ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Tuesday, November 5, 2019

kawan2 yg berpantang jaga diri. jgn rasa kuat semua nak buat. C n P

Sorry tuan tanah sebab ss tanpa izin tapi sekadar ingin berkongsi dengan semua ibu ibu yang bakal jadi ibu or tunggu masa nak bersalin/ tengah berpantang. 
 .
Mitos - Pantang Larang Orang Melayu

Pantang larang orang Melayu tradisional sebenarnya kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. 
Kalau difikir secara logik sebenarnya 
Pantang larang orang tua-tua bertujuan untuk mendidik masyarakat, khususnya generasi muda or generasi akan datang. 
.
Sekarang dah moden, kebanyakkan kita banyak pertikaikan zaman tok nenek kita punya kepercayaan. Ada benda kita boleh ikut ada benda kita akan rasa mengarot,
.
Sebagai contoh macam pertanyaan puan isu : 
"MENYAPU DALAM TEMPOH BERPANTANG" 
Mek nak share pengalaman mek berpantang anak no 3 ni. Ikutkan rasa macam "erhhh knp tak boleh sapu rumah pulak?" Takkan nak biar rumah bersepah? 
Ok nak dijadikan cerita, mek ni berpantang sendiri dan dibantu oleh suami. Ada anak kecik umur 5 & 3 tahun yang boleh tahan lasak & excited nak "tolong" jaga baby baru ni. 
.
Sumpah nak cakap bersalin no 3 ni rasa kuat betul, lepas bersalin boleh turun katil berjalan pergi wad. Lepas bersalin setengah jam masuk bilik air. Tak macam bersalin anak no 1 & 2 tu. 
.
Esok harininya boleh discaj dah balik rumah biasa la mata serabut tengok rumah bersepah penuh mainan berterabur sana sini, sakit mata wa! Mula la aktiviti gatal tangan hari ke 4 pantang start menyapu bawah meja selepas makan sebab anak2 makan nasi terabur. Masak, basuh pinggan macam biasa (walaupun suami dah jeling tak kasi buat) 
.
Petang tu mandikan baby siap2 kita pulak nak bertungku, suami keluar bawa anak2 ke taman sebab kesian 2 org kakak abang dia nak perhatian. Baby tidur lena, Jadilah cerita mek "ringan tangan" pergi sental bilik air. Kemain syok tonyoh tonyoh sental sental berkilat bersinar menyinari hidupku. Lepas tu dalam hati ni rasa syukur sebab rasa kuat lepas bersalin no 3 ni. Suka sgt. 
.
Hari ke 7 seminggu rutin macam biasa nurse akan datang cek postnatal. Masa ni nurse dah tegur kata muka mek pucat, mek anggap mcm biasa je sebab normal la baru lepas bersalin kan. 

Elok hari ke 8 tu birthday encik suami dan anak sulung mek pun bz buat suprise dekat dorang, biasa dalam pantang tengah malam kita akan "tukar shift kerja malam" masa tu rasa sakit kepala sangat sangat ! Tp boleh bangun menyusu macam biasa sebab ingatkan tak cukup tidur. 
.
Jam 12.30am mula la turun darah macam air ketuban tu banyak sgt2 ๐Ÿ˜ญ org tua kata "tumpah darah" terkejut gila bebi. Bagitahu dekat husband, husband ajak pergi hospital tp pikir anak2 nanti sape nak jaga pepagi mcm ni. Biar je dulu dalam sejam kalau jadi lg baru pergi hospital. Tengok takde dah, dia stop sendiri. Arghh lega mujur takde pape. 
.
Hari ke 9 nurse datang cek lagi, cerita la dekat nurse apa yang jadi malam td. Dia tanya sekarang pening ke rasa nak pitam ke, mek jawab rasa pening sikit je. Dia pun cek BP (masa ni tengah baring) lepas dah siap semua cek ibu & anak, nurse nak balik elok mek berdiri jadi lagi weiii turun darah kali ke 2 ๐Ÿ˜ญ
Dia turun macam air paip sekali gus tu. Allahu seram kalau ingat balik. 

Kakak nurse tu pun terkejut, menjerit, cuak eh semua ada bila tengok reaksi muka dia haritu. 
Dia buat surat kena refer ke hospital manjung. 
.
Kali ni baru rasa takut dalam kepala ni 
" aku nak mati dah ke " kalau aku mati sape nak jaga anak² aku, sape nak susukan baby yang baru 9 hari tu. Penuh emosi, fikir dugaan dtg sebab mengandung no 3 ni mcm² ujian datang. 
Ingat dah bersalin takde apa dah, rupanya dtg lagi dasyat. Sedih emosi tak boleh cakap masa ni ๐Ÿ˜ญ 
.
Sampai hospital biasa la doktor cek sana sini scan sana pergi sana pergi sini sebelum masuk wad, rupanya ada baki darah beku lagi. Rahim luka teruk, 
Time dorang cek tu jadi lagi darah turun sekali gus, maknanya kali ke 3 la jadi yg banyak ni. 
.
So doktor pakar pun datang cek semua, biasa la on antibiotic sebab dah ada jangkitan dekat rahim kalau darah non stop dalam masa 24jam kemungkinan buang rahim terus. Tapi alhamdulillah, keluar sikit sikit tak banyak mcm air paip sebelum ni. 
.
Dalam duduk hospital tu emosi dia kemain, down sangat², doktor dtg sorang sorang "interview" tanya buat kerja apa, ada angkat berat ke, berdiri lama ke pun mek sok seh sok seh nagis tak benti takleh jawab. Sedih betul. Semua family/ org call mek reject takleh cakap sebak dia tu tak tau nak ckp macam mana. Tengok muka husband mek dtg pun mek banjir, mmg taknak jumpa sapa2 pun masa tu ๐Ÿ˜ญ tak pasal duduk 5hari 4malam dekat hotel 5star tu. 
.
Dah keluar wad pun kena follow up untuk cek rahim, darah beku. Alhamdulillah beransur pulih. Tp yang buat mek emosi tu sebab orang cakap kalau tumpah darah ni antara hidup & mati je. Allahuakbar ๐Ÿฅบ
.
Punca bleeding ni sebab kita guna tenaga dalam keadaan kita yang masih lemah, kita rasa diri kita kuat tapi sebenarnya dalaman kita masih tak okey, semua tu ambil masa nak jadi macam sebelum ni. Sebab tu la orang tua dulu² pesan jangan menyapu, menyapu ni paling pantang ! 
.
So daripada peristiwa pahit berpantang anak no3 ni baru mek sedar apa orang tua dulu larang tu ada la sebab dia. Bukan suka suka tak bagi buat. Mula-mula tak percaya sebab anak no 1 & 2 tak pernah pun jadi macam ni, tiba dia kasi pengajaran utk anak ke 3 ni. 
Padanla muka kau mek! 
.
Sekarang pun masih dinasihatkan oleh doktor jangan angkat berat lagi, jangan lasak sangat dalam masa 3 bulan ni. 
Ok baiklah doktor saya memang serik ๐Ÿ˜Œ
.
TQ yang baca sampai habis, sebab panjang berjela ni gagah ye kome. Tq sgt ! 
Cerita ni kisah benar bukan rekaan semata mata, hanya utk berkongsi pengalaman untuk semua yang membaca post ni.
Jadi berpantang la betul2 ye mommies.
Terima Kasih ♥️

No comments: