ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, September 15, 2019

Isteri mencari nafkah

https://youtu.be/KFkDD_TBAjw

Dato Fadzilah - Bila duot selalu tak cukup

https://youtu.be/xAoxN8oUU4g

Dato Harun Din.. Nafkah suami

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2281728528754822&id=605785416121870&sfnsn=mo

Nafkah isteri

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2281728528754822&id=605785416121870&sfnsn=mo

Suami Tidak Menafkahi Keluarga Karena Bayar Hutang Ke Bank - Buya Yahya ...

Isteri memang tak sakit ya?

Perasan tak? Wanita yang bergelar ibu ni jarang sakit. Tapi kalau sekali dia sakit, memang teruk.

Sebab apa?

Bukan sebab antibodi dia kuat.
Bukan sebab dia makan vitamin beraneka.
Bukan sebab dia gagah perkasa.
Bukan sebab dia ada saka.
Bukan bukan bukan.....

Sebab dia tahu...
Kalau dia sakit, segalanya berterabur.
Kalau dia sakit, semuanya jadi tak tentu hala.
Kalau dia sakit, anak² mcm hilang pedoman.
Kalau dia sakit, suaminya spt tak keruan.
Kalau dia sakit, rumah jadi sepi, lesu & bisu.

Kerana itu, dikuatkan semangatnya, sakit sikit tak mengapa. Sebenarnya dia bukan tak sakit, tapi dia lupa akan sakitnya sbb fokusnya lebih kpd keluarga. Fokus pada keluarga hingga hilang fokus kpd diri sendiri. Bila lama diri tak terurus, sekali dia sakit, sakit yang teruk, bertindan tindan. Kerana ALLAH nak bagi dia rehat.

Maka, pada anak², pada suami, buatlah kerja sepertimana ibu/isteri buat. Ambillah tahu barangan rumah letak kat mana, baju anak dok kat mana dan lain² supaya tak kelam kabut bila isteri sakit terbaring tak bermaya.

Atau, jagalah isteri sebagaimana dia menjaga kamu supaya dia tak jatuh sakit, mental mahupun fizikalnya.

Jangan bila dia dah takde, baru sedar betapa perlunya isteri dalam hidup kamu.

Credit :Nor Ami Roslee

Friday, September 6, 2019

SELAMAT HARI RAYA HAJI 2019

 

Cerita dah basi pun kita letak jugak.. Esok lusa nak scroll jugak balik.. Cerita Raya Haji yang dah lepas tue..




Kami solat raya di kawasan rumah. Bantu2 org korban di sini sebab husbd tolong melapah korban. Sy tolong2 potong bawang dan daging korban je. Nak tolong2 masak tak pandai utk volume yg ramai2 nie🀦‍♀️.. Masak utk anak beranak lainlah.. So buatlah kerja2 potong memotong je..


Lepas magrib terus pecut pergi Melawati. Tahun ini Hari Raya Haji di sebelah mil. Mil pun duduk dekat Melawati Mall kita raya sinilah bawak mil makan2. Bawak 3 anak lelaki yg lasak mana boleh berenti membebel . Orang pulak boleh tahan ramai. Syukur kat tempat makan nie tenang juga. Pendapat saya kita mak2 nie time makan kat luar je dapat rehat. Dapat chill.. Dapat borak2. Rehat sikitlah itupun dok memerhati anak2 yg lasak. Masuk je dlm rumah mcm2 benda nak buat.

Tahun lepas mak yg daftarkan urusan korban saya. Buat korban di luar negara. Tahun lepas pertama kali saya joint korban. Tahun ini saya buat di EziQurban. Saya daftar sendiri. Insya Allah tahun depat niatnya nak buat di satu Madrasah dan saya juga nak lihat sendiri korban saya disembelih. Semoga Allah mudahkan niat saya.. Kena menabung dari awal tahun. Dengarnya korban seekor kambing harganya 1 dinar emas dari dulu sampai sekarang.. So Kena carik org yg jual kambing dengan guna dinar emaslah jawabnyaπŸ˜† kena gigih menabung utk korban tahun depan!

Umur makin banyak.. Urusan duniawi memang takkan habis selagi hidup.. Usahakanlah jugak utk urusan akhirat kita. Dulu saya tak terfikir jugak tentang korban nie.. Tapi saya terbaca status doktor yg jadi bos krim semambu yg saya jual nie tentang ibadat korban. Terus "terjentik" hati utk buat korban.. Insya allah kita cuba buat setiap tahun.. Semoga Allah mudahkan.. Insya Allah. Amin..

 


Hari pertama raya haji 2019.paling awal sampai selepas imam. Beria2 nak takbir raya

Anak sulung nie tengah makan buat muka. Rupanya tengah sakit hti dengan Arief.. Adoii mcm2..
 
Mak mertua saya makan sikit je ye.. Takdenye makan seekor ayam tepi tue..Haha.. Mak mertua pun kita sayang mcm mak sendiri.. Dah 13 tahun kawin dah 13 tahunlah mak suami jadi mak kita.. Semoga dimurahkan rezeki saya supaya  saya dapat hiburkan mil saya mcm saya hiburkan mak saya..


 Ayam ala2 korea nie untuk khairy. Nak lepaskan kempunan khairy. Sebelum nie khairy pernah makan ayam lebih kurang gini kat fast food korea. Tapi kami hold dulu utk makan tempat tue lagi lepas tau takde halal jakim. So order kat sini utk Khairy.. Beria2 makan..

 Kemain Adam makan sup mushroom. Sampai tak pandang mak amik gambor.. Khairy dah nakal ye.. Cuma kurang sikit dari AriefπŸ˜‘

 Ayam tue rasa fresh sgt. Sy yg potong guna pisau ala2 pisau sandwich je.. Tajam.. Sennag gile nak potong. Ayam tue jenis French Toast. 

 Arief kemain request nk makan aiskrim padahal selalu je makan aiskrim. Sup mushroom pun semangkuk habis. Kalau habis saya tak kisah. Tak habis tue yg saya marah

 Alahai terlupa bawak.. Ada kat peti ais mil.. Sy pack bawak balik. Sy sorang je makan sayur2 nie

 Sibuk nak tunjuk buku yg dia baca.. Menu makanan je pun 😝

Anak bongsu yg disayangi semua. Boleh tahan lasak nie.

Tuesday, September 3, 2019

KASIHNYA ANAK

 



 Snap gambar cepat2 terus dukung and peluk Adam. Bersalah sgt rasa😭

Saya dah kemas rumah, masak, siapkan Adam and bagi makan. Matahari dah nak cecah kepala turn saya pulak mandi. Mcm biasa perlukan me time. Tak lama pun. Saya tutup pintu bilik. Ingatkan Adam main dengan Khairy sebab Khairy dah balik....

Rupa-rupanya Adam menunggu maknya buka pintu. Puas mengintai mak dari bawah pintu sampai tertidur.

Bersalahnya rasa bila buka2 pintu tengok Adam tertidur menunggu mamanya bukak pintu mcm nie😭

Saya rasa semua mak pun mcm nie. Pantang mak hilang dari mata anak mesti carik. Mak baru naik tangga setapak dah mengekor beramai2.. Belum lagi tengok Mak sarung tudung. Kelam-kabut semua sarung seliper nak mengekorlah tue.. Padahal mak nak angkat kain je pun🀦‍♀️🀦‍♀️


 


Friday, August 30, 2019

Mana ada perempuan mcm nie sebelum kawin

Si anak tiba-tiba menjerit tidak mahu keluar dari lif. Maka si ibu menarik kasar tangan si anak untuk dipaksa keluar dari lif sambil turut menjerit. 'AKU BENCI LAH!'. Tetapi mata si ibu ketika itu sedang memandang tepat pada suaminya.

Seolah-olah yang dimarah sebenarnya ialah si suami, namun dilepaskan kepada anak-anak. Terkejut juga aku dan lain-lain yang turut sama berada di dalam lif ketika itu.

Persoalan yang timbul ialah, di manakah salahnya? atau soalan yang lebih tepat lagi, mengapa si ibu yang fitrahnya penuh kelembutan boleh bertindak sedemikian?

Kerana hakikatnya,

Mana ada perempuan macam ini sebelum kahwin. Perempuan ini lemah lembut, tetapi mungkin kerana tekanan hidupnya, membuatkan dia berubah menjadi seorang yang panas baran.

Mana ada perempan macam ini sebelum kahwin. Perempuan ini penuh dengan kasih sayang, tetapi mungkin ada faktor lain yang membuatkan kasih sayangnya menjadi kering kontang.

Mana ada perempuan macam ini sebelum kahwin. Perempuan ini sentiasa cermat dalam tindakannya. Mungkin kerena terlalu banyak yang perlu difikir dan diuruskannya sendirian telah mengubah tertibnya.

Mana ada perempuan macam ini sebelum kahwin. Perempuan ini sifatnya memang pemalu dan lemah lembut. Tetapi mungkin kerana sering tidak mendapat penghormatan dan penghargaan sewajarnya membuatkan dia penat dan terlalu kecewa.

Maka menjadi tanggungjawab kita sebagai suami untuk memastikan isteri yang kita kahwini BAHAGIA hidup bersama kita.

Kesimpulan yang ringkas tetapi besar pengertiannya.

p/s : Lihatlah isteri kita dengan penuh kecintaan dan berusahalah untuk mengekalkan segala yang baik tentang fitrah kewanitaannya.

#najminawawi

Thursday, August 29, 2019

BIG TAS TEA REKO SENTRAL


Hai org2 Kajang dah datang ke @Big Tas Tea
Now kalau mama stress mama dah tak payah drive jauh2 sampai town Bangi nak carik kek kat Secret Recept.
Big Tas Tea nie dekat sikit dah.. Kat Jalan Reko je.. mcm2 kek ada.. Western ada.. Ayam korea pun ada.. Makanan melayu pun ada..

Muka bebudak baru bangun tido
Kena warm up dulu
Makan kek dengan air besh ye?
 

Ke mana-mana pun kena bawak si mungil dan manja nie.
Adam pulak jenis suka rasa semua jenis makanan. Lebih2 lagi kalau presentation nampak menarik..


Mula2 beli satu je.. Tapi  khairy dah nangis sebab si adam asik penyekkan kek dia.. Mcm dlm gambar tuela.. Terpaksa beli 2.. Alhamdulilah habis jugak.. Tinggal sikit2 je utk mak rasa.. Selalunya  memang tak habis. Saya memang tak suka buang2 makanan. Sama ada yg saya masak atau yg saya beli. Kek satu slice RM9.80



Yang saya beli tue Milky Tea Brown Sugar RM7.80
 Yang budak2 punya Ice Blended Oreo RM7 rasanya


Saya makan nasi kukus chicken grill rm10.80

Korean Chiken RM11.80
 
Khairy pernah makan sekali kat restaurant viral korea. Suka sangat ayam korea nie. Tapi saya dah tak berani nak makan kat restaurant korea tue sebab Khairy tegur "mama restaurant nie halal ke?" yang kelakar dia pegi tanya lepas habis makan.. dan saya sebagai mak pun satu.. tak tengok2 label halal..
Korean Chicken nie saya bawak balik sebab Khairy kenyang makan kek. Bawak balik yg makan bersungguh2 dan asik cakap sedap adalah si Amana haha.

 
 
Anak2 saya sekarang pun dah pandai tanya.. "Ehh kita makan tadi ada halal ke? Takde pun logo halal" Walaupun anak soal lepas makan πŸ˜… saya sebagai ibulah yg bertanggungjawab memerhati pemakanan anak2. Sungguh rasa bersalah itu datang bila anak dah telan makanan yg ada keraguan. Sy mintak maaf pada anak2 dan janji semua nie tak akan jadi lagi. Khairy lagi teruk "mama bagi kita makan benda haram ke? Camana nie nak muntahkan ke?" Allahu akbar.. Maafkan mama ye nak.. K
 
Kalau restaurant Melayu/ Muslim.. insya allah tak perlu logo halal pun kita yakin. Tak semestinya takde logo Halal makanan tue tak halal tetapi kalau dah restaurant oversea sah2 bukan Melayu punya dan kita ada rasa ragu2. Kalau dah ragu2 nak makan ke?
 
Orang2 beriman berhenti sebelum HALAL. Apakah berhenti sebelum Halal? Iaitu syubahah. Boleh dengan klip video Ustazah Asma Harun di link ini ye
 
 
  
 
 


 
Korang followlah