ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, September 23, 2018

Abang Cocombee / Kokom

Kegembiraan anak-anak dapat jumpa abang cocombie.. haha..
Amana yang nampak.. melompat2 dia jerit panggil Arief
Arief bukan tau segan
Terus salam mintak nak amik gambar
Korang kenal tak abang cocombie Nie sapa? Tak kenal? Rugilah video diorang kelakar Gile..
 


 yang selalu ada dalam kokom nie.. budak lelaki baju biru pekat dengan biru muda tue
 
tak silap saya.. kokom nie juga yang rekod video2 ustaz habib ali zenal tapi dengan nama Cocombee
 
 

Public Gold Dealer Incentive September 2018

Alhamdulillah merasa lagi insentif Public Gold. Tak ingat dah berapa kali insentif masuk. 4,5 kali atau lebih? Entahla. Baru setahun ++ rasanya saya dengan Public Gold. Tak mengapa saya percaya dengan pepatah orang tua skit-sikit lama-lama jadi bukit. Bukan sahaja dari segi insentif Public Gold tetapi juga dengan bilangan customer. Pasti akan bertambah dari masa ke semasa!

Kebetulan pulak bulan nie saya belum purchase walau 1g pun goldbar untuk diri sendiri. banyak betul nak bayor bulan nie aisehh😂
So insentif yang masuk ke akaun maybank saya nie saya akan transfer ke akaun GAP. Kalau dah niat nak simpan sekurang-kurangnya 1gram sebulan insya Allah adalah rezeki dari mcm2 cara.

Jangan risaulah kawan..kalau nak ikutkan insentif tue tak banyak mana pun saya dapat dari pembelian uools. Lebih kurang rm1++ je.. senang citer rm1 jelah dari pembelian 1g uools yang mana harga hari ini rm174.

Tak banyak kan saya dapat sebagai Dealer dari pembelian 1g  emas uools. Tapi kenapa saya buat jugak?

1. Saya suka emas. Saya sendiri nampak kelebihan emas yang banyak bantu saya keluar dari pinjaman dan kawal financial saya.

2. Saya suka nak guide  seramai boleh  kawan2 bebas dari sifat meminjam dari orang lain. Supaya air muka kita terjaga. Bila terdesak bukan ibubapa atau kawan2 yg kita cari dulu.kita tak tau apa pulak kesulitan yg ibubapa dan kawan2 hadapi sebab pinjaman kita tue. pulak tue yg meminjam bertahun2 tak langsai dah mcm hutang dengan bank pulak. Kalau ada emas kita takkan meminjam lagi dengan orang lain. Boleh gadai ke ar-rahnu atau jual sahaja emas tue.

3. Saya juga nak guide kawan-kawan supaya tak meminjam ke bank lagi .sikit-sikit  nak pinjam bank/ swipe creditcard..sedar tak hidden fees tue banyak . Awalnya memang nak meminjam sikit je kat bank tapi  jadi banyak bila dah buat mcm2 dokumentasi jadi sekali jalanlah meminjam banyak.. meminjam banyak dan tempoh  berhutang pun jadi bertahun-tahun. Kalau ada emas boleh ke ar-rahnu bukan bank. Dan takla bertahun-tahun terjerat dengan hutang.

4. Saya tak ada pencen. Jadi saya suka kalau ada satu perniagaan yg boleh jadi pasif income.Sekarang customer baru puluh-puluh orang. Lagipun baru setahun lebih je Saya dengan Public Gold. Saya positif by the time saya pencen customer saya insya Allah dah ratus-ratus. Customer ratus-ratus insya Allah insentif pun meningkat..bestnyaaa dapat pasif pencen dari Public Gold.

Banyak lagi sebabnya kenapa saya jadi Dealer Public Gold bukan semata-mata insentif yang RM1 tue je 😅..next time kita share lagi ye..

Terima kasih pada tuan Fairuz Aziz, MD Aqila Ali Redza dan introducer Erna Zaabar yang tak jemu-jemu guide saya mak anak 4 Nie..

EMAS ADALAH SAVING&PENGHAPUS HUTANG
SUHAILA SALEH
DEALER PUBLIC GOLD
PG00097831
www.wasap.my/60173201998

Saturday, September 22, 2018

Nak berenti kerja tak?

Disclaimer: jangan pulak kaitkan dgn diri saya. Buat masa ini saya happy dengan kerja saya kerana saya dapat tengok khairy depan mata. Akan datang bila tak dapat tengok Khairy saya tak taula apa perasaannya.. saya tak nak fikir perkara yang jauh lagi.yang saya tahu saya ada setahun lagi untuk kerja dari rumah dan dapat tgok Khairy... Selebihnya tengok aturan Allah.. saya dah merasa bagaimana saya tak bekerja dan Allah "munculkan" rezeki dari entah celah mana.. rezeki itu dari Allah. Lepaskan pada Allah.. Allah akan jaga kita..

"Nak berhenti keje ke tak...?"

Ini berlaku pd saya dan isteri...saya ada ckp kat isteri, nnt anak dah masuk sekolah rendah, darjah 1, berhenti la keje, jaga anak2, besarkan ank2, ajar dia keje2 sekolah...sya xnak pagi2 dia tgu van depan umah sorang2... Umur bru 7 tahun, takut jadi apa2 ja...sya juga xnak pengasuh ambik alih tugas kami utk mendidik anak2...

Sya berdoa semoga niat utk menjadikan isteri surirumah sepenuh masa tu termakbul...dan saya minta Allah cukupkan rezeki saya utk menanggung isteri dan anak2...

Memang dah set sblum kawin lagi pun yg saya nk keje btol2, cari duit, ubah hidup saya supaya saya boleh "letak isteri dirumah"...Planning utk 3,4 tahun akan dtg...

Pastu isteri tanya, "Nanti cukup ke?"
Insyaallah cukup saya kata...kalau tak cukup pun, kita buat bagi cukup...

Nak dijadikan cerita, pengasuh sya mengandung...setelah hampir 10 tahun dia tunggu, dia mengandung...anak yg ketiga, insyaAllah...gembira utk dia, kurang gembira utk saya dan isteri...

Siapa yg akan jaga ank saya yg 3 org tu lpas ni? Budak2 dah besar 3 tahun, 4 tahun, dah kenal org ni, mana mau tukar org baru...then pattern shif plak, 2 org jaga siang, satu org jaga mlm...sbb yg kecik tu masih bf...ikut jadual isteri...

Hmm...xpela, sya ckp kat wife, tnya pengasuh, dia nk jaga smpai bila...dia kata, dia jaga setakat mana yg dia larat...so, mgkin sampai dia sarat la kot...lagi 4,5 bulan...

Sempat kot saya bersedia...

Tapi, kesian pengasuh tu, bukan rezeki dia, dia keguguran dan nk kena pantang...dia ckp xdpt jaga ank lagi dah...jadi, immediately isteri sya ambik smua cuti yg dia ada...annual leave, unpaid leave, mc...smpai hbis...sehinggalah Bos tempat keje call tnya,

"Nak dtg keje atau x?"

Pkir punya pkir, wife ada hutang dia, sya ada hutang sya...dua2 hutang byk lagi...kereta sorang sebiji, ptptn lagi, duit umah lagi, ank2 akan antar ke tadika lagi...dua pendapatan, akan jadi SATU...mcm mna nk hidup? Tak cukup...saving pun xbyk...cukup2 ja...

Wife terpaksa jgak berenti...sya keje sorang...

Baru tgh sesuaikan diri, kami diuji lagi, lepas 6 bulan wife berhenti keje, saya plak diberhentikan keje disebabkan kilang yg saya keje tu nak kurangkan pekerja...sektor oil & gas...ramai yg diberhentikan...dapat gaji 3bln...

Saya dah pening...wife xkeje, sya pun bakal tak keje...dlm satu hari, beratus2 sya apply dlm jobstreet, linkedin...contact smua member2, contact bos2 lama...bos2 lama smua bg respon yg positif, nk sya kembali bekerja dgn diorang...respon dari application sya pun menggalakkan, byk company call panggil interview...

Smua sya p...sya tgok, mna yg bleh bagi gaji yg lebih kurang dgn gaji sya sekarang ni...nak dpt gaji rendah sgt, komitmen byk...sya pun terima la tawaran bekerja di satu kilang ni, gaji kurang 300 dr gaji lama...jauh plak dr umah...baru masuk 2 hari, bos lama berbangsa Cina telefon, bagi gaji lebih 1K dari gaji sekrg...

Allahu...lebih 1K...rupanya, Allah tarik sesuatu utk nak bagi sesuatu...skrg, gaji ada lebih 1K plus 3 bln duit pampasan...

Alhamdulillah, kini dah setahun pun keje sorang, masih cukup...sgt2 ajaib sbb "duit cukup"...walhal dua pendapatan jd satu kot...hutang masih sama...hidup disesuaikan dgn pendapatan yg ada...kalau dlu, bila2 masa bleh p bercuti, skrg ni, kena planning, kumpul duit berbulan2 bru bleh p...beli brg keperluan plak, dulu ambik ja apa nk ambik, masuk troli, skrg kena buat list apa yg xde, beli cuma benda yg xde shaja...

Byk perubahan utk menyesuaikan perbelanjaan dgn pendapatan seorang diri ni...dah tak mewah mcm dlu dah...hidup biasa2 ja...

Tapi alhamdulillah, masih mencukupi sehingga ke hari ni...nasihat sya,cuba sedaya upaya utk penuhi hak2 isteri, hak2 anak2, jgn berkira dgn diorang...then insyaAllah, selebihnya gaji kita tu cukup smpai hujung bulan...Allah yg cukupkan...kalau isteri kirim suh beli apa2, saya jarang skali nk kata tak bleh, mesti bli...sama jgak bila ank2 teringin nak apa2, mesti tunaikan jugak..

Dan hubungan dgn Pemberi Rezeki tu pun kena la jaga elok2...smua yg kita dapat ni, dtg dari-Nya...Dia yg memberi...kalau kita "tak baik" dgn DIA, mcm mna DIA nak "baik" dgn kita...

Kepada isteri2 diluar sana, doa dari kalian yg seorang suami perlukan bagi mencapai impiannya utk meletakkan kalian ditempat yg sebaiknya utk kalian...

Semoga bermanfaat...maaf, pjg sgt...

Tuesday, September 18, 2018

Akaun GAP Public Gold sebagai instrument sokongan kewangan

Saya nak beri hand bouquet made from pengaga Nie pada PG00186718.
Hari nie baru dapat ni PG Code.

Customer nie dah banyak kumpul emas tapi tak pernah ada akaun GAP. Baru-baru nie saya ada share info  dari rakan dealer yang lain tentang  akaun GAP diterima sebagai instrument kewangan untuk menyokong pembelian rumah. Teruja customer saya nie..terus yakin tentang "keajaiban" akaun GAP.

Tetapi customer saya nie bukan nak beli rumah tetapi ingin akaun GAP dijadikan sebagai bukti aset yang dimiliki oleh beliau untuk perkembangan  syarikat. Beliau juga tanya boleh tak emas yang ada di tangan dijadikan bukti sebagai aset? Saya tanya semula..camana nak bagi bukti pada pihak ke tiga? Takkan nak snap gambar longgokkan emas pulak?🤣 Nanti orang tak percaya pula.  Tetapi akaun GAP boleh dijadikan bukti. Boleh print akaun dan boleh lihat  berapa banyak gram emas yang dimiliki dan secara tak langsung  buat anggaran aset yang dimiliki oleh beliau. Public Gold ada juruaudit ya. Bukan syarikat cap ayam😆

Okeylah sampai disini sahaja.. saya diam beberapa hari nie tak update hal ehwal emas bukan bermakna saya pencen emas ye..tiada istilah pencen untuk mengajak lebih ramai sedar tentang kebaikan emas dan "keajaiban" akaun GAP Public Gold.

BTW sesiapa yang joint dengan saya buka akaun GAP Public Gold saya akan beri hadiah hand bouquet made from pengaga ya.lebih besar dari yang dalam gambar!😜 Belakang rumah saya penuh pasu dengan pengaga. Gemok-gemok pulak tue😜

EMAS ADALAH SAVING&PENGHAPUS HUTANG
SUHAILA SALEH
DEALER PUBLIC GOLD
PG00097831
www.wasap.my/60173201998

Ketawa saya tau

Aku nak beli produk untuk anak aku tetiba panggil yang, kejap dear. Siap tanya nama, aku dah gitau nama pun nak panggil yang2 lagi gila ke kau ni.

Apa yang2 ? Geli geleman aku. Kau cantik ke hodoh ke peduli apa aku. Cantik tu tahan sikitlah tapi tetap bodoh, kalau hodoh + bodoh susah nak repair.

Teknik bodoh tetap bodoh.

Terus aku cancel tak jadi beli.

Kau sape ? Bini orang ke, bujang ke tak payah bodoh nak mesra sangat panggil orang sayang.

Takkan laki kau tak rasa pape panggil lelaki lain yang, sayang, dear ?

Semua orang kau nak panggil sayang, geng elgiviti ke kau ni ?

Nak bermanja kurang kasih sayang pun takkanlah sampai nak bersayang2 dengan pelanggan.

Banyak lagi cara nak rapatkan hubungan dengan pelanggan.

Cuba tengok kedai makan thailand, siap perempuan ambik order panggil abang2 lagi senyum sipu pulak, kalau servis tak bagus tetap kat mamak yang juga yang penuh, yang ambik order tu lelaki je.

Muka tegas je lelaki yang ambik order tu, tapi bila nampak orang masuk cepat je dia ambik order, makanan cepat je sampai, siap ada wifi, ada tv, orang duk lama takdak pun muka masam, lepas orang belah cepat2 dia kemas, berdiri je takdak duduk tengok tv pun pekerja dia, tu pasal ramai orang.

Terikut2 sangat geng sipoot tu konon nak kejar sales juta2.

Padahal produk banyak duk bawah katil terdesak sangat sampai guna teknik yang yang.

Arghhh malas aku nak pesan banyak kang nanti kata aku dengki.

Sunday, September 16, 2018

Kelakor

Ok, kali ni kita back up suami pulak ye... Asyik back up isteri je kan... Harap takde la para isteri marah ye... 😜😜😜

Suami ni bukan taknak tolong isteri buat kerja rumah. Dia takut sebenarnya. Risau kang tolong kang, corak kerja tak sama dgn isteri, kena marah gak.

Mana la tak marah isteri tu kan, kalau suruh beli ikan kembung, kembung gak la dicarinya. Kalau takde kembung, dia balik tangan kosong. Suruh beli timun jepun, dibelinya timun biasa. Disuruh beli cabai masak, dibelinya cabai burung. Biasalah tu... 😅😅😅😅

Kalau tolong lipat kain, risau bucu sana tak jumpa bucu sini. Kalau susun pinggan, tak susun sama saiz, sama corak. Bila tolong potong apa², risau silap pisau buah potong ikan, pisau bawang potong sayur pulak.... 😂😂😂😂

Ada gak suami yg kecik hati, bila isteri bukak dan  lipat semula kain yg suami dah lipat. Dgn alasan suami tu lipat tak elok.

Ada masa (BUKAN SEMUA YE), isteri yg terlalu mempertikai bila suami buat kerja rumah. Byk yg tak kena dari kena. Tgk baju anak je cukup. Baju siang lain, baju malam lain. Tapi buat si suami, sama je. Alaaa.... Sesekali tu biar je anak pakai pijama di siang hari. Tak cacat pun aihhhh....

Rasanya kalau isteri tak byk undang², dan bagi kerja kat suami, suami akan tolong dgn rela hati. Terutama isteri yg bekerja, panggillah suami tolong buat kerja. Anda dah cukup penat. Biarlah kerja suami tak sesempurna kerja anda, takpe, mula² mmg begitu. Lama kelamaan nanti, perfect la kerja dia. Tapi kena la suruh hari², lepas 44 hari, Mudah²an dia paham sendiri dah nanti. 😀😀😀

Dan suami pun, kalau hari ni isteri mintak tolong, esok lusa takyah la tunggu isteri minta tolong, terus pergi tanya dia, "ada apa nak tolong yang," kan sejuk hati isteri tu.....💕💕

Jangan main2 dengan 3 benda.pernah jumpa?

Perempuan zaman sekarang huh

Perempuan ni memang unik.

Org kata perempuan tu pendek akalnya berbanding lelaki. Tapi dialah yg jadi pemikir dalam keluarga. Dia yg tahu suami suka apa, anak sulung suka makan apa, anak bongsu tak suka apa. Bila nak order makan, mak la yg tahu apa anak nak makan. Dia tahu anak tu suka baju cemana, warna-warni apa.

Dia juga yg tahu cemana nak motivasikan anak². Dia yg tahu hati ahli keluarganya hanya dari air muka mereka. Bila tahu anaknya berduka, dia lebih sedih dari si anak. Bila tahu suaminya dlm kesusahan, hatinya lebih susah dari suami sampai tak tidur malam. Dan dia berusaha mencari jalan penyelesaian utk membantu walaupun dah acapkali dia dpt ucapan 'jgn seboklah'.

Perempuan bila dia kata dia stress, dia tak tidur macam lelaki. Tapi dia buat apa yg dia suka. Sebab tu masa dia penat pun, dia boleh buat biskut, boleh pergi shoping, boleh main aci kejo dgn anak sbb itu cara dia lepaskan tekanannya. Buat perkara yg dia minat. Dan lepas tu kena perli, 'alahhh perempuan ni kata je penat, ajak gi shoping mall elok je cergas.'

Perempuan, bila dia sedih, dia diam. Bila dia gembira, dia menangis. Bila dia meluahkan, dikata dia tak bersyukur. Bila dia diam, dikata dia yg taknak bercerita. Sedangkan perempuan ini, sibuk ambil tahu cerita setiap ahli keluarganya. Mcmmana suami kat tempat kerja, bagaimana anak2 kat sekolah walaupun di kepalanya dah cukup serabut, di hatinya dah cukup runsing.

Nanti ada yg kata, perempuan punya tanggungan tak sebesar lelaki. Tak perlu lihat jauh sangat, lihat saja zaman sekarang, tanggungan perempuan lelaki dah sama banyak, bahkan mungkin perempuan lagi byk.

Tapi dia tetap tak minta banyak, dia cuma minta difahami & sedikit penghargaan je. penghargaan tu bukan sekadar wang ringgit atau barangan, tapi perhatian. Dengar keluhannya, perbanyakkan memandangnya kurangkan memandang handphone, pandang dia bila dia bercakap, sesekali puji dia, usik dia dgn gurauan yg buat dia tersenyum, peluk dia, jgn tunggu dia menghulur salam baru sentuh dia, belai dia dgn kasih sayang.

Semua tu tiada kos. Tapi yg itupun susah dia nak dapat.

Friday, September 14, 2018

Terus terang je saya no 2

Say bukan jenis maki hamun. Saya bukan jenis pukul2 kalau tak puas hati.saya bukan jenis lempar barang pecahkan barang kalau naik angin..

Yup say pendam.. pendam .pendam..sampai meletup.. ikut mak saya kot haha.. mak saya pun jenis tak banyak cerita.. mak boleh bercerita hal pejabat, Ikan, hal pasar hal mengaji berjam2 tapi untuk bercerita apa yg ada dalam hati dia ..tak akan punya.. saya tengok sikap mak yg memendam rasa dan saya pun ikut sama macam tue..

Saya tahu bila org buat salah pada saya tapi saya lebih suka pandang dan tengok sampai bila org nak buat pada saya . Saya tau org Aniya saya tapi Takdenye saya memgamok2.. sebab? Hati tue dah rasa hancur dan nak  mengamok pun takde kuderat... Lebih seronok bercerita dengan Allah atas sejadah.. lebih seronok bangun malam2 mengadu pada Allah dan paling seronok terbang terus lari pergi Mekah mengadu dengan Rasulullah..

Saya kalau dah makan hati.. aku peduli apa..aku lari je xoxoxo... tapi nak lari tue pikir juta2 kalilah hahahaha... Sikit2 nak lari..sikit2 nak lari baik masuk sukan lumba lari haha

_________________

Orang perempuan, bila dah berkawin, dia akan berubah kepada 2 jenis ni sahaja...

Satu, yg jenis marah kita, dia marah depan2...xpuas hati, dia ckp direct...apa saja, ttg perasaan dia, smua dia tak selindung, tak sembunyi...kalau mrh, kita nmpk dia mrh, klu suka, kita nmpak dia suka, klu sedih, kita nmpk dia sedih, klu merajuk, kita tahu dia merajuk...

Yg kedua, jenis jarang tunjuk apa yg dia rasa...kita sendiri xtahu dia ok atau tidak...dia xtunjuk dia mrh, dia xtunjuk dia xpuas hati, dia xtunjuk yg dia sedih..kita tanya, ok ke, dia akan sentiasa jawab ok...kita tanya, merajuk ke, dia kata x...tapi dia dingin...

Dia tak sama seperti hari2 lain...Dia betul2 ok atau tidak pun kita xtahu...

Yang no 2 ni bahaya...sbb kita xtahu apa yg ada dlm hati dia...apa yg dia rasa...yg ni, kita kena berhati2 lebih, apa yg boleh kita buat, jaga diri kita, jgn buat sesuatu yg boleh membuatkan dia marah, tak suka, sedih, merajuk dan sebagainya...

Minta maaf dgn dia walaupun tanpa sebab...kita takut kita tak sedar yg kita dah membuatkan dia terasa...

Diam dia ada makna...ada rahsia...hnya yg btol2 bijaksana dapat memahami dirinya...

Dont mess with kaum isteri xoxo kelakar pulak

Tgok kaum isteri sekarang ni...

Ramai isteri2 yg dh menceburi bidang perniagaan, dh mula berniaga, ramai yg dh berusaha cari pendapatan sendiri, ada pendapatan sendiri...jadi ejen penapis air, jual produk kosmetik, jual tudung, jual baju budak, jual mknan dan mcm2 lagi...walaupun tak bekerja di sektor kerajaan ataupun swasta, dduk rumah pun diorang dah pandai buat duit sekarang ni...

Tgok fb diorang, wall diorang, penuh dgn produk2 yg diorang jual...dp diorang pun ber-background-kan produk diorang...tiap2 ari up post berkaitan dgn apa yg diorang jual tu...

Diorang yg menjual serba serbi ni, sbb suami tak bagi duit ke? Tak jugak...suami bagi...tapi kenapa masih nak cari duit lagi?

Nak bantu suami dan nak bantu diri sendiri...

Dia nk keluarga dia hidup stabil, xde terbeban dgn masalah kewangan...apa yg dia dpt, sedikit sebyk dia bantu suami dia...bayar apa yg patut...dan apa yg dia nak, yg dia teringin, dia boleh beli sendiri tanpa perlu minta duit dari suaminya...

Win-win situation kan...masalah kewangan keluarga bleh berkurangan, apa yg dia nk dia boleh beli...dgn duit sendiri...ada kepuasan disitu...

Tapi don't take this for granted wahai kaum suami...don't do anything stupid...jgn terlalu selesa dgn bantuan dari isteri...itu bukan kewajipan dia...suami masih perlu memberi nafkah, menyediakan apa yg patut, menanggung apa yg patut...

As long as u behave, u will get something from ur wife...but when u start doing something stupid, something wrong, u won't get anything from them...selagi awk bertanggungjawab, selagi tu dia tak berkira, once "tanggungjawab" tu awak abai, awk lupa, then from A to Z dia akan ungkit...

Remember this...don't mess with kaum isteri zaman sekarang ni...