ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, May 23, 2022

ALERGIK PADA INAI - REMEDI SEMAMBU

ALERGIK PADA INAI 

Alhamdulillah saya selalu doa semoga barang jualan saya dapat beri manfaat pada customer saya sepertimana ia beri manfaat pada saya dan anak2.

Barang-barang jualan saya kebanyakannya saya dah guna pada diri saya atau anak-anak saya dahulu.

Krim semambu nie anak2 saya dah guna bertahun-tahun dahulu untuk ruam lampin dan ciken pox dan tak sangka pula sehingga alergi pada inai yg teruk nie pun sangat berkesan sebagai remedi.

Doktor Zulkifli Mohamed Sharif & team terima kasih banyak2 produce produk yang sangat bermanfaat ini.

Di saat viral mengatakan semambu dan kunyit tidak bagus.. Allah beri saya keyakinan pada produk hasil dari bahan-bahan semambu dan kunyit dengan feedback jujur dari customer saya nie.

Stok semambu masih ada dan makin menyusut. Boleh dapatkan dari   KOKOADIK BLOGSHOP FB .  

Customer minta tutup gbr yg beliau share pada saya kerana bahagian aurat beliau dan mintak cari gbr lain di goggle.

Jadi saya carik contoh di goggle.



Alhamdulillah diberi pada ibunya juga.. semambu memgurangkan kegatalan pd kulit ibunya

Pakai dalam tempoh 6 hari dan sapu kerap dan nipis

Hati2 memilih inai.

Saturday, May 21, 2022

Hari yang pack di tempat hijrah kami


Hari nie hari yg pack.
Dari pagi sampai ke malam.

Bermula dari kuliah subuh. Husbd kejut sekali anak2 ke kuliah subuh. Biasanya kami berdua je pergi.. Ingatkan lepas kuliah subuh balik rumah terus rupanya ada program raya dengan sheikh....adoii bayangkan sy pg beraya umh orang dengan telekung solat..tak pernah seumur hidup saya buat gitu不不不不
Nie semua husbdla punya pasal tak bagitau lepas kuliah subuh ada program beraya dengan sheikh.
Mujorlah dlm telekung saya tak pakai baju kelawar je.muahaha

Lepas habis program raya dengan sheikh.balik rumah kejap.lepas zohor kami pg beraya pula di oftice kawan saya di sini.. kawan nie member fb sebenarnya..
Sebenarnyakan sy tak sangka ramai kawan fb saya ada di tempat saya hijrah dan tak sangka kawan fb yg dah bertahun-tahun sy kenal pula ada kaitan saudara dengan rakan fb di tempat hijrah.. 
Pendek kata rupanya ramai kawan2 fb sy ada di tempat saya hijrah. Takla rasa mcm keseorangan sgt kan? Memang Allah fitrahkan manusia nie saling berkenalan dan berkawan. 

Lepas beraya di office kawan. Husbd tinggalkan kami di mall.sebenarnya sy carik pos laju yg buka hari nie.cuba nasib poslaju di mall nie bukak tak.sy nak pos barang niaga.alhamdulilah bukak.. dan suami pulak terus buat urusan dgn kawan dia.. urusan carik kayu nak buat frame utk "sesuatu".

Lepas selesai urusan husbd..husbd pick up kami kat mall dan kami terus bersiap rushing ke rumah mak angkat saya.mak angkat saya dah byk kali call suruh dtg beraya. Akhirnya saya dan anak2 magrib di rumah mak angkat. Suami pulak solat di surau dan terus ke program mawlid sheikh di area rumah mak angkat saya. Selepas solat kami dan mak angkat pula turut serta dlm program mawlid dengan sheikh. 

Fuhhh pack satu hari dan saya tak sedar lepas solat isyak dan mawlid sy terlelap.. sheikh tengah bagi tazkirah.. tapi sound sistem tak berapa dengar di tempat muslimat.. udahnya sy lelap 不不 sedor2 semua org tengah menjamu selera.

Gambar nie di rumah mak angkat saya.. puas saya bebel..jgnla main dgn lembu kambing sebab kami nak pg mawlid..nanti org wangi2 korang bau kambing lembu pulak.

Alhamdulillah hari yg pack tapi happy utk kami..

Nie pula gambar kami sertai mawlid sehari sebelum tue..

Suka tengok khairy dan ank2 yg lain selalu senyum dan ketawa di tempat kami hijrah.. seboleh mungkin tak nak anak2 merasa pedihnya hati kami dengan kezaliman yg berlaku.. kami hijrah utk jaga taqwa dan iman kami dari duduk dengan penzalim dan pemyokong kezaliman.

Monday, May 16, 2022

PARCEL ASIA DAN POS LAJU


Terus terang sy Ila Saleh suka sangat guna pos laju.
Mesti customer ingat kalau beli dgn pos laju mahal postagenya kan?
Dulu saya pun fikir mcm tue juga..
Tapi rupanya utk seller nie ada tricknya

Walau sy guna pos laju tapi  sy guna sistem parcel Asia.
So sy cahrge  postage kebanyakan hanya rm8 sahaja.kdg2 ada lebih sikit.. saya tambah sendiri utk customer.

Kalau rasa postage mahal sy tak dpt buat apa2 lagi  tau..
Sebab sy balut tebal.
Yg gula garam siap berkotak. Ada yg balut bubble belon tue.. insya allah sampai dgn selamat.kalau tak selamat saya ganti balik tau.

Pernah kejadian customer sy dpt kicap pecah. Bukan guna poslaju tau.masa nie sy belum reti lagi. Sy tak joint my parcel asia lagi yg membolehkan sy pilih pos laju dgn postage yg agak murah.

masa kejadian parcel kicap sy pecah tue sy guna kurier yg sekarang asik problem je tue sebab kos postage murah. 

Lepas kejadian kicap pecah tue saya dok mengomel kat husbd. Pastu bising pos mahal.sy tak sampai hati nak charge pos mahal2. Kalau beli gula garam kan berat? Aduhaii.. so husbd cadangkan sy tanya pd kawan2 untuk pos yg lebih mampu milik..

Alhamdulillah now guna my parcel asia dan sy selalu pilih kurier pos laju.
Cap postage saya untuk 3kg hanya rm8.
Lagi satu poslaju nie alhamdulillah laju.
Dlm gbr nie beza negeri tau.sehari dah sampai.
Lega yg amat! Tak payah soal jawab dengan customer

Barang dagangan sy boleh view di wasup katalog wasup katalog - https://wa.me/c/601156896377wasup katalog

Saturday, May 14, 2022

asparagusku


Asparagus ku

Saya Ila Saleh  tanam asparagus nie sejak PKP dua tahun lepas tau. Sy tanam dari biji benih. Saya pernah terbaca pokok asparagus nie juga dikenali pokok 100 tahun... Sebabnya pokok nie memang lama nak keluar hasil dekat 2 tahun baru besor pokoknya tapi pokok nie kuat dan boleh bertahan berpuluh2 tahun..haha.. sy terbaca gitula..

Pokok asparagus nie sy tak berapa jaga berapa bulan kebelakangan nie sebab uruskan urusan hijrah.. asik ulang alik rumah lama dan tempat hijrah yg bukannya dekat.. ada satu pasu lagi saya terpaksa tinggalkan di rumah lama.. insya allah saya akan bawa juga ke tempat hijrah jika masih boleh diselamatkan..

Semalam satu hari kerja saya merawat kembali pokok2 yg boleh diselamatkan.. dan salah satunya usaha nak sihatkan kembalik pokok asparagus nie..pindahkan pasu dan beri tanah yg lebih sihat.. tanah nie sy beli dari Norashikin Abdul Rahman .. punyalah jauh bawak dari Bangi ke tempat kami hijrah nie..

Semoga asparagus nie boleh sihat kembali dan membesar dengan baik..

Eh pokok asparagus lawa tau..mcm pokok tepi pantai daun2nya tau..sebab tue sy suka tanam sebab mcm pokok hiasan

Akar asparagus.. orang panggil crown tak silap saya

Saya  tukar pasu lagi besor..nampak tersepit je akarnya..

Tuesday, May 10, 2022

Multivitamin Kids - California Gold Nutirition Gummies


Tak banyak..
Tapi ada
(Tak banyak? Sampai kena cukai lalalala不)

Patutla lama takde stok
Tukar pakaging rupanya..

Sapa cepat dia dapat.
Sapa lambat dah habis
Kena tgu ku restok dari obersea nunnn

Wasep dlm commet

MULTIVITAMIN KIDS
- NO GMO
- NO GELATIN
- NO GLUTEN
- NO SOY

Setakat nie..saya jumpa nielah multivitamin yg sihat dan sesuai utk anak2 saya
Kalau kawan2 ada jumpa atau consume yg lebih sihat ..boleh drop comment..
Insya allah lain kali sy cuba beri pd anak2 saya and sy boleh tambah produk di Kokoadik.

Boleh wasup saya juga di https://wa.me/c/601156896377

iherbs cinta hatiku
order sampai nun dari obersea utk anak2 dan customer

pestime kena cukai haha

Sunday, May 8, 2022

Habatusauda Murah Mampu Milik


Saya pernah terbaca status..
Lebih kurang gini

"supplement mahal-mahal tak mampu nak beli" 

Say tak comment.
Saya cuma baca.
Rasa nak je comment bgtau harga supplement harian saya murah je.


Saya dah amalkan supplement hbtusauda dari Doktor Zulkifli Mohamed Sharif dah hampir 8 tahun rasanya.
Harganya renget malaysia dua puluh lima sahaja 五 nie baru naik jadi rm30 
Macam tak naik2 je harganya dari dulu 不
Ada 60 kapsul.
Saya makan sebijik je sehari.
So sehari hanya 4mpat puluh sen sahaja kos habatusauda nie.

Empat puluh sen sahaja sehari 
Empat puluh sen sahaja sehari
Empat pukuh sen sahaja sehari

Dah kenapa aku ulang 3x nie 不

Sebenarnya bila sy ketepikan duit utk supplement saya dan anak2 secara automatik telah mengurangkan  duit utk pembelian jajan dan kudap2.
Bukankah lebih sihat?

Bukan tak beli kudap2 ye..
Anak2 dan saya teringin jugak kudap2 lagi2 jiran saya semua teror buat kudap2 yg best.
Cuma dikurangkan..
Bila Kurang jajan
Kurangla pewarna perisa
Kuranglah gula putih yg jd racun senyap.

Automatik meningkatkan tahap imun bila consume supplement disamping  kurang gula putih, pewarna dan perasa.
InsyaAllah Allah. Kita semua nak sihatkan?
Usahlah selagi boleh..
Makanan sunnah pulak tue.
Ada keberkatan nya. Percayalah
(kejap lagi doc zul marah dia kata jgn tunggang agama utk business不)
pm tuan punya cerita kalau nak beli 
https://wa.me/c/601156896377

Saturday, May 7, 2022

Remedi Anak Demam


Biasalah musim2 raya..
Semalam anak bongsu badan dedar
Malam suhu dah start spike 
Nampak gaya mak dah kena jadi pawang moden不..

Sebelum tido saya bagi Adam makan satu paket  liposomal nie.
Yang sedihnya air zam-zam tertinggal kat tempat hijrah..
Adusss air zam-zam tue  remedi penting.  boleh pulak tertinggal di musim raya.

Bila adam bangun pagi tadi 
Bagi satu paket lagi liposomal 
Lepas tue terus siapkan air rendaman nie
Lemon dihiris  + magnesium flakes
Adam berendam sambil main keta mainan nak bagi dia ralit dlm baldi besor tue..

Habis berendam..
Siapkan adam dan bagi sepeket lagi liposomal..
Alhamdulillah tak berapa lama lepas tue Adam nak membuang dan berak cair..
Suhu drop dan alhamdulillah suhu dah reda..


Thursday, April 28, 2022

Berehat di Majlis Ilmu


Saya tak ingat sejak bila saya berkeinginan nak selalu hadir majlis ilmu.

Saya rasa turning point hidup saya lepas khairy lahir.
Sebab sy diuji mcm2 masa tue.
Tapi sebelum tue pun saya dah suka tengok kat tv bila ada habib Ali Zeanal.
Saya mesti duduk depan tv mengadap kuliah Habib Ali.

Lepas khairy lahir..
Sy memang duduk rumah..
Selalu sy mengomel dgn khairy yg baby di tepi sambil tgok habib ali di tv.
"Nanti one sweet day kita akan hadir majlis mcm nie.kita akan tengok habib ali live depan mata kita!"

Alhamdulillah
Selepas beberapa tahun khairy lahir..
Suami pula berubah..
Masa khairy lahir tue dah berubah..tapi slow motion.
Nampak sgt struggle suami nak kembali pd fitrah
Sy tak tegur langsung apa yg suami buat
Tapi sy doakan suami siang malam
Semoga dia diberi kekuatan untuk lawan yg batil dlm diri sendiri.

Alhamdulillah 
Usia 40 suami dah pecut berubah selepas pulang umrah.
Dan sy tak mampu nak follow dah..haha
Sebab suami nie daya ingatannya kuat dan dia jenis detail..
Sy nie jenis main2 agaknya
Sy selesa buat yg sy suka dan pelan2 baru pandai..ala senang citer sy nie lambat menghafal haha..
And sekarang sy ikut je mana2 kuliah yg suami hadir.

Antara perkara paling happy adalah bila suami bawa saya kuliah live habib ali Zeanal.
Bukan sekali tapi setiap Jumaat!
Dan semuanya terhenti bila kubido!

Sebelum kubido tue sy sgt puas hati sebab suami tunaikan impian sy nak pergi semua majlis ilmu asatizah yg saya minat. 
Dan paling sy happy adalah dpt duduk satu majlis ilmu dengan USTAZ ADI HIDAYAT DARI INDONESIA.

Alhamdulillah sekarang kami nak duduk lepak lama2 sampai tengah malam utk majlis ilmu pun tiada apa nak dirisaukan..
Takde risau esok lambat pg kerja..baju opis tak gosok..baju anak g nery tak siap bla bla bla

Now masa dlm gengaman kami
Duit?yelah dah tak kerja kan?
Dua-dua pulak tak kerja haha..
Tapi kami yakin rezeki tue hak Allah
Kami bertawakal utk hidup di jalan Allah.

Smlm rasanya majlis ilmu nie plus suami sembang2 dgn ustaz hampir 12 mlm kot
Tapi dulu kami pergi kuliah Habib Ali pun sampai rumah kami around 1 pagi juga.
Tapi dulu kami nak berlama2 di majlis ilmu kena pilih hari tak kerja tapi sekarang tidak lagi.
Hari2 boleh lepak dan berehat dlm majlis ilmu.
Best!

Sy doakan kawan2 yg teringin lalui bahagia duduk dlm majlis ilmu pun diberi kesempatan sebelum dipangil Allah.
Doa saja sentiasa..
Allah faham keinginan hamba2NYA..

Sunday, April 10, 2022

Thermal Printer Best







Thermal Printer Portable Comel Easy Peasy

Benda pertama yang saya mintak suami carikan untuk business online nie qdalah thermal printer. 9tqhun lepas sayq meniaga hanya dengan menulis consignment note. nak kurangkan penat menulis saya beli cop dan hanya perlu tulis nama customer sahaja.

Tapi sekarang dah canggih. Semua print je. Kalau takde thermal printer boleh print kat J&T, poslaju etc etc cuma kalau kita memang fokus online tak practical nak print awb di tempat kurier. Rugi masa beratur lama-lama.

Thermal printer nie suami yg carikan baca review etc etc. Sy tau guna je hahaha..benda-benda mcm nie memang saya pening nak fikir. So ini tugas suami dan saya puas hati sebab sangat mudah nak gunakannya. 


https://shopee.com.my/product/402492715/12122013529?smtt=0.122395164-1649346423.3

korang kena install apps Print Lable nie ye.. baru boleh beroperasi thermal printer nie dengan jayanya