ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, December 20, 2012

Tak tau nak kata

Layanlah ye..kepenatan rasa..mehla bebel2.. nak baca..baca.. tak mo baca g tukar blog lain. Sejak announce preggy tue dah tak de new updatekan? eh bila ek last.. sehari ke dua hari lepas? entahla.. nampak gaya ada yag berkubur belog ne kang.. semuanya serba serbi malas.. bayangkan benda paling senang iaitu vote kawan2 masuk contest pun jadi payah gile.. sedang dulu saya sanggupla klik link kawan2 yg fising vote tue..  nak tgu page bukak pun gila berzaman..sanggup tunggu tau..  pastu bila  carik nama kawan2 tak jumpa.. siap pm..eh mana nama awak tak jumpa pun? kat page mana.. tunggu kawan reply & then vote sampai dapat.. SEKARANG? ampun ye kawan2 jangan kecik ati..inilah simptom mak buyong.. malas yang hamat...

dua tiga hari ne sibuk sikit.. loya tue toksah cakaplakan.. muka pun macam burung jampuk..makeup pun malas gile.. tapi bila kenang kena g meting luar opis ( i teman bos angkat beg je haha) kenala presentable sikit.. gigih amik bedak gincu sikit.. supaya tak nampak rona2 kemabukan tue.. senyum mesti sampai telinga.. barulah senang sikit nak link dengan orang kan? dalam hati nak baring.. nak baring.. nak muntah.. nak muntah... tapi keja punya pasal gagahkan juga..  semalam lagi gila berlagak.. nak meting jam 2.30 kat putrajaya.. adik yg bawak keta tue cakap "kul 2 ye puan".." eh nanti lambat kul 1.45la kita gerak" muahaha .. sampai je kat keta opis ..bos2 dah tunggu haha.. dah kul dua pun bukan lagi 1.45.. bos cakap " u pegi muntah ek" kuang kuang kuang.. more or less gitulah bos ku..

saya bukan pekerja yg rajin giler babas.. sempurna gile.. tip top.. tapi i know bila bos bagi keja cuba buat yg terbaik boleh buat.. terbaik utk diri sendiri je belum tentu terbaik utk bos lagi.. tp at least kita cuba.. mmm  i terpaksa cakap walau perut ne baru je usianya 2 month " puan..mmm.. saya prgnant.. sori sangat2 .. i know next year project ne full swing..." and my bos yang dah more than 10 years jadi bos i tue senyum & gelak2 "why you nak mintak maaf.. jaga diri baik2..u ada sakit belakangkan? so u tak bolehla ada banyak anak sangat" bos gelak lagi...  "aah puan.. ne yang last.. lagipun lepas 35 saya tak mo preggy lagi" lebih kurang gitula perbualan i dengan bos i.. i penah niat dalam hati..i takkan berenti keja/tukar keja  selagi bos i ne ada kat sini.. and actually i got an offer.. dont knowla how good they will pay but they just said " come bring your payslip & we will nego" sampai sudah i senyap... bukan tak minat tapi dalam hati tue dah ada niatkan..

kerjalah sesungguh hati.. kalau tak sesungguh pun semampu yg boleh.. kita bukannya malaikat pun.. ada ketika letih.. ada ketika penat satu badankan? .. ada ketika no mood tapi ada masanya kenalah full swing.. ganti semula yg mana2 ter ter ter tue..  jangan banyak dalih..jangan banyak alasan.. jangan meletakkan tanggungjawab yg keterlaluan pada anak buah yg tak sepatutnya.. tanggungjawab dia manakan sama dgn tanggungjawab kita yg gajinya lebih banayk..  keja dengan hati bukan utk mengampu .. percayalah keja kita itu dinilai.. bukan hanya dinilai bos tapi dinilai oleh other stakeholders & they will ask you to be part of them.. maybe sekarang hati belum terbuka utk berubah angin tapi who knows if you wanna work from home/ be a freelance.. tak taukan? sepuluh/dua puluh akan datang.. eh dah kerepot ek? i make an excuse to that offer " i dont have any master, i only have first degree" and the  reply make me wanna crying "yes the certificate important but the most important is your atitude. you can.. i know.." mmmm.. tq.. tq.. maybe one day.. maybe.. or maybe its too late for me then hahahah..

 serius .. saya nak baby ne.. saya sayang kandungan ne.. & saya mmg dah banyak kali tanya en papa tak mo ke anak ke tiga.. en papa asikla ala2 tak mo..  saya pun buat dono.. maybe sebab en papa risau kan tulang belakang wifey dia yg reput nie & maybe jugak we all dah selesa dgn rutin anak2 yg dah agak berdikari.. kalau ada baby paham2 ye.. uolls punya timing tue dah out of running ok.. 360 darjah will change...  and kuasa allah baby tue datang jugak.. actually i expect next year dalam bulan 6 sebab masa tue satu project dah lepas.. tapi ok.. Allah pengatur paling baik .. ada sebabnya baby cute ne ada awal..

hopefully kawan2 yg baik2 hati di sini doakan yg terbaik utk saya dan baby.. doakan permudahkan saya mengandung, melahirkan dan urusan penjagaan bayi ne.. moga dia takde sawan tangis macam Amana :)

oh ada citer tentang Arief yang cute

ARIEF SAYANG MAMA?
SAYANG SANGAT..
BANYAK KE SIKIT?
BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKK SANGAT

ARIEF SAYANG BABY DALAM PERUT MAMA?
SAYANG.
BANYAK KE SIKIT?
SIKIT JE (sambil buat muka ketat..haha lum lahir pun da jeles?)



8 comments:

Mama Zharfan said...

ariff cute jer ckp syg sikit heheh

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

hahaha budak jeles nak dapat adik...

Kena rajin Ila nanti anak dalam perut tu pun turut rajin ehe... bagi semangat ni :D

Nazayiena said...

Tahniah Ila,semoga mabuk2 kehamilan tu cepat2 berlalu dan take care.

norhidana miswan said...

peel masa peknen mmg mcm2 kan, apa pun semoga ila kuat semangat,jaga diri n bby... banyakkan rehat n mkn berkhasiat yek

Fiza Rahman said...

Tahniah. Selamat menempuh 40 minggu nan indah. Kita hanya merancang. Tapi DIA adalah perancang terbaik. Masa saya pegnant anak ke3 dulu, saya tak tau pon. Sedar2 dah masuk lima bulan. Alhamdulillah...baby sihat ☺☺

Take care.

maszmadi said...

moga semuanya selamat yerk.....

AdaM Hawa said...

semoga dipermudahkan segalanya..

deq's qienz said...

alahaii sian mama arief pjgg beno bebelannya..bebel lah apa yg nk dibebelkan..insyAllah ia dapt mgurangkan stress anda :) hehee salam jumaat kak :)