ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, October 27, 2021

GULA KELAPA ORGANIK: MARI BERTUKAR KEPADA GULA KELAPA ORGANIK SELEPAS BACA INFO GULA PUTIH INI


INFO KESIHATAN OLEH DR MARLIANA MAZLAN DI LINK ASAL https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1710054622399832&id=100001859337552&set=a.1663632543708707


Gula putih. Pernah ambil tahu macam mana ia diproses? 

Gula putih. Telah terhakis segala zat yang diperlukan oleh badan. Ditambah pula dengan zat kimia yang tidak diperlukan malah memburukkan lagi kesihatan.

Proses pembentukan gula putih diperhalusi dengan sulphur dioxide, phosphoric acid, calcium hydroxide dan carbon active. Zat kimia ini sebenarnya tidak diperlukan langsung oleh badan. Yang kita perlukan seperti calcium, iron, magnesium, pottasium dan phosphorus dah dihilangkan pulak untuk dijadikan gula putih.

Mula-mula, jus diambil daripada batang tebu. Melalui proses pendidihan dan ditambah dengan zat kimia seperti phosphoric acid dan calcium hydroxide untuk hilangkan kotoran. Kemudian dipindahkan ke tangki lain dan dipanaskan lagi untuk menguapkan kadar air dan menghasilkan cecair gula yang pekat. Seterusnya ia ditempakan dalam mesin centrifuge untuk proses mengubah bentuk cecair kepada kristal.

Kristal yang terhasil tadi dipanaskan sekali lagi sampai mendidih dan dicampur dengan BAHAN PEMUTIH dan zat kimia lain seperti sulphur dioxide dan carbon active. Kemudian disaring pula dengan BONE CHAR untuk menjadikannya putih bersih bersinar. 

Eh apa tu Bone char? Bone char dalam melayunya, tulang hitam atau arang tulang. Terhasil daripada PEMBAKARAN TULANG BINATANG seperti lembu, kambing atau khinzir. Cara disembelih? Tulang apa yang digunakan? Yakinkah kita ia dari sumber yang betul?

Proses pembentukan gula sampai jadi putih cantik berkilat.
Dididih sampai 3 kali sekurang-kurangnya, ada yang sampai 8 kali.
Dicampur lagi dengan zat kimia.
Disaring pulak dengan tulang binatang. (Bukan semua jenis gula putih melalui proses ini ya)

Kalau beginilah kan, agak kita nak simpan lagi tak stok gula putih di rumah?

Jangan salah faham, bukan tak boleh langsung ambil gula ye. Tapi carilah gula yang bermanfaat walaupun hakikatnya gula membawa banyak mudharat berbanding manfaat.

Sebaiknya, pilih gula yang kurang diproses dan tidak melalui proses pemutihan. 

Kalau nak beli gula, boleh cari yang berlabel sebegini, insyaAllah ada jugak mineralnya yang beri manfaat.

+ USDA organic
+ Unrefined
+ Raw
+ Evaporated cane juice

Jadi, apa yang penting di sini?

Macam biasa lah, BACA LABEL!
Sekian dari Ummi.
Yang masih bertatih ke arah kehidupan sihat
Berminat untuk mencuba gula kelapa organik?
500g rm20
1kg (500g x 2) rm35
Jemput wasup 011-5689 6377
https://wa.me/c/601156896377

menggiurkqn..ratah mcm tue je pun sedap


Kicap dari gula kelapa organik pun ada.sesuai utk kesihatan..

ini info kicap kelapa organik


FEEDBACK GULA KELAPA ORGANIK DAN KICAP GULA KELAPA ORGANIK

Monday, October 25, 2021

Kebun Pasu Saya

Tomatooo

Tak sedar bawang dah beranak pinak


Bunga kunyit


Ok nie geram ..
beli cucamelon apasal jadi peria haha


keledek
Jiran bagi daun cuccuk kat pasu alhamdulilah hidup


pucuk manis mak bagi
tanam dari batangnya


ala lupa nama bunga nie


daun kunyit mcm pelepah pisang


banyak sgt tomato


seronok tengokkan?


Asparagussss

Sunday, October 24, 2021

Semambu atau Bambu untuk demam campak




Bila customer repeat order creamy Semambu Doktor Zulkifli Sharif & team apa maksudnya ya?

Alhamdulillah maksudnya ia membantu menyelesaikan maslah campak anak mereka.

Semambu dah bertukar wajah ye.. 
RM40 satu tiub

Beeminat ketik https://wa.me/c/601156896377


SUTRA MANJAKANI FEMININE WASH


Salam hujung minggu semua,

Antara killer produk.
FEMININE WASH BY SUTRA

Sesuai untuk isteri2 yang sedang berpantang. 
Sesuai untuk gadis-gadis yang datang bulan. 
Sesuai untuk kegunaan harian.

Pendek kata. Memang sesuai untuk semua yang bernama wanita!

Berminat?
RM30 sebotol
https://wa.me/c/60115689637




Sunday, October 17, 2021

Doktor Razin Jaafar share info tentang masalah Jantung Adlan Khairy

Alhamdulillah dah bertambah list doktor kegemarqn saya
Doktor  yang terbuka dalam mencari jalan terbaik utk kesihatan..
Moden dan alternative..

Dr Zulkifli Sharif
Dr Zubaidi Hj Ahmad
Dr Nordin 
Dr Razin Jaafar

Doktor Razin Jaafar suruh teruskan olive oil dan omega 2..

Makanan apa atau supplement apa yg kaya dengan omega 2? Cuba kqwan2 makanan sihat syorkan utk khairy..




Wednesday, October 13, 2021

CGN GUMMIES KIDS MULTIVITAMIN



korang bagi anak-anak makan vitamin apa musim-musim pandemik nie?

sejak-sejak saya cakna dengan kandungan makanan nie saya sedaya upaya carik kandungan yg sihat atau paling hampir dengan sihat.. 

CGN GUMMIES KIDS MULTIVITAMIN nie boleh kata sesuai dengan kecerewetan saya sebai mak.. haha...

No Gelatin, No Gluten, No Soy dan No GMO's.

Ada 3 color dalam nie..kalau dapat kat Adam habis ditunggangnya pilih2 warna

Nah baca..nampakkan?

Berminat boleh wassup seller https://wa.me/c/601156896377

Tuesday, October 5, 2021

KAB GOLD : UNCANG EMAS

Beli emas di KAB Gold ada 2 cara :

✅ Pilih item ready stock yang ada sama ada gold bar atau dinar. Beli, bayar dan pilih cara mana untuk penghantaran. Tiada pilihan lain kecuali simpan sendiri emas fizikalnya.

✅ Beli gram emas menggunakan program Uncang Emas. Kita boleh beli gram emas dan nampak gramnya dalam akaun Uncang Emas. Ada pilihan untuk terus kekal dalam akaun atau keluarkan fizikalnya dalam bentuk gold bar atau dinar. Nanti gramnya akan ditolak dari akaun Uncang Emas.

Senang kan?

APA ITU "UNCANG EMAS" 

❤️ Beli gram emas melalui program uncang emas. Yang ini macam akaun. Tak ambil bawak balik pun tak apa. Kumpul dalam akaun.

✅ Para pelanggan akan membeli gram emas milik KAB Gold yang dikongsi bersama-sama dengan pelanggan lain. Sebagai contoh, pelanggan membeli beberapa gram daripada gold bar 1 kilogram milik KAB Gold.

✅ Biasanya orang beli uncang emas sebab malas atau takut nak simpan sendiri. 

✅ KAB Gold tak kenakan apa-apa upah simpan dalam uncang emas ini.

✅ Para pelanggan nanti akan dapat lihat bilangan gram sahaja dalam uncang emas, bukan gold bar atau dinar.

✅ Pelanggan juga ada pilihan untuk keluarkan fizikal dari uncang emas. Boleh keluar gold bar, boleh keluar dinar. Tiada masalah.

✅ Bila keluarkan fizikal, ada caj premium mengikut item yang perlu dibayar oleh pelanggan.

✅ Kalau masa pelanggan nak keluarkan fizikal dari uncang emas, KAB Gold sudah ada ready stok item apa yang pelanggan nak, maka boleh terus ambil stok tersebut. Kemudian gramnya akan ditolak dari uncang emas.

✅ Jika tiada item pilihan pelanggan dari ready stok, maka KAB Gold tetapkan 15 hari bekerja untuk adakan item emas pilihan pelanggan tersebut.

✅ Pelanggan boleh kosongkan uncang emas dan tiada penalti akan dikenakan.

Cara paling mudah untuk daftar guna link ini sahaja. 
Daftar percuma. 
Beli emas baru bayar😁

https://kabgold.my/introducer/KAB3187

Monday, October 4, 2021

ikan pari bakar portugis resepi

Saya sebenarnya tak berapa suka ikan pari
Tak paham kenapa tiap kali beli ikan bakar kat kedai husbd mesti mintak ikan pari bakar..
Saya rasa ikan pari nie  tawar
Sy lebih suka ikan kembung/ikan cencaru/ikan keli bakar..

Tapi lepas saya buat ikan bakar portugis
Wowwww.. Sedap pulak bila makan ikan pari bakar..
Terasa sangat juicynya
Anak2 pun suka walau pedas.
Biasanya sy buat pedas sebab husbd suka pedas..
So anak2 suruh saya alihkan pes cili tue..
Then diorg makan dgn kicap

Btw tomato tue petik kat pasu.
Adehh camana nak bagi nenek diorg nie..
asik kena petik je..
Alhamdulillah tak payah menapak ke kedai semata2 tomato
Daun limau purut dan bendi setakat 2 batang utk masuk dlm ikan pari potugis nie pun petik kat pasu je..
Alhamdulillah..
Allah kalau nak beri dlm rumah pun rezeki tue ada..
Janji kita usaha kan?..



Thursday, September 23, 2021

Patma Patisseries - kek batik super sedap

"Mamaaaa, ada orang bagi. Dia kata free"

Saya tengah siram pokok kat belakang. Cepat2 menjerit..

"jangan makannnn! Mama takde ordee apa2!"

Kejadian piza tersilap hantar ke rumah tue betul2 jadi trauma. Arief main amik je bila piza datang rumah. Saya kat opis masa tue. Dahla piza jenis mahal. Sian pulak pembeli sebenar.. Call domino.. Domino cakap dah tersilap hantar rezeki puan dan anak2😅

Tapii bila saya tengok apam balik yg sedap nie.. Di sampingnya ada kek batik  durian  mabeles.. Terus saya tahu siapa yg hantarkan..

Ini pun salah satu bakers yg saya suka. Saya memang suka kek. Tapi sy memang tak pandai buat kek. Dengan patma patssrie  nie 3 jenis kek batik mabeles dia saya dah order.. .. 

1. Kek batik coklat
2. Kek batik biscoff
3. Kek batik durian

Rasa sedap. Rupa cantik. Menarik. Tertarik. 

Yang terbaru diorang buat apam balik mabeles pulak. Kotak dah mcm piza. Rupa dah ala2 piza. Rasa sedap.. Rupa cantik.. 😉

Ada pulak kopi.. Brew sendiri.. Kagum saya yang memang takde kelebihan bab-bab dessert nie..
Membeli jelah kelebihan saya yg diturunkan oleh mak saya kepada saya🤣

Korang yg muda2 follow lah😅 
Ig : patma.patisserie
       Putri patma sari 

Korang yg senior citizen. Follow fb ye🤣
Fb : Patma Sari Ridwan

area kajang bangi Semenyih boleh pm patma kalau nak order. Kek batik tue rm17 je utk sebekas panjang tue. Tak menyesal. Insya allah.. 

Maaf ye saya spam makanan sedap.
Peniaga2 juga perlu survive.
Bila ada iklan makanan.. Iklan emas..
Ketahuilah bukan mereka nak bagi org meleleh ailio je. Itu punca rezeki mereka. 
Sekarang marketing memang  thru online.
Lagi2 dengan keadaan ramai tak dpt keluar nie.

Saturday, September 18, 2021

Adlan Khairy dan Zaiton Minsyam


Hari nie saya bahagia sangat..
Menitik juga air mata..
Bila mana cerita jantung khairy memberi ilham pd seorang anak untuk kesihatan ibunya.


Kawan FB saya nie beri ibunya makan zaiton Minsyam bila baca cerita khairy yg bertahan dengan jantung magicnya dengan amalkan zaiton Minsyam..
Seronok sangat. bahagia sangat bila cerita anak2 kita membantu org lain ..

Sampai hari nie pun saya tak akan lupa seorg kawan FB yang berkongsi cerita pembedahan jantung  anaknya.
Kerana perkongsian cerita anaknyalah saya dan suami tidak benarkan khairy teruskan operation walaupun masa itu bilik operation telah dibook oleh doktor.
Perjalanan kawan FB itu sangat serupa dengan saya..
1. Meninggalkan pejabat kerana anak bermaslah jantung
2. Meniaga online untuk survive
3. Membawa anak jantung tunaikan umrah.
4. Anaknya sama mcm khairy. Kelihatan sgt sihat tetapi ada defect pd jantungnya ..

Bezanya... Anak beliau telah berada di syurga kerana pembedahan jantung tersebut..
Selepas membaca cerita kawan FB itulah ..kami terus batalkan pembedahan khairy.

Husbd siap bgtau doktor cerita kawan FB saya tue..
Kata2 husbd "kawan isteri saya anaknya mcm khairy.sihat tapi operation tak berjaya. Kami dah dengar cerita itu jadi kami minta tqngguh dulu dan cuba cara lain.. lagipun khairy nampak sgt sihat.cuma jantung dia laju tak mcm org lain. Risiko melepaskan khairy untuk dibedah lagi banyak dari biarkan dia tanpa dibedah. Risiko masa bedah.. Risiko lepas bedah kemungkinan dia bergantung dgn jantung bateri.sy baca juga tak semua bateri tue sesuai.kena tukar lagi.. bedah lagi..berapa kali nak dibedah etc etc..Biarlah apa jadi pada khairy pun ditangan kami bukan di atas meja bedah"

Syukur alhamdulillah ditemukan juga dgn pakar yg memahami dan faham keputusan mutlak adalah ditangan ibubapa.

Alhamdulillah kerana membaca cerita kehidupan org lain..memberi kami ilham pd keputusan nyawa anak kami.
Hari ini cerita khairy pula memberi ilham pd orang lain... Dan hidup ini beginilah...
Org lain beri ilham pd kita..
Kita pula beri ilham org lain..



Dan begitulah yang percaya pada makanan sunnah. Insya Allah akan dpt keberkahannya.. Dulu sy bagi khairy makanan sunnah pun bila customer yg memang amalkan zaiton nasihatkan saya "bagilah anak makan zaiton. Kan zaiton tue menguatkan jantung. Makanan sunnah tak ada mudharat. Insya allah"
Dengar nasihat customer terus sy beri khairy makan zaiton selepas mencari info serba sedikit.
Alhamdulillah khairy dah 8 tahun. Khairy amalkan zaiton Minyam sejak umur 6 bulan tau. 

Btw sy diizinkan oleh tuan punya badan utk sharing cerita ini.. sama2 kita doakan ibunya terus sihat ..insya allah..