ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, October 16, 2017

Bila rakan FB buat suprise untuk besday :)

 


 Hari lahir saya pada 13 Oktober 2017
 Semalam 15 Oktober 2017
 tiba-tiba je jiran saya si bakers Nadiah wassup  "ada kat rumah ke?"
 saya takla rasa apa-apa sebab si bakers Nadiah nie selalu juga bagi kek..
saya dan anak-anak jadi tukang rasa haha

 
 tiba-tiba bila bukak kotak kek..
 eh  Bella?..macam biasa je nama nie
 Takkan adik kat FB yang selalu borak-borak dengan saya tue?
 adik nie jugak ada joint emas dengan saya
 saya takde kenal Bella yang lain



Kat FB si Nadiah Bakers nie tag saya dengan conversation dia dengan si Bella nie
 
 
 
Tak sangka kan?
Tak pernah berjumpa tapi sebegitu sekali dia bersumgguh nak surprise kan saya
Boleh pulak dia order kek dengan jiran saya
PM FB si bakers jiran saya nie
Saya memang selalu beli kek dengan jiran nie
setiap kali beli saya suka promo kek jiran nie
nampaknya si Bella nie memang ambil tahu apa yang saya update di FB kan?
sayang benar kat akak dengan anak-anak kan?
TQ Bella
 
Saya sellau order kek yang sama dengan jiran saya nie
almaklumlah mak Khairy tak reti buat kek
Dah tak tau nak selit masa yang mana utk belajar buat kek
tak gigih
kalau setakat masak lauk-lauk
saya ok lagi
tapi kek aduhaiii
saya minat
tapi masa terlalu mencemburui saya hahaha
alasan je tueee
eh betulla
 

tengok?
jiran saya si bakers nie sampai tahu saya suka kek yang mana
Nampak sangat asik order benda yang sama
saya memang setia orangnya
kalau suka itu..itulahhh sampai ke sudah
nak ubah suka yang lain ..payah sikit...
XOXO
 

alhamdulilah
makan malam kami semalam
khairy punya taktik nakmakan kek cepat..
"meh haily nyanyi lagu besday utk mama.lepas tue.boleh makan kek kan?"
haha.. suruh makan  nasi
mcm2 taktik nak makan kek dulu :P
 
Alhamdulilah
jauh di sudut hati
memang tak sangka ada orang yang kita tak pernah jumpa sebegitu sekali menghargai kita
saya kenal bella nie pun masa jaga khairy dulu-dulu
entah mana saya kenal dia.. pun saya tak ingat
sedar-sedar dia selalu wassup dan massage saya
dia baca blog saya ke?
dia baca FB saya ke?
entahla..mak khairy lupa
khairy nie memang membawa rezeki dari ramai orang yang saya tak pernah jumpa langsung
 
walaupun dah selalu beli kek dari jiran nie
tapi SUPRISE DARI BELLA
buat anak-anak saya happy sangat
biasalah besday mak .. anak yang terlebih happy
 
THANKS BELLA
AKAK SANGAT-SANGAT HARGAI INGATAN BELLA PADA AKAK
TERIMA KASIH BUAT ANAK-ANAK AKAK GEMBIRA DENGAN KEK NIE
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Friday, October 13, 2017

HAPPY BIRTHDAY TO ME SUWEET 37 :p

 
 
 
 
Alhamdulilah
hari ini hari jumaat adalah hari lahir saya yang ke 37:

#syukur Allah beri peluang diusia ini saya masih bernafas
#syukur allah beri izin adlan khairy masih bersama saya lagi
#syukur allah beri saya peluang jadi ibu pada 4 anak dalia amana, amirul arief, adlan khairy dan adam ziqri
#syukur  allah masih beri umur pada ibubapa saya  untuk beri sokongan pada saya supaya terus tabah hadapi perjuangan dan ujian dalam hidup
#syukur allah masih izinkan rumahtangga ini kekal

kalau dulu masa muda.. saya mesti akan kata ohhh di usia xx saya ada x rumah, x kereta...x moto...berapa orang anak..ada target untuk tambah property sekian sekian..

tapi sekarang usia dan Adlan Khairy merubah saya.. saya mula sibuk selesaikan hutang..alhamdulilah ptptn dah setel..credit card dah potong dua, kalau ikut hati memang  boleh kalau nak menambah property atau harta lagi tapi saya dah PENAT kecuali beli cash hahaha..mimpi di siang hari..

 kalau boleh nak  0 hutang.. tak nak memikirkan hal-hal hutang piutang lagi. umur makin 40 tapi dok tambah hutang.. lebih baikla selesaikan hutang yang ada.. umur makin dekat 63 (umur nabi muhammad wafat) kita patut lebih risau tentang hutang yang belum selesai. paling penting sampai ke umur kita ke 63? kalau kena panggil dulu.. menjawab kat akhirat tau... dulu bila sebut pasal hutang.. saya cuma fikir kalau saya meninggal dulu takpe anak-anak tak terbeban dengan hutang saya sebabnya hutang saya ada takaful etc etc etc.. tapi saya lupa tentang akhirat sana..apa saya nak menjawab dengan hutang yang penuh di bahu nie? takkan nak jawab kat Allah..takpe ada takaful etc etc etc... seram memikirkannya...

saya juga lebih banyak memikirkan bila saya boleh tunaikan haji tetapi masih ada 2 anak yg belum jejak ke tanah suci. sebagai ibu saya hendak berlaku adil. khairy dan amana telah saya bawa.. saya teringin juga ingin bawa adam dan arief...
 
kalau tengok akaun bank macam mustahil je..haha tapi bila kenangkan bawak khairy dulu lagila takde keja..takde gaji..sampai pulak..bak kata mak saya "tugas kita berdoa sahaja (disertai usaha) selain tue Allah akan aturkan" semoga allah mudahkan. insya allah





untuk hari lahir kali ini selepas bertangguh sekian lama. saya hadiahkan diri saya keperluan saya. handphone.  saya jarang saya beli handphone sebab handphone yang saya guna selalu nya menang dari contest. nowdays takde joint lagi. sekadar melepas gian joint yg mudah  adalah haha.. kali ini saya beli sebab tab samsung(hasil menang contest) 3 tahun yang lepas dah buat perangai.. asik tertutup sendiri.. gambar terpadam etcetc.. paling penting nak call mak pun susah.. bos call hp terus padam.. teruk sangat. alhamdulilah Allah beri peluang beli cash. saya beli nie RM1099..sekarang tak mo hutang TAPI tengok kat LAZADA RM899 ..tapi yang paling rugi..adik lelaki saya jual hp nie kat member dia rm600 je..grrrrrrrr .... adik saya dapat free sebab sambung kontrak talian tepon..



di hari lahir juga belikan sebentuk cincin untuk anak sulung saya..bukan utk saya tapi utk anak sulung ..tangan kanan yang banyak sangat membantu saya . kemain amana happy.. besday mak tapi dia yg dapat hadiah


saya pun tak sangka amana hadiahkan sesuatu di hari lahir saya..walaupun hadiah mcm kelakar. saya bahagia anak sulung ada niat nak gembirakan ibu nya
 dalam tue notepad dengan pen..amana cakap "mama kan suka menulissss"

khairy pulak dodoikan mama dia semalaman dengan lagu selamat hari jadi sampai dia sendiri tido
...
arief pulak "eh besday mama? alamak abang lupa beli hadiahla..nantila abang besarabang belikan emas..mama mesti suka kan?"

adam? cium mak dia duapuluh pat jam..penuh air liur kat muka mak nak oiii



alhamdulilah...ibu saya yang doakan saya di hari lahir saya..siap baca yassin khas untuk saya....tak taula kalau ada air yasin sekali hahahaha....ucapan besday adik beradik saya ..adik lelaki saya hanya sepatah sahaja wassup "ngah,happy besaday" tetapi ia tetap buat saya tersenyum dengan ingatan satu-satunya adik lelaki,  keletah dan ucapan hari lahir dari  anak-anak,  ucapan rakan-rakan di FB , ada yang wassup saya

alhamdulilah , syukur dan bahagia semuanya  penuh dengan doa dan kasih sayang . semoga doa yang diberi dimakbulkan di hari jumaat yang penuh barakah. amin.insya allah.


 

Thursday, October 12, 2017

Cerita beli barang rumah lagi ..cnp

Kadangkala isteri saya minta izin nak pergi beli barang dapur di pasaraya

Saya kata wasap sahaja list nanti saya keluar belikan. Lagi senang. Dia tak letih.

Tapi tidak lama kemudian, saya fikir balik. Saya izinkan dia keluar pergi beli barang sendiri.

Maka keluarlah dia dengan anak sulung bersama. Tolak troli pasaraya beli barang. Anak yang nombor dua saya jaga di rumah.

Tidak berapa lama kemudian dia balik dengan wajah senyum sampai telinga. Bawa balik barang-barang dapur yang memang saya biasa beli. Bawang , biskut, telur dan lain-lain.

Katanya, seronok dapat keluar beli-beli barang. Dapat tolak troli dalam pasaraya tu hilangkan stress.

******

Begitulah isteri kita para suami sekalian. Kadangkala kita kena raikan sifat mereka ini.

Jadi isteri dengan anak-anak yang masih kecil sungguh meletihkan. Letih fizikal dan mental serta emosi.

Maka kitalah para suami kena sentiasa menyokong. Kalau kita balik rumah asyik mengadap handphone dan laptop sahaja lepas tu berfikiran kerja rumah dan anak ini kerja isteri kita, itu sangatlah silap.

Letih macam mana pun kita kerja di pejabat, tak akan sama letih isteri kita mengurus anak-anak kecil di rumah. Tu belum termasuk nak basuh baju, memasak, sapu sampah dan lain-lain lagi.

Pernah saya jaga 2 orang anak(seorang umur dekat dua tahun dan seorang lagi 3 bulan) di rumah. Isteri kena ke sekolah. Balik tengahari.

Penat dia tak terkata la. Sorang nak susu, sorang nak kena mandikan, nak makan la, nak dukung la. Exausted!

Maka begitulah isteri kita hadapi.

Jadi kalau kita para suami jenis tak buat kerja rumah di rumah. Tak suka bagi ruang pada isteri untuk dia raikan diri dia.

Anda jangan pelik jika isteri anda berperangai kasar dengan anda. Sebab dia ibarat gunung berapi yang nak meletup. Stress dan serabut dia tu ditahan-tahan.Hihi

So para suami anda kena letak mindset ni:

1. Sepenat mana kerja kita dia pejabat. Takkan dapat lawan penat isteri mengurus anak-anak dan rumah. Sebab mereka tiada office hour macam kita.Mereka kerja every hour.

2. Kena bagi 'me time' untuk isteri kita. Sekali sekala bawa gi shopping. Biar dia je beli barang dapur. Kita bagi duit.

3. Tiada istilah tolong isteri buat kerja rumah. Tapi yang betul adalah memang kita 'sedang buat kerja kita'.kita basuh pinggan mangkuk tu sebab memang kita dah guna untuk makan. Kita basuh dan sidai baju sebab memang kita yang pakai baju tu. Kita urus anak sebab tu anak kita.

4.Isteri kita buka robot. Jadi banyakkan komunikasi dengan dia. Tidak perlu bagi cadangan penyelesaian sangat pun apa yang mereka cakapkan. Cukup jadi pendengar tanda kita prihatin dan sokong dia.

Sekadar perkongsian. Saya pun sedang belajar-belajar jadi suami mithali. Banyak juga silap. Semoga bermanfaat.

Diceritakan Oleh: Ehsan Halim

Saturday, October 7, 2017

Public Gold : Hasil insentif kali pertama. Puas hati!

 
 
Assalamualikum semua
Dah lama tak menulis santai
Dua tiga mejak nie uolls baca yang copy paste je kan?
Tapi don't worry copy paste pun saya akan pastikan ada isi
yang saya rasa rare saya akan letak kat sini terutama pada label AGAMA/PEDOMAN
bila saya rasa "penat" saya akan baca semula sebagai santapan minda
hendaknya rakan-rakan pun baca bersama
 
Okeylah hari nie saya nak buat entry santai-santai
Dah namanya hari Sabtu
Takde nak kejar sana-sini
Takde public nak call
takde anak-anak yang nak dihantar ke sekolah
semua saya dah setelkan hari nie
makan minum, sidai kain etc etc 
so ini masa saya dengan blog saya
meh baca entry santai
harap bermanfaat dan memberi inspirasi
 
Pada yang follow saya
 mesti tahu saya baru sahaja joint Public Gold sebagai dealer
saya da buat entry tentang saya adalah dealer Public Gold
Hari ini saya nak share hasil INSENTIF PERTAMA DARI PUBLIC GOLD
Boleh lihat gambar dibawah
Maaf ya saya tak tunjuk berapa RM sebenarnya insentif yang saya terima
Tapi bolehla uools angggarkan
Insentif Public Gold akan masuk setiap 20hb pada tiap-tiap bulan
Time-time hujung bulang tengah "kekeringan" insentif Public Gold masuk
memang best!!
 
 
 
 
INSENTIF  PERTAMA PUBLIC GOLD SAYA BELI :
-Cincin Angsa Emas 2.2++gram
-Bead Angsa Emas 1.13gram
-Bead Bird Cage Geliga Gold 1.5++
-belanja anak-anak makan best-best
 
So dah dapat anggaran berapa insentif pertama dari Public Gold nie?
Haha..tahniah kalau berjaya anggarkan
 
 
 
Banyak ke insentif kalau jadi dealer
Saya cuma dealer biasa tau
bukan Priority dealer
Jadi insentif hanya 1% dari pembelian 1g emas customer saya
Contoh kalau 1gram emas pada hari tersebut Rm189..saya dapatla RM1.89
sikit?
Jadi dimana untungnya menjadi delaer?
Pernah dengar pepatah "sikit-sikit lama-lama jadi bukit?"
Agak-agak yang dah berkecimpung dengan emas nie beli 1gram je ke?
#dapat tak apa yang saya cuba sampaikan nie?#
 Menjadi dealer emas nie yang penting anda kena minat
Kena ada rasa nak create awareness
Emas bukan sekadar beli dan pakai
Lebih-lebih lagi Public Gold adalah jongkong emas
Ada yang blur nak buat apa dengan seketul jongkong emas empat segi/bulat nie?
kalau emas perhiasan boleh jugak kita pakai untuk kecantikan
Jadi di situlah tugas kita untuk bantu customer memfungsikan emas sebenarnya
 
Itulah yang saya buat
saya keep sharing bagaimana  emas :
 -bantu saya selesaikan hutang credit card
-bantu saya buat persiapan hari raya tanpa bonus
-bantu saya bagaimana buat persiapan persekolahan anak tanpa bonus
-bantu saya "bekukan" duit simpanan supaya tak terlajak shopping
 
 
Kali pertama saya ke kedai emas beli emas sendiri tau
Haha umur 37 tahun baru beli barang kemas sendiri di kedai emas
 
 
Ada banyak cincin saya terpikat dengan nie
Buatannya kemas sangat
 
Bead nie walupun ringan
sangat menarik & kemas sangat
Bahagian dalamnya ada mcm jaring-jaring halus
sepatutnya saya beli dua
baru lah sepasang
 
Tengok bird cage nie je dah tertarik
Tapi saya tak beli yang dangle
saya beli yang bead
Dangle nie maksudnya yang ada tempat sangkut
Sesuai untuk buat loket rantai
 
Saya beli yang nie
Jenis bead
Akan masuk ditengah
Sesuaila letak kat rantai tangan 
 
 
JUJURNYA SEBAGAI DELAER PUBLIC GOLD
SELAIN HAPPY MELIHAT INSENTIF YANG SAYA DAPAT
SAYA LEBIH GEMBIRA LAGI
BILA MENYEDARI RAMAINYA YANG BUKA AKUAN PUBLIC GOLD BERSAMA SAYA
TELAH  SANGAT-SANGAT CELIK EMAS
 
BILA DAPAT  INSENTIF YANG PERTAMA NIE
MULALAH SAYA CONGAK BERAPA GRAM SEBENARNYA
CUSTOMER SAYA DAH BELI EMAS?
KALAULAH  RM1K / RM1.89 
BERAPA PULUH GRAM DAH DIORANG BELI EMAS NIE?
 
SERONOK SANGAT BILA RAMAI DAH SEDAR KEPENTINGAN EMAS
DAN MEREKA SEDAR SELEPAS FOLLOW DAN BACA SHARING SAYA
 
DAN SESEUNGGUHNYA TIAP-TIAP BULAN SAYA TAK SABAR
NAK TENGOK INSENTIF YANG SAYA DAPAT
BUKAN KERANA RM YANG SAYA DAPAT
TETAPI NAK SANGAT TAHU BERAPA
ANGGRAN GRAM YANG CUSTOMER SAYA BELI SETIAP BULAN
 
IKHLAS
SUHAILA SALEH
DEALER PUBLIC GOLD
PG00097831
017-3201998
 
JEMPUT LIKE
 
 
 

Thursday, October 5, 2017

Cakapla baik-baik

"Ambiklah anak ni. Tak nampak ke aku nak makan. Nak makan pun tak senang".

Wanita itu lekas-lekas mengeluarkan anak kecilnya dari highchair. Seorang lagi anak yang besar sedikit dipimpin bersama. Dia membawa mereka ke taman permainan medan selera. Air yang dipesannya terbiar di atas meja. Tidak sempat dijamah sedikitpun.

Saat saya dekati (secara kebetulan kerana mahu mengajak pulang anak yang bermain di taman permainan) dia pantas menyeka air mata. Saya pura-pura tidak nampak. Tidak cukup keberanian untuk mencampuri urusan rumah tangga orang tidak dikenali. Namun hati saya meronta hiba. Melihat air mata seorang wanita tumpah kerana terluka diherdik suaminya. Mengapa ada lelaki tergamak melayan seorang isteri dengan kejam sebegitu rupa.

Suami, itukah contoh yang mahu ditunjukkan kepada anak-anakmu. Betapa engkau tidak menghormati ibu yang melahirkannya.

Dua kemungkinan apabila anak itu dewasa, sama ada dia tidak menghormati wanita kerana terbiasa melihat engkau menghina mereka. Atau dia tidak menghormati engkau kerana menyakiti orang yang dihormatinya. Kedua-duanya bernatijah serupa - lebih banyak buruk berbanding baiknya. Kemungkinan yang pertama itu umpama vicious cycle berulang kembali dan kau perlu menyaksikannya dengan penuh rasa bersalah yang menyeksa hati (tipulahkan kalau kau kata sikitpun tidak terusik bila tengok perangai buruk anak sebiji perangai kau). Manakala kemungkinan yang kedua akan menghumban engkau dalam derita dibenci darah daging sendiri.

Andai isteri ada berbuat silap sehingga tahap tiada kemaafan janganlah disimpan lagi, lepaskanlah dia pergi. Jika silapnya dia masih dalam lingkungan boleh dimaafkan, lalu kalian terus kekal dalam ikatan pernikahan, layanilah dia dengan sepatutnya sebagai seorang isteri. Berlemah lembut bila berkata-kata, bersopan bila meminta, berhikmah bila menegur salahnya, dan maruahnya sentiasa dipelihara.

Jika kau kata kau jadi begitu kerana pekerjaanmu, bahawa engkau letih berkerja menanggung kewangan keluarga, jangan lupa, isterimu letih juga menguruskan rumah tangga. Bapa-bapa, datuk moyang kita dahulu bersawah bendang, teroka hutan buka ladang. Bercerai talak hampir tiada. Keganasan rumah tangga, sampai tercedera, malah terbunuh anak isteri adalah perkara yang sangat asing bagi mereka. Rata-ratanya bercinta sampai hujung nyawa, bercerai mati sudah jadi impian sejak dari muda. Isteri sudah kedut kulit, umur 90 tahun pun masih manis layanannya. Tegurnya dalam gurau beralas ketawa.

Jika rasa kau kedudukanmu sebagai suami mulia, apa isterimu bukan manusia?

Jika katamu kerana fitrah lelakimu kasar sejak azali, andai diletakkan engkau dalam kumpulan 10 lelaki yang mana 9 daripadanya boleh menyantuni para isteri, kau mahu beralasan mereka itu semua awww cuma engkau seorang lelaki sejati?

Jika alasanmu kerana engkau berkerja besar maka pada hematmu isterimu perlu tunduk patuh segala arahan, kau lupakah kepada Baginda Nabi, penyandang jawatan paling penting atas muka bumi?

Jika dakwamu kerjamu sibuk sehingga engkau perlu masa untuk diri sendiri, cuba risik-risik doktor yang baru pulang on call jam 7 pagi, pukul 10 keluar lagi temani isteri membeli lauk basah untuk masak tengah hari. Sekali sekala pergi tanya abang garbage collector yang ikut trak angkut sampah bagaimana tugas mereka. Seawal 4 pagi sudah bersedia, angkat tong sampah berat bukan setaman dua tapi sedaerah perginya. Selalu kita dengar orang begini santun dan peramahnya masha Allah, hebat belaka. Orang yang tidak dikenali sedang undur kereta hendak keluar mencari rezeki pagi pun disapa sambil-sambil mereka berkerja. Melihat itu sudah boleh diagak bagaimana layanan kepada isteri dan anak-anaknya.

Kalau kau rasa tidak adil untuk membandingkan diri kau dengan orang lain, ingatlah atas muka bumi ini bukan engkau hidup seorang diri. Sesekali perlu juga bercermin dengan orang kanan kiri sebagai tamsilan diri. Supaya bila rasa tidak malu menjadi jahat, belum sampai seru takutkan akhirat, fikirlah andai menjadi buah mulut bahan mengumpat, segan juga hendak berdepan dengan masyarakat.

Pokok pangkal bang weh, tiada alasan hendak kurang ajar bercakap meninggi menengking sana sini. Lebih-lebih lagi kepada isterimu yang berkorban segalanya untuk engkau berada di tempat engkau hari ini. Sihatmu itu pun bukan tentu kekal sampai mati. Entah esok lusa kena strok lumpuh badan, tidak boleh bergerak tangan kaki, isteri dan anak-anaklah harapan pertama untuk mengurus diri.

Di mahkamah Allah nanti, anak isteri imbangan diri. Terhantar ke syurga, atau terlontar ke neraka, amanahmu itulah pemberatnya. Dunia ini tidak abadi.

Kalau tidak mampu jadi baik, paling kurang cakaplah baik-baik.

#pleasedonotdodrug
#dadahmusuhnegara
#contraceptionisyourright

🔔copy n paste

Pandora 916 / Pandora Emas / Pandora Gold : Feedback Customer.. 😍

  
Assalamualikum
Lama sungguh tak share hasil-hasil jualan Pandora 916 / Pandora Emas / Pandora Gold
Nanti ada pulak yang ingat saya dah pencen jual Pandora nie
Jujurnya lum boring lagi dengan emas-emas nie
Entah bila nak boringnya
haha
jadi terpaksalah jugak promo and jual
lebih-lebih lagi dah ada bead-bead yang lawa-lawa & colorful
OMG FITAM MAK KHAIRY
nak beli selalu tak dapat
tengok orang belikan pun jadilahkan?
 
emas nie ye
bukan mainan
nie emas yang ada enamel
laku untuk dipajak
emas 916 yeeee


 

 ini antara yang terkini tauuu

bawak bersabar dan bertenang ye
 
 
cukup-cukup sudah
mehla tengok feedback customer
terima kasih pad abos-bos yang uruskan delivary pada customer
mak khairy sibuk mana sempat nak jumpa-jumpa customer nie
mak boleh jadi PR je
yang tue mak pandai kiki
terima kasih pada customer yang sangat-sangat sabar dan memahami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jangan risau walaupun warna-warni ia masih laku dipajak
Yang warna-warni tue dipanggil enamel
Cuba tengok kat surat pajak di atas
emas tetap emas dek non
Tepekla color apa pun :p
Yang tulis enamel tue adalah charm yang warna-warni tue
Enamel nie tak luntur warnanya..saya pakai lasak gile.. saya bawak cuci pingan kuali..cuci bilik air pun pernah hahaha..lupa nak tanggalkan..memang tak luntur warna tapi bercalarlah dah pakai kemain lasak kan?
 
 
Nak cuci mata dengan charm dan bead Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
 by Geliga Gold @ Gdora?
 
 
ada group wassup kalau nak joint..
wassup je no 017-3201998 dengan tagline 
"nak joint group WA Pandora 916 boleh?"

Thursday, September 28, 2017

en matt

Moga Allah s.w.t jauhkan kita dari segala fitnah akhir zaman. moga Allah s.w.t wujudkan kasih sayang antara 'kita' suami isteri.
Perbaiki kehidupan kita kearah lebih baik, buang 'ego' jauh-jauh terhadap pasangan, cuba bertolak ansur dalam menyelesaikan setiap masalah. Cuba jadi PENDENGAR yang terbaik.

1) suami isteri jaga AURAT. Ambil berat tentang aurat anak-anak. Fahamkan isteri dan ahli keluarga batasan aurat dengan bukan mahram lain terutama sepupu. ...

2) solat awal waktu.
*suami cuba bagi masa untuk jaga anak dan bagi ruang untuk isteri solat dan baca al quran dengan selesa jika tiada kuliah atau program penting di masjid(waktu malam) segera balik rumah.
*Tinggalkan budaya melepak di masjid selepas solat isyak jika tiada urusan penting.

3) wujudkan suasana bacaan hadith,Al-Quran setiap malam di rumah, kumpul ahli keluarga bagi masa 10-30 minit setiap malam tazkirah.

4) Jadi PENDENGAR yang baik. Dengar keluhan dan masalah pasangan. Dengar apa jua cerita dari pasangan. saya selalu cerita tentang kesihatan, motor, kereta kepada isteri. Beliau akan jadi pendengar yang terbaik walaupun kadang-kadang tidak faham apa yang saya cerita terutama tentang kesihatan.

5) lakukan aktiviti secara bersama.
-makan, mandi, tidur, riadah, shopping etc, semuanya bersama hatta ajak isteri main carrom atau ngeteh.

6) Sentiasa bersangka baik terhadap pasangan. Jika datang satu berita dari teman atau orang yang kita tidak kenali tentang keburukan pasangan. Tenang dahulu, cari jalan bagaimana untuk memastikan kesahihan cerita yang kita terima. Syaitan akan berusaha untuk rosakkan hubungan suami isteri dengan sangkaan buruk terutama suami isteri yang berjauhan.

7) Sentiasa hadir majlis ilmu setiap hari. Sekarang ramai ustaz buat ceramah live difacebook,ambil peluang ini jika tidak ada ruang untuk ke masjid. Hati akan lebih tenang jika kita sentiasa berada dalam suasana masjid dan majlis agama.
😎 khidmat antara satu sama lain. Cuba sesekali suami potong kuku dan rambut isteri. Sikat rambut isteri. Masak untuk isteri dan anak-anak. Masyaallah kita akan rasa satu nikmat sayang dan kasih kepada keluarga.

9. Jangan mengungkit hal yang sudah berlalu. Banyak mengungkit akan rosakkan keharmonian hubungan suami isreri.

10. Makan apa sahaja yang isteri masak,ketika makan puji masakan isteri. Setiap pujian buatkan isteri gembira.

11. Isteri diam dan tunduk ketika suami sedang marah atau memberi nasihat. Dan suami tidak elok marah sehingga meninggi suara. Nasihat isteri dengan hikmah dan kasih sayang.

12 selesaikan setiap masalah tanpa kehadiran orang ke tiga. Masalah akan selesai apabila kedua pihak berlapang dada,ikhlas,terima segala kekurangan dengan baik.

Terakhir. Elakkan melakukan maksiat. Jaga mulut dan kemaluan. Jika kedua ini terpelihara insyaallah baiklah sesebuah kekeluargaan.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#2Pagi2Rakaat2TitisAirMata



 

Wednesday, September 27, 2017

Suami isteri di usia senja..berapa ramai yang bertuah?


Yang membaca jangan menangis ya? Saya suka postingan ini, meski sudah berulang kali membacanya... 😊
Di sebuah rumah sederhana yang asri, tinggal sepasang suami istri yang sudah memasuki usia senja.
Pasangan ini dikaruniai dua orang anak yang telah dewasa dan memiliki kehidupan sendiri yang mapan.
Sang suami merupakan seorang pensiunan, sedangkan istrinya seorang ibu rumah tangga.
Suami istri ini lebih memilih untuk tetap tinggal di rumah, mereka menolak ketika putra-putri mereka, menawarkan untuk ikut pindah bersama mereka.
Jadilah mereka, sepasang suami istri yang hampir renta itu, menghabiskan waktu mereka yang tersisa, di rumah yang telah menjadi saksi berjuta peristiwa, dalam keluarga itu.
Suatu senja ba’da Isya di sebuah masjid tak jauh dari rumah mereka, sang istri tidak menemukan sandal yang dikenakannya ke masjid tadi.
Saat sibuk mencari, suaminya datang menghampiri seraya bertanya mesra :
“Kenapa Bu?”
Istrinya menoleh sambil menjawab: “Sandal Ibu tidak ketemu, Pak”.
“Ya sudah pakai ini saja”, kata suaminya, sambil menyodorkan sandal yang dipakainya.
Walau agak ragu, sang istri tetap memakai sandal itu, dengan berat hati.
Menuruti perkataan suaminya adalah kebiasaannya.
Jarang sekali ia membantah, apa yang dikatakan oleh sang suami.
Mengerti kegundahan istrinya, sang suami mengeratkan genggaman pada tangan istrinya.
“Bagaimanapun usahaku untuk ber terima kasih pada kaki istriku, yang telah menopang hidupku selama puluhan tahun itu, takkan pernah setimpal terhadap apa yang telah dilakukannya".
Kaki yang selalu berlari kecil membukakan pintu untuk-ku, saat aku pulang kerja,
Kaki yang telah mengantar anak-anakku ke sekolah tanpa kenal lelah, serta kaki yang menyusuri berbagai tempat mencari berbagai kebutuhanku dan anak-anakku”.
Sang istri memandang suaminya sambil tersenyum dengan tulus, dan merekapun mengarahkan langkah menuju rumah, tempat bahagia bersama….
Karena usia yang telah lanjut dan penyakit diabetes yang dideritanya, sang istri mulai mangalami gangguan penglihatan.
Saat ia kesulitan merapikan kukunya, sang suami dengan lembut, mengambil gunting kuku dari tangan istrinya.
Jari-jari yang mulai keriput itu, dalam genggamannya mulai dirapikan, dan setelah selesai sang suami mencium jari-jari itu dengan lembut, dan bergumam :
“Terima kasih ya Bu ”.
“Tidak, Ibu yang seharusnya berterima kasih sama Bapak, telah membantu memotong kuku Ibu”, tukas sang istri tersipu malu. ☺😊
“Terimakasih untuk semua pekerjaan luar biasa, yang belum tentu sanggup aku lakukan.
Aku takjub, betapa luar biasanya Ibu. Aku tahu semua takkan terbalas sampai kapanpun”, kata suaminya tulus.
Dua titik bening menggantung di sudut mata sang istri ......
“Bapak kok bicara begitu?
Ibu senang atas semuanya Pak, apa yang telah kita lalui bersama, adalah sesuatu yang luar biasa.
Ibu selalu bersyukur, atas semua yang dilimpahkan pada keluarga kita, baik ataupun buruk.
Semuanya dapat kita hadapi bersama”.
Hari Jum’at yang cerah, setelah beberapa hari hujan.
Siang itu, sang suami bersiap hendak menunaikan ibadah Shalat Jum’at,
Setelah berpamitan pada sang istri, ia menoleh sekali lagi pada sang istri, menatap tepat pada matanya, sebelum akhirnya melangkah pergi.
Tak ada tanda yang tak biasa di mata dan perasaan sang istri, hingga saat beberapa orang mengetuk pintu, membawa kabar yang tak pernah diduganya.......
Ternyata siang itu sang suami tercinta telah menyelesaikan perjalanannya di dunia.
Ia telah pulang menghadap Sang Penciptanya, ketika sedang menjalankan ibadah Shalat Jum’at, tepatnya saat duduk membaca Tasyahud Akhir.
Masih dalam posisi duduk sempurna, dengan telunjuk ke arah Kiblat, ia menghadap Yang Maha Kuasa.
"Innaa Lillaahi Wainnaa ilaihi Rooji'uun"
“Subhanallah.... sungguh akhir perjalanan hidup yang indah”, demikian gumam para jama’ah, setelah menyadari ternyata dia telah tiada, di akhir shalat Jum'at....
Sang istri terbayang, tatapan terakhir suaminya, saat mau berangkat ke masjid.
Terselip tanya dalam hatinya, mungkinkah itu sebagai tanda perpisahan, pengganti ucapan "Selamat Tinggal ...".
Ataukah suaminya khawatir, meninggalkannya sendiri, di dunia ini. Ada gundah menggelayut di hati sang istri, Walau masih ada anak-anak yang akan mengurusnya,
Tapi kehilangan suami yang telah didampinginya selama puluhan tahun, cukup membuatnya terguncang. Namun ia tidak mengurangi sedikitpun, keikhlasan dihatinya, yang bisa menghambat perjalanan sang suami, menghadap Sang Khalik.
Dalam do’a, dia selalu memohon kekuatan, agar dapat bertahan dan juga memohon agar suaminya ditempatkan, pada tempat yang layak.
Tak lama setelah kepergian suaminya, sang istri bermimpi bertemu dengan suaminya.
Dengan wajah yang cerah, sang suami menghampiri istrinya dan menyisir rambut sang istri, dengan lembut.
“Apa yang Bapak lakukan?", tanya istrinya senang bercampur bingung.
“Ibu harus kelihatan cantik, kita akan melakukan perjalanan panjang...
» Bapak tidak bisa tanpa Ibu, bahkan setelah kehidupan di dunia ini berakhir sekalipun.
» Bapak selalu butuh Ibu.
» Saat disuruh memilih pendamping, Bapak bingung, kemudian bilang "Pendampingnya tertinggal", Bapakpun mohon izin untuk menjemput Ibu”.
Istrinya menangis, sebelum akhirnya berkata :
“Ibu ikhlas Bapak pergi, tapi Ibu juga tidak bisa bohong, kalau Ibu takut sekali tinggal sendirian....
Kalau ada kesempatan mendampingi Bapak sekali lagi, dan untuk selamanya, tentu saja tidak akan Ibu sia-siakan."
Sang istri mengakhiri tangisannya, dan menggantinya dengan senyuman.
❤Senyuman indah dalam tidur panjang selamanya….
هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ
"Istri mu itu adalah 'Bajumu' dan Suamimu itu adalah 'Bajumu' pula"
QS Al-Baqarah : 187
Semoga bisa mempererat cinta kasih yang sejati pasutri (pasangan suami istri), ... karena Allah... aamiin.😭😭😭
Ya Rabb... jadikan keluarga kami Sakinah Mawaddah wa Rahmah, wafatkan kami dalam keadaan HUSNUL KHOTIMAH...Aamiin..
#Like & Share....
Boleh di share biar lebih bermanfaat buat orang banyak, kalo pelit di simpen sendiri juga gak apa apa =D
Rasulullah S.A.W bersabda :"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala." (HR. Al-Bukhari)
Silahkan Klik Like dan Bagikan di halamanmu agar kamu dan teman-temanmu senantiasa istiqomah dan bisa meningkatkan ketakwaannya kepada ALLAH SWT.
Ya ALLAH...
✔ Muliakanlah orang yang membaca dan membagikan status ini
✔ Entengkanlah kakinya untuk melangkah ke masjid
✔ Lapangkanlah hatinya
✔ Bahagiakanlah keluarganya
✔ Luaskan rezekinya seluas lautan
✔ Mudahkan segala urusannya
✔ Kabulkan cita-citanya
✔ Jauhkan dari segala Musibah
✔ Jauhkan dari segala Penyakit,Fitnah,Prasangka Keji,Berkata Kasar dan Mungkar.
✔ Dan dekatkanlah jodohnya untuk orang yang
membaca dan membagikan status ini.
Aamiin ya Rabbal'alamin

Copy n paste

Tuesday, September 26, 2017

Pornografi by Fynn Jamal

asal perkataannya dari bahasa greek: porne. bermaksud female captive yg secara automatisnya dijadikan pelacur.
.
kebiasaannya ia bermula dari curiosity. nak tau saja2. sebab tak mau ketinggalan. nak rasa cool sbb fasih subjek porno.
.
jadi alang2 semua org nak tau / dah tau / akan tau juga nanti2--
porn adalah visual aktiviti seks.
.
there i said it.
dah jgn curious dah.
.
haha. as if.
but seriously anak2.
jom cuba berhenti.
.
sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya kiamat adalah akan bermaharajalelanya perzinaan
HR bukhari muslim
.
ye. mmg susah. mcm kita dok bebel2 kat suami kita suruh berhenti hisap rokok, atau kita marah2 abah kita tak jaga gula: pornografi adalah ketagihan yg tidak senang diberhentikan.
.
and no. your partner is not cheating on you with porn. dia bukan nak pasangan yg lebih baik daripada kita. kita bukannya tak cukup baik, tak cukup cantik.
.
orang2 yg ketagihan porno adalah mereka yg telah terbeli fantasi dijual pornografi.
they are stuck.
.
aku juga suatu masa dahulu-- seperti majoriti dlm statistik penonton pornografi di malaysia-- tidak merasa malu dgn porn stash aku ada. siap tukar2 dgn member. siap passing2. astaghfirullah please grant me forgiveness of my past.
.
it was too common, ke tahap member yg tak pernah tengok porn itu kita boleh ejek2 sebab naif. allahu akbar.
.
pornografi sudah jadi sesuatu yg terlalu biasa.
.
biasa sangat--sampai dah tak berapa rasa. bila dah tak ada rasa-- cari benda lagi power.
.
mula dgn pornografi normal. evolve jadi yg makin keras. atau makin pelik. atau makin outrageous.
.
lakonan2 seksual itu jadi darah-daging. macam dilwale dan drama korea menguasai jiwa.
.
fantasi sudah jadi sesuatu yang fantastik.
so why do we have to wake up?
.
because it is haram.
.
susah--
tapi kena.
.
aku tau susah. mcm rokok, mcm makanan berminyak, mcm mengumpat, macam mencarut--
ingat senang ke nak berhenti?
ingat langsung tak cuba?
.
tabiat adalah repetition of activity.
rutin.
lifestyle.
.
so macammana nak berhenti?
mulakan habit baru. baca bismillah.
dalam segalanya.
.
termasuk sebelum klik play.
.
i know biadab.
tp i ask you:
mendengar nama الله--
would you continue?

Friday, September 22, 2017

Public Gold : Bila BFF tiba-tiba menang emas

Assalamumualikum dan Salam Maal Hijarah

BILA BFF MENANG EMAS PUBLIC GOLD TANPA PERGI SEMINAR 🤔

Sharing rezeki BFF sempena Maal Hijrah
Cuba baca attachment
Terujakan?
Tiba-tiba dapat panggilan menang emas 0.5g
Duduk diam-diam je pun
Bukan pergi seminar atau masuk contest
Banyak benda magic boleh berlaku jika joint Powergold hihi

Nak merasa macam nie?
Step pertama buka akaun dulu
Saya boleh bantu
Buka akaun hari ini hanya RM190

Suhaila Saleh
Dealer Public Gold
PG00097832
017-3201998

Wednesday, September 20, 2017

Public Gold : Insentif pertama yang mengujakan!

🕎Edited🕎

Untuk jadi Dealer Public Gold perlu beli XXGram
Semua XXGram tue adalah hak dealer
RM untuk beli XXGram tue bukan masuk dalam akaun saya
Tetapi akaun Public Gold
--------------------------------------------------------------------------------------

Assalamualikum semuaaaa
Mesti dah lunch kan?
Saya dah kenyang 1 hari bila buka bank harimau  hari nie
Dahla hujung bulan
Tiba-tiba masuk income macam nie😚😚😚😚

Seronok educate orang tentang Gold
Seronok dapat harga rendah bila beli Gold
Seronok bila fungsikan Gold
Seronok bila setiap 20hb insentif masuk hasil Gold
Itulah dealer Public Gold!

Insya allah saya share apa yang saya buat dengan pasif income dari Public Gold ne
So uools bolehla teka berapa insentif saya dapat tue 😆😆😆

Errr hari nie takde sharing ilmu emas
Cuma nak tanya ada ke yang nak joint jadi Delear Public Gold?
Meh bisik-bisik dengan saya
Harga adik kakak jee... nak tau tak?
Percuma... kalau anda faham erti nilai emas tuee
Nak tau detail boleh wassup saya..

Suhaila saleh
Public Gold Dealer
PG00097831

Tuesday, September 19, 2017

Pandora Emas / Pandora 916 / Pandora Gold : Pandora Gold Enamel

 

Assalamualaikum semua
Meh citer tentang Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
Setiap orang ada citarasa masing-masing
Ada yang suka Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
tapi ada yang suka Pandora Silver
 
Pernah Tanya kat member apa yang menarik pada Pandora Silver
Antara jawpannya "Pandora Silver warna-warni"
 
ehemmmmmmmm
Amacam warna-warni tak Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916 keluaran Geliga Gold?
 


Bila terlalu banyak
Tak tau nak pilih mana
Semua nak makan haha
Nie bukan gula-gula ye
Nie emas 916



Awak pilih yang mana?
Saya pilih belah kanan hujung
Love pink
Maniskan?
 
Jangan risau walaupun warna-warni ia masih laku dipajak
Yang warna-warni tue dipanggil enamel
Cuba tengok kat surat pajak di atas
emas tetap emas dek non
Tepekla color apa pun :p
Yang tulis enamel tue adalah charm yang warna-warni tue
Enamel nie tak luntur warnanya..saya pakai lasak gile.. saya bawak cuci pingan kuali..cuci bilik air pun pernah hahaha..lupa nak tanggalkan..memang tak luntur warna tapi bercalarlah dah pakai kemain lasak kan?
 
 
Nak cuci mata dengan charm dan bead Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
 by Geliga Gold @ Gdora?
 
 
ada group wassup kalau nak joint..
wassup je no 017-3201998 dengan tagline 
"nak joint group WA Pandora 916 boleh?"
 



 
 
 

Monday, September 18, 2017

Penyelesaian PTPTN Mengunakan Akaun 2 KWSP - Part 1

 
 
 
 
 
Alhamdulilah
Alhamdulilah
Alhamdulilah
 
Berjaya melepaskan lagi satu hutang riba
Allah pemudahkan jalannya
 
PTPTN----> ditutup dengan Akaun 2 KWSP
 
"NIKMAT MANA LAGI YANG INGIN KAU DUSTAKAN"


Hutang Riba 1-Credit Card
Hutang riba ini paling saya teringin nak lupuskan
Credit Card nie berhantu
bayar-bayar tak habis
akhirnya
Credit Card saya selesaikan dengan cara fungsikan emas
 
 
 Hutang Riba ke 2-PTPTN
 
Dalam hati saya tidak tenang dan risaukan khairy
Allah "memaksa" saya menyelesaikan satu hutang
Alhamdulilah..manusia nie kalau tak ditekan memang bertangguh sahaja

Memang niat saya nak selesaikan PTPTN melalui KWSP...
Tetapi saya bertangguh kerana ada maslah untuk dapatkan TAC untuk proses I-Akaun
Berkali-kali buat melalui PC di rumah
Siap tukar no telephon husbd
Tak jugak berjaya
Saya dimaklumkan perlu ke pejabat KWSP untuk dapatkan TAC
Kerana itu saya bertangguh

Sehinggalah dua hari sebelum ke IJN dengan Khairy saya dapat "surat cinta berwarna merah" dari PTPTN melalui emel pejabat
Terus berdesup saya selesaikan untuk dapatkan TAC
Selepas dapat TAC buat permohonan pengeluaran PTPTN melalui I-Akaun KWSP
Sehari selepas itu saya kembali ke KWSP bersama full transkrip bukti dah setel pengajian dan thumprint
Dapatlah dokumen seperti dibawah nie

Alhamdulilah
Semoga permohonan pengeluaran KWSP untuk penyelesaian baki PTPTN nie diluluskan
Seronok juga selesaikan pinjaman PTPTN tanpa pinjaman yang lain atau berhutang dengan orang lain
Sendiri selesaikan terasa BANGGA!
Saya nak ringankan bahu saya dengan segala hutang
FOKUS KHAIRY SAHAJA

Saya adalah pembayar tegar pinjaman PTPTN melalui potongan gaji sejak mula dapat kerja
Tetapi pembayaran PTPTN saya terputus bila saya cuti tanpa gaji menjaga khairy
Jadual pembayaran saya tamat next year..lambat lagi tau haha
Tapi saya sukarela bayar awal
Malas nak fikir lagi
Lebih-lebih boleh keluarkan melalui KWSP
Hutang tetap hutang
Jangan buat-buat tak tahu
Jangan tangguh bayar sebab ada KOS PERKHIDMATAN/PENGURUSAN

TQ adik Nur Ammar Hafiz untuk segala perkongsian yang menimbulkan kesedaran bebas hutang dan riba
#PTPTN
 
 
 
 
JEMPUT FOLLOW
KOKOADIK BLOGSHOP- supplement dan produk kesihatan
KOKOADIK GOLD -  Pandora emas / Pandora Gold / Pandora 916
 
 


Tuesday, September 12, 2017

Lotion Daun Semambu / bamboo / bambu dah sampai!





LOTION DAUN SEMAMBU (50G)

Khas untuk masalah campak dan kegatalan yang dirawat menggunakan pokok semambu
Tak perlu lagi carik dan menumbuk daun semambu
Sangat perlu untuk yang tinggal di bandar-bandar atau kawasan yang sukar nak dapatkan pokok semambu...

Bahan-bahan: purified water, carbomer, vegetable glycerin, neem, bidara, extra virgin olive oil

Harga retail : RM40
Pos: RM8(semenanjung) RM11(sabah/sarawak)


🕎produk keluaran Doktor Zulkifli Sharif and team
  lotion daun semambu first batch 
banyak dah dapat order sebelum sampai
nampaknya kena cepat-cepat order untuk 2nd batch

 
 50Gram



KRIM KUNYIT
 
 Krim Tumeric

Biasa tak tengok budak-budak hidung kuning bila selsema?
Haaa itu penangan mak dia tumbuk kunyit plus campur kapur letak kat hidung
petua lama untuk hilangkan selsema
tapi nowdays Dr Zulkifli Sharif & team keluarkan TUMERIC CREAM 
mudahkan ibu-ibu disamping mengekalkan kecomelan anak-anak tanpa warna kuning
sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tak suka bagi anak makan ubat bila selsema 
Iktiar cara lama dengan gaya moden :p

 
Tumeric Cream RM35
Tumeric Spray RM35

Ada yang tak suka melekit..elokla amik yang spray
Spray tue ala-ala air je
Ada customer bagi feedback  tumeric spray tue baunya harum

Nak dapatkan maklumat tekini tentang pelbagai supplement?

Nak daptkan maklumat terkini tentang Pandora Emas / Pandora 916 / Pandora Gold?