ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, February 11, 2015

Kemudahan Buggy Untuk Melakukan Ibadah Saie DI Safa-Marwah



Salam semua, harapnya perkongsian ini akan membantu mereka-mereka yang nak menunaikan umrah. Mungkin anda rasa susah hati sebab anda ada masalah kesihatan spt  slip disc  atau anda rasa anda terlalu tua untuk buat saie..berjalan dari safa ke marwah tue.. tapi jangan risau sebab sekarang dah disediakan kemudahan untuk mereka yang uzur dan yang ada anak kecil... anda kena masuk ikut pintu ini.. anda kena rentas saie di kawasan paling bawah untuk ke pintu nie.. Nama pintu nie "AL-ARQAM GATE" ada tulis juga "TO FIRST FLOOR OF MASSA" Masa saya share kemudahan buggy nie di group FB Kenangan Haji & Umrah dapat banyak like & pertanyaan berkenaan kemudahan buggy nie... Masih ramai yang tak tahu ada kemudahan nie... Semoga ia dapat membantu serba sedikit


 sori lah gambar tak clear..isk hp nie..

masa umrah pertama saya saie di kawasan bawah tanah tue.. saya jalan sambil tolak amana&khairy dalam wheelchair..masa tue dah jam 3/4 pagi.. jejak je mekah terus siapkan umrah pertama sebab dah miqat kat Bir Ali.. siapkan umrah cepat2 sebab tak nak terikat dengan larangan ihram.. amana& khairy tertido2 dalam wheelchair... masa tue menitik2 airmata saya.. tak sangka saya sekuat tue nak tempuh semua nie dgn anak2.. dahla sepanjang2 perjalanan menaiki bas ke Mekah dari Madinah Khairy melalak non stop..8  jam Khairy  melalak.. Kalau diam pun setengah jam.. sampai group umrah tertanya2.. dan mak saya akhirnya bagitau Khairy sakit jantung... alhamdulilah group umrah memahami & ada yg tolong2 diamkan khairy.. saya sampai surrendur dan  pass Khairy pada adik saya.. saya tenangkan diri dalam beberapa minit baru ambil Khairy semula... Dan melalui ibadah umrah nie lebih menguatkan semangat saya nak melalui hari2 mendatang... dalam hati saya "kalau dugaan umrah yg mencabar nie pun saya boleh lalui dgn 2 anak kecil ..apa lagi dugaan balik Malaysia nanti" jadi tambah semangat nak jadi mak yg terbaik utk anak2... berkorban utk anak2..

masa umrah ke 2, baru jumpa tempat nie.. umrah kedua masa pusingan ke 4..saya naik buggy dek tak sanggup dengar khairy melalak2 bila tengok saya berjalan..  ralat sungguh rasanya sebab saya rasa umrah saya mcm tak lengkap sebab saya naik buggy.. saya sihat..saya nak berjalan dan rasa kepenatan siti hajar tue..

masa umrah ke 3 dan ke 4 saya buat dek je khairy melalak.. eh saya nie sihat takkan saya nak naik buggy... sihat konon..saya ada slip disc.. khairy melalak jugak.. akhirnya saya amik dia dari buggy.. mak & amana je naik buggy.. kejap saya dukung khairy.. kejap saya berlari dgn khairy.. dan entah berapa banyak air mata saya tumpah masa tue.. terbayangkan  macam tuela siti hajar dan nabi ismailkan? kejap lari dgn anak..kejap kendong anak..kejap tinggalkan anak kat hujung.. saya kira ok..berjalan atas tiles dan kawasan rata.. siti hajar dulu dgn nabi ismail mesti kawasannya berbatu-bata dan berbonggol2.. entah berapa kali siti hajar jatuh mengendung nabi ismailkan? menitik air mata saya mengingatkan pengorbanan seorang ibu dan isteri... nak banding dengan dugaan yang saya hadapi..jauh sungguh bezanya..
 pusingkan ke berapa tah saya dah keletihan.. tulang belakang saya dah rasa macam ditekan2.. itulah tanda2 slip disk dah datang balik.. haiyooo.... dah terduduk ...  khairy kan dah besar...penat mengendong dia. adik saya cakap "angah naikla buggy kalau tak larat"..cepat2 saya cakap "eh tak nak..nanti dah tua angah naikla.." rehat kejap dan saya teruskan berjalan semula...

 balik dari umrah ramai tegur...khairy dah jalan tegap.. masa bertolak ke  umrah khairy masih  jalan jatuh.. so saya jawab "mana tak tegap berjalan.. dia pun sama berlari2 utk saie.. buat pusingan safa marwah"


inilah kemudahan untuk yang uzur dan ada anak kecil..
buggy yang nie 50 riyal..duit malaysia tak diterima ye

yang ini ada 2 tempat duduk 
100 riyal


 tempat sewa buggy


lepas masuk pintu "AL-ARQAM GATE"..naik eskaletor ke tingkat 2..
lepas tue jalan sampai hujung baru nampak tempat sewa nie


ada sekali tue saya boleh terlupa bawak biskut khairy..khairy dah ngamok2..biskut nie keras..khairy selamba mintak kat org Turki lepas habis saie..haha..nasibla dia tak bersila makan sekali dgn org Turki tue..dah lapar punya pasal ..yang keras pun rasa best..Khairy makan banyak..memang betul Khairy lapar 

kalau buat umrah dengan anak kecik nie... kena banyak sabar..3 jam pun tak habis2 lagi.. si Khairy pulak buat perangai kat Mekah & Madinah asik nak BF je.. saya siap berenti kat tepi2 dinding masa saie..nasiblah jumpa kawasan saie yg ada buggy tue..memang tak ramai orang dan saya pun mudah nak BF Khairy.. lepas BF Khairy saya sambung buat pusingan.. Khairy kadang2 ikut saya.. kadang2 saya tingalkan main2 kat hujung dengan Amana..

 kalaulah arief ada.. ada yang leave comment..arief tak sedih ke tak ikut.. kalaula korang boleh tengok muka arief masa kat arport.. saya pun rasa nak patah balik je.. tapi saya kuatkan hati.. saya kena pegi sebab saya kena tunaikan nazar utk khairy.. khairy dah lebih setahun ..bertahan setahun dgn jantung special dia.. dah janji dgn allah kenalah saya pergi... kat madinah masa  ziarah wida utk rasullulah..saya menangis sebab arief takde... adik saya pujuk "nanti kita bawakla arief.."
berbuih2 mulut doa moga saya sampai ke mekah&madinah dgn arief pulak..
so now gigih nak menabung utk arief ..kot2 boleh pegi haji atau umrah dgn arief..amin..

oh untuk kawan2 yang berniat nak ke Mekah dan Madinah.. tak silap saya ada perkongsian dari group Haji& Umrah yang menyatakan "Tabung Haji menasihatkan jemaah buatlah umrah terlebih dahulu sementara menunggu panggilan Haji kerana queue sangat panjang" 

 menjerit sebab amana kacau

 anak dara saya.. saya doa sangat2 kat sana moga2 anak2 jadi org beriman dan ditemukan jodoh dgn org beriman supaya rumahtangga mereka kelak aman bahagia.. memang betul wang ringgit penting tapi dengan iman rumahtangga lebih aman tenteram dan mudah diurus.. dah aman tenteram takkan tak banyak rezeki? rezeki bukan pada wang ringgit je.. saya percaya kalau org beriman..selalu solat duha..selalu sedekah..buat suruhan allah ..tinggalkan larangan allah.. takkanla tak kaya2..takkan tak banyak rezeki.. kita kenalah bersangka baik dengan Allah.ye tak? 

isk dah macam ustajah pulak..ok bye nanti sambung..bila kelapangan..
nak masak.. khairy tgh tdo..
hari nie khairy jadi tikus 
nanti saya cerita kes tikus kiki





2 comments:

kinna said...

saya pun menangis baca entri ni..masya Allah, ila memang ibu yang kuat!!!

AMIIZAA said...

salams ila, akak baca kisah awak dekat sana....airmata akak mengalir laju....akak doakan moga khairy sentiasa sihat :)