ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, August 18, 2015

Masjid Nabawi Yang Dirindui

  

Assalamualaikum semua,
Sekarang nie musim Haji
Bila tengok kat TV cerita orang pergi haji rasa "sesuatu"
Perasaan nak ke sana tue sentiasa ada
Perasaan teringat Mekah dan Madinah tue selalu ada
Akan ada satu "rasa" yang akan buat air mata bergenang bila teringat atau terlihat Mekah dan Madinah
Betullah Mekah &Madinah satu tempat dan kota yang suci
Kota penuh barakah sebabnya kita akan selalu nak ke sana lagi
Ada ke yang tak nak ke sana lagi?
Kecuali badan dah tak sihat ye kita rasa dah tak mampu nak tempoh perjalanan yang panjang tue

Amana pun kalau tengok tv ada keluar gambar tempat2 yang kami dah pergi di Mekah & Madinah mesti rancak bercerita.. Dia yang kecil pun rindukan Mekah&Madinah
Apa lagi mama dia yang "lari" ke sana untuk cari ketenangan :)

 
 Dah lama tak buat entry umrah
Bulan Ogos nie lebih kurang 8 bulan saya dah pulang dari mengerjakan umrah bersama Amana & Khairy. Alhamdulilah.. Betul bagai mak cakap.. Setiap yang dikeluarkan ke jalan Allah akan Allah ganti setiap satunya... Saya merasa Allah dah ganti semuanya yang saya hilang dulu sejak Khairy lahir. Allah ganti satu persatu sejak balik Mekah dan Allah tambah lagi... Kalaulah saya tahu  mesti saya jejak Mekah &Madinah lebih awal untuk dapatkan keberkatan hidup. Bukan saya tak mampu.. Kalau saya tak mampu alasannya..mampu pulak saya beli rumah sampai 2 biji? Kufur nikmatkan? Apa yang saya tulis nie merujuk pada diri saya sendiri..kang ada yg salah faham. Hati manusia nie lain2... Lain yang kita tulis..lain pulak yang orang simpulkan..  Apa yang saya alami takkan sama dengan anda2 alami.. Takkan nak citer semua ye tak? So setiap kali baca entry sesiapa pun ambilah yang baik.. Perjalalanan hidup kita tak sama dan tak akan sama .. yang sama adalah pengakhiran..  akhirnya masuk dalam tanah jugak :)


Saban masa bila saya solat saya selalu doakan adik lelaki saya.. lebih2 lagi bila dia jadi mahram anak2 saya ke Mekah.. Menguruskan sebahagian persiapan dokumen terutama bila saya dah putus asa nak uruskan selepas banyak halangan..  Tanpa dia mana saya sampai ke sini... Moga2 adik lelaki saya jumpa wanita yg dapat terima dia seadanya.. Perempuan2 tak elok jauhkanla dari adik saya.. Adik saya bukanla lelaki baikkkkkkkkkk sangat tapi saya tahu adik saya macam mana.. Dia patut dapat perempuan yg sekurang2nya macam kakak2 dia yang sanggup start from 0 utk mulakan hidup berkeluarga. Yang jujur ikhlas  dalam rumahtangga. Lebih2 dia anak lelaki sorang. Anak lelaki mak saya seorang. Tanggungjawab bukan ringan..
 
 Ya Allah tengok gambar nie..terang bederang..lagi rasa rindu nak ke sana
Cubalah kawan2 pergi kesana.. seronok .. bahagia.. 
saya pernah sembahyang depan pintu tue.. Khairy saya letak tepi saya..
Bergolek2la dia tunggu saya.. kadang2 dia main dengan anak-anak arab
Alhamdulilah..mudah sangat nak urus Khairy dengan Amana kat sana
Amana pun sangat2 membantu
Teringat ayat2 Amana
"mama semayang dulu, Amana jaga adik. Nanti Amana semayang mama pulak jaga adik"
 
 Pedih luka hati bila teringat Arief tak ada sama
Insya Allah saya akan bawa Arief ke sini
Tapi mak saya cakap saya mesti pergi tunaikan haji sebab saya dah buat umrah
Hurmmmmm.... lambat lagi giliran saya
Dah daftar haji tapi nak tunggu queue tuekan lama
Tapi saya percaya kuasa Allah.. Kalau Allah nak jemput bila2 masa boleh sampai kan?


 Teringat bila nak masuk Masjid akan ada penjaga depan pintu
Saya bukak beg dulu sebelum diorang nak tengok kiki
 
 Alohai ustaz Adlan Khairy
Siap berstokin tue
Madinah sejuk jugak
Macam kat Cameron
 
 Amana baca doa untuk Nabi Muhammad
Tue kubah hijau .. Di bawahnya Makam Nabi Muhammad
Tak sangka saya dah sampai
Tak sangka saya dah bawa anak2 ziarahi rasul akhir zaman
 
 Alhamdulilah.. saya dah tunaikan janji saya pada Khairy
Saya dah tunaikan naza saya
Saban hari saya bisik kat telinga Khairy
Masa saya jaga dia yang tengah bertarung dengan jantung dia yang berdegup laju

Saya selalu bisik di telinga
"Kalau Khairy bertahan sampai setahun, mama janji mama bawak Khairy ke bumi paling amana. Mama bawak Khairy ke Mekah dan Madinah. Mama bawak Khairy jumpa Nabi Muhammad"

Dan sampai sekarang saya masih tak tau mana duit untuk ke Mekah nie datang. Camana saya survive tanpa gaji sedangkan sebelum nie gaji saya menampung half of family expenses.  Sedangkan saya cuti tak bergaji. Yup saya buat business online. Tapi semua tue Allah yang beri. Masa saya cuti tanpa gaji tak pernah saya tefikir yang saya akan ada online shop dan masih bertahan hingga kini dan masih bertahan dan dah mcm2 produk. Dan saya akan moved ke next stage dengan online business nie. Nanti saya share. Lum siap mana boleh share :)  Malu je kalau tak jadi haha

 Cahaya matahari memang memancar2 
Tapi nyaman
Tengok si Khairy nyenya bangat tidur :)
 
 Masa nak tinggalkan Masjid Nabawi saya menangis
Adik lelaki pujuk saya..
Saya sedih sangat Arief tak ada sekali
Kalau boleh nak semua anak-anak ada sekali
Tapi si Arief tue "melompat" dia boleh tahan
Insya Allah bila dia lebih matang saya bawa Arief
Entah2 Arief lebih bertuah terus buat HAJI
AMINNNN



5 comments:

Mama Zharfan said...

untung ila pegi time sejuk nyaman yer..me pegi time cuaca panas yg amat..memang dugaan tp apa2 pun kenangan manis and rindu nak ke sana lagi..especially nak pegi dgn suami & anak2..sbb me pegi dgn my mom and my adik lelaki gak ari tu

Rinna said...

Rindu betul nak ke sana. lagi.. mmg bestkan.. :)

Cik Aann said...

Rindu sangat nak pegi mekah lagi sekali,,insyaAllah soon will be. nak buat tabung lah!

Diet Diary: Salmon Panggang bersama Brocolli Goreng

kayyana said...

seronoknya tengok akak dgn anak anak dpt ke mekah.. wlupun tanpa arief... In Sya Allah kak.. yana yakin akak bleh pergi lagi dengan anak anak semua.. smoga yana juga berpeluang untuk menunaikan haji sebelum ajal menjemput..

Diapercakes by Arissa said...

Alhamdulillah ila dah sampai ke sana. Doakan utk Liza jugak dpt ke sana. :)