie
saya hanya mampu tengok jam berputar dan hari habis begitu sahaja..
pernah juga mak datng rumah tgok saya yang hampir pitam
saya tak lalu makan.. dan kandungan kali ini adalah paling kurus
dah 5 bulan pun berat saya sikit je
sahabat saya datang melawat siap cakap "apasal tak mcm preggy.kecik je perut"

Dan kali nie pecah rekod
dah 5 bulan baru saya buka buku monthly cekup bersalin huwaa
salah satu sebabnya saya minta kebenaran utk cekup bulan di klinik kesihatan dr hospital yg rawat khairy dulu
klinik lama tak berani amik kes saya mengandung kali nie sbb khairy ada masalah jantung
katanya kena dapatkan kebenaran dulu dari hospital yg rawat khairy
sebab kedua..serius saya memang tak larat
nak bangun pun tak mampu
lagi nak pegi check up

Kalau nak tau macam2 cara mak dan adik nak buat say selera makan
beli mcm2 makanan
beli nasi beriani dari restaurant insaf yg glamer kat kl tue
saya? Air mata je mengalir sbb tak rasa apa pun
nikmat selera tue mcm allah tarik
so korang kalau nak makan ..makan jelah.. tak payah nak sekat2

Apa perasaan pregy kali nie?
kandungan yang tak disangka
so apa yg uools rasa?
Berbelah bahagi antara khairy yg masih saya ingin beri tumpuan sepenuhnya
memang rasa depress
mungkin itu yg buat saya lagi lemah kot
dan saya juga sangat takut kalau bayi nie juga  alami masalah mcm khairy
adohai makin depress rasanya

tapi saya tahu ada hikmahnya
Masa saya tau saya mengandung kali nie saya tahu ada hikmahnya
saya je yg cuba nafikan..

Alhamdulilah sekarang dah dapat terima yg sy akan ada anak keempat insya allah
moga2 anak ini sihat
dilindungi selalu
dan semoga saya tak perlu lalui segala yg saya dah lalui bersama khairy dulu
walau semua cakap saya ibu yang kuat
saya je yang tau camana saya berdiri
tapi setiap anak itulah kekuatan ibukan?

Ok sampai di sini
entah bila lagi nak share di sini
entah2 lepas bersalin
sem9ga semuanya baik2
doakan saya ye

Assalamualaikum





Wednesday, January 6, 2016

Ekstrak Kacip Fatimah UTM: Istihadah Selepas Berhenti Suntikan Perancangan Keluarga


 Jemput baca feed back terkini dari customer yang consume Ekstrak Kacip Fatimah-UTM.
Alhamdulilah nampaknya customer serasi dengan EKF-UTM.
Konsultasi sepenuhnya diberikan kepada customer ini selepas pembelian di Kokoadik Blogshop.
Alhamdulilah telah masuk botol ke 2 dengan KOKOADIK BLOGSHOP
 
 Dont worry ye bakal-bakal customer
Anda tidak akan dibiarkan "tertanya-tanya" selepas pembelian
Dialu2kan share atau bertanya soalan dan masalah jika ada
Ini adalah "stand" KOKOADIK BLOGSHOP
Dealer perlu guide dan bukan biarkan customer terkontang-kanting mencari jawapan
Tetapi soalan di dalam ruang lingkup produk sahaja ya😆
Harap memahami😊😊😊😊


 DISCLAIMER: Kesan penggunaan Ekstrak Kacip Fatimah UTM adalah berbeza antara individu berlainan. Ia bergantung kepada tahap kesihatan dan juga  tempoh masalah yang telah dihadapi oleh individu terbabit. Masa lebih lama diperlukan untuk mendapatkan tindakbalas positif jika masalah kesihatan tersebut telah lama dihadapi.
 

Friday, January 1, 2016

Ekstrak Kacip Fatimah-UTM : Customer Preggy Lagi! Siapa kata obesiti tidak boleh hamil? ALHAMDULILAH



  DISCLAIMER: Kesan penggunaan Ekstrak Kacip Fatimah UTM adalah berbeza antara individu berlainan. Ia bergantung kepada tahap kesihatan dan juga  tempoh masalah yang telah dihadapi oleh individu terbabit. Masa lebih lama diperlukan untuk mendapatkan tindakbalas positif jika masalah kesihatan tersebut telah lama dihadapi.



Wednesday, December 30, 2015

DocLab : Koleksi Testimoni

testimoni Doclab ini dari adik blogger dan juga online seller

testimoni DocLab nie pula dari  ex officemate dulu
 Testimoni DocLab nie nie dari member blogger dan comper 

Testimoni DocLab ini pula dari member satu sekolah

 
 Berminat?

Oh nak tahu detail apa itu DocLab?
(klik di link ini ya)

Wassup 017-3201998