ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, April 27, 2018

Tazkirah jumaat en matt

Ilmu penyusuan, ilmu kelahiran, ilmu haid dan Nifas. Orang lelaki perlu ambil tahu. Jangan dah kahwin bertahun, tapi takpernah ambil tahu darah haid dan nifas isteri.

Sebab itulah saya tekan kat adik-adik dan abang-abang dalam keluarga. suami ni banyak kena belajar bab kesihatan wanita. Tidak peliklah hari ini jika tiba-tiba isteri dah dapat kanser payudara , kanser pangkal rahim tahap 3 tapi suami sendiri tidak sedar. Sedangkan penyakit ini boleh dicegah dan dikesan lebih awal.

Suami perlu faham tahap kesihatan isteri. Jangan abaikan jika isteri kerap demam, jangan abaikan jika haid tidak teratur dan berpanjangan, jangan abaikan jika isteri mengadu payudara sakit, jangan abaikan jika isteri mengadu sakit bahagian ari dan keputihan melampau.

Jangan cakap isteri mengada ngada  jika mengadu badan tidak sihat, tidak selesa.

Ada rezeki bawalah isteri jumpa dengan doktor pakar kesihatan wanita. Di sana nanti banyak input yang kita dapat. Sehingga hari ini saya tidak pernah tinggal ilmu ini walaupun sudah berkecimpung dalam bidang perniagaan.

Ikhlas.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#SayangiWanita

Saya pesan kat isteri. JIKA  rasa penat sangat buat kerja rumah, jaga anak bantu perniagaan saya. REHATLAH. Jangan stress sangat. Mesej atau call lah, saya sudi dengar dan balik tenangkan awak. Luahkan jangan dipendam. Nak marah, marahlah saya, jangan marah anak, jangan pukul anak.

Jadi suami ni kita kena pandai baca keperluan fisiologi badan isteri. Jika isteri cakap PENAT. Memang penat sangatlah tu, jika dia kata BORING, memang boring sangatlah tu. Jika nampak serabai memang emosi dia tidak stabil sangat dah tu.

Jadi suami berusahalah untuk bagi ruang isteri dapat REHAT dengan cukup, buatlah apa cara sekali pun untuk hilangkan boring dia, stabilkan emosi isteri dengan memberi pelukan dan kata-kata yang baik.

Buatlah apa cara sekali pun gembirakan isteri dan anak-anak. Isteri ni satu kali kita buat baik, 10 kali mereka balas baik terhadap kita.

Dan paling penting jangan sedikit pun abaikan atau remehkan keluhan isteri. Sentiasa hargai isteri. Banyak dah pengorbanan dia untuk kita. Antara tanggungjawab yang paling berat dalam dunia ini adalah menjadi seorang isteri dan ibu.  24 jam setiap hari jaga keperluan anak dan suami. Sakit demam tetap juga bangun malam susukan anak, sakit demam tetap juga penuhi keperluan anak dan rumahtangga lebih-lebih jika suami berjauahan.

“Ya Allah anugerahkan syurga buat mereka yang bergelar isteri dan ibu”

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Wednesday, April 25, 2018

Hari Gaji! HOREYYY

Eh dah gaji ye?
Setiap kali gaji berdebar2 mampu ke konsisten dengan misi  1Gram 1Bulan?

Sebab tue hari pertama gaji je terus transfer untuk pembelian 1Gram emas Public Gold tanpa mengira harga naik atau turun

Kalau tunggu hari ke 2 gaji, perasaan nak saving 1Gram emas tue dah menyusut ke 70%. Lebih-lebih lagi bila tengok gaji dah menyusut sebab tolak segala hutang😅

Kalau tunggu hari ke 3,perasaan nak saving 1Gram emas dah makin menyusut ke 50% selepas shopping online🤣

Kalau tunggu hari ke 4..mula goyah sebab dah tinggal baki je  untuk sampai next gaji dan terus keluar ayat "tunggulah emas turun lagi"

Hari ke 5... Misi simpan 1Gram emas sebulan telah ditunda ke bulan berikutnya🤐

Bertindak segera sebelum masuk gaji hari ke 2 dan seterusnya tau..

Tak dapat 1Gram dapat 0.5g pun jadilah. Janji konsisten.. kalau konsisten 0.5g ..setahun dah 6gram tau.. lebih kurang RM1200 jugak simpanan anda dalam bentuk emas.. kalau dalam bentuk cash takut tak tahan jeeee.. banyak sangat dugaannya...shoping raya posa, shoping raya haji,shoping cuti sekolah,shoping masuk sekolah🙄🙄🙄

Kbai.

EMAS ADALAH SAVING&PENGHAPUS HUTANG
SUHAILA SALEH
DEALER PUBLIC GOLD
PG00097831
www.wasap.my/60173201998

Monday, April 23, 2018

When you love your daughter

Dulu masa saya kecil-kecil impian saya nak sangat dapat music box. Terutama kalau dapat music box yg lagu Love Story tue besttt..sampai ke tua tak pernah dapat tau! 😪

Masa di Penang saya lalu di satu stall.. Saya nampak Arief pegang benda comel Nie..Terus teringat anak perempuan di rumah..agaknya dia suka tak kalau saya hadiahkan music box yang pernah saya idamkan?

saya pun tengok dan pusing2.. wahhh music box..lagu pun lembut cuma perlu sedikit kuderat untuk memusing supaya keluarkan bunyi..tak perlu guna bateri.. saya letak dan jalan ke stall lain.. tapi bila balik perlu lalu di stall music box tue lagi. Saya terhenti dan memandang.. nak melangkah tinggalkan stall musix box tue mcm tak mampu.. teringat keinginan sendiri dan anak perempuan..

yup amana selalu suka apa yg sy suka.. jadi saya ambil dan bayar.. bila balik beri pada amana terangguk2 amana suka.. asiklah memusing bagi keluar music.. semua anak test nak bagi keluarkan music.yang sadisnya si Adam comel yang selalunya tak peduli sangat dengan mainan kalau maknya ada boleh berebut pulak dengan kakaknya..adududu

Kalau pergi ke Penang dan ada anak perempuan bolehla hadiahkan music box comel yang murah dan sentimental  nie dengan harga hanya RM15.

Saya cakap dengan Amana.. "mama hadiahkan music box nie tapi mama harap bila tengok music box nie  Amana selalu ingat kasih sayang amana dengan adik-adik lelaki Amana sebab semua adik2 lelaki Amana Nie Amana yang jaga. Bila besar kalau ada yang adik lelaki tak suka Amana kena ikut cakap diorang sebab lelaki yg lebih kenal lelaki.. masa kecil Amana jaga diorang tapi bila besar percayalah semua adik2 lelaki nie yang akan jaga Amana dari lelaki yg akan merosakkan kehidupan Amana"

Sy Nie dah banyak kali juga ke Penang tapi kali nie baru nampak benda Nie..
Korang yang pergi Penang pernah nampak tak benda Nie?

#publicgoldtour
#publicgold
#april2018
#kokadikgold

Sunday, April 22, 2018

Teaser Public Gold Golden Tour

Semoga dapat buat full entry untuk kenangan dan jadi guide untuk yang akan ke event ini

Semoga ada kelapangan untuk buat entry tapiiiii percutian ke Taman Negara pun tak buat full entry lagi huwaaaa

When husbd feel the same

Assalamualaikum min. Tolong hide profile bini aku min, dia tak tahu aku pinjam ni.. Ada nak kongsi sikit ni.


Isnin minggu lepas bini aku kena pegi kursus, kursus pertama dia lepas dpt kerja bulan 1 aritu. Anak anak tak dapat hantar pengasuh, pengasuh kena sakit mata satu keluarga.. peh,time ni la nak sakit.. aku cuak dah sebab takut tak terhandle jaga dua orang hero tu..anak ktorg boboiboy kuasa dua. Dua dua tengah melasak.
" abang boleh jaga tak ni? Betul boleh ni?"
Soalan ni dekat 44 kali dia soal aku sblm tido.. Aku nak jaga air muka, aku jawab " boleh yang. Awak gi sekejap je kan..jgn risau lah" 


Keesokan harinya,bermula la penderitaan aku,haha..bini aku keluar rumah seawal pkul 7 lebih. Time tu jugaklah anak aku 8bulan tu bangun..dia ni manja mama nya,aku sampai tak tahu nak pujuk camna dah dia tanak susu botol min, aku takde susu original tu.. Nasib baik dia nak minum pakai cawan. Baru nak rest, anak sulong bangun lagi haru.. Habis sepah ruang tamu..lagi aku tegur lagi dia buat, bila dia tumpahkan bedak besepai depan tv min,aku give up..rasa nak call bini time tu min, aku perlukan " sayap kanan " ku.. tengok jam baru pukul 10 pagi! Jatuhla air muka aku baru pukul 10 pagi dah call..tidak!
Aku tak pasti la budak budak ni saja nak uji papa ke, protes mama tak bawak sekali ke. 

Adoi, garu kepala aku min,camnelah bini aku hadap mende ni setiap pagi,setiap hari..
Paling sadis aku tak sempat pun nak breakfeast, terkejar kejar settle dua boboiboy tu..


Pukul 2 petang min, baru aku dapat mandi lepas anak tido. Tu pun mandi kerbau jek.takde mood aku nak mandi haha. Dahla kebulur tak makan ape pon lagi, nasib baiklah bini aku dah masakkan.. Tinggal nak panas lauk je..siap masak nasik, aku cekik macam seminggu tak makan, nasik seperiuk tu aku habiskan.


Tengok fon, bini whatsapp ..
" abang, kawan ni ajak teman jalan mall kejap,boleh tak..asar nanti sy balik "
Apa?! Asar..?!! 2-3 jam lagi tu...
" takpe yang,pergi lah.. Abang izinkan " ego sorang suami, padahal dah patah sebelah sayap ni..


Tiba tiba perut aku memulas pulak..ni mesti kes makan lambat,angin masuk. Aku baru nak memerut..dua2 tu bangun dah,adoi..ketuk ketuk pintu toilet,yang kecik meraung mcm nk gegar rumah..takleh jadi ni,aku tahan min,masukkan balik,jap lagi aku lepaskan semula..


Tengah pujuk anak,teringat baju dlm mesin tak jemur lagi! Pkul 4 dah masa tu, aku gi jemur sambil dukung yang kecik..abangnya paut betis aku min,mintak biskut..kenapa bang kau mintak biskut time ni..


Aku tak habis habis tengok jam min,bila nak asar ni..bini aku pon takde call, taknak balik lagi ke? Aku dah separuh nyawa ni..
Anak aku yang kecik tu dduk dalam walker depan pintu.. Agaknya tunggu mama dia, sedih pulak aku tengok..


Bila bini aku muncul depan pintu min,anak2 berlari peluk dia..masa tu aku rasa nak ikut join lari peluk mama. Dan sorak..
" yeyyy mama dah balikkkk "


Hilang penat aku tengok bini balik min,lega..bolehla aku rest kejap..tapi tak sempat rest bini dah soal mcam2..
Kenapa rumah sepah ( padahal 10kali dah aku kemaskan mainan budak ni )
Kenapa baju anak kotor ( baju baru tukar la mama )
Kenapa adik nangis ( dah dia nak susu mama! )
Kenapa kenapa..adoi,aku malas nak jawab,penat dah..mood pn takdek nak layan.


Malam tu anak anak dah tido, bini aku picitkan bahu. Aku tak suruh pon min, tapi bukan picit free..sekali dengan ceramah free aku dapat..
" penat kan bang,uruskan rumah dan ank anak? Walaupun abang tak cakap, saya blh nmpk abang penat. Apepon, terima kasih bang utk semuanya yg abg buat harini"


Simple,tapi menusukkkkk menikam kalbu!
Selama 4tahun kawen ni, aku selalu lupa nak berterima kasih dengan bini..
Aku ingat dia dduk rumah semuanya okey..
Jaga anak sendiri..ok
Mengemas,memasak..ok
Memang dia rajin mengadu penat, stress, tak cukup rehat..
Tapi aku buat biasa je min, sebab orang lain pn surirumah jugak, lagi ramai anak..takde yang mati pon..
Rupanya aku silap,silap besar min!
Surirumah la kerja paling teruk aku pernah buat,penat dia double..kalau gi kerja penat jugak,hadap muka ketat bos,kerja bertimbun,balik jem..


Sekurang kurangnya aku boleh makan dengan tenang..memerut pn tenang takde orang nak ketuk ketuk pintu, masa solat takdek yang panjat belakang..


Satu hari je min, Allah tegur aku..rupanya selama ni aku berlaku zalim dengan isteri..
Aku bukan jenis makan luar min,aku tak pernah curang dr awal brcinta lg, bini aku tu satu satunya perempuan aku kenal n cinta.. Aku tak pernah tengking, pukul dia min,sayang nak mati.
Tanggungjawab zahir batin aku bagi cukup.
Cuma aku kurang melayan dia punya luahan, aduan tiap hari, membebel benda yg sama tiap hari..aku buat buat dengar je la..


Korang yg bernama laki@suami, ko jangan ingat ko la paling penat..tu kat rumah tu double penat wey, kalau bini ko keje, lagi zalimlah ko dr firaun kalau kau tak reti tolong bini kat rumah. Firaun bg istana utk bini tinggal, ko bg rumah nak roboh pn malas tolong bini. Aku nak taubat dah ni..haha
Jom sayang bini masing masing, sayang bini orang tu neraka kirim salam!

Friday, April 20, 2018

Khairy dan IJN as usual

 
Assalamualikum semua
Lupa plak nak share citer Khairy ke IJN baru-baru nie
11 April ke IJN lagi macam biasa
 
Penat sangat Adam teman abang Khairy check jantung..mama nampak mcm kurus sikit Adam satu hari nie.Dari pagi membawa ke zohor. Alhamdulillah bila anak2 lain yg saya bawak ke hospital teman Khairy check jantung dan check mata tak ada yang merungut.Dari HUKM membawa ke IJN...
Dari usia Khairy dari dalam kandungan membawa ke 5 tahun . Anak-anak lain anggap ke hospital umpama vacation. Takde rungutan melainkan gelak ketawa. Rungutan yang paling teruk pun "laparlah mama"
 
Bertuah rasanya walau anak tidak sesempurna anak orang lain dari sikap.. kepandaian..kebijaksanaan tapi rasa memahami dengan adik yang "magic" nie dah cukup mengembirakan saya sebagai ibu..
 
Alhamdulilah nampaknya experiment doc hasri untuk combine 2 ubat dengan pertambahan dos yg lebih kuat .. 2 bulan lepas menampakkan hasil positif.. Tak pernah tau jantung Khairy rendah mcm Nie.. kalau tak mcm jantung Superman.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. Tgu next appoiment pulak ..semoga kekal positif dan lebih positif Cuma yang tak bestnya kali nie bukan jumpa Doc Hasr .. Doc Hasri ada emergency rasanya..Kalau dapat jumpa memang saya akan Tanya banyak2 sebabnya inilah kali pertama dapat denyut jantung khairy "secantik"ini
 
 
 
Kalau pergi shoping IJN bawak kurang RM500 memang seram..kang tak cukup nak Bayor.. Consultation tak mahal sangat tapi ubat jantung memang mahal.. Syukur alhamdulillah Khairy rajin makan ubat..Yang ada anak magic jangan lupa mintak perlepasan cukai LHDN untuk penyakit kritikal..tak silap up to RM3K boleh claim.. opiser LHDN betul tak?...

Dulu masa kat HUKM saya takde simpan bil2 medical Khairy.berterabur semua .Tapi sejak pindah IJN nie saya proper filing..Khairy jumpa doctor sebulan sekali atau dua bulan sekali sebab ubat Khairy bukan boleh simpan lama-lama.. Ada expired date..dua bulan lebih kurang dah tak boleh makan ubat jantung tue.....lepas tue kena selalu check denyut jantung dia kat mesin ECG tue...
 
Anak-anak saya memang saya syaratkan boleh mintak mainan masa hari gaji sahaja. Selain didik anak berjimat cermat saya sendiri sebenarnya dah tak larat nak mengemas mainan.. belum lagi terpijak mainan..sakitnya mak aiii.. sakit di kaki..sakit di hati🤐

Tapi baru2 Nie Khairy asik mintak lego ninja go..bukan mahal mana pun tapi sebab pegang prinsip "mainan hanya hari gaji" jadi saya diamkan je.. hari2 dengar Khairy berzikir benda sama.. menanah tinga mak🙄 Akhirnya "ok mama belikan tapi kita jumpa doktor jantung Khairy dulu"
Semangat dia nk pg IJN. Bukan sebab nak jumpa doktor. LEGO punya pasal! Takkan beli 1.. anak lelaki 3 mestilah kena beli 3!😣😣

Semoga Khairy terus sihat dan mama juga terus sihat untuk bersama-sama Khairy lalui semuanya.Insya Allah .amin
 

Pilihanraya dan Pandora Emas. Apa kaitannya?

 
 
 Assalamualaikum
Salam Jumaat
 
 
"Rendang crispy" menyatukan semua walau berlainan parti
Mungkinkah emas juga begitu?
 
Memang ada tau
Ini bukan acah-acah yeee
Kalau saya pakai tak payah belek-belek tau
Kalau pakai nie tak terpakai dah motto  "undi adalah rahsia"
kecualilah pakai semua sekali
xoxoxo
 
 
 
EMAS ADALAH SAVING&PENGHAPUS HUTANG
www.wasap.my/60173201998

Thursday, April 19, 2018

Bila cik matt berbicara lagi. Follow FB En Matt

 
Saya tak ingat sejak bila saya follow En matt. saya rasa saya follow sejak saya terbaca beliau menjaga isterinya teutama dari segi emosi kerana  kehilangan anaknya akibat sakit jantung.. En Matt nie dahulunya seorang doctor (kalau saya tak silap) tapi kini menumpukan perhatian pada perniagaan keropok dan baru2 nie perniagaan telekung pula.
 
Dalam FB beliau banyak ditekankan tentang menjaga perasaan isteri yang telah banyak berkorban untuk suami dan keluarga. 24 jam 7 hari on call bak kata en Matt kerja isteri nie.. Ada juga beliau tekankan tentang peranan isteri tapi lebih banyak ditekankan dari segi tanggungjawab suami kerana suami adalah pemimpin dalam keluarga bukannya isteri. Mungkin kerana kerap berdamping dan menjaga emosi isterinya ketika kehilangan anaknya membuatkan beliau lebih memahami hati seorang isteri. Cuba tengok comment2 di FB beliau boleh kata kebanyakannya isteri-isteri ..haha..termasuklah saya.. saya suka membaca info kesihatan yg beliau share ..
 
Beliau cakap bukan isi kosong kerana beliau adalah seorang doctor. Ada fakta dan ilmu kesihatan sebab tue beliau mudah kumpul followers. Tak silap saya dah banyak dah page beliau buat sebab beberapa kali page beliau hilang. Banyak kali buat pun masih orang follow...
 
 
 
Ambil tahu tahap kesihatan isteri. Ada suami sampai sekarang tak tau bila tarikh isteri "tidak boleh solat" betul tak? Tau tak ada isteri yang  akan alami PMS? Ke PMS pun tak tau? adudu..setakat lulus nak peksa sains ye.. nanti saya paste pulak tentang PMS...
 
Antara Masalah utama yang menjejaskan kesihatan wanita adalah:
✅ Tidak cukup TIDUR.
✅ Tidak cukup REHAT.
✅ Buat perkara yang sama setiap hari.
✅ waktu rehat dan makan tidak teratur.
✅ Tiada perhatian dari suami.
✅ Suami tidak peka bahasa badan isteri.
 
Saya sebagai suami akan pastikan semua ini tidak berlaku kepada isteri setiap hari. Jika isteri stress hormon cortisol meningkat. Bila hormon ini tidak stabil isteri akan cepat penat, badan akan jadi lesu, kulit akan jadi tidak cantik, gangguan hormon lain terutama estrogen dan progesterone tidak stabil.
Mulalah rambut akan gugur, haid tidak menentu. Dan paling saya takut berlakukan depression jika setiap  lalui hidup yang stress tanpa sokongan dan perhatian dari suami.
 
Jadi suami diluar sana. Pastikan kita buatkan isteri kita gembira dan ceria ya. Pastikan senyuman sentiasa terukir di wajah mereka. Pastikan hubungan kita suami isteri semakin bahagia dan seronok.
“Isteri permaisuri kita, bukan orang suruhan kita”
-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#IsteriAnugerahDariAllah.
 
 
Suami-suami cuba cek atas lantai rambut isteri berterabur tak? bukan rambut puntianak tue.. rambut isteri..stress lah tue... haha.. cuba amik cuti 3 hari dan ambik alih semua tugas isteri sekali dan rasakan apa yang isteri lalui..tengok semampu mana anda mampu lalui buat tugas2 isteri dari pagi sampai malam... sehari pun dah angkat tangan kot.. tapii kalau setakat 'tengokkkkk je anak". 10 tahun pun semua orang boleh buat...
 
..meh saya listkan dari pagi tugasnya,..sejak--sejak duduk rumah 5 tahun yang lalu saya makin memahami perasaan mak-mak yang suri rumah
 
celik mata
-subuh
-kemas bilik
-sidai kain
-sapu rumah
-kemas dapur
-masak
-siapkan anak..kalau anak sorang..kalau anak 2,3 orang? tak kau yang tak mandi2..
-anak nak makan
-angkat kain
-lap anak tumpahkan air
-anak nak berak
-bilik air nak cuci
-kipas dapat sapu habuk tepi2 pun kira ok
-angkat kain kering
sidai lagi kain
-bila nak solat? -time anak nak tdo solat..kalau tak..ko solat anak letak tepi dgn harapan anak memahami dan diam
-bila nak mandi?  baru nak mandi.. anak2 ketuk pintu..nangis depan pintu.. kalau sorang anak..kalau 2,3,4 bila kau nak mandi dengan tenang..
-kalau yg hantar amik anak kesekolah..lagi haru biru dengan jadual sekolah ..sekola kebangssan..sekolah kafa..belum aktiviti kokurikulum..
-malam nak tdo pun tak lena setiap sejam dua akan bangun melalak..entah apa yg nak..dah bagi susu pun melalak..tepuk2 pun melalak.. takkan malam2 buta nak maka meat ball pulak? sudahnya kau dgn anak tidur mcm ayam.. weng kepala untuk tempuh hari esok yg lebih panjang list nak dibuat..
-belum lagi baru ko nak lelap mata kejap..soranh-sorang anak masuk..mama nak itu..mama nak ini.. lepas tue main dalam bilik..bergaduh bergusti.. padahal rumah banyak tempat lain nak bergaduhkan? kat mana mak ada kat situ korang berkumpul... itulah manisnya menjadi ibu.. tapi kalau mak kau sihat dia seyum and bantai gelak2 sekali..kalau mak korang penat tak sihat..kepala berdenyut macam nak pecah kepala.. agaknya ada rasa manis lagi? masa tue masam je yang ada.. masa tuelah korang dapat tengok mak korang yang acah2 suweet tue jadi hulk Hogan!
-belum lagi kepala kau berdenyut..badan kau demam dedar2 tapi kau kena buat semua tue jugak sebab takde MC kannnn?
 
 
Betul tak mak-mak?
Sebab tue mak-mak suri rumah selalu sebut tentang "ME TIME"..
kalau yang dah jadi surirumah bertahun-tahun tue sangat kasihan kalau dapat suami yg tak memahami.. kalau dapat suami yang sangat memahami..penuh pahala.. tapi kalau dapat suami yg tak memahami dapat dosa.. dan suami yg membuatkan isteri jatuh dosa camana pulak? Belum lagi bab nafkah yang isteri patut dapat.. ini selalu culas kan?

Saya percaya ramai surirumah menunggu-nunggu suami tersayang balik untuk take over tugas mereka.. at least bagi mereka mandi dengan tenang.. tapi nan hado..suami balik melepak depan tv main game apa tah sampai level 7? haha
tapi ada suami baik..mandi cepat2 tgu magrib dan bagi isteri mandi puas2..sebelum ke masjid..sejuk hati dapat suami cm nie..

Hujung minggu harap suami bagi rehat dari masak memasak..bawak amik angin atau makan luar.. tapi celik je mata "awak masak apa hari nie? " allahuakbar... tak habis2 penat isteri nie .. takkan tak Nampak penatnya isteri tue bak kata ehcik matt "24jam 7 hari on call" paling tidak kalau budget ciput cakaplah "awak rehat saya masak hari nie" kan senyum isteri tue.. nak gembirakan isteri bukan tiap2 kali  kena pakai RM.. effort bang..effort tue... haiyaaa.. time mengayat pandai pulak.. bila dah jadi hak tak reti pulak... kennn?
 
Dan zaman sekarang saya selalu terbaca kenyataan "jadi suami zaman sekarang senang berbanding isteri" Pendapat saya bergantung kepada pengalaman hidup sendiri.. kalau rasa bahagia mesti seronok jadi isteri..kalau rasa tak bahagia memang statement tue yang akan keluar..
 
Anak-anak lelaki saya ada 3 orang.. nampaknya kenalah saya kepoci menyibuk supaya menantu saya tak keluarkan statement "jadi suami zaman sekarang senang berbanding isteri"
 
Siap ye korang bertiga Amirul Arief, Adlan Khairy & Adam Ziqry..haha
Semoga satu-satunya anak perempuan saya Dalia Amana kuat nak harungi alam rumahtangga kelak. Mama selalu ada.. untuk dia meluahkan rasanya.. nanti "me time" dengan mama ekkk

p/s: Ibu-ibu  semua nie akan berlalu juga sebab anak-anak makin besar. dan semoga jadi kenangan manis..semoga anak-anak nampak kepenatan dan kelelahan kita membesarkan mereka walaupun tugas itu hanya dalam empat segi kotak rumah kita sahaja...semoga anak-anak menghargai dan menyayangi kita dan mengembirakan kita dengan cara mereka bila dewasa nanti..

anak yg mampu bolehlah bagi duit belanja kat mak.. bolehlah bawak mak makan eskrim walau mak dah takde gigi nanti haha..... anak yang kurang  mampu berilah kuderat dan tadah telinga dengar ibu bercerita.. anak yang mampu kedua-duanya semoga dapat bantu adik-adik yang lain pula..

 tapiiiiiiiiiiiii ada pulak yang cakap.. anak yang nie besar..eh tetiba  ada anak yang kecik lagi!! bila nak berlalunya tugas mak nie? haha..sesungguhnya tak dapat den nak nolong!!

Ada yang kata "selamat dah sebab pakai IUD" haha..nie buka nak kacau korang tau..bukan nak menyakat...tapi nak menyakat jugakla...kikiki... jangan ingat IUD tak boleh mengandung tauuuu... kes beranak kecik nie takkan habis-habis selagi Allah nak bagi tauuuuu

 
Entah btul entah tak citer nie tapi saja suka-suka nak bagi korag stress haha
Saya forward kat member yg baru pakai IUD.. satu hari kitaorg gelak ketawa
 
 

Comey kan babay tue pegang IUD tue?
Tak comey ker? ngehhhh
 
 
 
Macam saya dah habis cerita
Allah lebih tahu sebab Allah tahu kemampuan saya..
Saya tak mampu menurut pandangan Allah
Reda dan terima sebab yang 4 orang nie pun dah hiruk  pikuk
Alhamdulilah
 
Mak mana tak sayang anak
Kalau tak sayang sanggup ke kena gunting ..jahit...
perut kena belah?
sanggup ke kena jhit berlapis2?
citer  contraction pulak  rasa nak bagi penyepak kat semua
Macam kawan saya cakap ..kalau aku boleh sepak ..suami aku sepak dulu sebab dia punya pasal aku sakit beranak  hahahah..ketawa saya dengar..
 
Macam Khairy tak tau selamat ke tak saya usung jugak perut ke sana sini..
Macam adam si bongsu saya tue dah lalu proses normal tapi kena operate pulak..
Marah anak banyak sebab
Tak sebab  mak penat & stress ..anak nakal kemain
Tapi cuba tengok bila emosi mak stabil
ada mak tue nak marah anak? melainkan dipeluk2..diangkut berjalan sana sini?
Berani cakap mak-mak nie tak sayang anak ?
Gilo ke apo?
 
 
 
 
 Dan yang terakhir sekali
hidup kita bukan lama mana pun
sejak khairy lahir lagilah saya memahami nyawa tue di hujung tanduk je
setiap manusia terutama isteri teringin punya "me time" dihadapan Allah
Berilah mereka masa
Mereka tak berhakkah ada masa bersama Allah?
 
Alhamdulillah sejak Khairy lahir saya ada masa bersama Allah
Memang masa itu seolah-olah Allah khaskan
Masa Khairy baru lahir dulu..saya duduk tepi Khairy baca Quran sampai Khairy terbangun..
Baca sambil air mata menitis ..sampaikan tak Nampak tulisan Quran
Saya takkan biar Khairy nangis berpanjangan
Dia bangun terus saya pangku dan bagi susu
Kalau dia tak nak susu saya dodoi dan borak2
 
Nak tahu ada satu masa mata saya kabur sampai setengah jam
Saya rasa sebab banyak sangat menangis
Muka Khairy pun saya sampai tak nampak
Saya tahan hati supaya tak menangis..puas kesat mata.. tapi tetap tak nampak
Saya baring tepi Khairy dan tidur dengan Khairy
Alhamdulilah saya bangun ..saya dapat lihat
Lepas tue saya goggle ..banyak menangis boleh rosakan mata dan jadi buta
Saya takut sangat!
Bukan takut buta tapi takut kalau buta sapa nak jaga Khairy
Sejak tue saya tahan hati dari menangis
Air mata saya tak jatuh kat pipi tapi jatuh dalam hati
Tak sangka untuk seorang anak pun ibu sanggup tahan air matakan?
Semoga anak-anak paham apa erti mereka dalam hidup saya
Semua ibu pun macam tue kan?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friday, April 13, 2018

Pandora emas / pandora 916 bead paw terlajak laris!


 


  
ASSALAMUALIKUM SEMUA
 
 
 
saja nak share bead Pandora emas/Pandora 916 yang terlajak mampu milik nie
now dah tukar nama terlajak laris!
 
 
saya ada buat entry kat blog masa stok bead love paw nie baru sampai kat sini
And tak sangka terlajak laris
sampaikan masa entry nie saya tulis masih ada customer yang masih tunggu bead sampai
Saya share feed back customer yang dah daptlah dari 4 customer
 
 
 
 
Customer pertama
Rakan blog & rakan comper
 
Rakan blog
saya baru je jumpa dia sekali dalam event Dugro hari tue
Bersosial menambah customer
Ok note! haha
 
 
 
 
Rakan comper
 
 
Nie pun bead yang baru terjual
canti tau enamael bead
nanti saya buat entry ye
kalau rajin haha
selalunya lum buat entry dah habis sapu bersih
 
Satu perkara yang saya belajar dari penjualan bead paw love nie..
kita kena mention harga siap-siap
kalau tak bagitau detail pun kita beri anggaran
jadi customer boleh anggar sesuai atau tidak dengan budget mereka
Bila saya mention siap-siap harga "below RM150"
ramai yang wassup nak beli
 
 
Rupanya ramai yang teringin nak ber " Pandora Emas/ Pandora 916"
tapi mungkin "seram sejuk" dengan harga
Takpe lepas nie saya akan letak anggaran harga "below RM150", "below RM200",  "below RM250"
ok kan?
 
Till then jemput like
017-3201998