ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, November 26, 2015

Me time and chinese man

Bercerita menghilangkan penat dan duduk sorang di puffy buffy nu sentral.

6 bulan kembali bekerja boleh bilang dgn sebelah jari berapa kali saya jejak nu sentral sedangkan hanya satu stesen lrt dari opis. Mengejar statistik kerja membuatkan saya sukar nak kemana2.. hati saya asik teringat statistik yg tak siap haha.. Mungkin yg dah teror mudah utk capai ┼ítatistik..tapi utk yg baru tatih2 nie ─Ěenala tumpu lebih.. hari jumaat yg lunch panjang sy ber"me time" kat pejabat pos. So bila nak merewang kat nu sentral atau lain2 shopping complex kat tengah kl nie? TAPI kenapa hari nie baru nak lepak nu sentral? I need me time.. badan saya letih.. kepala saya letih..hati saya letih! Lepak nu sentral untuk tarik nafas.. 

Sampai nu sentral saya menung sambil lihat hp. Lunch saya tak makan.so lapar rasanya. Badan pun seram sejuk mcm nak demam.penangan lena hujan pagi petang semalam. Tiba2 ada lelaki cina di depan saya bersuara.. tak jelas sangat.. ramai org kat keliling atau memang suara lelaki cina nie yg perlahan... saya bertanya "apa?" Dia mengulang untuk kali kedua.. saya mcm dengar tapi  kurang jelas.. saya bertanya lagi "apa?" Dia menjawab untuk kali ke dua dan saya masih nak memastikan untuk kali ke 3 "apa?" Dia kelihatan hampa untuk menjawab kali ketiga dan hanya memandang ke depan... belas pula hati saya

"Awak nak dua ringgit? Betul ke?"
Tanpa memandang saya.. dia mengangguk...
"Nak buat apa?"
Tanpa memandang saya juga.dia menjawab "lapar"
Nak gugur air mata saya. "Betul lapar? Saya belikan makanan"
Baru pandang saya. Memandang dengan wajah tak percaya "betul nak belikan makanan?"
" tunggu tau.jangan pergi mana2"

Saya berkejar ke auntie anne.dan belikan set yg selalu saya order utk diri sendiri.lepas beli terus ke tempat tadi. Saya nampak lelaki cina itu asik memandang2 ke arah saya menghilang.mungkin nak memastikan yang betul ke saya akan kembali... apabila saya kembali..wajahnya ceria sekali

"Wahhhh!!! ada air jugak"
Janganla air mata ini tumpah..janganla tumpah...sebelum makanan bertukar tangan.. saya bertanya lagi
"Tadi mintak rm2 mana cukup nak beli makanan di nu sentral"
Dia menjawab lurus "tak apa saya boleh cari makanan di luar"
"Awak dari mana"
"Dari johor. Sudah 5 hari datang sini cari kerja"

5 hari? Aduhai kasihan.. cepat saya berikan makanan. Apabila plastik bertukar tangan.. saya seolah2 melihat dia ingin melonjak kegembiraan.. memandang muka saya dengan wajah syukur..  saya mengalihkan mata.. bimbang dia nampak air mata saya yang bertakung..

Inilah realiti kehidupan.. dimana2 tak kira bangsa.. rakyat marhaen struggle mencari rezeki..
Ini bukan zaman khalifah umar yang melihat dari pintu ke pintu kesusahan rakyat..
Sebelum ini saya bertemu lelaki melayu bisu menjual perfume di medan makan cheras.. boleh bayangkan "struggle" si bisu menjual produk?
Semoga allah memurahkan rezeki mereka dan semoga poket saya sentiasa berisi untuk membelanja mereka walau hanya seplastik "auntie anne"

Wednesday, November 18, 2015

DOCLAB: Testimoni Pertama "BANGUN PAGI MUKA FLAWLESS GILE!" :) :) :)

  
 Assalamualaikum semua
Meh share secepat2nya
Semalam dapat 2 testimoni DocLab
Happy sangat sangat sebab dalam sata hari dapat 2 testimoni 
Satu testimoni dari member blogger&contest
Satu dari ex officemate


 Testimoni pertama dari Blogger&Comper  Nana
Nanti saya share kebaikan asid hyaluronic tue
maybe saya edit je entry nie semula ya
stay tune!


 
 Malay

 
 English



HARGA ASAL RM138
HARGA PROMO RM98 TERMASUK POS
(sementara promo masih ada)
Berminat?
Sila lawati 
@
017-3201998 (WA/TA/MSG ILASALEH)


 

Thursday, November 12, 2015

APA ITU DOCLAB?

 
 NAMPAK LAWA 
NAMPAK LAWA
DIA PAKAI???

azalia-website-1
LAWA TAK DIA?
CAMANA NAK LAWA GINI?
YUP MEMANGLA AZALIA (MODEL FAREEDA) NIE SEMULAJADI LAWA 
KALAU TAK DAPAT LAWA MACAM DIA
DAPAT 60%-70% PUN JADILAH
BETUL TAK?

manalah boleh jadi sebijik sebijon macam dia
dia model profesional
tapi kalau dapat korek sikit rahsia kecantikan kulit dia pun dah bestkan?




 

 RAHSIANYA?
DOCLAB FACE AMPOULE

DocLab produk terkini yang dirumus dan dihasilkan di Korea Selatan. Bahan yang terkandung didalamnya adalah asid hyaluronic, ekstrak ginseng, kolagen dan juga ekstrak daun aloe vera. DocLab tidak mengandungi alkohol, bahan-bahan dari haiwan, tiada silikon atau paraben. DocLab tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet sebab tue ia disimpan di dalam bekas kaca yang kedap udara untuk mengawal kualitinya. Pastikan habiskan semua ampoule di dalam botol DocLab ya. Jangan disimpan untuk menghasilkan kesan yang sempurna. Pastikan ampoule juga di letak di kawasan leher kerana kandungan ampoule di dalam bekas kaca itu mencukupi untuk seluruh wajah dan juga leher..malah mungkin lebih!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ampoule lebih efektif berbanding serum untuk kulit yang mengalami hyperpigmentation dan penuaan. Kesan penggunaan ampoule juga lebih cepat daripada serum. Ia sesuai untuk kawal sebum, menjadikan kulit lebih lembut,halus dan kurang minyak. Selain dari pada itu DocLAb juga sangat sesuai diguna sebagai pre-makeup . So kalau uools ada event-event glamer and tak nak makeup cepat cair. Boleh guna DocLab terlebih dahulu sebelum tepek segala makeup.. Betul i tak tipu tau.. I dah guna masa photoshoot baru2 nie.. Dari pagi sampai tengahari photoshoot.. kalau tak pakai DocLab mesti dah cair menitik2 makeup haha..overnya promote.. tapi yup betul lebih tahan lama makeup masa tue..

 
Antara gambar photoshoot.. memang tahan lama makeup dengan DocLab... Kalau tak.. mesti asik lap muka dengan tisu.. dari pagi ke tengahari..panas tauuuu...Masa phooshoot nie tisu pun saya tak bawak :p kesian sungguh..itulah ciri2 model tak profesional... nasibla DocLab selamatkan makeup dari cair :) 



 
 inilah rupa DocLab hasil camera hp yang sangat amatur
nampak kan?
ia botol kaca kecil yang comel

 
 nampak tak pembahagi putih tue?
pastikan semua cecair berada di bahagian bawah pembahagi putih

 
   Gunakan tisu atau kain dan patahkan. Insya allah tak kena kaca dan selamat.
 
  saya dah guna hampir dua kotak
tak pernah lagi kena jari kaca botol DocLab tau :) 
gunakan DocLab setiap malam bagi yang ingin mendapatkan hasil dengan segera
Lakukan urutan lembut supaya ampoule meresap ke dalam kulit.


 
No KKM
Nanti saya buat detail tentang NO KKM nie di lain entry ye


 versi English


 
 versi Melayu



HARGA ASAL RM138
HARGA PROMO RM98 TERMASUK POS
(sementara promo masih ada)


Berminat?
Sila lawati 
@
017-3201998 (WA/TA/MSG ILASALEH)







Tuesday, November 10, 2015

Adlan Khairy Yang Istimewa


assalamualaikum semua
ada yang masih cuti ke
jomlah citer tentang khairy yang special
hari2 citer business muak jugak haha
tetiba je cakap muak
bukan saya yang muak
takut yg membaca yang muak haha


  gambar nie masa nak pergi sepupu kawin
dah agaknya anak bongsu
walau banyak lagi ruang kosong kat seat belakang nak jugak menyempit kat mak
dah duduk depan tangan tak reti duduk diam
kejap2 dia tekanradio
kejap lagi tekan air cond
kejap lagi masukan duit siling dalam tempat air cond
haishhh

 
 kalau free saya memang habiskan masa dengan anak2 kat padang
walau badan rasa letih sangat
tapi kalau letih tue masih boleh tolarante lagi
saya gigih teman diorang kat padang


si khairy nie memang budak gigih
saya nak dukung dia ngamok2 nak naik sendiri
baguslah nak
kena gigih jaga diri sendiri
esok lusa kalau mama tak ada
khairy tau bawak & jaga diri
 
sukalah sangat tengok khairy ketawa macam nie
macam takde masalah je
seronok tengok anak ketawa
biar kita jadi mak nie nangis
jangan anak yg nangis
betul tak?
 
mulus je muka
puji anak sendiri :p
nak puji anak siapa lagikan?

khairy belum pandai cakap sangat
so kalau dia nak sesuatu yg dia tak reti cakap dia melalak2
yang mana saya memang tak tahan dengar dia melalak
jadi stress dibuatnya
pastu siap buat gaya sesak nafas 
haiiiiiila anak...

semalam saya tengah solat pun jadi tak khusyuk
saya solat kat tingkat atas
khairy kat bawah dengan amana
amana nak ajak dia main kat taman
khairy mengamok2
terdengar amana tanya banyak kali
 "nak apa ..nak apa..jomlah ikut kakak"
selalu kalau ajak main padang cepat je khairy sarung seliper
nie dia mengamok sangat mesti ada sebab
saya tau khairy lapar
mak khairy jugak yg paham bahasa khairy
dah saya yang jaga dia dari lahir
saya jelah yang paham :)

 
kekadang bawak kat stadium kajang tue
si amana sibuk naik basikal
si arief pun sama
si khairy naik niela
sambil mak dia remote dari jauh haha
nak mengayuh lum pandai

 khairy dah makin paham apa maksud online business mak dia haha
kekadang tengah tulis slip pos laju
khairy pegi kat tempat simpan produk2 tue
dia hulur satu2
adehhhh..pandai sangat nie
yela khairy ikut saya buat online business sejak dia belum boleh merangkak lagi!
ke pejabat pos, jumpa customer, jumpa supplier
khairy memang tak banyak kerenah 
cuma saya jarangla nak COD produk sangat sebab keadaan khairy tue
saya bagitau customer siap2 saya lebih prefer pos sebab khairy tak sihat
kebanyakkannya paham kecuali mak kasim selamat tue haha
takpe itulah pengajarannya
yang kita nie meniaga bukan mengemis
dan saya belajar bertegas & kata tidak 

hidup nie kena ada priority
yang pertama mestilah anak saya terutama khairy yang "special"


Thursday, November 5, 2015

DocLab: Gambar Fefiling Model Dah Edit



 Assalamualaikum semua
Rasa cam lama je tak hapdate blog
Nie belum jadi usahawan dah tak update blog :p
baru jadi  online seller  serabut macam apa haha
Tapi pepatah saya "biar saya sibuk buat keja dari takde keja"

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara
Ingat tak?
So selagi sihat jangan buang masa
Apa yang kita buat pastikan datangkan hasil
walau main game!
Sila main game yg boleh dapat income
Bukan berjudi hokey
Alah game contest
Kawan comper saya ramai yg joint contest game
and dapat macam2 hadiah
so jangan buang masa ye
kadang2 nak berehat tue okey
tapi janganlah sampai tak sedar diri
eh ada orang mati sebab main game tau

semua benda tak jalan sebab game
tengok2 yg main game yg "jalan" dulu
Ingat ye "5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA"


 masa owner product nie suruh saya pakai baju nie dengan tudung hitam saya ala2 pelik
rabun ke dia nie suruh i pakai baju oren dengan tudung hitam haha
pastu baru perasan bahagian depan baju saya tue ada corak2 hitam
dalam gambar atas nie tak nampakla
saya suka gambar nie sebab background cantik sangat
pastu gambar nie seolah2 macam saya tengah pikir
"5 tahun akan datang apa yg akan berlaku dalam hidup saya ye?"

 Gambar nie bahagian muka tak jelas  sebab pancaran matahari tue terik sangat
kalau tak gambar nie memang superb kan?

Saya ikut konsep Tun Mahatir
Biar pakai beg harga RM50 tapi dalam handbeg tue ada RM450
Jangan pakai beg RM500 tapi dalam handbeg cuma ada RM50
BTW saya beli handbeg tue kat Sometimes-jenama Malaysia 
Lebih kurang RM200 kot
Silala bangga dengan jenama malaysia hokeyyyy
so saya kena pastikan setiap kali bawak beg nie;  duit saya kena ada lebih dari nilai handbeg
haha..macam kelakar je benchmark saya

Kalau anda pakai Prada pasikan nilai RM dlm beg  pun lebih dari harga beg
Barulah betul!
Bukan saya cakap; Tun M yang cakap tauuuu

Tapi kalau dalam handbeg ada credit card gold pun tak guna jugak
kalau "gold" atas nama
swipe tak habis2 ..sebenarnya berhutang haha
mengata diri sendiri nampaknya :P 

 Perempuan bila dah makeup memang semua jadi cun
haha
bukan puji diri ye
mostly yang ambil gambar nie biasa2 je rupanya termasuk saya kecuali Azlia
Azlia memang cantik..model profesional
Tapi bila tengok gambar memang totally change

So tak payahla heran kalau artis2 tue lawa
sebenarnya takle lawa mana haha
Kalau yang ada rupa sikit bila makeup .. then gambar edit sikit memang meletopsss
Tapi kalau yang memang cun bangat..  makeup sesikit & amik gambar..edit lagi memang meletops
 boleh jadi permaisuri :p


kurus sangat azalia
nak bagi dia lemak saya sikitlah
nak tak azalia?
and dia sangat sporting
kalau ada rezeki kita jumpa lagi ye

 
 masa perlancaran  Amyra Rosli jadi new faces Faredda 
Azalia pun ada.. tue yang pakai baju merah seluar hitam tue
Dia memang model Fareda 
Sign kontrak dengan Fareda
so kalau tengok dia masa photoshoot memang selamba je 
and pro sangat!
Gambar ehsan dari blog kak ayu rafikah

Okey nanti kita bebel lagi ye
mak khairy ada banyak menda nak settel