ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Sunday, September 18, 2022

GULA TEBU ORGANIK HANYA RM12/KG

Asslamualaikum semua..


Kokoadik kini ada menawarkan gula tebu organik juga.. Sebenarnya dah lama kami jual kepada customer-customer lama secara offline.

Untuk memenuhi permintaan customer kami telah mula menjual di 4 platform. Customer bolehla memilih platform yg sesuai ya..

Di sini saya attach info tentang gula tebu organik ya..
Harap baca sampai habis perkongsian Dr Mazliana Mazlan kerana gula adalah sumber masakan utama  di Malaysia. Kita perlu berhati2 dengan setiap yg kita masukan ke dalam perut ahli keluarga kita.

KITA ADALAH APA YANG KITA MAKAN..



Jemput order di 4 platform berbeza:



Dibawah adalah antara gula tebu organik yang masih dan pernah kami jual. Gula tebu organik ini dari negara2 berbeza mengikut stok supplier.
Cuba baca perkongsian Dr Mazliana diatas ..kesemua ciri gula yg baik ada pada gula2 yg kami jual.insya allah.

Dari Brazil

Dari Paraguay

Dari India 

Dari Thailand

Stok yang akan dijual adalah jenis ini. Berwarna putih mulus hampir ke putih.. 

Setiap pembelian kami akan beri sebotol garam natural non sintetik kimia added. Insya allah.

Begini pakaging kami.

Berkotak. bubble wrap

Stiker fragile.insya allah selamat dengan izin Allah.

Tuesday, September 6, 2022

YUMMY MEE SAYUR - PAKEJ DI SHOPPE KOKOADIK


Sebab saya tak reti nak set variation di shoppe maka saya buat je semuanya lain-lain produk.

So di shoppe Kokoadik Blogshop saya Ila Saleh set tiga pakej  berbeza:

1) pakej semua pek
-  RM22.80
- 6 pek berbeza mee dan perisa

2) pakej kari 
- RM11.40
- 3 pek mee berbeza tapi perasa kari
- kalau jenis tak tahan pedas, masukan separuh je serbuknya. 

3) pakej ayam lada hitam
- RM11.40
- 3 pek mee berbeza tapi perasa ayam lada hitam
- sesuai untuk anak-anak sebab tak pedas.




Saturday, August 27, 2022

BENGKEL ASAS MEMANAH TRADITIONAL

Dulu duduk di tempat lama banyak perkara saya tak dapat buat/capai kerana pelbagai kekangan kecuali masalah kekangan kewangan...
 Sebab tue ada pepatah mengatakan "duit tak boleh beli kebahagian&ketenangan"

Duduk di tempat hijrah banyak keinginan saya tercapai. Walau kadang2 impian saya tue biasa-biasa je tapi bila tercapai tue rasa syukur sangat.. 

Kalau bab makanan tue..semua yg saya pernah teringin tue saya dapat di sini.
bukan sekali tapi berkali-kali.. 
sebab tue bila ada orang cakap "belajar agama nanti nak makan apa?" 
Saya senyum je.. 
Bab  "nak makan apa bila belajar agama" nie saya dah dapat jawapan bila saya letak Arief dahulu di jalan agama. 
Sekarang saya&suami sendiri alami seperti Arief  bila memilih agama dari sogokan dunia demi berusaha  mempertahankan taqwa kami.
(Taqwa itu "berhati2")
Kami kadang-kadang sampai tak tau nak makan apa sebab boleh kata "banyak makanan yg terhidang"
Itu baru bab makan..belum bab lain..

Dan belajar memanah  adalah salah satu impian saya. Rupanya di sini impian tue jadi realiti..

Bak kata rakan baik saya di sini "Sebab  Ila Saleh  tinggalkan sesuatu yg berharga kat KL... Allah ganti dengan ape yg ila suka kat sini"

NIKMAT MANA YANG INGIN KAU DUSTAKAN..

Sepertimana aku bertahan menunggu pelangi-pelangi yg tidak diketahui bila munculnya apabila dikurniakan anak bermasalah jantung beberapa tahun yang lepas..

Begitu juga aku akan sabar menunggu pelangi-pelangi bahagia kerana "didikan" discriminate ini.

Syukur alhamdulillah suami beri izin hadir..
sudi hantar dan ambil.
Jaga anak2 di rumah.
Masa amik tue suami siap tunggu dua jam lagi sebab program lambat habis dua jam dari jadual.

Btw dalam tak reti memanah tue..boleh pulak dapat  no 5 dari 30 peserta..🤣



Anak2 saya lebih awal belajar memanah.. diorg dah ada busur masing2..saya yang tak ada busur lagi.. Arief start belajar memanah  secara online dengan ustaz lama di madrasah lama masa PKP. 

anak manja saya si adam ziqri.. tak nak kalah dengan Arief dalam bab memanah..




YUMNY MEE SAYUR PENGGANTI MEGGI BIASA DI PASARAN

Kebanyakan keluarga di Malaysia pernah makan mee segera aka meggikan? Walaupun ramai tahu keburukan makan meggi. hihi..termasuklah kami sebelum ini..

Tapi sejak saya mula belajar makan  makanan sihat ..saya berusaha cari alternative lebih sihat untuk anak-anak saya..

Seronok sangat bila berjumpa beberapa pilihan meegu sihat antaranya MasyiMee dan yang terbaru ini YUMNY.



Pemilik YUMNY nie seorang doktor perubatan.
Jadi beliau buat YUMNY-MEE SAYUR nie selepas melihat tahap kesihatan pesakit-pesakitnya






MEE YUMNY : RM3.80 SEPEK

Ada 6 pek berbeza iaitu:
1) MEE BAYAM KARI
2) MEE BAYAM LADA HITAM
3) MEE LABU MANIS KARI
4) MEE LABU MANIS LADA HITAM
5) MEE LOBAK MERAH KARI
6) MEE LOBAK MERAH LADA HITAM

nah model cilik hihi..video pun ada tapi tak dapat nak upload 

Nak beli ..klik mana2 yang suka


Tuesday, August 9, 2022

SHEIKH & KIYAI ANAK2 KAMI

SHEIKH & KIYAI ANAK-ANAK KAMI


Syukur bila pindah ke sini anak2 dpt belajar dgn alim ulama.. bila anak2 belajar di sini hendak atau tidak  makbapak pun kena  belajar juga.. 

Sheikh Abu Zaki setiap isnin syarah kitab di madrasah anak kedua si arief belajar.. 
Amana pula belajar dengan kiyai hj sohali tiap2 hari kuliah  subuh dan hari2 tertentu belajar kitab/fardu ain seperti yg dimaklumkan pentadbiran di sana.. Amana belum habis 40 hari jadi sy belum dpt full interview amana lagi..insya Allah Amana   baik2 sahaja dlm lindungan Allah 

Sebelum nie kami hadir kuliah Sheikh Abu Zaki dan ank muridnya Ustaz Yus..
Insya allah kami  selepas ini akan hadir kuliah pula dengan Kiyai sohali sebab amana belajar dgn Kiyai Sohali...

Dahulu kami  tak belajar mendalam hal agama.. bagila anak2 belajar agama dlm masa yg sama makbapak belajar sekali temankan anak2.. kita tak pandai kita hantar anak dgn ulama.. tapi kita tak biarkan anak sendirian belajar agama..kita ikut sekali.. baru anak semangat...

Kami tak mampu nak ikuti semua kuliah .. tapi kami akan cuba supaya lebih banyak dari zaman muda dulu dan paling penting dpt berkah duduk bersama org alim dan mengharap doa dan shafaat mereka kelak.

Bila duduk dalam majlis ilmu di sini terkenang saya Ila Saleh   duduk dalam majlis Habib Ali Zeanal beberapa tahun sebelum PKP dulu..
Masa kami berjinak2 duduk dlm majlis ilmu..
Adam Ziqri kecil lagi..belum boleh jalan pun..merangkak..tatih2.. siap bawa alas tilam utk Adam ke masjid di setiawangsa.
Sekarang Adam dah 6 tahun..

Nak siapkan anak2 ke kuliah Habib Ali Zeanal pun dah mcm balik kampung..
-Alas tilam adam utk minum susu, tidur, tukar pakaian..
-makan minum bebudak nie sebab kuliahnya dari magrib dan  selesai hampir 11 lebih malam.. 
-baju spare utk anak2 nie.. sebab khairy yg masa tue kecil lagi pernah mandi kat masjid..suruh amik air semayang dia dengan arief melompat main air🤣
Mujor Amana jagakan adik2..dapatlah juga saya dengar kuliah..

Pg majlis ilmu tak pandai2 juga.. 
sebab satu majlis ilmu dapatlah 1,2 ilmu.. 
Tue pun dah seronok sangat dapat ilmu baru walau sikit..
Tapi yg pasti ketenangan tue memang dapat..
Anak2 pun happy bila pg masjid ..
Mcm satu tempat yg sgt happening&bahagia utk diorg..

Dan bila anak2 dah besar nie..
Sangat mudah nak bawak ke masjid atau majlis ilmu.
Anak2 yang cakap "hari nie tak pg kuliah ke? Sheikh takde? Ustaz yus tak de? Takde org jemput kita mawlid ke? Boringnyaaaaa..." 🤣

Alhamdulillah..
Memang kami hilang semuanya kini..
Kerjaya harta tapi kami dapat duduk dekat dengan alim ulama..
Itulah terapi kami.. Itulah ketenangan kami..
Dulu mungkin seminggu sekali je setiap Jumaat suami dpt bawak ke kuliah Habib Ali Zeanal.. dan hujung minggu ke surau keliling rumah..
Tapi sekarang alhamdulillah.. lebih banyak dari dulu.. 
Jadual yg tetap utk suami dan sy hadir Isnin malam, Selasa pagi, Rabu malam, Khamis pagi dan malam..Antara waktu tue kalau suami pergi saya ikut.Kalau suami ada kerja sy duduk je rumah.uruskan online, rumah dan anak2..
Jumaat, Sabtu Ahad pula bergantung jemputan dan keadaan.
Sebab tue saya malas nak balik KL 🤣
Rugi kalau tertinggal kuliah yg memang kami dah wajibkan diri hadir. 
Duduk sini sampai tak sempat nak boring walau tak kerja office mcm dulu..

Alhamdulillah.. alhamdulillah..
Nikmat mana yg kau dustakan..


Monday, August 8, 2022

AL HUMAIRA HAND SOCK


Saya nie masih lagi proses belajar pakai hand sock dan stokin.

Bab stokin tue alhamdulillah better sebab saya bukan selalu  keluar rumah dah kecuali pg kuliah dan htr amik anak pg homescholl.
Kalau pg amik anak dengan pg beli barang dapur tue saya sarung je kasut sukan..tak pakai stokin pun takpe sebab seluar pun labuh..

Bab hand sock nie.. bila pakai handsock selalu gatal2.. pastu merah2..sampai tergaru2.. Kadang2 luka.. itu yg sy selalu "lemah" bab handsock..maybe jenis kain handsock tue buat saya tak tahan..

Satu hari dengar ustaz mana tah dlm radio  cakap..
Sedekah pd diri pun boleh ..
Iaitu keluarkan duit dengan beli pakaian yg baik utk menutup aurat.. jenis kain yg baik..yg selesa yg membuatkan kita lebih suka menutup aurat..

So sebab sy tahu kelemahan saya bab handsock..
Org lain maybe takde allergic pd jenis kain..
Tapi saya tak boleh..
Bila saya selalu rasa gatal..tergaru2..sampai sapu ubat gatal buat saya tak dpt sepenuhnya memakai handsock..

Sy tengok handsock lisa surihani tue mcm selesa je dia pakai... Dan sy dah terbaca dia beli kat mana.. maslahnya dah habis stok yg lisa surihani pakai tue.. dan saya cuba handsock jenis nie.. 

Alhamdulillah rasa sejuk dari kain yg sy selalu pakai tue..
Cuba tengok ira kain pd handsock nie..
Nampak selesa dan breathable kan?
Dan jenis kainnya mcm jersy.. antara jersy dan cotton..entahla jenis apa tah..

Nanti sy nak beli yg lisa pakai tue pulak..
Nanti sy review
Harap2 takla sy tergaru2 lagi sampai luka 😓

Saturday, August 6, 2022

BESDA -BERAS KAMPUNG WANGI TANPA RACUN KIMIA

BERAS BESDA -BERAS WANGI KAMPUNG TANPA RACUN KIMIA 

Alhamdulillah saya Ila Saleh  dah masukkan ke shoppe
Kalau di shoppe postage lebih murah RM5.60
Kalau di link wasup RM7.
So nak postage jimat belilah di shoppe.

Beras BESDA nie secara umum sesuai untuk semua orang.
Tetapi secara khasnya untuk mereka yang amalkan pemakanan sihat. Yang selalu mencari makanan organik/natural sesuai sangat beli beras nie. 

Ayam organik tanpa suntikan free range
Ikan tanpa formalin
Garam gula oranik natural
Bagaimana pula dengan beras yang merupakan makanan harian dan ruji?
Jomla cuba..
Insya allah ada kebaikan pd kesihatan kita..

Pada ibu yang nak kenalkan bubur atau nasi untuk anak comel anda pun sangat sesuai dan selamat  jika guna beras ini. Pastilah kerana beras ini selamat dan tidak menggunakan racun kimia. 

Pada yang mempunyai masalah kesihatan dan sedang menjaga sumber makanan juga disyorkan mengunakan beras BESDA ini. Kandungannya yang bebas racun insya allah tidak menambah mudarat pada kesihatan pesakit.

Doktor Azman Md Sharif selaku founder yang merupakan doktor perubatan pastilah ingin menghasikan produk yg selamat dan sihat untuk semua pengguna beras BESDA.

Motto BESDA yang bersahaja&ringkas tetapi mempunya maksud yang  mendalam iaitu "DIHASILKAN DENGAN KOMITMEN & KASIH SAYANG" 

Link shoppe https://shopee.com.my/product/339142224/21231347056?smtt=0.339161799-1659772091.9