ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, March 31, 2014

Mami Baby : Febuari 2014

Dah masuk bulan April tapi saya dok post cite Febuari.mengigau ke? Sebenarnya dah lama nak letak dlm blog ne..tapi asik bertangguh..

Comel budak nekan?

Dalam mami baby..kertas cantik & colorful.so comel je rasa tgok muka anak2 & tensen tgok muka sendiri haha

Masa nie arief nampak comel.saya? Gemuks menci! takpe ye ila sabar ye..ne gambar masa khairy baru sangat lahir.. lum habis lemak2 mengandung..sekarang dah kuruskan? Kurus menguruskan anak2...

Oh cuti sekolah. lama gak saya dok umah mak. Anak2 pun sama. Rasa mcm balik kampung je.padahal kajang-serdang ..tak sampai sejam dah sampai umh mak.. duduk rumah mak memang rasa gemuk. Mak pun cakap "angah duduk umah mak nampak gemuk sikit" mana tak gemuk? Selagi nasi dalam periuk tak habis asiklaaa tambah nasik.. duduk dgn ibu yang menjaga kita bertahun2 sejak kecil takkan tak happy? Kasih ibu ikhlas dan jujur hingga akhirnya.. 

Friday, March 28, 2014

Alhamdulilah! Payment advertorial...


Alhamdulilah
Setiap rezeki kecil atau besar sgt bermakna
Dan paling happy bila PIC menepati janji.janji bukan dicapati tapi ditepati.. hihi

Saya bukanla blogger glamer tp adalah beberapa kali dpt peluang buat advertorial. Ada pengalaman berbulan2 payment tak dibayar sehingga minta tolong otai blogger. 

Rasa happy bila dpt bekerjasama untuk projek besar Yg dapat liputan meluas mcm nie. Merasa amana arief keluar surat khabar & parenting magzine utk advertorial nie. Seronok utk kenangan diorang &kenagan blog kecil nie.  

Ada yang tanya..bayak ke payment yg saya dapat? PNC.. hihi..tak byk mana tapi sy belajar satu perkara  "boleh tawar-menawar dgn PIC blogger kalau korang rasa korang memang layak dapat sekian-sekian amount" .

 kalau korang rasa tak boleh join event disebabkan kekangan yg tak dpt dielakan (Mcm ila;bby ada masalah kesihatan) Jangan biarkan emel tak berjawab.. jawab emel & bincang dgn PIC..Kekadang blogger tak perlu pun joint event.PIC akan beri info2 utk kita tepek dlm blog.. and syukur sgt PIC sanggup datang rumah ila semata2 utk amik gbr ila&anak2 utk published dlm paper&parenting magzine utk advertorial Friso ne.. 



TQ FRISO utk kenangan yg sgt bermakna!


Wednesday, March 26, 2014

Ambil darah & pemeriksaan mata berkala Khairy

Salam
Tak pernah lg share treatment yg khairy kena buat.. meh share sikit2 ye..ntah nape skrg sy terbuka sikit nk share cite khairy...tak larat nk simpan sensorang kot :(

Khairy kena buat pemeriksaan darah. Doc khairy yg baik ne masihhhhh tak putus asa nk cari punca sebab khairy mcm ne..klau kwn2 nk tau structue organ XXX  khairy semuanya lengkap sempurna tapi nape khairy tak normal mcm bayi seusianya..  detail darah khairy diperlukan utk pastikan khairy takde penyakit tirod. Sy ada buat ujian tirod jgk bila keadaan khairy tak normal msa dlm perut..negetif..jd hati sy kuat mengatakan khairy takde tirod.. Ketaknormalan nie bkn sbb tirod.. ujian darah ne pun penting jgk sebab kalau doc nk tambah/tukar ubat Kenalah tau detail semuanya ye tak? 

Sy tau rmai parents kt luar sana diuji lg teruk.tp klau jd ibu anak demam pun susah hatikan? Ini pulak berkaitan organ dalaman..luaran nmpk sihat..kt dalam siapa yg tahu? Arief baru2 ne amik darah utk ujian denggi pun melalak teruk.so saya ingat khairy mesti lg dahsyat.. rupanya mama silap..mama underestimated khairy.. Sikit pun khairy tak menangis.nurse siap perah2 tangan khairy nak keluarkan darah utk penuhkan tiub tue.khairy pandang je muka nurse.kata nurse dalam 10 budak hanya sorang je tak nangis dan khairyla salah seorangnya..syukur khairy tak nangis kalau tidak mata mama pun bengkak jugak :(

Amacam?hebat tak Khairy? Mcm supermankan?

oh yang amik darah tue minggu lepas.Nie gambar fresh lagi ..gambar hari nie.khairy ada pemeriksaan mata secara berkala sejak makan ubat tue. Khairy dah makan ubat nie almost 8 month. Ubat nie akan pergi ke seluruh badan and antara kesan sampingan  akan termendak kat retina mata yang akan menyebabkan ada selaput..dah ada selaput ..ada masalah penglihatan.. syukur sangat tadi doc kata tak ada lagi tanda2 ubat tue termendak kat mata lepas cek semua saraf mata tadi..syukurr alhamdulilah..
#kulit khairy yg putih buat saya rasa sy nie hitam legam kiki.. ada sekali tue kat pejabat pos ada auntie cina cakap "anak u ka? Manyak putih?" Indirectly nak cakap saya hitam haha...

Khairy yang kepenatan.. untuk check saraf mata..ada sejenis  ubat titik akan dimasukan kat mata khairy utk besarkan retina mata dia.tadi sampai 3 kali ubat tue masuk kat mata pun tak besar2 jugak retina si khairy nie.. itu yang lama kat hukm.datang pagi balik petang..

Tapi saya paling tak boleh lupa masa khairy kena warded masa umur sebulan. Maybe sebab masa tue dia masih baby..so kelopak mata tak buka dengan besar.. susah doktor nak check retina mata.. cuba teka camana nak temgok retina mata khairy? Doktor cangkuk kat kelopak mata khairy ala2 klip kertas yg besi tue..menjerit2 khairy.. saya rasa nak gugur jantung.. tapi itu prosedurnya..kalau tidak sapa plak nak bukak kelopak mata khairy yg kecik tue..terpaksa cangkuk guna klip besi.. air mata saya  jatuh berderai2 .. air mata gugur  dalam hati .. bukan kat pipi :p doktor cabut je klip tue saya peluk khairy sekuat2 hati yg boleh..terus menyusu dia dengan harapan dia diam.. tapi sakit agaknya.. cuba korang cangkuk mata dgn klip besi..sakit tak? Ini pulak baby yg usianya hanya sebulan..so sad...


Nie pulak ubat untuk organ dalaman khairy.. farmasi siap letak dlm air batu.macam susu perahla pulak.. perasan tak tepi ubt tue ada tiub air batu?

Besar sangat doa dan harapan saya supaya khairy sihat.. tak perlu makan ubat.. supaya normal mcm baby2 lain..semoga ibu2 yg diduga dengan anak2 sentiasa tabah..tak ada ibu yang tak nak berjuang untuk anakkan? Selagi ada nafas si anak..





Saturday, March 22, 2014

Syoknye dengan nenek!!

Assalammualaikum
Cuti sekolah dah mulakan? Bg yg ada kampung sesetengah parents "pos" anak2 kat atok nenek. Pada yg takde kampung mcm amana arief khiry nie.. mama "pos" 3 beradik kat nenek jugak tapi mama jugak "pos" diri mama sendiri kt nenek...perghhh patah pinggang nenek nak jaga 3 beradik nie.. siap warning "sapa tak dengar ckp nenek sila dok rumah sendiri!" Semua tak mo balik.. boleh behave utk 5 minit sahaja..kiki

Nenek ajak semua cucu pg jenjalan..inilah budak bandar habiskan cuti sekolah..pg shoping complex! So bored! Tapi dr terperuk kt umah je baik ikut nenek..ye tak? Nenek yg Drive..dr dulu nenekla yg bwk mama jenjalan.. syg nenek ketat2!!

Harta-harta saya.. moga menjadi anak2 yg beriman dan baik bila dewasa nanti.. jgalah diri..jgn dipengaruhi Gejala2 tak elok diluar sana ye.. doa mama sentiasa iringi ank2 semua.. 

Mkn kt pizza hut tapi alas perut dgn auntie anne dulu! Ank2 semua ikut mama. Suka betul dgn cekodok gulung cicah coklat ne hihi

Adik2 sy ckp sy dah kurus mcm bujang dulu..jumpa client2 ekf (ekstrak kacip fatimah) pun.. yg kebanyakan ambil no contac dari blog kecil ne beri komen " ila nmpak kurus dari gambar dlm blog" hihi.. yg memahami je yg faham kenapa sy bertambah kurus.. tp msa bujang berat sy 53.. pinggang pun 25.. sekarang pinggang tak 25 pun..tang mana yg kurus? Mihmihmih

Basah muka dengan air liur si kenit ne

Mana nenek ne???

Boleh ke arief dok mcm ne kat strolker khairy mama? Baguslah! Klau patah mama kuar duit tabung haji arief..belikan stroller baru khairy nak? jawapan arief "TABUNG HAJI TUE APA?" 
:P

huwarghhhhhh..ngantuknye mama!!

Cakkkkk! Khairy buat magic! Tukar baju.. kt piza hut kemain kmu mkn mushroom sup cicah garlic bread..dlm msa yg sma kmu poo sekali..hebattt..nasib bawak bju lebih.. sampai seluar pun kena poo..hishh....

Khairy kena amik darah baru2 nie utk diuji lagi..utk further treatment.. yela..takkan doktor nk sebarang je bg ubat kan?  doktor khairy tak pernah putus asa cari punca kenapa keadaan khairy mcm nie..semua mcm normal.tp kenapa khairy tak normal mcm bayi2 seusia..

 ALLAH LEBIH TAHU SEGALA YG TERSEMBUNYI.. SAME GOES TO MH370.. HANYA ALLAH YG TAHU PUNCANYA...

nanti ila share citer khairy amik darah ye..and next week khairy ada appoiment mata dgn doc mata..jauhkanlah kesan sampingan ubat ini dr   mata khairy.. aminnn


Sunday, March 16, 2014

Denggi Lagi ♣ Dalia Amana & Adlan Khairy


Salam semua
Lamakan blog ne senyap?

Saya kena denggi.kali ke dua. 10 tahun lepas masa umur 23 saya dah kena sekali. Kali nie saya warded 4 hari kat kpj..denggi kali ne dah effect pada hati &hempedu. Doktor kat kpj siap scan bagai perut saya..dah bengkak sikit kat hempedu..Saya ingat saya sakit perut sebab perut kosong..kan denggi tak lalu makan.. rupanya kuman denggi dah ke hati &hempedu. Alhamdulilah kali nie saya detec denggi cepat.sebabnya saya rasa saya tak mampu nak bangun.masa cek darah pun saya boleh baring atas meja doktor..nasibla dah biasa dgn doktor tue..cek darah kat klinik biasa je..masa ne platlet dah turun.. esoknya rasa mcm kuat..cek darah.lagi..rupanya suhu makin tinggi &platlet makin turun. Terus pg kpj and admit 4 hari.

Oh kat wad saya makan habatusauda dua kapsul sehari.. pagi and malam..dr platlet 85 terus naik 100++ dalam dua hari.. kali ne 10 botol drip masuk kat badan..makan jugak vitamin utk hati.. denggi ne eloknya detec awal supaya mudah recover..saya tak minum 100+ sebab tekak saya luka n perut saya pedih..minum air minerl n air badak.mak buatkan sup ketam sekali & minum air tembikai 2 plastik yg mak beli..alhamdulilah..nak baik cepat utk anak2..

Saya keberatan nak bermalam kat wad sebab kenangkan khairy..bagai yang saya sangka balik je rumah khairy takde suara. Amana cakap khairy menangis sepanjang saya tak ada kat rumah.hari pertama je khairy ok..masuk hari 2-4 khairy melalak non stop.bahaya betul utk keadaan kesihatan dia.. khairy mana boleh menangis berpanjangan..kesian anak mama.. semoga saya selalu sihat utk anak2.keluar je dari wad esoknya terus ke hukm utk appoiment khairy. Ya allah memang tak larat tapi utk khairy gagahkan jugak... 

Arief plak demam lepas tue..non stop arief demam..risau kalau denggi..alhamdulilah bukan denggi.. saya beli multivitamin utk arief..kawan yg syorkan beli jenama tue..kalau berkesan utk arief nanti saya promote kat sini ye..harap2 kuatla sikit si arief tue..asik tak pg tadika je..ketinggalan nanti..paling tak sanggup tgok arief lembek je..

Kali.nie arief takde..tdo..
Doktor khairy kata berat khairy kurang.. nasib tak baik masa jumpa doktor mama baru kuar wad.. memang sah2la khairy kurus kalau mama takdekan?

Kakak sayang khairy sangat tau

Aiyooo gigi amana..seremmmm

Gigi khairy comelkan?

Nie kakak khairy tau!

Khairy dah tumbuh 4 batang gigi.gigi bawah tumbuh dulu.mak paling kelakar tiap kali cucu tumbuh gigi.mak mesti tanya gigi atas ke bawah tumbuh dulu? mak mesti cakap "org dulu2 kata kalau tumbuh gg bawah dulu bagus..sebab bila besar baby tue akan selalu merendah diri..tak suka cakap besar..kalau tumbuh gigi atas dulu..asik nak uppp aka berlagak  jela 24 jam" haha..macam2 mak ne
Tp semua anak saya tumbuh gigi bawah dulu..

Melalak pulak dah..penatla main dengan kakak tue..

Lena beradu..hari nie khairy genap 8 bulan..mama dah buat segala yg termampu utk khairy dengan kuderat dan segala yg allah pinjamkan utk mama..moga khairy panjang umur & dapat teman mama habiskan usia tua mama nanti ye nak..mama bersyukur khairy sekuat dan setabah ne melalui semua nie..mama pinjam semangat khairy utk terus melangkah.. 

khairy dah jemu kot makan ubat dia.. sejak usia sebulan dah telan ubat tue..sekarang dah makin bijak..dia kumpul and sembur pulak ubat tue kat mama dia..khairy kenalah makan..ubat tue dahle ubat terkawal..sekarang hukmsc bancuhkan ubat utk khairy tapi ubat tue tak boleh tahan lama.. cukup 2 minggu kena amik ubat baru.. walau ubat masih berbaki dalam botol  pun kena buang. tempoh ubat tue cuma 2 minggu je..

 doktor khairy request utk farmasi bancuhkan ubat khairy kot.. dulu memang takde ubat yg jenis cecair.. mungkin sebab ubat ne kena special request &tak tahan lama kot.. bukan macam ubat batuk atau selsema yg kerap pesakit guna.. sebelum nie saya kena prepare ubat khairy dari bentuk tablet tukar jadi cecair ikut dos2 tertentu.. tak kisahla janji khairy sihat.. mama akan jaga khairy..moga allah mudahkan utk kita ye..

Monday, March 10, 2014

Spectra Pump for Sale

Brand spectra dew 300 electric breast pump.
Boleh guna untuk dual pump
Breast shield x 1
Bottle x 1
Tubing x 1
Bottle stand x 1

Yg dlm gambar tue semua owner bg sekali.hanya RM300!!! CEPAT SEBELUM TERLAMBAT!

Call Azlin : +60192499444

Tuesday, March 4, 2014

Hotel Selesa, Port Dickson


Sabtu lepas area umah kitaorg takde leterik.start dr kul 7 sampai kul 5 petang..dlm notis sampai kul 5 petang..dibuatnya sampai ke mlm camana? So mehla kita pg jln2 secara  tak dirancang..dlm hidup nie bkn semua yg dirancang menjadi.. sebab aturan Allah jugak yg menjadi kan? So tak yahla rancang..ikut je flow.. sampai kemana cerita & kisah kita..

Nak jadik cerita pgla Port Dickson.paling dekat..teringin nak g cameron tapi risau khairy nak naik tinggi2 mcm tue.. nak jadi cerita ada event kat bandar PD..aiyoo jem sangatttt... banyak hotel full.. last2 amikle Hotel Selesa nie. Not bad jugak.. nama je tak commercial..mcm hotel murah.. tapi harga boleh tahan. Maybe weekend &ada event..sampai penuh bandar PD tue dengan manusia..
satu malam RM290++.. sebab bilik mengadap pantai..sory tak snap gambar bilik.. sebab sampai je terus anak2 sepahkan :p

Kolam pun ok..ada kolam dewasa &kanak2..anak i siap pakai life jacket.mama tak reti berenang nak..so semoga allah melindungi korang dgn adanya life jacket tue..nie area lobby hotel...

Nie pemandangan bilik yang berharga RM290++. Kalau mengadap jalan RM250++

Kan saya dah janji tak mo sorok khairy..inilah nyawa saya.dah ada dua batang gigi..Masa mula2 ada gigi masa menyusu mmg hazab sikit..tp sekarang dia good boy..

Mama!! Tolong khairy nak tumbangggggg!!Bagi khairy main dgn pasir nk latih motor tangan dia. Nanti doc khairy tanya apa yg khairy dah pandai..mulala omak dia tergagap2 nak jwb hihi

Eh patut gbr nie dulu..kang ada yg kata bju anak dah berpasir bwk pg makan pulak hihi..korang tgok muka Amana..tensen mak dia tengok..itula muka Amana tengah lapar hihi

Haaa nie muka kenyang :p

Nie time nk check-out.. da hilang muka comel kanak2.. dah mcm anak bujang je.. inila yg mama hrap selalu teman mama nanti.. isk mama tamak..nk semua ank2 teman mama buleh?

Itu gunanya life jacket..hati2 anak2 mama..

Itu jela yek..utk mengubati kerinduan kwn2 semua.. ada yg ckp sy nampak ceria je..tak mcm ada masalah pun.. mengambil ayat2 keramat mak saya "BILA KITA JADI IBU, HIDUP KITA BUKAN LG UTK DIRI KITA.TAPI HANYA UNTUK ANAK2" 

Walau dlm hati menangis..hati berkecai2 mcm kena lenyek steamrool..kita kena senyum selalu depan ank2.. walau kekadang terlepas jugak air mata tue.. mama gagahkan diri ke PD pun sebab nk ank2 happy..supaya ank2 tak rasa mendung yg melanda keluarga kita.kesian kt anak2.. harapnya amana arief blh jga khairy.. jgn berkasar dgn dia.. sebab msa kita semua utk bersama tak tau sampai bila..hargai apa yg ada sebelum semuanya hilang dr pandangan mata..betul tak?

Bulan 3 ne ada appoiment khairy lg.. belum sitdown & discuss pun keputusan kesihatan khairy yg warded baru2 nie..

Saturday, March 1, 2014

Selepas 7 bulan; selfie with the 1&only; adlan khairy

Salam semua
Dah berbulan2 gbr diri sendiri tak masuk dlm blog nie. Kenapa? Ntah..mls nk masukan wajah sendiri yg tak semenggah.. gbr nie plg ok dlm semua yg tak semenggah..itu pun sorok dengan camera 360ยบ kiki

Tengok rambut khairy.nenek gunting sebab rimas dgn rambut berpintal2 dia. Takde dah rambut berpintal pujaan ramai kiki..

Tapikan sejak potong rambut..khairy jadi lasak kemain..mungkin klau cukur habis..hilang masalah penyakit dia kot.. relevan tak?

Khairyla kekuatan mama nak...
Khairy hadir dengan 1000 dugaan.. moga2 khairy bawa berjuta2 kebahagiaan

End of selfie 

Love,
Mama khairy