ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, May 10, 2021

SOTONG ALA PORTUGIS RESEPI



Alhamdulillah jadi pun sotong masak ala portugis.
Amana request lain kali buat kerang pulak
Takpe lain kali kita cuba semua..
Lala, kerang, kepah, pepahat.. .
Ikan pari pun best kot..
Selalu tgok org masak ala portugis mcm nie guna ikan pari..










Lepas masak bahan blend tue. Tutup api. Gaul sotong. Lepas tue amik foil.. Alas dengan daun pisang.. Daun pisang kita amik kat pasu depan umh je..pisang kan tumbuh sendiri kat pasu umh kita nie ðŸĪĢ




 Tengok foil tue kembung2.. Bakar je atas panikea yg patah pemegangnya.. Lagi sodap.HIHI
Lepas 15 minit bakar.. Kita koyak sikit foil.. Masukkan Bendi dan tutup balik foil tue.. Bendi tue pun amik kat pasu. Bendi nie kita tanam sendiri.. Bukan tumbuh sendiri mcm pokok pisang tue ye.. Lepas 10 minit ke 15 minit balik.. Bolehla koyak semua foil dan makan.. Alhamdulillah sedap

Friday, May 7, 2021

Memperbanyakan harta dari RIBA maka hujung akhir urusannya adalah kemiskinan



Berbual2 dengan suami. Walau kami berbeza pandangan saya tak akan jemu2 bercerita dengan suami.
Compare zaman muda dengan sekarang.. Banyak sgt suami saya berubah dan lebih dekat dengan agama. Sekarang suami lebih baik dari saya yg acah2 baik nie😆
Sebabnya suami dia kalau belajar bukan setakat baca tapi siap hafal. Jenis detail.. Siap carik ustaz2 nak belajar.. Beli kelas online belajar agama..etc etc.. Nampaklah kesungguhan jadi anak murid yg berdedikasi.. 😁
Sy pulak jenis sambil lewa.. Lambat menghafal. Sy jenis suka shortcut. Sy tau siapa yg boleh selesaikan maslah sy.. Sy tanya jelah org tue.. Kan senang😂
bila suami dah dekat2 dengan agama. Lagi mudah.. sy serah semua kat suami. Sy goyang kaki.. Lepak2 sambil bebel2 je kat anak2 ðŸĪŠ
Sebab tue sy selalu photobook kan doa2 yg sy sering baca. Sy tau sy tak mampu hafal byk benda. Sy pun bukan beriltizam sgt mcm suami..adudududu..
So sy percaya one sweet day suami akan sama fikiran dan pandangan dengan saya bab urusan hutang nie.



Suami : Janganlah risau hal hutang2 tue. Kan ada takaful.
Me : Bang... Takaful tue utk melepaskan waris2 di dunia dari bebanan hutang dan dikejar bank. Awak kat akhirat nanti macam mana? Awak membela diri di hadapan Allah dengan takaful? Rasullulah pun tak nak solatkan jenzah org yg ada hutang tau. Sahabat dulu berhutang tanpa riba. Kita nie terjamin ke hutang zaman sekarang yg berpaksi keuntungan utk bank takde riba? . Riba nie berperang dengan Allah dan Rasul tau. Org yg syahid pun tergantung nak masuk surga kerana berhutang"

Suami diam. Dan gelak.. Saya tahu suami berfikir-fikir. Org lulusan akauntan nie dia nak fact and figure. Bab nie sy memang kalah. Takkan saya nak mintak tolong ex ceo bank muamalat tue utk berbahas dgn suami bab angka2 tue. Sy mana kenal diaðŸĪ­ btw adik
Ammar Debt Story
ada tak link ceo muamalat yg jelaskan bab islamic bank tue.. Drop di comment ye kalau ada..
Kita nie sahabat nabi pun bukan, berhutang mungkin riba, tidak mati syahid.. Jadi apa nak jadi akhirat kita nie disebabkan hutang? Nak cover depan Allah dgn takaful?
Di comment ada cerita Rasullulah tidak solatkan org yg berhutang dan yg mati syahid juga tergantung dari masuk syurga kerana hutang)
Mudah-mudahan suami faham. Sy risaukan dan cintakan akhirat dia lebih dari harta dunia nie.
Dulu zaman muda saya tak faham. Saya pun ada target nak ada 3,4 bijik rumah bla bla bla
Tapi dengan masa dan selepas kelahiran khairy.. Sy faham sy cuma nak hidup dengan tenang.. Beribadah dengan tenang.. Jalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu dengan tenang. Sy tak nak kerja sampai pencen . Terkejar2 kejar punch card. Sedangkan seorg isteri lebih afdal di rumah. Camana saya nak dpt semua tue jika suami/saya masih galak berhutang dan tak jelaskan hutang2 dengan segera?
Ada ke sesiapa di sini yg boleh hidup dan beribadah dengan tenang walaupun ada hutang ?
Cer comment and sharing rahsia tenang hidup dengan hutang?
Apa yg ada dah lebih dari cukup dan sy cuma nak bebas hutang. Bebas riba supaya hidup lebih diberkati.



Penjelasan Ex CEO Bank Muamalat berkenaan riba dalam Islamic Bank - Dato Abdul Manap



 

𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗠𝗔ð—Ķð—Ļ𝗞 ð—Ķ𝗎ð—Ļð—Ĩ𝗚𝗔 ð—Ēð—Ĩð—”ð—Ąð—š 𝗎𝗚 𝗕𝗘ð—Ĩ𝗛ð—Ļð—§ð—”ð—Ąð—š ð—Ķ𝗘𝗞𝗔𝗟𝗜ð—Ģð—Ļð—Ą 𝗗𝗜𝗔 𝗠𝗔𝗧𝗜 𝗗𝗔𝗟𝗔𝗠 ð—žð—˜ð—”ð——ð—”ð—”ð—Ą ð—Ķ𝗎𝗔𝗛𝗜𝗗
𝗧𝗘ð—Ĩð—›ð—”ð—Ÿð—”ð—Ąð—š 𝗗𝗔ð—Ĩ𝗜 𝗠𝗘𝗠𝗔ð—Ķð—Ļ𝗞𝗜 ð—Ķ𝗎ð—Ļð—Ĩ𝗚𝗔.
Dalam sebuah hadis ketika Rasulullah SAW sedang duduk bersama para sahabatnya di masjid, lalu ada jenazah yang dibawa untuk disolatkan.
Tiba-tiba Rasulullah SAW mengangkat pandangannya melihat ke langit seketika, kemudian tunduk dan meletakkan tangannya di dahi seraya mengucapkan: “Subhanallah, subhanallah! Apa urusan berat yang telah menimpa!” sehingga membuat para sahabat terdiam tidak berani bertanya sehari semalam.
Pagi keesokannya, salah seorang sahabat bertanya baginda: “Wahai Rasulullah, apa urusan berat yang telah menimpa (yang kamu sebut-sebut semalam)?”.
Jawab baginda: “Tentang hutang”.
Lalu baginda menyambung lagi: “Demi jiwa Muhammad di tangan-Nya, seandainya seseorang itu mati (syahid) di jalan Allah, kemudian dihidupkan kembali, kemudian mati (syahid) di jalan Allah lagi, kemudian dihidupkan kembali, sedangkan dia masih dalam keadaan berhutang, dia tidak akan masuk syurga selagi tidak melunaskan hutangnya!” [riwayat Ahmad].
ð—Ąð—”ð—•ð—œ ð—Ķ𝗔𝗊 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 ð—Ķð—Ēð—Ÿð—”ð—§ð—žð—”ð—Ą ð—ð—˜ð—Ąð—”ð—­ð—”ð—› ð—Ģð—˜ð—Ąð—šð—›ð—Ļð—§ð—”ð—Ąð—š.
Ketika salah seorang sahabat Nabi SAW meninggal dan telah disiapkan untuk disolatkan jenazahnya dengan diimamkan baginda, baginda bertanya: “Adakah dia mempunyai hutang?”.
Jawab para sahabat: “Ya, dia ada berhutang 2 dinar”.
Lalu baginda berundur dan menyuruh para sahabatnya sahaja yang menyolatkan jenazah tersebut.
Kemudian Abu Qatadah RA berkata: “Aku akan langsaikan hutangnya wahai Rasulullah”.
Maka baginda pun menyolatkan jenazah tersebut [riwayat al-Bukhari].
Kisah ini yang hanya berstatus hutang 2 dinar sudah cukup membuatkan Nabi SAW mengambilnya secara sangat serius!
Terdapat beberapa lagi kisah seumpama ini yang menunjukkan betapa baginda sangat menekankan soal melunaskan hutang


KOMPILASI NOMBOR AKAUN MADRASAH-MADRASAH DAN MUDIR-MUDIR - INFAQ PECUTAN TERAKHIR RAMADAN 2021



Saya pilih Tuan Guru Ustaz Akhi Ahmad Rizam Ahmad rizam sebab di situ tempat anak saya Amirul Arief menuntut ilmu di Madrasah Darul Atiq..

Jemput-jemput menyumbang di mana2 tahfiz atau madrasah kegemaran kawan2 semua.
Pilihlah mana2 ustaz/ustazah kegemaran kalian.

Semoga hari-hari terakhir ramadan nie kita cuba buat kebaikan lebih banyak lagi..
 

Thursday, May 6, 2021

KAB GOLD -PENGERUSI KABGOLD SEBAGAI PENTADABUR DI MY QURAN TIME TV ALHIJRAH 2021


 Pengerusi KAB GOLD yang juga Pengerusi Majlis Wilayah Agama Persekutuan menjadi pentadabbur bersama dalam program WORLD HOUR QURAN TIME di TV Al Hijrah.


Majlis ilmu yg sangat-sangat bagus.
Majlis ilmu yg padat dengan mengingatkan tentang SOP ALLAH, SOP AL-QURAN.
Majis ilmu yg secara tidak langsung mengingatkan tentang tanggungjawab pemimpin dan ulama perlulah mengikut SOP ALLAH dan sunnah.
Majlis ilmu turut mendoakan supaya negara ini diselamatkan dari tangan2 dan kuasa2 jahat.
Majls ilmu yg mengingatkan supaya manusia menjadi manusia yg mahu berfikir berteraskan Al Quran.
AL QURAN - BACA, FAHAM, AMAL



DINAR PERTAMA BERSAMA  KAB GOLD


KAB GOLD DITERIMA UNTUK GADAIAN DI AR-RAHNU POS.
BUKAN KALENG-KALENG TAU
MASIH BARU DI AREANA EMAS TAPI
 DAH ADA COLLOBRATION DENGAN POS MALAYSIA
TENGOKLAH SIAPA PENGERUSINYA..
ORG HEBAT DALAM ISLAMIC FINANCIAL + PENGERUSI MAJLIS AGAMA WILAYAH PERSEKUTUAN

SAYA DAH CUBA
ANDA BILA LAGI?
NANTI KITA SAMBUNG STORY KAB GOLD YE..



Jemput klik link telegram nie ye utk info lanjut tentang KABGOLD.
Saya akan update info dari masa ke semasa di link telegram ini.
Jemput panjangkan link ini kepada rakan2 yang berminat juga ya
Cara paling mudah untuk daftar guna link ini sahaja.
Daftar percuma.
Beli emas baru bayar😁

Suhaila Saleh
Gold Manager KABGOLD
KAB00003187




Wednesday, May 5, 2021

Rezeki anak-anak di jalan agama

Gambar throback

❤️❤️❤️
Maaf ye jangan terliur di bulan puasa 😂
Berbual2 dengan Arief cerita berbuka puasa di madrasah.. Kelakar ada.. Kagum pun ada.. Rezeki org belajar agama nie lain.. Maksud saya rezeki madrasah bukan rezeki anak sy..kita berusaha kerja beria2 utk dptkan makanan sedap2.. Tapi kuasa Allah utk org2 di jalan agama lain pula.. makannan yg sedap2 dan mahal2 yg dtg masuk ke dalam madrasah dengan izin Allah..
Arief biasalah jujur je cerita.. Arief bukan jenis memilih makan.. Apa yg ada dia makan je.. Kalau kat rumah saya masak apa pun dia makan je apa yg ada..
Di rumah.. Kalau sy masak tak kena selera dia.. Cthnya lauk sambal. papa dia memang makan sambal hari2. Arief plak jenis takut makan sambal.. Yg pening maknya😓Dia makan kuah sayur dengan sayur je.. Tak komplen pun.. Kdg2 bertambah2.. Itu yg peliknya.. Makan kuah sayur je pun bertambah ..
So saya sebagai ibu tak berapa risau bab makan sebab Arief jenis makan je apa pun.. Tapi bila Arief cerita lauk2 dia kat madrasah kdg2 wowwwww.. Sedap dan meriah makanan nya.. Bukan masa bulan puasa je ye.. Hari2 lain pun.. Maybe bln puasa lebih banyak org infaq agaknya..
"Arief makan ayam, telur, nasi goreng, jagung bakar... Hari jumaat ada org htr cendol."
"Arief makan ketam. Lauk kuning. Banyaknya ketam.. Sampai kitaorg main2 dengan ketam hidup. Banyak sgt"
"arief makan kambing bakar.. Sedappp" (melopong mak dia sebab suka kambing bakar. Fuhh lagilah kalau yg fresh)
Tapi badan Arif mcm tue jelah.. Kurus je.. Bukan dia kuat makan pun. Bila suruh makan banyak2.. Dia cakap Arif tengah usaha nak ada 6pax nie mamaðŸĪĢðŸĪĢ
Btw Arief cerita dia dah mulakan khidmat dapur.. Abang2 senior dah mula bagi Arief tolong2 urusan dapur... Tolong siapkan barang2 masakan.. Yg kelakar Arief comment "mesti rahsia Arief suka masuk hutan dah bocor kat abang2 tue sebab tue Arif kena tolong masak. Abg2 tak bagi Arief selalu masuk hutan le tueee.. Hurmmmm"
Hahaha.. Gelak mak dia dengar.. Dia ingat dia teror.. Abg2 senior dia lagi teror... Nasiblah Arieffff




Monday, May 3, 2021

Cara habiskan Satu surah Al Khafi






Saya gunakan kuasa veto sebagai mak suruh Amana baca Al Kahfi.
Amana wajib baca :
1) setiap kali lepas subuh SETIAP HARI - 10awal dan akhir al khafi.
2) Setiap khamis malam selepas magrib pastikan mesti habis satu surah al kahfi 110 ayat sebelum magrib Jumaat malam keesokannya.

"Ala mama.. Baca 10 awal akhir je tak boleh ke? Panjang lahhh.."

"Mengadap hp 2-3jam boleh. Mengadap komik 2-3jam boleh!
Al Khafi nie 110 ayat dalam setengah jam je. Kalau tak biasa baca baru 1 jam.
Zaman Amana besar nanti akan datang lagi banyak fitnah2 dunia.
Nak selamat baca Al Kahfi.
Amana akan nampak fitnah2 dunia di saat ramai tak nampak.
Amalkan baca Al Kahfi.. Amana takkan takut/ menurut/ percaya membuta tuli kecuali pd Allah"

Iye mama.. Baik mama.. Amana baca mama..


Budak2 jaman now.. Kena arah.. Kena suruh kena tegur. Bukan mcm zaman2 kita dulu. Mak jeling je dah paham maksud jelingan mak tue. Mencicit lari masuk bilik amik Quran baca. Terutama bila malam Jumaat.Berani nak melepak time Magrib tanpa Quran di tangan?
Budak2 jam now.. Hp kat tanganðŸĪĶ‍♀️ðŸĪĶ‍♀️ðŸĪĶ‍♀️
Sy tak tau nak credit gbr nie kat sapa..selalu kalau sy screenshoot sy masuk sekali info owner gbr. Mintak halal ye owner gbr..


 

Kasih seorang ibu dan istiharah

 

Cerita ini panjang .. Tentang kasih seorg ibu dan solat istiharah.. Bacalah dengan tenang jika sudi..
Saya sangat2 sayang solat istiharah walau sy memang jarang buat. Selain solat duha inilah salah satu lagi solat sunat yg sy buat selepas kelahiran anak jantung sy - Adlan Khairy. Sy jadi takut nak melangkah atau meneruskan sesuatu perkara tanpa solat istiharah.
Solat istiharah itu solat yg sgt eksklusif bagi diri saya di dalam membuat apa sahaja keputusan dlm kehidupan saya. Dalam urusan rumahtangga, kerjaya, niaga dan anak2.. Hidup sy sgt mudah dan tenang dengan istiharah kerana saya tahu Allah akan berikan jawapannya yg terbaik dengan kasih sayangNya kepada hamba2Nya yang meminta pertolongan dan petunjuk.
Ya.. Solat istiharah ini juga saya buat dengan yakin dan ikhlas selepas khairy lahir.
Maksud yakin dan ikhlas adalah.. Sy yakin dengan apa2 pun keputusan yg saya dapat dan sy ikhlas akan ikut tanpa berundur sedikit pun ke belakang atas semua jawapan yg Allah beri. Kebanyakan jawapan istiharah yg sy dapat adalah negetive. Maksudnya negetive adalah : Jawapan yg Allah beri tidak sama langsung dengan keinginan saya. Tetapi alhamdulillah dlm kepayahan sy menurut jawapan istiharah banyak hikmahnya di masa hadapan dan sy dapat semua nie dengan mendidik rasa sabar dengan lebih kuat dlm melalui semua petunjuk istiharah. Sesungguhnya Allah jugalah yg lebih mengetahui yg terbaik utk hamba2nya.
Hari ini, berlalu sudah hampir 2 tahun urusan solat istiharah utk Arief. Petunjuk demi petunjuk.. Step by step.. Saya pernah cerita di sini.. Suami cadangkan masukan Arief di madrasah. Madrasah yg sy tak tau dimana. Dan tak tau siapa pun mudirnya. Suami tunjukkan klip2 ceramah ustaz rizam.. Masa tue saya diam sahaja. Dalam hati at least biarlah habis exam UPSR dulu... Sebabnya sy masih berusaha utk Arief. Sy htr Arief tuisyen one to one, sy masukan dia kelab bola sebab enery dia byk sgt so nak tone down aktifnya sy masukan kelab bola, sy buat test di cyberjaya utk Arief-sampai hari nie report tak dpt2. Dan sy pun dah tak heran.
Satu hari saya lihat ustaz rizam bersama ustaz wadi anuar yang baru sedar dari accident. Accident yg menyebabkan seorang lagi ustaz meninggal tetapi ustaz wadi terselamat. Ceramah pertama Ustaz Wadi Anuar selepas dia agak sihat adlah di madrasah yg suami sy nak arief duduk di situ. Ada lagi seorag ustaz dikenali yg turut serta.. Dlm hati saya.. Madrasah apa nie.. Bukanlah madrasah have2 tapi ramai org alim dan org agama dtg berziarah di situ.. Sehingga saya menulis ini banyak ustaz2 dan jemaah tabligh yg dikenali di mainstream dan underground termasuk menteri berziarah di madrasah ini. Madrasah yg berkah tak semestinya glamer di media mainstream.. Bukankah kebenaran seringkali disembunyikan dari mainstream? Ia akan dicari oleh mereka2 yg diberi petunjuk dan dahagakan ilmu yg benar.
Suami cakap lagi.. Bergurau dgn Arief "arief nak duduk sini tak. Ramai ustaz dan org2 alim2 datang.. Nanti dapat berkahnya. Tapi ini bukan tempat org kaya2..bukan tempat glamer2.takde aircond bagai.. Takde hp.. Takde kolam renang.. Kalau mama nak arief jadi org have2.. Jadi enginner, majistret, ahli muzik bukan sini tempatnya.. Tempat nie utk arief jadi org beradab dan bertakwa" cakap dengan anak tapi sy tahu dituju utk sayaðŸĪ­
Saya berlalu dan cakap.. "Nantilah mama buat istiharah ye" sambil berkata2 begitu dlm hati sy mengomel "kalau betul nak anak ada di jalan agama. Sy nak anak sy belajar sekali sunnah nabi. Memanah+berkuda. Kalau anak sekolah akademik berusaha makbapak sampai universiti, masuk tuisyen bagai. Begitu juga sy nak jika Arief masuk madrasah.masa tue sy asik terfikir hal memanah dan berkuda . Nak gengam sesuatu biar sampai jadi bara"
Tak lama lepas tue.. Sy buat solat taubat dan solat istiharah. Kebiasannya sebelum sy buat solat istiharah saya akan buat solat taubat. Saya tahu sy banyak dosa.. Sy tak nak jawapan solat istiharah tertutup dek dosa2 saya yg banyak nie. Solat istiharah kali nie memang khas utk Arief sahaja.
Selepas itu saya mulakan sesi jadi PI😆. Sy godek fb madrasah sampailah sy dpt fb ustaznya bukan mudirnya.fb mudirnya sy tengok juga. Tapi sy nak lihat siapa yg bakal jaga anak saya nanti di sana. Sy scroll dari awal sampai habis fb madrasah dan fb mudirnya. Dari situ sy dpt maklumat Ada 2 org ustaz yg selalu diletakkan tanggungjawab utk urusan madrasah. Masalahnya di page madrasah hanya akan letak nama dan no telefon ustaz nie sahaja . Punyalah sy beria2 carik fb ustaz2 nie masa tue.. Saya baca semua comment. Sy godek dari awal sampai akhir fb madrasah sampai sy dapat fb kedua2 ustaz nie.
Bermulalah cerita sy skodeng fb kedua2 ustaz. Seorg ustaz tidak berupdate. Berbulan2 adalah sekali. Hampa saya 😊.. Seorang ustaz alhamdulillah.. sebulan adalah beberapa kali update. Sy baca dari awal sampai habis fb ustaz tue. Saya tahu ustaz dah kawin, ada 3 anak, isterinya berpurdah, asal ustaz dimana dan yg paling penting sy dapat tahu yg ustaz tue seorang pemanah. Banyak negara dah dijejaki sebagai wakil negara. Bukan sahaja wakil negara tetapi antara juara dunia. Besarnya kuasa Allah.. Boleh pula di madrasah kampung dicelah2 hutan.. Boleh pula juara dunia di arena memanah "menyorok" di situ. Sebak rasa sebab satu jawapan istiharah saya dijawab Allah. Saya dah tahu info2 ustaz tapi saya tetap skodeng fb ustaz hampir berbulan2.. Kdg2 sy comment status ustaz.. Nak korek infolah katakan.. Siap set fav fb ustaz memanah nie ðŸĪĢ
Dalam pada itu saya masih berfikir lagi. Adakah ustaz memanah tue petunjuknya? Kuatkah petunjuk istiharah dengan info ustaz Arief itu pemanah dunia. Sudi ke ustaz tue turunkan ilmu pd Arief etc etc etc.. Mcm mana masa depan arief.. Nanti nak jadi apa? .. Dah kuat ke jawaoan istiharah setakat petunjuk ustaznya seorg pemanah dunia.. Mcm2 sy fikir.. Hati berbolak balik juga..
Alhamdulillah Allah faham hambanya ini hatinya masih berbolak-balik. Allah hadirkan satu kejadian di sekolah Arief yg membuatkan batas kesabaran saya sebagai ibu habis. Tak perlulah sy share di sini. Sebab banyak kali sy dah bertahan mengenangkan adab sebagai parents. Tetapi bila kejadian yg sy pasti bukan kesalahan anak saya selepas sy jadi PI juga.. Sy buat keputusan utk keluarkan Arief. Sy percaya ini juga salah satu petunjuk istiharah utk menguatkan hati saya berpegang pd jawapan istiharah. Dalam sy sakit hati dengan kejadian itu sy tetap bersyukur dan sy anggap ini adalah petunjuk istiharah Allah utk urusan Arif.
Kami tak buat keputusan ikut selera kami. Kami tanya pada Arief. Apa pendapat kalau dia duduk madrasah? Arief terima dengan senang hati. Tapi saya cadangkan Arief cuba dulu duduk di madrasah masa ada kem cuti sekolah. Madrasah memang adakan kem cuti sekolah setiap tahun . Dah bertahun2 madrasah buat. 2 minggu tanpa sebarang yuran... Terpulang pd ikhlas ibubapa nak beri pd madrasah. Beratus2 anak dari seluruh malaysia joint. Dan alhamdulillah Arief dan Amana sempat joint sebelum kobid melanda. Alhamdulillah Arief berjaya habiskan kem 2 minggu dengan sgt seronok. Berbeza dgn Amana yg tak dapat sesuaikan diri. Sy kenal anak2 saya. Sy tahu Amana tak boleh. Dia tidak sekental Arief. Seminggu dah melalak nak balik. Arief pula berjaya dan kami teruskan dengan mendaftar Arief di madrasah dan keluarkan Arief dari sekolah biasa.
Dan semalam UPSR dimansuhkan.. Tiba2 saya tersenyum mengenangkan Arief.. Syukur alhamdulillah sy tidak bertahan seperti di perancangan asal iaitu nak menunggu sehingga habis exam UPSR. Betullah.. Allah itu Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Dia Maha Mengetahui perjalanan yg terbaik utk setiap hamba2Nya.. Lebih2 lagi yg meminta petunjuk dan pertolongan dengan cara solat dan sabar..
Mengenangkan perjalanan Arief.. Hampir 2 tahun.. Actually tak sampai 2 tahun pun Arief di madrasah kerana asik cuti kerana kobid.. Banyak perkembangan yg baik2 terjadi.. Dari segi membaca, menulis nombor, adab solat, solat, mengaji, wirid dan sy lihat alhamdulillah Arief beradab dengan guru2nya.. Nakal tetap ada sebab dia masih kanak2..
Alhamdulillah saya tenang melalui jalan2 mengikut petunjuk istiharah yg Allah beri sebagai ibu, isteri dan pekerja..
TIDAK PERNAH RUGI ORANG YANG MELAKUKAN SOLAT ISTIHARAH.
Dan pada yg bertanya sebelum ini "habis mcm mana UPSR. Arief tak amik UPSR ke?" Semalam gomen dah jawabkanðŸĪ­ðŸĪ­
Jangan ditanya lagi atau pertikaikan masa depan anak2 di jalan agama..
Jangan prejudis pd kami parents yg htr anak2 di jalan agama
Berhenti jari tue menaip laju tentang kami parents yg htr anak di jalan agama adalah patents yg melepas tanggungjawab utk mendidik anak2.
Kami juga inginkan yg terbaik utk anak kami. Dan jujurnya dah penat dengan urusan yg fokusnya terlalu keduniaan.
Semakin kita tua kita ingin hidup tenang melihat anak2 yg beradab dan taat mengikut perintah Allah.

Kerap juga terbaca.." Parents yg htr anak di jalan agama nie tak fikir ke budak tue besar nak jadi apa nak makan apa?"
Rasanya dah boleh pikir pula masa depan anak2 di sekolah biasa yg bertukar2 silibus, skema, konsep tiap kali org atasan bertukar. Tiap kali bertukar org atasan setiap kali itulah masa depan anak2 diperjudikan. Gud luck!


jemput dengar..
Saya tak reti nak masukkan video
Cuma ada link..
Bila saya rimdu Arief saya akan dengar banyak2 kali kedua-dua video Arief nie.
Semoga saya dan Arief reda dengan berjauhan seketika demi ilmu agama.
Lebih-lebih dengan kobid nie susah saya nak berulang-alik tengok Arief.
Semuanya serba tak pasti untuk berjumpa Arief walaupun satu negeri










Ustaz Azizan Zakaria nie Ustaz di madrasah Arief.






Sunday, April 25, 2021

kita sendiri kena ada saham dlm proses anak belajar mnegaji

Baru2 nie saya dengar kuliah online.

Kata ustaz tue :
"ambillah peluang didik anak mengaji. Mungkin bila dah tahap tinggi2 tue tak yakin nak mengajar.. Yg penting masa awal2 dlm proses dia mengenal huruf utk baca Quran tue kita ada bahagian dlm urusan akhirat anak kita"
Terus tersentap sy dengar. Selama nie sy minta husbd hantar ke ustaz. Lepas suami saya makin dekat2 dengan agama... Suami sy ajar semua anak mengaji. Saya pandang je. Memang sy nak tanggungjawab mendidik agama anak tue di bahu suami pulak.
Tapi peemulaaaya bukan suami yg nak ajar tapi anak2 yg dah tak nak mengaji kat ustaz. Diorg suka mengaji kat rumah dari menunggu giliran mengaji beramai2 di surau..
Masa mula2 amana cakap nak ngaji dengan papa diorg saya warning siap2.. Kena marah jangan mengadu dgn mama. Bagai disangkalah memang melalak semuaðŸĪĢ
Tapi gigih diorg. Hati kental. Kalau mama sorylah.. Mama sanggup carik ustazah lain😆Kena marah pun anak tetap mengadap papa diorg. Dan semua pandai2 je mengaji.. Terutama amana...
Tapi lepas dengar ustaz tue cakap saya tersentaplah. Sy pun kena take part. Sy dah terlepas amana dan arief.
Amana dah baca quran. Lancar. Bak kata papa dia "tajwid amana lagi elok dari mama dia" grrrr
Arief lagilah dia dah belajar sepenuhnya di madrasah. Memang ustaz ajar sehinggakan sy tengok arief membaca satu-satu huruf. Dia bukan hafal surah2 tetapi dia baca huruf dan tajwid satu-satu. Alhamdulillah..
Khairy dah banyak baca.. Dia belajar dengan papa dia.. Dah banyak dah..sy terlepas jugak..
Tinggal adam je.. Itupun adam dah byk juga kenal huruf..
Beza bila anak belajar dengan mak nie.. Diorg belajar pun manja2.. Boleh menyandar2 bahu.. Sempat lagi membising hal mainan diorg.. Dengan papa korang jgn haraplah..
Jomlah kawan2.. Ambil peluang masa anak2 kecil. Kalau abc beria2 kita ajar anak.. Kenapa tak boleh ajar alif ba ta? Ambillah bahagian pahala utk urusan Quran anak kita..





Thursday, April 22, 2021

Bayar Fidyah Dimana?

 

Rakan-rakan yg nak bayar fidyah, sedekah, zakat boleh buat di
Madrasah Darul Atiq
tempat anak saya Amirul Arief belajar.
Boleh wasup atau pm ustaz
Zizan Al Atiq
.
Hp +60 19-300 0713
Jemput share.







HAMBA HUTANG




Sejak saya faham apa itu hutang riba bersungguh-sungguh sy jauhkan diri dari hutang. Tahun ini 6 tahun dah sy tak ada buat loan baru..Rasanya kalau tak diberi hidayah sy dah tambah loan utk rumah atau kereta lagi dengan gaji yg makin naik plus 2 hutang yang dah habis..

Tapi saya faham.. Sy nie dah 40. (Read Nabi Muhammad wafat umur 63 tahun lebih kurang) Dah dekat menuju akhirat. Tak ada satupun harta yg sy boleh galas kat bahu utk bawak masuk dlm kubur.
Sebenarnya bila kita kurang hutang. Kita lebih banyak cash. Kita boleh tukar cash di dunia nie utk jadi cash di akhirat.
Memberi.. Memberi.. Memberi..
Memberi pd org yg disayangi, mak ayah anak2
Memberi pada yg berada di jalan fisabililah- org belajar agama, tahfiz etc etc
Memberi anak2 yatim dll
Tak ada yg rugi..
Sejak sy lebih kerap memberi..
Lebih banyak rahmat Allah datang.
Anak2 sihat. Jarang sakit. Khairy yg sakit jantung pun dipermudahkan urusan kesihatannya (sy tak akan lupa jasa Dr
Zubaidi Ahmad
yg nasihatkan sy bersedekah atas nama khairy dengan niat dimudahkan urusan jantung khairy)
Keluarga kecil kami lebih aman.
Gaduh suamisiteri biasalah 😆
Tapi Suami pun lebih berlemah-lembut dengan saya. Selalu juga cuba happy kan sy walau hal kecil2.
Anak2 memang aktif tapi menurut kata2 saya.
Saya pun tidaklah jatuh miskin dengan memberi malah hutang ada yg habis..
Saving ada juga sedikit2 compare dulu.
Boleh belanja parents dan kawan juga kucing2😆
Btw memberi nie sy tak maksudkan amount ye..
Rm1 kalau selalu beri pun memberi juga namanya..
Allah kan tau kemampuan kita.
Tapi Allah juga tahu jika kita menyalahguna istilah "mampu" .
Sy memang takut..
Pahala sikit. Dosa banyak. Hutang pun banyak. Jangan ingat hutang tue tak dipersoalkan. Sedangkan org yg mati syahid tetapi ada hutang pun Nabi tak nak solatkan (betulkan kalau salah).
Apa lagi kita nie.. Bukan mati syahid. Hutang je berkepuk2..
Tetapi kalau suami nak tambah harta dengan beli cash saya tak kisah. Saya bagitau husbd nak beli tanah dekat dengan madrasah anak.. Boleh je.. Tapi jual rumah puchong. Supaya dpt tanah dan rumah yg free riba. Tanah dlm 200k dan buat rumah dlm 100k.
Semoga ada rezeki kami. Insya allah.. Berdoa selalu semoga Allah beri jalan dpt tutup satu persatu hutang dan sebagai gantinya dapat harta yg lebih berkat dan bernilai di dunia dan juga akhirat.

Saya tidak mahu jadi hamba hutang sampai tutup mata.
Say cuma mahu jadi hamba Allah.
Yang sudah punya uban di kepala insaflah..
Uban tue tanda panggilan kubur.
Cukup2lah berhutang dan menggalakkan org lain berhutang.
Belajarlah dalam-dalam bab hutang.
Jgn amik remeh lagi2 bila dah beruban.