ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, August 2, 2021

ALHAMDULILAH SELESAI DENGAN IZIN ALLAH - PROJEK SUMBANGAN EN PAPA


assalamualaikum semua
dah dekat sebulan tak update blog 
last entry hari itu adalah tentang projek sumbangan En Papa
So marilah kita update serba sikit ya
Saya tak letak banyak2 gambar 
Apa yang ada je ye
Sebagai tand aprojek nie dah selesai

TQ pada member2 FB saya yang turut sama menyumbang
pada family yg menyumbang juga
Ada kawan rapat dengan En Papa di pejabat pun menyumbang

Alhamdulilah
Pengalaman yg sangat seronok bila terlibat dengan projek amal mcm nie
Tapi saya awal2 dah buat reminder hanya yg percaya pada saya je boleh joint
Haha..
Maaf ye saya bukan jenis usung camera snap setiap muka penerima ye..
Kita kena jaga maruah penerima
Yang edarkan nie adalah orang kampung di situ

Alhamdulilah kutipan hampir 3k dlm masa 2 hari sahaja
Lepas tue lockdown.
adoii
kami sasarkan boleh dapat kutip lebih lagi sebab ramai kawan FB saya yang masih nak joint tapi saya dah close.

Kami tak nak simpan duit sumbangan kawan2 lama2.
Cash rm700 kami beri pd geng infaq untuk uruskan sumbangan ayam mentah. Kami tak dpt uruskan sebab lockdown.







Status geng infaq En Papa tue
Alhamdulilah hasil kumpul duit kawan2 yg baik budi 100set barang dapat disediakan
Semoga membantu mereka yg terjejas
 


PM dari geng infaq En Papa

Abang nie kawan FB saya. Saya ingatkan perempuan rupanya lelaki. Haha

Lepas dah jumpa baru tau lelaki. So En Papa lah handle lepas tue.

Saya borak2 dengan wife dia je

Kami dpt kumpul 3K. 

RM2300 kami pergi beli barangan kering . 

RM700 kami minta abang tue uruskan belikan ayam mentah untuk orang kampung


Status saya close kutipan. Esoknya lockdown. Kami tak nak simpan duit orang lama2



Sy up status lagi sebab kawan2 masih nak beri sumbangan. 
Kami dah kelamkabut sebab tak sangka esok nak lockdown






Bawak 2 kereta.  mana muat satu keta

Keta MYV. Keta  antik. Keta masa kami baru2 kawin dulu. 



Tempat pengumpulan barang2 infaq. 
Area Kampung nie. Nama kampung je dah buat saya gelak dengan Amana. 
Nama kampung mcm dalam drama tv hahaha
Semoga kereta kami nie dapat banyak buat projek amal lagi.


Antara barangan infaq


Betul2 berterima kasih sangat pada kawan2 yg sudi bersama2 infaq .. Infaq kawan2 tue dapatlah beri setiap keluarga.. Rasanya dpt beri hampir 100 family satu set lengkap.. Maybe lebih sikit..
1 botol minyak cap seri murni/ buroh
2 tin sardin cap ayam
1 pek mehun cap faiza
1 pek jumbo megee cap sedap
1 kicap jalen
1 cili boh Enaq
1 tin susu Teko
1 ekor ayam mentah
Bagi keluarga yg perlu pula boleh ambil tambahan
- tuala wanita
- pampes bayi
-susu bayi

Barang2 ini bukan dari infaq kawan2 tau.
Ini adalah barang2 yg dibeli sendiri oleh geng infaq En Papa tue.
Ini sahaja budget mereka untuk diberi pd mereka yg memerlukan.
Alhamdulillah sumbangan kawan2 tue dapatlah menambah barangan yg ada nie.
Tapi saya letak je watermark saya sebab tak nak disalah guna.
Masa diorang nak keluarkan barang2 yg kawan2 infaq dari kereta saya.. Abang tue terus tergelak bila nampak kicap.. Saya terus tanya kenapa bang?
Abang tue jawab "ya allah.. Betul2 rezeki nie. Tadi kami nak beli kicap tapi budget kami dah habis"
Rupa2nya yg mereka dapat beli dari budget mereka hanya barang2 asas sahaja dlm gbr nie.. Hanya ada beras, telur dan gula..
Sebak tau bila En Papa tunjuk gbr nie.. Nie yg diorg beli.. Memang barang asas sahaja kan?
Rasa berdosa sgt kalau saya ignore je bila saya tahu hal mcm nie..


Status rakan FB saya  yg membuatkan saya dan En papa tak boleh tidur malam 
Terus En Papa pergi beli barang2 sendiri
Bila tengok En Papa bersungguh2 nak tolong kawan Fb saya
Itu yg saya terus war2kan di FB saya
Alhamdulilah kawan2 FB saya ramai baik2
Kebanyakan yg sumbang nie saya tak pernah jumpa tau
Terima kasih atas kepercayaam
Walau kita hanya bertemu di FB
Sebak.. 


Entah berapa troli kami ulang alik
Saya dan En Papa je
Amana jaga adik2 di rumah


Nie sebahagian yg tinggal.Ada yg dah bawak keluar

Ala bongsu bucuk mama nie. TQ jadi anak baik. Tak banyak kerenah sepanjang papa dengan mama uruskan sumbangan nie.





Nie geng-geng infaq En Papa
Geng tabligh ke?
Apa lagi bang pgla khuruj
Saya dah biasa jaga anak2 sorang hahahahaha


SEMOGA ALLAH MERAHMATI KITA SEMUA YANG BERGERAK ATAS JALAN AGAMA.
INSYA ALLAH



Wednesday, June 30, 2021

PROJEK SUMBANGAN EN PAPA

 





Bismillahirahmanirahim
Baru2 nie suami balik lepas uruskan hal korban.
Dia terus pg kedai beli semua nie.
Katanya org area korban tue cakap perlukan benda2 nie. Telur diorg dah ada penyumbang dpt murah. Sepapan dpt rm5. Telur kecik tapi ramai blh dapat. Yg benda2 suami beli nie tak cukup/takde penyumbang lagi
Then cakap kat husbd.

"kalau b post kat fb b ok tak? Kawan blog b baik2.. Mana tau diorg nak tolong mcm ramai org nak tolong khairy masa khairy sakit jantung dulu"

Husbd : boleh tapi jgn riak. Ingat tue.

Mana awak dpt duit beli nie semua? Awak ada duit lebih? Nakkkk.... 🤣🤣

Husbd : Kan dah ckup makan awak nie. Terlebih makan dah.. Bagila org lain pulak.. Haishh.. Awak jgnla buat malu saya. Saya kan ada isniar... I lestari.. I sinar.. Bla bla bla.. Kikiki.. Gelak berjemaah.. (riak di situ🤣🤣)


Ku garu kepala. Camana nak buat ayat2 jangan riak tue.
Ayatku memang dari dulu mcm nie je.
Seram2 sebab tak pernah post mcm nie..
Btw hanger tue bukan nak bagi org ye.
Hanger tue kami punya😂


STRIGHTLY HANYA PADA YG PERCAYA PADA SAYA.
TOLONG JANGAN SHARE POSTING NIE YE
INI CUMA UTK KAWAN2 FB/BLOG SAYA
KWN2 FB/BLOG KEBANYAKAN SAYA KENAL
INSYA ALLAH






STATUS SESEORANG YANG MENYEBABKAN KAMI BUAT SUMBANGAN DI KAWASAN ITU. SUAMI JUMPA TUAN PUNYA FB TUE DAN PERGI TEMPAT TUE.
KAMI AKAN PERGI 2,3 HARI LAGI. BLH PM DI FB or wasup HP 017-3201998




SUHAILA SALEH MAYBANK.

Duit kawan2 tak akan bercampur dengan duit peribadi saya. Saya ada 2 akaun.. Sy dah kosongkan tinggal rm1.44 je... Tak boleh nak kosongkan sebab kena ada sikit amount juga dalam tue..
Kalau nak transfer.. masa transfer tue note "orang kampung" ya..
TQ KAWAN2

Friday, June 25, 2021

PERINGATAN RIBA DATANG LAGI DARI SHA RAMSON ABDULLAH







Terima kasih Sha Ramson Abdullah utk tulisan ini... Akak screenshot sebagai ingatan dan nasihat sha
Alhamdulillah.. Alhamdulillah
Kesedaran itu dtg awal..
Lepas anak sakit jantung
Tunaikan umrah
Perlahan2 ilmu2 agama yg tak pernah tahu dtg sikit demi sikit.. Salah satunya RIBA
Dan masih berjuang bebaskan diri..
Baru 2 hutang setel pun dah lapang hati dan rasa tenang..
Lagi satu kereta.. Insya allah..
Selesai riba kereta selesailah urusan ribayg dibuat di atas nama saya seorang.
Hutang nama berdua perlu perbincangan lanjut.
Insya allah semoga Allah mudahkan.

Biar Allah ambil nyawa dlm perjuangan bebaskan diri dari perkara yg menyebabkan Allah dan Rasullulah lancarkan perang..
Biar Allah ambil nyawa kita dlm keadaan kita sesal dan kesal membuat perkara yg Allah & Rasulullah tak reda..
Daripada Allah ambil nyawa kita dlm keadaan diri reda dan rela berperang dengan Allah dan Rasulullah.














DAN SESIAPA YG MENGULNGI RIBA MAKA ITULAH AHLI NERAKA.. MEREKA KEKAL DI DALAMNYA

ALLAHU AKBAR.. 😭😭😭





Saya amalkan doa nie sejak khairy lahir..
tak ingat tahun yg tepat
khairy lahir 2013
tapi sy baru tahu tentang RIBA 2017
maybe 2017 saya start amalkan doa nie
dan sejak tue dengan solat taubat, mohon ampun hari2..
bertaubat takkan ulangi 
alhamdulilah
mcm2 jalan Allah beri untuk langsaikan hutang



Setel credit card. Mostly sy guna utk expenses perubatan anak sakit jantung. Alhamdulillah cc dah kerat dua.. Omeh takde dah dlm arrahnu.. Kejap je dok dlm tue.. Kalau kita ada niat utk lepaskan diri dari riba pasti Allah bantu dengan mcm2 cara. Insya allah


Setel ptptn dgn pengeluaran kwsp. Dari awal kerja memang dah buat potongan gaji. Tinggal 7k++... Kebetulan kwsp benarkan buat bayaran lumpsump utk ptptn.. Apa lagiiii.. Bayarrr terus!






 

Thursday, June 24, 2021

Habatussauda Minsyam in the house



Hari2 nie mcm2 kwn2 delivary barang ke rumah.
Sampai tak perasan sebab tengah buat kerja opis..
Alhamdulillah semua hantarkan barang2 sihat.
Tq sangat sudi hantar sampai ke rumah.
Zaiton Minsyam ini adalah antara makanan sunnah dan sihat yg pertama diberi pada adlan khairy yg bermaslah jantung.
Ada customer masa sy niaga dahulu yg bagitau salah satu kebaikan zaiton adalah utk menguatkan jantung. Saya cari info dan lepas terbaca ada di sebut dlm AL Quran ia adalah salah satu makanan yg baik sy terus beri khairy makan.
Tak adalah sy mintak kajian kes.
Dah dlm Quran ada sebut zaiton bagus.
Kajian kes lagi penting dari apa yg disebut dlm Quran ke?
Utk kamu penting.
Utk saya tidak.
Samikna waatokna.
Sy didik anak sy begitu.
Al Quran cakap begitu yg lain boleh letak tepi.
Perkara lain yg perlu ikut Quran bukan Quran ikut benda lain.
Kalau ada yg tertanya2 kenapa asik mention khairy sakit jantung.. Sy terpaksa mention sebab friend yg baru sy approved mana tau history anak2 saya. Yg arief begini maslahnya.. Yg khairy begitu masalahnya. So fikir yg positif je ye.
Btw nie mak saya punya stok. Mak memang amalkan sejak saya belikan utk mak.
Tq Marzuki Bakar sudi hantar kan ye.
Sana sini mintak kajian case..
Masa minum telan air gas cekedis segala seangkatan dgn benda tue takde plak mintak kajian case.
Datang part makanan sunnah terus "bijak" mintak kajian case.
Kenot brain 😎






 

Wednesday, June 23, 2021

KENAPA SAYA SUKA TANAM SAYUR?

 



anak magic saya, Adlan Khairy.
Kerana dia saya mula menanam sayur-sayur



Susah ke tanam pokok?
Insya allah tak..
Baca bismillah.. Baca doa tanam pokok..
Di comment sy letak do a atanam pokok. Kalau tak ingat/hafal doa tue.. Baca bismillah selawat.. Doa Allah hidupkan.. Kita cuma tabur yg menghidupkan tetap Allah ye😎
Sy tabur benih. Alhamdulillah hidup.
Sy cucuk je sayur2 yg sy beli di pasar cth akar bayam, akar kangkung , cucuk je daun ulam raja.. Insya allah hidup..
Selalunya hari Sabtu & Ahad saya akan menyemai benih, gembur tanah, alih anak pokok kalau rajin🤣
Hari isnin-jumaat saya siram air je..
Petang2 saya masak nasi atau cuci ikan saya siram basuhan air dan air cucian ikan..




Ada org cakap "beli jelah sayur. Murah je sayur"
Jawapan saya kenapa sy tanam sayur:
1. Bila2 masa saya boleh petik.
Selagi tak nak guna biar je. Kekal fresh. Cuma perhatikan kalau dah nak layu masak le..
2. Bebas racun.
Kalau beli kedai yg murah confirm guna racun kimia. Tak guna racun confirm mahal sebab penjagaan tanpa racun utk tujuan komercial
adalah rumit.
3. Jimat masa
Setakat beli basic ingredient utk masakan amik je depan rumah dlm pasu. Cth daun kunyit dan daun kari.
4. Jimat RM
Setakat kunyit, daun kunyit, daun pudina, daun pisang 😂, bayam brazil, bayam biasa, kangkung, sawi, daun kari semua sy petik je depan rumah.
5. Practice make perfect
Kalau tanam sayur dlm pasu pun tak pernah jangan berangan nak urus tanah seluas mata memandang.
6. Kesihatan
Menanam salah satu terapi. Duduk pulak di bawah cahaya duha.. Anda akan dpt vitamin D free utk melawan penyakit. Zaman sekarang melawan penyakit kobid.


Terima kasih utk husbd yang sudi layan kerenah wifeynya
Tq sudi buatkan rak sayur






Biji benih yg ats nie saya beli dari Tanamsendiri.com