ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Friday, January 25, 2013

Bila anon mengadu..kesian sunggguh


Saya ada buat entry Bila Suami Berat Tulang & Tak Boleh Ditegur . Dah lama dah entry tue Febuari 2011. Ne dah nak masuk Febuari 2013. Alomost 2 years. Masih ada yang baca ye?

Entahla tak tau nak cakap apa.. Kesian sungguh anon ne kan? Nak tolong pun tak boleh sebab family kita sendiri pun tak sempurna mana. Suami kita pun ada kekurangannya..nak tegur suami orang? Adussss... Susahla..  Tapi ok meh saya jawab sikit2.. kalau ada geng nak tambah komen ye..

Tapi nak tau jugak.. dah lama ke kawin. Kalau dah lama kawin & memang perangainya dari awal kawin macam ne.. itulah kesilapannya.. patutnya dari awal kena tegur.. kalau dah 7/8 tahun dah naik lemak ye anon .. dah tak boleh ditegur.. tapi kalau masih early stage insya allah boleh lagi.. jangan putus asa..

dgn mil baik tak? cubala ngadu dgn mil.. kalau mil tue boleh diharap utk menegur anak dia alhamdulilah.. nak mengadu dgn mil ne pun kena tengok jugak.. adakah mil tue memandang kita ne seperti dia memandang kita ne umpama anaknya? kalau mil pandang kita mcm org asing lupakan sahaja... kalau mil tengok anak dia ne perfect gile lupakan sahaja..

part dia lebihkan keluarga dia.. maaf cakap anak lelaki mmg ada tanggung jawab pada ibu sampai mati.. jangan tunjuk sangat kita ne tak suka family dia.. tak ada lelaki yg suka kita pertikaikan apa yg dia buat untuk keluarga dia.. as long dia tak membelakangkan kita janganla kita pertikaikan tanggungjawab dia.. dan utk mengambil hati dia.. tunjukan kita juga concern hal keluarga dia.. ingatkanla "abg dah bagi mak abg duit bulan ne" kan ke sejuk ati dia? perlahan2 dia pun akan lebih amik tahu hal kita & anak2.. ada sesetengah perkara lagi kita berkeras lagi keras pihak lagi satu.. rapat2kan diri dgn mil.. janganla berkeras sangat.. kan lebih senang bila mil sayangkan kita..

dan yg paling utama mengadulah dgn allah.. sebabnya doa isteri yg teraniya dimakbulkan.. di samping dapat ketenangan jiwa.. ada yg cakap doa2..doa .. apa pun tak jalan.. janganla lupa..  doa itu senjata mukmin ye.. jangan lupa..kuasa doa itu lebih kuat bila kita di pihak teraniaya..

haha.. dan advise yang paling jahat..muahah..nak pakai pakai ye.. tak mo pakai.. takpe.. sila jadi kedekut dgn suami macam ne.. jangan terlalu berkorban.. bukan tanggungjawab isteri carik nafkah.. bukan tanggungjawab isteri sediakan kelengkapan keluarga.. lebih2 lagi dgn suami yg tak reti give and take.. pandai2la menabung & menyimpan utk diri sendiri&anak2..

tips terakhir "ADALAH SUKAR NAK MENGUBAH ORANG LEBIH2 LAGI TIPICAL MALAY MAN.. LEBIH BAIKLA KITA UBAH DIRI KITA SENDIRI UTK KEBAHAGIAN DIRI SENDIRI & ANAK2..

p/s: adoi masalah sendiri bnayak lagi mau advise org ... harap anon baca juga kalau ada kawan2 komen ye...


6 comments:

Mama Zharfan said...

kena syg diri sendiri dulu sblm syg and berkorban utk org lain even suami sendiri pun...

transformed housewife said...

tumpang simpati dgn Anon tu. Mmg betulla apa yg Ila tulis tu. Kena pandai2la nak selesaikan masalah keluarga sendiri sbb org lain tak boleh masuk campur sgt.

AyuArjuna BiGoshh said...

toleranse sgt penting dlm setiap perhubungan

Lin Azlina said...

STUJU CKP MAMA ZHARFAN..KENA SYGKAN DIRI SNDIRI DULU...

Anonymous said...

ape yang kite nak tak sume ade pada pasangan, begitulah sebaliknya.. memang kene sabar walupun kadng2 makan ati jer..huhu.. susah nak lentur kalau da jadi keras mcm buluh.. so, kite kene berubah dan bile pasangan nampak, automatik die akan berubah tanpa perlu cakap ape2. lelaki ni makin kite tegah, makin die suke buat.. sebab tu kadang2 kagum tgk orang yang kawen berpuluh2 tahun tu.. happykan diri ngn aktiviti kite sendiri cthnya pi shopping, jogging, pi spa dll.. selalu la bace blog orang lain cthnya blog gentarasa..hehehee..saye suke bace blog tu klu rase stress atau nak input yang bole menenangkan jiwa.. at least kite akan rase bersyukur dengan ape yang kita ade.. ade orang lagi teruk dari kite.. sukelah ape yang kite ade / dapat.. kerana ujian takdir setiap orang berbeza-beza.. :)

Kesuma Angsana said...

siannyer ... susah kalau dpt suami yg x memahami langsung ni