ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, September 28, 2017

en matt

Moga Allah s.w.t jauhkan kita dari segala fitnah akhir zaman. moga Allah s.w.t wujudkan kasih sayang antara 'kita' suami isteri.
Perbaiki kehidupan kita kearah lebih baik, buang 'ego' jauh-jauh terhadap pasangan, cuba bertolak ansur dalam menyelesaikan setiap masalah. Cuba jadi PENDENGAR yang terbaik.

1) suami isteri jaga AURAT. Ambil berat tentang aurat anak-anak. Fahamkan isteri dan ahli keluarga batasan aurat dengan bukan mahram lain terutama sepupu. ...

2) solat awal waktu.
*suami cuba bagi masa untuk jaga anak dan bagi ruang untuk isteri solat dan baca al quran dengan selesa jika tiada kuliah atau program penting di masjid(waktu malam) segera balik rumah.
*Tinggalkan budaya melepak di masjid selepas solat isyak jika tiada urusan penting.

3) wujudkan suasana bacaan hadith,Al-Quran setiap malam di rumah, kumpul ahli keluarga bagi masa 10-30 minit setiap malam tazkirah.

4) Jadi PENDENGAR yang baik. Dengar keluhan dan masalah pasangan. Dengar apa jua cerita dari pasangan. saya selalu cerita tentang kesihatan, motor, kereta kepada isteri. Beliau akan jadi pendengar yang terbaik walaupun kadang-kadang tidak faham apa yang saya cerita terutama tentang kesihatan.

5) lakukan aktiviti secara bersama.
-makan, mandi, tidur, riadah, shopping etc, semuanya bersama hatta ajak isteri main carrom atau ngeteh.

6) Sentiasa bersangka baik terhadap pasangan. Jika datang satu berita dari teman atau orang yang kita tidak kenali tentang keburukan pasangan. Tenang dahulu, cari jalan bagaimana untuk memastikan kesahihan cerita yang kita terima. Syaitan akan berusaha untuk rosakkan hubungan suami isteri dengan sangkaan buruk terutama suami isteri yang berjauhan.

7) Sentiasa hadir majlis ilmu setiap hari. Sekarang ramai ustaz buat ceramah live difacebook,ambil peluang ini jika tidak ada ruang untuk ke masjid. Hati akan lebih tenang jika kita sentiasa berada dalam suasana masjid dan majlis agama.
๐Ÿ˜Ž khidmat antara satu sama lain. Cuba sesekali suami potong kuku dan rambut isteri. Sikat rambut isteri. Masak untuk isteri dan anak-anak. Masyaallah kita akan rasa satu nikmat sayang dan kasih kepada keluarga.

9. Jangan mengungkit hal yang sudah berlalu. Banyak mengungkit akan rosakkan keharmonian hubungan suami isreri.

10. Makan apa sahaja yang isteri masak,ketika makan puji masakan isteri. Setiap pujian buatkan isteri gembira.

11. Isteri diam dan tunduk ketika suami sedang marah atau memberi nasihat. Dan suami tidak elok marah sehingga meninggi suara. Nasihat isteri dengan hikmah dan kasih sayang.

12 selesaikan setiap masalah tanpa kehadiran orang ke tiga. Masalah akan selesai apabila kedua pihak berlapang dada,ikhlas,terima segala kekurangan dengan baik.

Terakhir. Elakkan melakukan maksiat. Jaga mulut dan kemaluan. Jika kedua ini terpelihara insyaallah baiklah sesebuah kekeluargaan.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#2Pagi2Rakaat2TitisAirMata



 

Wednesday, September 27, 2017

Suami isteri di usia senja..berapa ramai yang bertuah?


Yang membaca jangan menangis ya? Saya suka postingan ini, meski sudah berulang kali membacanya... 😊
Di sebuah rumah sederhana yang asri, tinggal sepasang suami istri yang sudah memasuki usia senja.
Pasangan ini dikaruniai dua orang anak yang telah dewasa dan memiliki kehidupan sendiri yang mapan.
Sang suami merupakan seorang pensiunan, sedangkan istrinya seorang ibu rumah tangga.
Suami istri ini lebih memilih untuk tetap tinggal di rumah, mereka menolak ketika putra-putri mereka, menawarkan untuk ikut pindah bersama mereka.
Jadilah mereka, sepasang suami istri yang hampir renta itu, menghabiskan waktu mereka yang tersisa, di rumah yang telah menjadi saksi berjuta peristiwa, dalam keluarga itu.
Suatu senja ba’da Isya di sebuah masjid tak jauh dari rumah mereka, sang istri tidak menemukan sandal yang dikenakannya ke masjid tadi.
Saat sibuk mencari, suaminya datang menghampiri seraya bertanya mesra :
“Kenapa Bu?”
Istrinya menoleh sambil menjawab: “Sandal Ibu tidak ketemu, Pak”.
“Ya sudah pakai ini saja”, kata suaminya, sambil menyodorkan sandal yang dipakainya.
Walau agak ragu, sang istri tetap memakai sandal itu, dengan berat hati.
Menuruti perkataan suaminya adalah kebiasaannya.
Jarang sekali ia membantah, apa yang dikatakan oleh sang suami.
Mengerti kegundahan istrinya, sang suami mengeratkan genggaman pada tangan istrinya.
“Bagaimanapun usahaku untuk ber terima kasih pada kaki istriku, yang telah menopang hidupku selama puluhan tahun itu, takkan pernah setimpal terhadap apa yang telah dilakukannya".
Kaki yang selalu berlari kecil membukakan pintu untuk-ku, saat aku pulang kerja,
Kaki yang telah mengantar anak-anakku ke sekolah tanpa kenal lelah, serta kaki yang menyusuri berbagai tempat mencari berbagai kebutuhanku dan anak-anakku”.
Sang istri memandang suaminya sambil tersenyum dengan tulus, dan merekapun mengarahkan langkah menuju rumah, tempat bahagia bersama….
Karena usia yang telah lanjut dan penyakit diabetes yang dideritanya, sang istri mulai mangalami gangguan penglihatan.
Saat ia kesulitan merapikan kukunya, sang suami dengan lembut, mengambil gunting kuku dari tangan istrinya.
Jari-jari yang mulai keriput itu, dalam genggamannya mulai dirapikan, dan setelah selesai sang suami mencium jari-jari itu dengan lembut, dan bergumam :
“Terima kasih ya Bu ”.
“Tidak, Ibu yang seharusnya berterima kasih sama Bapak, telah membantu memotong kuku Ibu”, tukas sang istri tersipu malu. ☺😊
“Terimakasih untuk semua pekerjaan luar biasa, yang belum tentu sanggup aku lakukan.
Aku takjub, betapa luar biasanya Ibu. Aku tahu semua takkan terbalas sampai kapanpun”, kata suaminya tulus.
Dua titik bening menggantung di sudut mata sang istri ......
“Bapak kok bicara begitu?
Ibu senang atas semuanya Pak, apa yang telah kita lalui bersama, adalah sesuatu yang luar biasa.
Ibu selalu bersyukur, atas semua yang dilimpahkan pada keluarga kita, baik ataupun buruk.
Semuanya dapat kita hadapi bersama”.
Hari Jum’at yang cerah, setelah beberapa hari hujan.
Siang itu, sang suami bersiap hendak menunaikan ibadah Shalat Jum’at,
Setelah berpamitan pada sang istri, ia menoleh sekali lagi pada sang istri, menatap tepat pada matanya, sebelum akhirnya melangkah pergi.
Tak ada tanda yang tak biasa di mata dan perasaan sang istri, hingga saat beberapa orang mengetuk pintu, membawa kabar yang tak pernah diduganya.......
Ternyata siang itu sang suami tercinta telah menyelesaikan perjalanannya di dunia.
Ia telah pulang menghadap Sang Penciptanya, ketika sedang menjalankan ibadah Shalat Jum’at, tepatnya saat duduk membaca Tasyahud Akhir.
Masih dalam posisi duduk sempurna, dengan telunjuk ke arah Kiblat, ia menghadap Yang Maha Kuasa.
"Innaa Lillaahi Wainnaa ilaihi Rooji'uun"
“Subhanallah.... sungguh akhir perjalanan hidup yang indah”, demikian gumam para jama’ah, setelah menyadari ternyata dia telah tiada, di akhir shalat Jum'at....
Sang istri terbayang, tatapan terakhir suaminya, saat mau berangkat ke masjid.
Terselip tanya dalam hatinya, mungkinkah itu sebagai tanda perpisahan, pengganti ucapan "Selamat Tinggal ...".
Ataukah suaminya khawatir, meninggalkannya sendiri, di dunia ini. Ada gundah menggelayut di hati sang istri, Walau masih ada anak-anak yang akan mengurusnya,
Tapi kehilangan suami yang telah didampinginya selama puluhan tahun, cukup membuatnya terguncang. Namun ia tidak mengurangi sedikitpun, keikhlasan dihatinya, yang bisa menghambat perjalanan sang suami, menghadap Sang Khalik.
Dalam do’a, dia selalu memohon kekuatan, agar dapat bertahan dan juga memohon agar suaminya ditempatkan, pada tempat yang layak.
Tak lama setelah kepergian suaminya, sang istri bermimpi bertemu dengan suaminya.
Dengan wajah yang cerah, sang suami menghampiri istrinya dan menyisir rambut sang istri, dengan lembut.
“Apa yang Bapak lakukan?", tanya istrinya senang bercampur bingung.
“Ibu harus kelihatan cantik, kita akan melakukan perjalanan panjang...
» Bapak tidak bisa tanpa Ibu, bahkan setelah kehidupan di dunia ini berakhir sekalipun.
» Bapak selalu butuh Ibu.
» Saat disuruh memilih pendamping, Bapak bingung, kemudian bilang "Pendampingnya tertinggal", Bapakpun mohon izin untuk menjemput Ibu”.
Istrinya menangis, sebelum akhirnya berkata :
“Ibu ikhlas Bapak pergi, tapi Ibu juga tidak bisa bohong, kalau Ibu takut sekali tinggal sendirian....
Kalau ada kesempatan mendampingi Bapak sekali lagi, dan untuk selamanya, tentu saja tidak akan Ibu sia-siakan."
Sang istri mengakhiri tangisannya, dan menggantinya dengan senyuman.
❤Senyuman indah dalam tidur panjang selamanya….
هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ
"Istri mu itu adalah 'Bajumu' dan Suamimu itu adalah 'Bajumu' pula"
QS Al-Baqarah : 187
Semoga bisa mempererat cinta kasih yang sejati pasutri (pasangan suami istri), ... karena Allah... aamiin.😭😭😭
Ya Rabb... jadikan keluarga kami Sakinah Mawaddah wa Rahmah, wafatkan kami dalam keadaan HUSNUL KHOTIMAH...Aamiin..
#Like & Share....
Boleh di share biar lebih bermanfaat buat orang banyak, kalo pelit di simpen sendiri juga gak apa apa =D
Rasulullah S.A.W bersabda :"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala." (HR. Al-Bukhari)
Silahkan Klik Like dan Bagikan di halamanmu agar kamu dan teman-temanmu senantiasa istiqomah dan bisa meningkatkan ketakwaannya kepada ALLAH SWT.
Ya ALLAH...
✔ Muliakanlah orang yang membaca dan membagikan status ini
✔ Entengkanlah kakinya untuk melangkah ke masjid
✔ Lapangkanlah hatinya
✔ Bahagiakanlah keluarganya
✔ Luaskan rezekinya seluas lautan
✔ Mudahkan segala urusannya
✔ Kabulkan cita-citanya
✔ Jauhkan dari segala Musibah
✔ Jauhkan dari segala Penyakit,Fitnah,Prasangka Keji,Berkata Kasar dan Mungkar.
✔ Dan dekatkanlah jodohnya untuk orang yang
membaca dan membagikan status ini.
Aamiin ya Rabbal'alamin

Copy n paste

Tuesday, September 26, 2017

Pornografi by Fynn Jamal

asal perkataannya dari bahasa greek: porne. bermaksud female captive yg secara automatisnya dijadikan pelacur.
.
kebiasaannya ia bermula dari curiosity. nak tau saja2. sebab tak mau ketinggalan. nak rasa cool sbb fasih subjek porno.
.
jadi alang2 semua org nak tau / dah tau / akan tau juga nanti2--
porn adalah visual aktiviti seks.
.
there i said it.
dah jgn curious dah.
.
haha. as if.
but seriously anak2.
jom cuba berhenti.
.
sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya kiamat adalah akan bermaharajalelanya perzinaan
HR bukhari muslim
.
ye. mmg susah. mcm kita dok bebel2 kat suami kita suruh berhenti hisap rokok, atau kita marah2 abah kita tak jaga gula: pornografi adalah ketagihan yg tidak senang diberhentikan.
.
and no. your partner is not cheating on you with porn. dia bukan nak pasangan yg lebih baik daripada kita. kita bukannya tak cukup baik, tak cukup cantik.
.
orang2 yg ketagihan porno adalah mereka yg telah terbeli fantasi dijual pornografi.
they are stuck.
.
aku juga suatu masa dahulu-- seperti majoriti dlm statistik penonton pornografi di malaysia-- tidak merasa malu dgn porn stash aku ada. siap tukar2 dgn member. siap passing2. astaghfirullah please grant me forgiveness of my past.
.
it was too common, ke tahap member yg tak pernah tengok porn itu kita boleh ejek2 sebab naif. allahu akbar.
.
pornografi sudah jadi sesuatu yg terlalu biasa.
.
biasa sangat--sampai dah tak berapa rasa. bila dah tak ada rasa-- cari benda lagi power.
.
mula dgn pornografi normal. evolve jadi yg makin keras. atau makin pelik. atau makin outrageous.
.
lakonan2 seksual itu jadi darah-daging. macam dilwale dan drama korea menguasai jiwa.
.
fantasi sudah jadi sesuatu yang fantastik.
so why do we have to wake up?
.
because it is haram.
.
susah--
tapi kena.
.
aku tau susah. mcm rokok, mcm makanan berminyak, mcm mengumpat, macam mencarut--
ingat senang ke nak berhenti?
ingat langsung tak cuba?
.
tabiat adalah repetition of activity.
rutin.
lifestyle.
.
so macammana nak berhenti?
mulakan habit baru. baca bismillah.
dalam segalanya.
.
termasuk sebelum klik play.
.
i know biadab.
tp i ask you:
mendengar nama الله--
would you continue?

Friday, September 22, 2017

Public Gold : Bila BFF tiba-tiba menang emas

Assalamumualikum dan Salam Maal Hijarah

BILA BFF MENANG EMAS PUBLIC GOLD TANPA PERGI SEMINAR 🤔

Sharing rezeki BFF sempena Maal Hijrah
Cuba baca attachment
Terujakan?
Tiba-tiba dapat panggilan menang emas 0.5g
Duduk diam-diam je pun
Bukan pergi seminar atau masuk contest
Banyak benda magic boleh berlaku jika joint Powergold hihi

Nak merasa macam nie?
Step pertama buka akaun dulu
Saya boleh bantu
Buka akaun hari ini hanya RM190

Suhaila Saleh
Dealer Public Gold
PG00097832
017-3201998

Wednesday, September 20, 2017

Public Gold : Insentif pertama yang mengujakan!

🕎Edited🕎

Untuk jadi Dealer Public Gold perlu beli XXGram
Semua XXGram tue adalah hak dealer
RM untuk beli XXGram tue bukan masuk dalam akaun saya
Tetapi akaun Public Gold
--------------------------------------------------------------------------------------

Assalamualikum semuaaaa
Mesti dah lunch kan?
Saya dah kenyang 1 hari bila buka bank harimau  hari nie
Dahla hujung bulan
Tiba-tiba masuk income macam nie😚😚😚😚

Seronok educate orang tentang Gold
Seronok dapat harga rendah bila beli Gold
Seronok bila fungsikan Gold
Seronok bila setiap 20hb insentif masuk hasil Gold
Itulah dealer Public Gold!

Insya allah saya share apa yang saya buat dengan pasif income dari Public Gold ne
So uools bolehla teka berapa insentif saya dapat tue 😆😆😆

Errr hari nie takde sharing ilmu emas
Cuma nak tanya ada ke yang nak joint jadi Delear Public Gold?
Meh bisik-bisik dengan saya
Harga adik kakak jee... nak tau tak?
Percuma... kalau anda faham erti nilai emas tuee
Nak tau detail boleh wassup saya..

Suhaila saleh
Public Gold Dealer
PG00097831

Tuesday, September 19, 2017

Pandora Emas / Pandora 916 / Pandora Gold : Pandora Gold Enamel

 

Assalamualaikum semua
Meh citer tentang Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
Setiap orang ada citarasa masing-masing
Ada yang suka Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
tapi ada yang suka Pandora Silver
 
Pernah Tanya kat member apa yang menarik pada Pandora Silver
Antara jawpannya "Pandora Silver warna-warni"
 
ehemmmmmmmm
Amacam warna-warni tak Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916 keluaran Geliga Gold?
 


Bila terlalu banyak
Tak tau nak pilih mana
Semua nak makan haha
Nie bukan gula-gula ye
Nie emas 916



Awak pilih yang mana?
Saya pilih belah kanan hujung
Love pink
Maniskan?
 
Jangan risau walaupun warna-warni ia masih laku dipajak
Yang warna-warni tue dipanggil enamel
Cuba tengok kat surat pajak di atas
emas tetap emas dek non
Tepekla color apa pun :p
Yang tulis enamel tue adalah charm yang warna-warni tue
Enamel nie tak luntur warnanya..saya pakai lasak gile.. saya bawak cuci pingan kuali..cuci bilik air pun pernah hahaha..lupa nak tanggalkan..memang tak luntur warna tapi bercalarlah dah pakai kemain lasak kan?
 
 
Nak cuci mata dengan charm dan bead Pandora Gold/ Pandora Emas/ Pandora 916
 by Geliga Gold @ Gdora?
 
 
ada group wassup kalau nak joint..
wassup je no 017-3201998 dengan tagline 
"nak joint group WA Pandora 916 boleh?"
 



 
 
 

Monday, September 18, 2017

Penyelesaian PTPTN Mengunakan Akaun 2 KWSP - Part 1

 
 
 
 
 
Alhamdulilah
Alhamdulilah
Alhamdulilah
 
Berjaya melepaskan lagi satu hutang riba
Allah pemudahkan jalannya
 
PTPTN----> ditutup dengan Akaun 2 KWSP
 
"NIKMAT MANA LAGI YANG INGIN KAU DUSTAKAN"


Hutang Riba 1-Credit Card
Hutang riba ini paling saya teringin nak lupuskan
Credit Card nie berhantu
bayar-bayar tak habis
akhirnya
Credit Card saya selesaikan dengan cara fungsikan emas
 
 
 Hutang Riba ke 2-PTPTN
 
Dalam hati saya tidak tenang dan risaukan khairy
Allah "memaksa" saya menyelesaikan satu hutang
Alhamdulilah..manusia nie kalau tak ditekan memang bertangguh sahaja

Memang niat saya nak selesaikan PTPTN melalui KWSP...
Tetapi saya bertangguh kerana ada maslah untuk dapatkan TAC untuk proses I-Akaun
Berkali-kali buat melalui PC di rumah
Siap tukar no telephon husbd
Tak jugak berjaya
Saya dimaklumkan perlu ke pejabat KWSP untuk dapatkan TAC
Kerana itu saya bertangguh

Sehinggalah dua hari sebelum ke IJN dengan Khairy saya dapat "surat cinta berwarna merah" dari PTPTN melalui emel pejabat
Terus berdesup saya selesaikan untuk dapatkan TAC
Selepas dapat TAC buat permohonan pengeluaran PTPTN melalui I-Akaun KWSP
Sehari selepas itu saya kembali ke KWSP bersama full transkrip bukti dah setel pengajian dan thumprint
Dapatlah dokumen seperti dibawah nie

Alhamdulilah
Semoga permohonan pengeluaran KWSP untuk penyelesaian baki PTPTN nie diluluskan
Seronok juga selesaikan pinjaman PTPTN tanpa pinjaman yang lain atau berhutang dengan orang lain
Sendiri selesaikan terasa BANGGA!
Saya nak ringankan bahu saya dengan segala hutang
FOKUS KHAIRY SAHAJA

Saya adalah pembayar tegar pinjaman PTPTN melalui potongan gaji sejak mula dapat kerja
Tetapi pembayaran PTPTN saya terputus bila saya cuti tanpa gaji menjaga khairy
Jadual pembayaran saya tamat next year..lambat lagi tau haha
Tapi saya sukarela bayar awal
Malas nak fikir lagi
Lebih-lebih boleh keluarkan melalui KWSP
Hutang tetap hutang
Jangan buat-buat tak tahu
Jangan tangguh bayar sebab ada KOS PERKHIDMATAN/PENGURUSAN

TQ adik Nur Ammar Hafiz untuk segala perkongsian yang menimbulkan kesedaran bebas hutang dan riba
#PTPTN
 
 
 
 
JEMPUT FOLLOW
KOKOADIK BLOGSHOP- supplement dan produk kesihatan
KOKOADIK GOLD -  Pandora emas / Pandora Gold / Pandora 916
 
 


Tuesday, September 12, 2017

Lotion Daun Semambu / bamboo / bambu dah sampai!





LOTION DAUN SEMAMBU (50G)

Khas untuk masalah campak dan kegatalan yang dirawat menggunakan pokok semambu
Tak perlu lagi carik dan menumbuk daun semambu
Sangat perlu untuk yang tinggal di bandar-bandar atau kawasan yang sukar nak dapatkan pokok semambu...

Bahan-bahan: purified water, carbomer, vegetable glycerin, neem, bidara, extra virgin olive oil

Harga retail : RM40
Pos: RM8(semenanjung) RM11(sabah/sarawak)


๐Ÿ•Žproduk keluaran Doktor Zulkifli Sharif and team
  lotion daun semambu first batch 
banyak dah dapat order sebelum sampai
nampaknya kena cepat-cepat order untuk 2nd batch

 
 50Gram



KRIM KUNYIT
 
 Krim Tumeric

Biasa tak tengok budak-budak hidung kuning bila selsema?
Haaa itu penangan mak dia tumbuk kunyit plus campur kapur letak kat hidung
petua lama untuk hilangkan selsema
tapi nowdays Dr Zulkifli Sharif & team keluarkan TUMERIC CREAM 
mudahkan ibu-ibu disamping mengekalkan kecomelan anak-anak tanpa warna kuning
sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tak suka bagi anak makan ubat bila selsema 
Iktiar cara lama dengan gaya moden :p

 
Tumeric Cream RM35
Tumeric Spray RM35

Ada yang tak suka melekit..elokla amik yang spray
Spray tue ala-ala air je
Ada customer bagi feedback  tumeric spray tue baunya harum

Nak dapatkan maklumat tekini tentang pelbagai supplement?

Nak daptkan maklumat terkini tentang Pandora Emas / Pandora 916 / Pandora Gold?







 

Monday, September 11, 2017

Hadiah Hari Lahir Adam Ziqry yang 1 bersama Public Gold

ITEM INI ITEM RARE
SENTIMENTAL VALUE + ECONOMIC VALUE 

03/09/16 hari lahir Adam Ziqri (anak bongsu )yang pertama
Tetapi tiada sambutan apa-apa untuk Adlan Khairy hatta untuk membawanya keluar makan atau membeli kek seperti kebiasaan sambutan untuk anak-anak yang lain
Hati kami sekeluarga tidak tenteram kerana memikirkan temujanji Adlan Khairy anak ke 3 di IJN
Alhamdulilah  saya sempat membelikan Edisi Baby Public Gold nie sebagai tanda saya tak pernah melupakan sambutan kelahiran Adam Ziqri yang pertama

Insya allah mudah-mudahan cukup umur Adam Ziqri  18 tahun
Akan ada 18 keping bersamaan 18GRAM untuk bekalan pelajaran tidak termasuk edisi raya
Ketika itu agaknya berapa "ECONOMIC VALUE" untyk 18G?
Nilai "SENTIMENTAL VALUE" pastilah tidak boleh dinilai kerana kasih ibu sepanjang hayat๐Ÿ˜

Jemput follow cara saya
Kerana saya tahu RM sangat sukar untuk kekal hatta RM18๐Ÿ˜‚

Sesuaikan nak beri yang baru bersalin
Pelaburan dari bayi

Adam baru setahun
Insya allah saya akan usahakan setiap kelahirannya saya akan hadiahkan 1GRAM emas
Tiap kali hari raya saya akan berikan juga 1GRAM emas sebagai duit raya
1GRAM tambahan adalah duit raya dari kaum keluarga untuk adam
Jadi insya allah setiap tahun boleh dapat 3GRAM emas

Tetapi saya target 2GRAM setahun sebagai minimum target
Jadi cukup 18 tahun bukankah Adam sepatutnya 36GRAM emas?
Berapa agaknya nilai 1GRAM emas 17 tahun akan datang?
Susah nak jangkakan?
Bayangkan je 10 tahun dulu..emas masa kita kawin berapa 1GRAM?
Sekarang dah RM200++ 1GRAM tau

Amana dah 10 tahun
 sepatutnya dah ada 20GRAM
Tapi saya belum mampu nak lumpsump 20GRAM

Arief dah 8 tahun
Sepatutnya dah ada 16GRAM
Tapi saya belum mampu nak beli lumpsump 16GRAM

Khairy dah 4 tahum
Sepatutnya dah ada 8GRAM
Tapi saya belum mampu nak beli lumpsump 8GRAM

Total up 44GRAM!
Mampu ke nak beli lumpsump?
Tak mampu!!!

Masa yang lalu tak mampu nak diubah
Jadi saya mulakan perubahan dengan anak bongsu saya
Insya allah saya akan cuba "membeli emas masa lalu"  Amana,Arief dan Khairy dengan harga "emas masa sekarang"
Sukar tapi saya akan cuba
Supaya betlaku adil pada anak-anak

Kenapa tak simpan RM?
Terlalu banyak alasan yang menyebabkan RM terpaksa digunakan
Kerana RM memang utk dibelanjakan
Itulah hakikat
RM bukan dwifungsi
Emas kalau saya dipajak
Kalau terdesak boleh jual terus
RM?
Takde pilihan memang kena guna๐Ÿ˜‚





Adam tak pernah jejak rumah lama kami
Saya bawa Adam ke rumah lama yang jadi tempat dan bukti suka duka tangis gembira sepanjang membesarkan Amana dan Arief disini

Terasa cepat masa berlalu kerana sangat mudah menjaga Adam
Terima kasih kerana menjadi anak yang sangat baik
Seolah-olah faham mama perlu berikan perhatian yang lebih pada abangmu Khairy
Percayalah Adam juga macam abang Khairy
Adam adalah sebab dan punca mama masih bertahan
Semoga Adam menjadi lelaki beriman dan budiman
Semoga orang disekeliling menyayangi dan menyenangimu sentiasa

Papa juga sayangkan Adam
Anak bongsu katakan๐Ÿ˜




Sunday, September 3, 2017

Selamat hari lahir yang pertama adam ziqri

  

Assalamualaikum semua
Lama sungguh entry nie hanya ada gambar
saya tak berkesempatan nak update entry nie dengan tulisan dan ayat-ayat dari seorang ibu
Hari ini dah 30 September 2017
barulah saya berkesempatan nak edit entry yang saya post pada 03 September 2017


SELAMAT HARI LAHIR YANG PERTAMA KESAYANGAN MAMA
 ADAM ZIQRI MOHD KHAIRUL FADZLI
03 SEPTEMBER 2017 

 ADAM-Nama nabi, ikutan, teladan, manusia pertama
ZIQRI - terpuji, yang memuji Allah
Mama combinekan..manusia pertama yg memuji Allah


Adam dilahirkan secara pembedahan
hampir 2 minggu mama dah rasa kontraction
Macam gigit semut jelah
Tapi terasalah
Tapi bila pergi hospital bukaan hanya 1cm
3 kali pergi hospital semua hanya buka 1cm
Aikkk?
Masa tue Prof Azurah kebetulan pulak tak ada
Prof lain yang ganti

Bila Prof Azurah balik sahaja
Terus suruh mama datang dan paksa mama bersalin hari tue jugak
Sebab Prf kata untuk anak keempat tak akan sampai 2 minggu 1cm sahaja tak ada progress
Prof Azurah bantu bukak jalan untuk Adam keluar 

Mama minum air selusuh kat hospital
Rasanya ini kali pertama mama minum air selusuh
anak-anak lain mana ada
mama ada simpan ayat tue dalam hp
so mama buat sendiri masa lepak2 kat dalam wad
Adam pun bersalin kat HUKMSC macam kakak dan abang-abang Adam yang lain 
Tak lama lepas minum tue terus rasa kontraction
tak tahan rasa tapi boleh tahan lagi
Panggil nurse
Dipendekkan cerita jalan masih tak banyak
Tapi nurse tue perasan jantung Adam drop
Prof Azurah terus datang & decide ceser

Menganga mama
Sebab mama tak jangka nak bersalain ceser
Abang Khairy lainlah dia ada sakit jantung
Adam memang ada "defect" dikesan tapi masih boleh bersalin normal
Tapi mama terus cakap OK
sebab dah tak tahan sangat!

WOW 
macam dalam cerita ER
Baju mama ditukar cepat
Pakar bius bacakan semuanya dengan laju dan jelas
Nurse-nurse kiri kanan

Mama mintak nak bius habis dengan alasan mama ada sakit belakang 
Masa abang khairy memang struggle nak bius tue
Operation yang sejap boleh jadi berjam-jam sebab tak dapat cari tempat nak masukan jarum
memang mama ada desiccated disc

Tapi pakar bius kali nie masih nak cuba bius separuh
dia takut mama coma 
alahamdulilah
Mudah sangat!!!
Tak rasa sakit langsung
entah bila ubat bius tue masuk

Lepas tue turn Prof Azurah pula ambil alih
Kenapalah lama sangat Prf Azurah nak keluarkan baby kali nie
Dulu Adam kejap je
rupanya Adam dah berbelit dengan tali pusat 2 pusingan
Ya Allah 
alhamdulilah adam masih selamat
patutla 2 minggu kontraction masih tak buka jalan
Agaknya adam berusaha sungguh-sungguh nak keluar dari perut mama
tapi setiap kali tue terbelit dengan tali pusat sendiri
Adam hebat berjuang!
Sama macam Abang Khairy
Mama doakan Adam & Khairy akan jadi pejuang Islam dengan cara sendiri ya


Puas mama perhatikan Adam sejak lahir asmpai kini
Sebab abang khairy ada masalah jatung
adam pun kena buat detail scan
kena monitor dari dalam perut
Alhamdulilah Mama dapat book Prof Azurah jugak 

Hancur hati mama bila Prof Azurah bagitau Adam pun ada "defect"
Bukan di bahagian jantung macam Abang Khairy
Tapi di kepala
Allahu Akbar
Tak habis lagi ujian mama
Puas mama menangis
Masa tue mama dah tak boleh buat apa-apa lagi
Mama lebih banyak mengaji dan tenangkan diri sahaja
Semua mama dah tak hiraukan
Khairy pun mama dah ketepikan sikit masa nie
Barulah mama sedar
Mama sangat sayangkan kandungan ke empat mama
memang tak sangka Adam akan hadir dalam hidup mama
Mulai dari saat tue mama bersungguh-sungguh doakan Adam 
seperti mama doakan anak-anak yang lain
Alhamdulilah
Semuanya makin terjawab
Adam sihat
Makin bijak
perkembangan pun sama macam budak-budak lain
Mama anggap hasil detail scan itu hanya penyebab yang Allah beri supaya mama dapat "berehat"
Kerana hasil detail scan itulah Prof Azurah setuju untuk bagi mama "rehat" dari jadi ibu lagi
Dulu Prof Azurah tak izinkan sebab mama masih muda dan katanya Abang Khairy belum tentu selamat

Tapi ketika kelahiran Adam ,  Prof Azurah mengalah 
Taerima kasih Prof Azurah..
Bukan sahaja menjaga bayi-bayi saya dari dalam kandungan
Malah menjaga saya juga dengan sangat baik 
Semoga Allah memanjangkan usia Prof Azurah dan dilimpahi kasih sayang dan rahmat Allah


 Masa kecil..tak reti buat apa lagi



 tidur jerlah kejanya

 sejak lahir peneman abang khairy yang setia
saya bekerja dari rumah
sejak adam lahir tak pernah hantar pada pengasuh atau taska
saya jaga kedua-dua anak saya adam ziqry dan adlan khairy 
disamping keja rumah dan paling penting keja pejabat
kecuali bila saya jumpa bos atau ada meting
saya hantarlah ke taska atau pengasuh
 
alahamdulilah sejak adam lahir cukup sahaja statistik saya
sedaya upaya buat yang terbaik walau busy uruskan anak-anak

 kadang-kadang sampai sakit-sakit badan buat semuanya
tapi saya tak sanggup nak hantar kedua-duanya ke pengasuh atau taska
adam ziqry-masih kecil ..dalam tangan ibu paling sesuai
adlan khairy-kerana khairyla mama dpaat keja kat rumah takkan mama nak hantar khairy kat tempat lainkan?
pejabat beri mama kelonggran keja dari rumah pun sebab kahairy

 tak sangka saya mampu jaga kedua-duanya
dah setahun jaga kedua-duanya

 adik bongsu memang jadi MANGSA BULI

 baju gegirl nasib mitten &bottie boy

 masa adam baru lahir berjayalah mama turunkan berkilo2 KG
bila adam dah setahun rasanya bertambah-tambah KG mama

 kecik-kecik latte
semua anak lelaki saya macam nie
lahir gelap..makin besar dah cerah
kecuali anak perempuan
masa lahir macam snow white
dah besar mcm org keja kebun haha

 gelap kan?

 latte!

 sedap tido

 adam yang tembam tue kesayangan semua
boleh jadi punca gaduhla sebab berebut si bongsu

 tengok mak dah tembam sejajar dengan usia adam yang bertambah haha

 sayang adam kata abg khairyyy

 dengana adamlah bermulanya minat saya dengan emas
masa mengandungkan adam saya dah mula study tentang emas
alhamdulilah makin nampak kegunaan emas
mungkin adam nak jadi towkay emas kot?


 mandi adalah satu terapi

 muka ngantuk yang amat

 dulu khairy selalu teman saya buat keja pejabat
tapi sekarang tempat tue adam dah ganti
khairy selalu lesap haha
tengok tv , main tab, main ultraman
macam-macamla aktiviti abang khairy
dinding bilik yang teruk berconteng tue khairy punya keja
biarlah jadi mural khairy
tuggu adam pulak besar entah kat mana dia nak conteng
 adamtembam
khairy kurus

 posing maut
 ada kawan fb mama kata gigi adam macam arnab 
haha
betul jugak

 baju dari khairy tapi adam yang pakai

 nie pun gambar baru
adam dah setahun gambar nie


 khairy memang jeles dengan adam
tengokla sedaya upaya menyelit walaupun yang nampak jelas lubang hidung !



 suka teman mama sidai kain kan?


 adam memang peneman khairy..alhamdulilah

 adam memang tak banyak kerenah
adam tahu mama kena lebihkan khairy
 adam sangat sangat sangat baik
mama bersyukur sangat
jaga adam mudah


 straoller dari zaman amana tau
dah 10 tahun
berjasa sangat

   
selalu buat mama senyum

 tembam mama
 
rupa potong rambut

 
tembam sangat
senget mama nak angkat
  

 OMG!
DEBAB YANG NYATA

carik mama tak jumpa
apa lagi nanagisla
 
muka cartoon
 
kesayangan kakak sekarang
khairy main jauh-jauh
manalah khairy tak sentap
 
teror tak adam buat mcm nie?
 
baby emas!
 
mangsa buli!
 
buli lagi dari pembuli yang berbeza!
 
tidurlah anakku

tengok apa?
 
macam nielah saya uruskan anak-anak setiap hari
dua-dua minum susu
dua-dua main-main
dua-dua tidur
lepas tue mcm lipas kudung buat keja opis
 
 
gaya bos
  
mama asik amik gambar je

 
adam teman abang khairy ke IJN 

 
hadiah sebelum hari lahir
entah kena campak atau alahan
boleh baca kat sini 
jelir lidah kat sapa?
 
kesian kakak takde adik perempuan kiki
 
 makin besar alhamdulilah

mak cakap adam nie memang copy muka saya

pengalaman menjaga adam dengan khairy sambil bekerja dari rumah akan jadi kenangan terindah sampai saya tua nanti

 satu hari nanti anak-anak akan besar
cabaran apa yang akan kita lalui lagi?

bila tengok gambar kedua-duanya
ada satu "rasa" yang tak mungkin hilang
nak gambarkan rasa tue pun tak tau
 
khairy memang cemburu sangat dengan adam
adam pun sama dah pandai cemburu dengan khairy

 
Gambar paling terkini :)

Adam Ziqri terima kasih hadir dalam hidup mama
Adam pun macam abang khairy
Adam penyebab mama terus bersabar dan bertahan
Walau mama tak sangka Adam akan hadir 
Dan mama paling tak sangka Adamlah anak bongsu mama
Tapi percayalah mama sangat berharap Adam menemani mama sampai akhirnya
Tiap-tiap hari mama hanya berdoa anak-anak mama jadi orang beriman, budiman dan berilmu

Dengan iman ; 
Adam akan dapat selamatkan diri Adam dari fitnah dunia
Adam juga akan melindungi isteri dan anak-anak Adam nanti.
Adam akan dapat beri kebahagian yang hakiki pada isteri & anak-anak Adam nanti
Insya Allah.
Amin

Love & Kiss,
Mama Yang Sangat Mencintai Adam Ziqry