ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, March 29, 2015

REDCARD @Bangi

 kenapa namanya redcard? sapa boleh jawab?
sebab saya datang dalam kul 6 lebih.. dah petang2..so saya amik appetizers je
perut saya penuh sebenaranya
baru makan sambal sardin plus telur mata kat rumah haha
 
 masih berpatutan harganyakan?
selamat poket mak hihi
 
 ada jugak yang mahal..tapi best apa salahnya
saya suka sangat makan lamb grill... lamb chop....
weiii tengok gambar nie baru perasan ada lamb chop
harus cuba nie
 
 sebenarnyakan risau arief nie suka sangat manis2..
suka minum air gas..
amana tak suka air gas.. dia kata air gas tue "pedas"
amana lebih suka air sejuk.. air kosong sejuk.. baguslah
arief nak A&W Float.. kongsi je..
 
 nie muka tengah kelaparan
saya perasan dia tak makan seharian
makanla tapi sikit
saya ada buat lauk lemak jugak.. tapi dia makan sikit
 
 kebetulan saya keluar jumpa customer ..COD barang
terusla bawak arief keluar makan
ajak dia dating berdua
kalau bawak semua mau saya pengsan..makan ke mana..membebel je lebih...
 
sesiapa yang beli produk-produk di Kokoadik Blogshop
ada 2 tempat COD 
1. Mydin Megamall Semenyih
2. Bilion di Bandar Teknologi Kajang, Semenyih
Maaf ye saya tiada penghantaran terus ke rumah dan juga COD di tempat2 lain
 ..selepas beberapa insident..harap maklum
 
 terubat kerinduan bertahun2 tak makan meatball ikea..
sedap jugak tau..
Arief pun asik mintak..dia cakap "mama, nak daging mama tue..sedapla"
 
 ini arief punya.. dia suka sup mushrom soup
beria2 korek sampai kedasar cawan haha
 
"mesti kakak jeles tengok gambar nie ma"
 "kakak, mama belanja abang makan sebab abang teman mama jumpa customer.kakak selalu macam Tue jugak kan?"

yup saya selalu macam tue.. bila COD barang saya selalunya belanja anak makan lepas tue.. tak kisahla makan kat cafe mcm nie atau beli burger tepi jalan atau beli waffel kat kios atau beli ikan basah kat pasar haha..... sampai amana cakap .."mama, customer mama bagi mama duit lepas tue mama belanja anak-anak mama makan" saya cuma cakap "apa yang Allah bagi nie semua Allah suruh gunakan ke jalan halal .. kalau guna untuk yang haram rezeki tak berkat..  sekejap je duit nie bertahan kat tangan.. lepas tue memanjanglah duit tak cukup...cuba Amana tengok tak putus-putuskan orang beli barang2 mama? Allah bagi rezeki nie semua memang untuk anak2 bukan untuk mama sebenarnya" Amana angguk2 paham..konon paham ..kiki

alhamdulilah... sedih kan kalau dah biasa ada duit kat tangan tetiba takde duit utk gembirakan anak-anak.. mcm saya yang dah biasa bekerja... dengan gaji yang alhamdulilah takle kaya-raya tapi apa anak mintak bolehla nak bagi... tiba2 tak kerja... camana ye?

betapa pengasihnya ALLAH pada anak-anak2 saya... serius tau sekarang nie tiap kali saya shoping groceries, belanja anak-anak makan..bawak anak-anak jalan2 bercuti... waktu tak bekerja nie.. saya dapat rasa sangat "hebatnya rezeki Allah.. jika kita bertawakal sepenuhnya pada dia"  selalu saya fikir... "manalah datang semua duit nie.. manalah datang semua customer yang owsome nie..kenapalah diorang beli semua produk2 nie kat saya? orang lain kan ramai yang menjual jugak? camana diorang boleh tegerak nak beli kat saya?" lepas tue menitikla air mata.. i is jiwang now... syukur dapat merasa sangat kasih Allah tue bagaimana dalamnya pada hambanya...melebihi kasih manusia yang paling rapat dengan kita.. sesiapa yang merasa akan rasa apa yang saya rasa... bertuahla saya merasa semuanya sebelum tutup mata (POP KUIZ: cubakira berapa banyak perkataan "rasa" disini? :p)

tapi janganlah korang guna konsep tawakal ..berenti keja terus tanpa perancangan... Allah tak suruh macam tue ye.. itu nak terjun lombong namanya... kes saya berbeza.. semuanya kerana si magic ADLAN KHAIRY... teima kasih Allah untuk anak-anak yang hebat ini..membuatkan saya "memaksa" diri untuk lebih dekat padaMU...



IKLAN

 JOM SOKONG PRODUK BUMIPUTRA MUSLIM
Ia adalah keluaran Muslim bumiputra sepenuhnya dan dikilangkan oleh Tropical Bioessene Sdn Bhd di Melaka. Kilang tersebut telah diberi diberi pengesahan halal oleh Jakim. Oleh itu semua produk keluaran kilang tersebut adalah halal. Kilang tersebut juga mendapat pengiktirafan Bionexus Award Industrial 2013 dari BioTechnologi Corp. Juga dianugerahkan pensijilan ISO 9001:2008. Diharap pengiktirafan ini dapat memberi keyakinan kpd semua pengguna berkenaan kualiti produk ini

Beli untuk isteri dan bagi yang perempuan beli untuk diri sendiri tau.. 
takpayahla ngada2 beli untuk suami.. dah terang2 tulis feminine wash..ahakssssssss....







 

Wednesday, March 25, 2015

SUTRA Manjakani Feminine Wash : Rezeki bila gomen gaji

kalau korang perasan kadang2 entry saya hanya ada gambar takde citer.. itu saya upload dari hendphone le tue.. korang rajin2lah datang jenguk balik..sebab selepas beberapa ketika..erkkk ketika? entry tue mesti akan ada story-mory semula ... tak puaslah nak menaip pakai hp..  guna lappy yang puas.. okey meh sambung story...
 
 untuk permulaan saya order 50 botol SUTRA Manjakani Feminine Wah.. Percaya tak dah 25 botol terjual? Nampak sangat ramai yang mencari Feminine Wash(FW) yang diyakini... dan harga pun okey takla mahal sangat.. saya dah guna nanti saya review ye.. nak buat entry review produkkena amik satu hari yang tenang tanpa ganguan :p
 
 proses membungkus.. dalam gambar macam bersepahkan? bukan macam..memang sepah pun.. satu meja makan tue saya conquar dengan produk2 jaulan saya.. amana mesti geleng2 kepala.. pastu cakap.. "kat mana pulak amana nak buat homework nie?

 
stiker bulat nie patutnya untuk tampal kat bool2 supplment tapi dah jadi mangsa keadaan.. saya tampal sekali kat pamplet kiki..

 
 saya pos FW 6 botol terus kat sorang customer.. rasanya share dengan kengkawan.. untuk makluman FW nie berat.. so kalau postage memang mahal sikit.. kalau beli satu saya charge postage RM6 utk semenanjung dan rm10 untuk sabah/sarawak..saya masuk dalam sampul prabayar yang S tue je...
harap janganlah mintak diskaun ye sebab harganya murah RM25 je... untung sikit je..kalau fre postage..huwaa.. nanges..sianlah saya dapat penat je... 

 KALAU BELI 10  BOTOL FREE POSTAGE 
dan hantar ke satu alamat.  Postage pun dah hampir RM20 tau untuk 10 botol..tak tipu tau..
macam yang 6 botol saya pos nie.. total RM16 untuk kos postage (beli kotak kat poslaju: RM2 + timbang 1.8kg RM14)
 
tapi kalau beli macam2 produk macam sorang customer nie..memang saya bear cost postage.. adik nie rajin betul beli macam2 kat Kokoadik Blogshop.. mudah berurusan dengan dia.. ala2 dia beli kat shoping complex pulak..hihi. dia buat list then cakap "berapa kak?" alhamdulilah dapat customer yang memahami.. total up produk dia beli nie dah RM330 tau...  so dengan customer macam nie memang kena extra treatment... i mean kenalah bagi free postage..... regular customer + beli pun banyak2...

 
inilah rupanya saya pos produk hari korang gaji tue.. gomen gaji 25kan? memang hari tue masa penuh betul.. dari pagi wat keja..entah keja apa... siapkan sarapan..sebelum zohor sampai kul 2 lebih supplier dtg jumpa n discuss.. lunch beli.. balik suap khairy...membungkus dgn hati2 takut salah pos.. setel pos lega yg am at.. eh dah nk mgrib pun tak mkn2..


"LIKE" ramai-ramai ye :)

Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK KACIP FATIMAH-UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK TONGKAT ALI -UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK UTM YANG LAIN?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK MINSYAM (HABATUSAUDA &ZAITUN)?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


UNTUK FREE CONSULTATION:
017-3201998(ilasaleh)


 

Tuesday, March 24, 2015

SUTRA Manjakani Feminine Wash : HALAL? BIONEXUS? ISO???

Seperti biasa kalau ada produk baru di Kokoadik Blogshop pastilah kerana ia adalah diatas permintaan customer yang ingin produk-produk yang dipercayai dan diyakini seperti Ekstrak Kacip Fatimah-UTM (EKF-UTM),  Ekstrak Tongkat Ali-UTM dan pelbagai produk keluaran UTM.  Begitu juga habatussauda dan zaiton dari Minsyam ia juga adalah diatas permintaan customer supaya saya menjualnya secara online..

Baru-baru ini ada customer meminta saya mencarikan Feminine Wash(FW) yang diyakini selamat.. Kalau boleh katanya seperti produk-produk UTM. Garu kepala..mana nak carik.. UTM belum lagi keluarkan FW. Kalau UTM ada keluarkan dah lama saya jual :) Selepas bertanya rakan-rakan di group EKF-UTM ada yang cadangkan SUTRA Manjakani Feminine Wash. Katanya elok dan bagus..


  SUTRA Manjakani Feminine Wash

Sebab saya tak pernah dengar produk SUTRA nie so saya sibuklah mengoggle. Rakan cakap dah ramai yang jadi pengedar.. Takpelah kalau ramai jadi pengedar pun..saya tekad kalau produk tue meyakinkan saya nak juga jadi pengedar. Lagipun setiap rezeki Allah yang tentukan. Yang penting buat istiharah .. so lepas tue kalau hati rasa nakkkkkkkkkk buat go aheadla.. Usaha kena keras...Tapi yup kenalah sediakan modal..Betul tak? Mak cakap meniaga perlukan modal.. bukan pakai air liur.. Kalau pakai air liur tue bukan meniaga namanya tapi menipu.. haha..

Bukan senang ye saya nak cari PIC (Person In Charge)  yang betul... Saya nak meniaga bukan nak main-main. So saya nak full info. Ada orang dia malas nak layan kita tanya macam-macam.. Ada yang jawab  separuh-separuh ... Memang tak tau atau nak sembunyi? Takpe satu jalan tak dapat ada beribu-ribu jalan lagi saya boleh usaha....  . Ada yang ditanya  semua benda takde.... .. aduhai..serius fedup jugak.. Kalau nak meniaga mestilah saya nak ada pamplet (saya tak kisah beli ye), saya nak tau ada ke halal, gmp status atau apa-apalah pengiktirafan yang menyakinkan customer-customer saya.. Ada yang saya tanya berhari-hari baru jawab.. ada yang saya tanya senyap je..... so takkan saya nak tunggu? Bukan semua boleh jawab info2 nie kalau saya tanya ye... Itu maksudnya dia bukan PIC yang saya cari...  Kalau setakat nak meniaga satu botol ...dua botol..3 botol.. yup saya tak nak tanya macam2..tapi sebab saya nak meniaga berbotol-botol macam Ekstrak Kacip Fatimah-UTM so saya tanya banyak-banyak. 

Ada yang bila saya tanya modal untuk jadi stokis .tak nak jawab.. atau bagi jawapan yang main "petik" je... Disebabkan 2 orang stokis memberikan jawapan yang berbeza dan modalnya macam tak releven je... so i guess something wrong somewhere... Oh stokis lain tau .. agen/pengedar lain... lain dari segi modal etc etc...  Okey takpe.. saya akan carik info sampai jumpa...Mana boleh putus-asa..

Akhirnya saya jumpa PIC yang betul.. Insya Allah.. Kalau tipu siap dia haha.. Dia baca entry nie.. Dia pun stokis jugak.. Takde pun sorok-sorok info..Dia beri semua maklumat yang saya nak.. Rasa berbaloi bila saya dok berteleku main hp.. curi2 main hp bila khairy tido.. wassup sana-sini ..bukak FB sana sini.. bukak website sana-sini ... sampai kejung jari.. oh tapi kali nie saya ambil pengajaran.. tak mo jadi macam kes masa sibuk promote EKF-UTM dulu.. jari dan tangan saya kebas dan sakit sehingga tak dapat buat apa2... doktor nasihatkan "kurangkan buat keja..kurangkan main hp..kurangkan main lappy..kalau tidak kena buat operation untuk betulkan saraf" WHAT!!!  wakaka... oh sambung balik ... HAPPY bila one day PIC yang betul call saya..katanya BIG BOS minta hubungi saya.. alhamdulilah.. sabar jugak melayan saya.. semua benda saya tanya dia jawab and dapat bagi infonya.. mekasih..mekasih... 

Ada yang bertanya pada saya apa tipsnya yang membuatkan saya dapat jual berbotol-botol EKF-UTM sebulan.. Pendapat saya ramai lagi yang dapat  jual produk lain dengan lebih banyak tapi saya ada share tips "bagaimana saya jual 100 kotak EKF-UTM sebulan"  di  sini. Dah lama saya buat entry nie ..hampir setahun.. dan bila saya baca balik.. ya allah bersyukurnya ..dalam entry lama tue ada saya tulis impian nak bawa khairy ke umrah.. tak sangka termakbul dengan hanya meniaga online.. Dengan izinNYA.

Satu lagi tips yang mungkin saya terlupa nak share adalah tahap usaha seseorang juga memainkan peranan. Mungkin anda rasa tahap usaha tue hanya pada "usaha promote".. Bukan.. bukan itu maksud saya... Usahalah untuk mencarik info.. mencari ilmu.. jangan hanya minta..jangan hanya tunggu orang sediakan..jangan hanya tunggu disuap.. Tips nie bukan dipraktikkan untuk meniaga tapi juga untuk kerja dan belajar betul tak?  Pada yang berminat nak meniaga apa-apa produk.. adalah lebih baik anda berusahalah sendiri untuk mencarik info.. Anda akan rasa manisnya.. sebab anda sendiri rasa "kepayahannya" dan  Allah melihat siapa yang berusaha.. Setiap titik usaha Allah nampak.. Allah kira dan dia akan beri "kejayaan" berdasarkan "usaha" sendiri..Kalau kita asik amik "credit" atas usaha orang.. kadar kejayaan tue takkan sama dengan orang yang berusaha mencari info dan ilmu... Mungkin masa permulaan kita rasa kita berjaya..tapi percayalah semua tue tak kekal pun.. sekejap je.. Dan lepas tue tak kemana.. Kita kena muhasabah diri bila mana kita tak berjaya nak menjual sesuatu produk dengan baik.. dan ini mungkin salah satu sebab yang kita kena ambil perhatian.. 1. adakah dah cukup usaha kita 2. adakah kita jenis suka  amik "credit" atas usaha orang lain.. dalam erti kata lain jenis bersuap.. yup kita nie hidup bukan sorang-sorang..kita perlukan juga bantuan orang lain tapi di pihak kita juga kena ada timbang tara.. takkan semua nak bersuap..  USAHA USAHA USAHA... orang memberi kita merasa.. kena jugak pulang "rasa" tue sesekali pada yang memberi..  tersirat ke tersurat apa yang saya share nie?


Status HALAL kilang yang mengeluarkan SUTRA Manjakani Feminine Wash


Okey stop tazkirah.. mak 3 anak ..kalau sekali bebel memang non stop :p
Kebanyakan customer mesti tanya HALAL.. alhamdulilah baguslah perihatin dengan apa yang akan digunakan.. ... Suka saya share di sini SUTRA Manjakani Feminine Wash dikilangkan oleh Tropical Bioessene Sdn Bhd. Kilang tue dah dapat status HALAL.. Sila tengok gambar atas.. So semua produk keluaran kilang tersebut HALAL..

 
 Syarikat ini juga mendapat pengiktirafan Bionexus Award Industrial 2013 dari BioTechnologi Corp.
 
 Amboi siap dianugerahkan pensijilan ISO 9001:2008
 
 Diharap pengiktirafan ini dapat memberi keyakinan kpd semua pengguna berkenaan kualiti produk ini.. Puas tau saya wassup dengan PIC tue.. tanya itu..tanya ini.. nasibla dia sudi melayan...
 
 Comel tak? Inilah BIG BOSnya.. Dr Nurul Hisham
 
Gambar dekat lagi homei kan?  

Okey ..ini entry pertama saya tentang  SUTRA Manjakani Feminine Wash.. Saya akan buat entry-entry lain lagi.. Terutama testimoni pengguna.. Alhamdulilah setakat ini hampir 15 botol dah ada yang booked dan sebahagiannya telah bayar untuk 2nd batch restok SUTRA Manjakani Feminine Wash.

Oh berkenaan harga.. Dont worry mampu milik...

RM25 sahaja. 
Postage: RM6 untuk Semenanjung /  RM10 untuk Sabah dan Sarawak. 

psssss: kalau beli sebotol dua harap tak  request diskaun atau free postage  ye.. keuntungan tak banyak mana..cubala tengok harga pun tak mahal... so keuntungan tak sebesar mana.. kalau saya bagi free postage dan diskaun macam buat amal jariah je gayanya.. huwaaa

kecuali customer beli macam-macam produk di Kokoadik Blogshop .. yuppp saya selalu beri free postage atau diskaun jika belian lebih RM180... tak payah tanya..saya yang beri.. 
tak caya boleh tanya regular customer..
sapa regular customer? angkat tangan.. tima kasih :) 

love,
mama khairy





Thursday, March 19, 2015

Ekstrak Kacip Fatimah-UTM: Testimoni Hilang Keputihan & Tidak Berbau Lagi


salam semua
dah beberapa hari demam
tapi hari nie update juga testimoni sebab ditakuti terperap lagi macam biasa

 customer nie saya panggil adik sebab dia kata belum kawin
bila kita dah kawin..lagi2 dah anak 3 feeling "kakak-kakak" terlebih..
adik nie mengadu dia alami keputihan dan berbau
kesian jugak... 
berdoa banyak-banyak moga2 EKF-UTM dapat bantu adik nie
nak janji bulan bintang tak bolehlakan



 

 rasanya adik nie amik tak sampai seminggu ..dah ada perubahan...
alhamdulilah katanya dah kurang keputihan dan kurang baunya

 

 selang seminggu.. hantar lagi msg 
bagitau masalah yang berbau tue dah tak ada
alhamdulilah
di samping dapat income..
membantu masalah orang pun dapat pahalakan?


"LIKE" ramai-ramai ye :)


Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK KACIP FATIMAH-UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK TONGKAT ALI -UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK UTM YANG LAIN?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK MINSYAM (HABATUSAUDA &ZAITUN)?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


UNTUK FREE CONSULTATION:
017-3201998(ilasaleh)
 

Monday, March 16, 2015

Hot Air Ballon @ Putrajaya

sabtu lpas 140315 kitaorg tengok hot air balloon tapi pegi malam..siang 
panas Wei.. sian budak2 so decided pegi malam... 

bukan senang nak snap picture Tue sebab api hot ballon Tue  kejap menyala kejap tak

mama... janganla duduk jauh..


lepas tue budak2 nie pulak main Belon :)


 
arief main ini ye


nie hasil rembatan.. rm50 instant shawl.. belum pakai lagi. sy tgh sibuk beli instant shawl.. nanti sy snap gbr TDL instant shawl yg sy baru beli.. best..mudah..mcm ABC..  


 
budak nie memang mudah dijaga.alhamdulilah.. nk minum.. dia minum.. nk mkn dia bagitau.. nk tido ..sedar2 dah lentok :p


ok tak kalau jd dealer neelofa?
lawa kan dia sejak2 bertudung...


cantik tak gbr yg saya snap nie?



Saturday, March 14, 2015

Ekstrak Kacip Fatimah- UTM: Kembali Period Setelah 5 Bulan Tidak Period

customer wassup untuk share perkembangan terkini selepas amalkan ekf. 
masa nie belum period lagi tetapi customer dah rasa kesan awal. keputihan dah hilang


dan selepas sebulan lebih kurang maklumkan period dah datang selepas 5 bulan tak datang.alhamdulilah..

mkn ekf-utm kena sabar. kesannya bergantung pada individu. ada yg cepat ada yg lambat. tapi kebanyakannya kurang sebotol dah ada perubahan. klau masalah tue dah lama dialami ia perlukan masa juga untuk pulih.

ingat ya "EKF-UTM adalah supplment bukan ubat!!"




DISCLAIMER: Kesan penggunaan Ekstrak Kacip Fatimah UTM adalah berbeza antara individu berlainan. Ia bergantung kepada tahap kesihatan dan juga  tempoh masalah yang telah dihadapi oleh individu terbabit. Masa lebih lama diperlukan untuk mendapatkan tindakbalas positif jika masalah kesihatan tersebut telah lama dihadapi.


"LIKE" ramai-ramai ye :)


Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK KACIP FATIMAH-UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang EKSTRAK TONGKAT ALI -UTM?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI
  
Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK UTM YANG LAIN?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


Nak baca pelbagai INFO tentang PRODUK-PRODUK MINSYAM (HABATUSAUDA &ZAITUN)?
 Anda boleh pilih pelbagai entry. KLIK SINI


UNTUK FREE CONSULTATION:
017-3201998(ilasaleh)

Friday, March 13, 2015

Seminar Keluarga Sunnah 3.0 UPM 070315 - Ceramah Ustaz Syeikh Habib Ali Zainal Abidin


Okey meh sambung
ada sesiapa ke yang tak kenal Ustaz Habib Ali Zainal?
Arief pun kenal tau.. Arief panggil Ustaz Ya Hanana
Sebabnya tiap kali keluar nasyid Ya Hanana dia nambak muka ustaz nie

Tajuk ceramah ustaz : SUASANA KELUARGA SEPERTI RASULLULAH SAW  

Saya listkan isi kandungan ceramah nya:

1) komuniti manusia yang beradab bermula dari individu dan rumah

2) jadilah kamu di antara empat di kalangan orang ini iaitu:
  • berilmu untuk memberi manfaat kepada orang lain
  •  orang yang mencari ilmu 
  •  orang yang mendengar ilmu
  • orang yang cintakan ilmu
3) Jangan jadi ke 5 tidak berilmu, tidak belajar ilmu, tidak mendengar ilmu dan tidak cintakan ilmu!

4) Moga2 dengan mendapatkan ilmu akan dapat menambah ilmu dan mengamalkannya

5) Doa selalu pada Allah supaya ditambahkan ilmu

6) Contoh rumahtangga yang terbaik adalah rumahtangga Rasullulah kerana ia dididik secara langsung oleh Allah.

7) TANGGUNGJAWAB SUAMI (NAFKAH, PERLINDUNGAN, PENDIDIKAN)::
  • MENEGUR ISTERI DAN MENYAMPAIKAN YANG BENAR-contohnya berkaitan aurat
  • MENYEDIAKAN NAFKAH KEPADA ISTERI - jika  isteri membantu menyediakan nafkah ia bukan nafkah..ia adalah hadiah dan bantuan daripada isteri kerana isteri bersikap EHSAN kepada suami. Jika inginkan keberkatan , pemberian isteri perlulah dengan rasa reda dan gembira.. (so suami2 kalau isteri tak gembira dan nampak ia tak reda janganlah dipaksa isteri tue bayar itu bayar ini.. itu bukan tanggungjawab isteri.. adalah lebih elok yang wajib suami yang selesaikan)
  • MENDIDIK ISTERI UNTUK MENDAPATKAN YANG AKHIRAT LEBIH DARI DI DUNIA (ada buat ke tak de para suami?)
  • MENJAGA ISTERI DARI LELAKI LAIN-jika suami menjaga kehormatan diri mereka sebagai suami ,  maka isteri juga akan menjaga kehormatan dirinya..jika tidak isteri kamu juga akan berbuat seperti kamu para suami..
8) Rasullulah amat bertolak-ansur berkaitan dengan dirinya tetapi amat tegas dengan hukum Allah

9) Pendidikan anak bermula seawal mungkin
  • memilih isteri
  • adab bergaul suami isteri
  • latih solat sejak 7 tahun.. rukun solat sebelum 7 tahun dan 7 tahun telah mula solat. 
  • Ibubapa dianggap tidak tunaikan hak anak jika kita tak didik anak2 bersolat
10) Bagi kes anak-anak yang moralnya telah teruk disebabkan kecuaian ibubapa tak mendidik dengan islam dari kecil. Perkara yang patut dibuat adalah:
  • ibubapa perlu memohon keampunan kepada Allah kerana tidak menunaikan hak dan tanggungjawab kepada anak-anak
  • meminta maaf kepada anak tersebut! Ini adalah kerana tak menunaikan tanggungjawab kepada anak itu.akui kesilapan kepada anak tersebut.
  • jangan berhenti dan putus asa berdoa supaya anak berubah kerana doa ibubapa sangat mustajab. lambat-laun anak akan berubah.Insya Allah. 
Impian saya juga nak dengar ceramah secara langsung dari Ustaz Habib . Bila tengok kat tv tue..best betul dengar cara dia menyampaikan ceramah. Tak perlu menyanyi2.. tak perlu jerit2.. suara penuh sopan..penyampaian penuh hikmah.. ayat sangat tersusun seolah-olah kita baca buku yang telah disunting..  dan membuatkan kita mendengar dari awal hingga habis dengan tekun.. 

berbaloi sangat menghadiri ceramah ini..walau berbayar.. biar berbayar mendatangkan ilmu dan pahala daripada menghadiri sesuatu yang berbayar/free tetapi mendatangkan dosa dan kelalaian..



Wednesday, March 11, 2015

Hari Sukan Tadika Tunas IT (tadika Arief) 2015

OMG 
sekejap je musim berlalu..
rasanya masih baru lagi tengok arief sukan tahun lepas..
masa tue kurus gile.. mak menderitalah katakan...
jap lagi i letak gambar masa sukan arief tahun lepas
 
arief nie kurus tapi perut buncit
punyalah gigih belikan ubat cacing tapi takde kesan pun
buncitla arief tapi sihat je mama tengok

 
nama saya "amirul arief"
 
sayang betul kat arief tapi memang kurang sabar dengan dia sekarang..sedangkan dialah tempat saya manja2 dulu.. haiya...macam nielah nasib bila ada adik kecik kot...

 
arief masuk tarik tali..
 
amboi kemain lagi gaya arief..sampai mama tak boleh snap..
punyalah saya beria2 sorak..akhirnya menang..
saya target no 1 atau 2 sebab menang
eh rupanya no 3..
abis tue yang menang tadi apa? menang sorak ke? 
OMG ....
penat mama lompat2 nak..
 
nie untuk mama ye... asik bagi mama botol air je? tahun lepas pun bagi mama botol air.. cuba bagi mama gelang emas ke? pandora emas ke?

 
oh arief bersukan.. kakak& adiknya mana?
we all sibuk bincang masalah dunia ye
kami bincang sama ada business online mama patut ambil kira untuk GST atau tak?
cer tengok serius tak muka dua budak nie?
eh ini citer betul.. ada customer text saya "puan u tak amik kira GST ke dalam produk2 u bulan 4 nie?"
erkkkk..saya dah gelak.. garu kepala pun ada...
jawapan saya "kalau UTM tak naik harga ..saya pun tak naik harga tapi kalau UTM arahkan dealer naik harga ..saya naikla"
jawapan selamat haha

 
mama..tolong..abang kacau Khairy meeting dengan kakak..waaaaaa

 
dua anak lelaki dah buat hidup saya hingar bingar
kalau ada dua menantu pompuan caner ye?
 saya harap saya tak payah masuk campur urusan menantu2
 pepandaila handle 
kalau anak lelaki saya buat hal... silalah mengadu
meh saya tazkirah sampai tanggal telinga anak lelaki saya
walau diorang dah kawin nanti... diorg tetap anak2 saya yang perlu saya tengok..
perlu saya didik supaya tak menyusahkan anak orang lain..
tolongla jangan susahkan anak2 perempuan orang lain ye..
jangan buat malu mama..
dari korang susahkan anak orang lain baik korang buat business
ehhhhhh...

DRAMA BELAKANG KHAIRY & ARIEF TUE SAYA TAK MASUK CAMPUR YE :p 
bila update nie baru perasan wakakaka

khairy nampak sihat kan?
tapi kalau dapat pegang jantung dia
korang akan rasa korang bersama superman :)
entah terbang ke mana dah
tapi itulah keistimewaan dia
memang khairy special
now dia dah eksen
dia sakit hati kalau saya cuba pegang dada dia
sebab dia tau mak dia nak periksa jantung dia
kadang2 tak perlu pegang pun
cuma tengok pada leher..
dia dah besar so u can see when the rhythm too fast..
mcm rhythm music
bila saya tengok nadi kat leher terlalu laju
saya peluk and bagi dia rehat...
tak payah nak melompat sangatlah
sila sedar diri :)

 
piala untuk abang.. bekas air nie mama amikla ..adehhh

 
 nie muka i yang terkini
tembamkan?
lepas balik mekah...
rasa lebih tenang 
tenang sebab nazar dah selesai
saya ada baca.. menunaikan umrah itu ada yang sunat dan wajib..kalau nazar ia dah jadi wajib..lepas balik mekah baru saya terbaca...lega yang amat... now saya boleh tumpukan pada benda2 lain..bahu dah rasa ringan bila janji dengan Allah dah selesai..
ada janji lagi yang belum settel.. lum habis ganti posa!!! huwaaaaa.. sebulan weiiii...
khairy kan lahir bulan posa...

saya juga lebih yakin Allah akan atur yang paling baik utk saya dan anak-anak
sama ada dari segi rezeki dan masa depan
kita tak akan dapat memikir masa depan
biar Allah yang atur
kekadang hati rasa serabut sebab tiba2 keyakinan jadi goyah
tapi bila teringat petunjuk masa kat Mekah saya kuatkan hati
mesti ada sebab Allah tunjukkan "petunjuk" itu

tapi kita kena juga merancang sebab kita punya anak-anak 
cuma rancang dan lepaskan semua pada Allah 
saya seolah-olah dah "nampak" jalan luas yang terbentang indah untuk saya dan anak-anak
saya juga dah boleh memilih masa depan untuk anak-anak
alhamdulilah...
cuma saya nak cuba dulu..
lepas tue baru buat pilihan...
i know i can survive
phewitttt


  nie gambar setahun yg lepas.. kuruskan muka?
nasib muka memang patern bulat tau..
bukan muka je yangkurus ye.. sampai dah takde daging ..
sampai mak saya susah hati..asikla masak sedap2 tiap kali saya datang umah mak..
sampai sahabat saya cakap "deritanya ko.."
haha..kurus tapi susah hati..
sekarang tembam bukan bermakna tak susah ati
cuma malas nak pikir
lagipun wat penat je pikir..
pecah otak pastu kurus
pastu kena beli baju baru
kuar duit lagi sebab bila kurus... 
baju lama dah mcm baju mengandung 
haha

"cukuplah Allah bagi ku"
hati lebih tenang dan bahagia
hidup lebih mudah dan teratur
sebab pergantungan kita hanya pada Allah bukan pada manusia
manusia lain  hanya melengkapkan  fitrah kehidupan kita di bumi

Tip menenangkan hati sendiri:
saya tak akan memaksa diri untuk menjaga hati orang lain lagi
saya lebih suka jaga hati sendiri
orang lain ada jaga hati kita?
salah ke?
 ADA AKU "K"
saya tak akan benarkan sesiapa memaksa saya untuk buat apa yang saya tak suka.. 
saya nak ..saya buat.. saya tak nak ..saya tak buat..  
 cuma kadang-kadang sebab anak-anak saya boleh cair :)
saya keras hati? ye ..sebab keras hatilah.. anak2 masih boleh senyum ketawa hari ini.
ADA AKU "K"?


saya ada banyak plan .. tapi nak buat satu-satu.. rasa seronok sebab ada rancangan.. mungkin dulu saya cuma pkir..pegi keja balik umah..keja balik umah...masak kemas baju.. bla bla bla..dunia je manjang.. eh tak mati ke saya nie nanti? 
 now saya sedar.. hidup kita makin singkat.. saya kena siapkan juga kehidupan "di sana" 
cuba tengok nik aziz meninggal... ramainya yang solatkan?
kita meninggal nanti berapa saf yang solatkan?

mak saya dah buat saya susah hati.. kalau mak meninggal make sure cukup 3 saf..40 orang solat... haiyaaaaa..... saya siap jawab "wasiat ke nie?" tepuk dahi... "panggillah mana2 tahfis and anak2 yatim/orang tua yang mak pernah dot dot dot.. "ala mak manalah angah tau"... seronok borak dengan mak.. boleh story hal dunia dan akhirat..  wajah mak ceria bila cerita tentang mengaji.. kawan2 di rumah orang2 tua.. eh mak saya tak duduk rumah orang2 tuala.. mak saya belajar arab kat situ... tengah borak2 ayah saya menyampuk..pastu saya jawab 'eh ayah kan tidur" dalam tidur pasang telinga..kebolehan ayah saya ..kiki...
alhamdulilah setahun lebih bercuti nie saya selalu melawat makayah saya..
dulu? malas lah nak ingat citer lapuk ... macam bujang lapok...haha
okla dah malam uolls..citer sukan arief dah jadi telenovela

ASSALAMUALAIKUM
tunggula telenovela apa lagi esok lusa tulat dot dot dot