ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, April 22, 2013

Hampir dua minggu apa perasaan duduk di rumah baru?

Buat masa ne memang lum ramai sangat yang pindah ke area umah kami. Fasa 1 macam dah penuh jugak. Tapi Fasa 2 umah saya tue.. dalam satu row tue family kami je lah yang dah masuk umah.

HANTU?
Masa mula2 pindah ala2 takutlah jugak. Nak-nak penah ada yang main cak2 dengan saya.. bunyi guli..cehh.. anak2 mana ada main guli..GRRR.. masa tue saya baru habis solat  malam.. magrib ke isyak ... tak ingat pulak.... bunyi guli tue betul2 belakang saya.. masa tue saya dalam bilik dengan arief.. saya toleh belakang..bunyi guli tue diam.. toleh depan balik ..bunyi lagi.. toleh belakang bunyi senyap.. haiiiiiiiii..ini bikin hati seriau.. saya malas nak layan.. tetiba arief yang ala2 comel lote ne boleh tanya "MAMA, BUNYI APA TUE? HANTU KE?"huwaaaaaaaaaaa.. nape la ko tegur2 nak.. diam2 sudahle.. terus benda tue senyap.. diam tandanya setuju.. memang hantulah tue ye? pulak tue arief penah cakap ramai2 kawan2 kat sini tapi semua dah balik.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... mana ada orang nak... kita je.. saya pun silap masa mula2 datang umah ne quran saya tertinggal.. panas jugak rasa rumah ne takde bacaan quran. bukak yassin uztaz kat tv9 tue asik tersekat2 je connectionnya. tapi baru2 ne dapatla baca yasin sekali kat umah. tenang sikit hati saya + mil duduk dah 2 week kat umah ne ada gak baca2 ayat2 sikit.. harap2 "kawan2 arief" tue taulah ye ne rumah manusia..

PEMANDANGAN
alhamdulilah en papa pilih rumah yang depan padang. ikut saya masa nk beli umah, saya main tunjuk je. patutla lama benor en papa belek pelan. rupanya nak carik umah yg sesuai. bila bangun pagi saya terbau bau daun2.. tengok ikut tingkap namapak padang mainan & padang bola.. duduk di rumah ne mengingatkan saya rumah mak yang memang depan padang. kedudukan rumah ne sebijik macam umah mak dulu. saya boleh bayangkan camana anak2 membesar sama macam saya membesar dulu. petang2 je lesap main padang. nanti arief besar sikit mesti main bola. bila tanya amana ..rumah mana amana suka.. jawapnnya dua2 pun suka tapi umah baru ne lagi best ada padang.. amana dah lupa kolam umah lama ke nak?

NAIK TANGGA TURUN TANGGA
dulu dok apartment mana ada tangga. lif adalah :) penat gak nak naik turun tangga. lagi2 kalau angkut kain baju. tapi dah 2 week ne dah terbiasa sikit. rumah sepah & serabut lagi. biarlah. saya malas nak stress. banyak kotak2 lum bukak..saya kemas je sikit2.yg penting baju berbasuh & saya masak. itu je.

DECO RUMAH
lepas bersalin nanti tengokla caner umah ne saya kerjakan haha. masa tue saya nak g ikea, kedai perabot tinjau sana sini.. en papa pun satu2 benda dia pasang. pasang rail etc etc..smlm dah order langsir.. langsir biasa2 je.. janji umah tue bertutup.. sekarang tak de ramai org duduk lagi area ne..ampun lagilah dalam umah terdedah.. lepas ne adoii.. so yg penting tempah langsir dulu. 2 minggu baru siap tau..oh smlm pun en papa dah pasang katil princess yg saya menang tue. sapa yg rasmikan? mil saya .. haha.. tapi risau jugak sbb katil tue besar dari katil single biasa.kena beli tilam lain. nanti saya tepek ye gambar2 pasang katil tue. lama jugak nak pasang katil bertiang ne.. lepas ne nak mintak en papa pasang pulak rak mainan princess amana & rak baju utk baby dalam perut ne. senang saya nak selongkar barang baby yg lama2 & letak dalam rak tue siap2. baju2 baby kena jugak basuh balik. nak beli yg baru mungkinla ada beberapa helai tapi takkan semua nak baru..haiyaaa.

JARAK KE OFIS
ini yang palinggggggggggggggggggggggggggg saya geram. bayangkan kami keluar jam 6.30 hari ne tapi sampai opis jam 8.30! istigfarlah banayk2.. 2 jam.. macam nak pg melaka! dah 2/3 jalan yg kami test tapi takde yg smooth. sapa2 yg tinggal kajang boleh tak bagi jalan yg ok nak g bangsar? tak kisahla ada tol ke tak.. sekarang tol2 ne tak kisah yg penting sampai awal & smooth je laluannya. kalau 2 jam  hari2 pg keja masakla gini..minyak habis..keta pun rosak..lum lagi hatis akit & kaki lenguh.. hati sakit sbb risau tak sampai on time. kang kena bagi surat tunjuk sebba pulak..mencikkkkkkk.. tapi time balik ok pulak..hurmmm.. jangan suruh naik motor ye. dgn prgnant ne nak naik motor? pulak tue kalau kajang ke bangsar naik motor sah2 tiap2 bln saya masuk kpj..sakit tulang belakang :(

BILIK ANAK2
saya dalam proses nak didik anak2 hormat privasi kami. tak suka main masuk & terjah je bilik saya macam tue. anak2 dah besar dah kena didik mulai sekarang. pastu tidur ramai2 dalam satu bilik. no point beli umah lagi besar tapi nak dok celah ketiak mak lagi.next year pun amana dah 7 tahun. sekaranglah dah kena start ajar dia tentang aurat. si arief tue lagi satu.. camana payah nak memahamkan & memujuk dia jangan duduk di pangku saya masa dalam keta sesukar tuelah nak pujuk dia jangan asik nak berkepit tidur celah ketiak saya tiap2 malam.. kalau lepas ne ada baby canerla si arief ne? kang dia sepak baby tue malam2 haha.. ini pulak baby yg tak reti apa2 lagi.. malam2 pun dia selalu main tendang saya.. mengigaula ...gatal kaki lah itulah inilah.. nak mama peluklah..nak mama ciumlah..alahaiiiiiiiiii... tue.. bila saya tengok katil bilik amana yg ala2 lengkap walau takla cun mana.. dengan hadiah katil bertiang yang cantik tue.. bertuah betul si amana ne.. tp masih nak tdo dengan mama lagi.. :) amana request nak aircond.. dah biasa sejak kecik.. nantila mama fikir caner ye.. kalau ada budget apa salahnya.lagipun lepas ne nak kunci bilik saya.. semalam amana dah pandai.. saya ajar dia ketuk pintu.. bagi salam & bagitau nama dulu kalau nak masuk bilik saya.. TOK..TOK.. ASSALAMMUALAIKUM MAMA.AMANA NE.. NAK MASUK BOLEH KEEEE? tapi lum cakap boleh dah terjegul muka dia haha.. takpelah kali pertama ajar... pastu ayat2 nak lepak bilik saya.. WAHHHHHHHHHHH SEJUKLA BILIK MAMA.MAMA PASANG AIRCOND YE? haha

so far alhamdulilah pindah umah baru ne.. walau dugaan2 tue betul2 mencabar kemampuan dan kesabaran saya.. tapi insya allah doa mak dan kasih sayang Allah tue akan sentiasa di sisi saya.. moga Allah sentiasa bagi petunjuk untuk keluarga kecil kami.. sentiasa dilindungi dari yang buruk2 & yang berniat tak baik.. ..sebab kita hanya merancang Allah yang menentukan perjalanan hidup kita ne.. di akhir mana kita nanti.. semoga pengakhirannya adalah yang baik...

11 comments:

Gieyana said...

Alhamdulillah..slow2 bkemas yer Ila..sy pon pindah gak last 3 week...semua suami yg buatkan dr susun atur perabot n so on..yg mana dh buruk dh buang jaa..sy tukang arah jaa..ekeke..:P

planning nk terjah Ikea n bb fair gak next mnth..hopefully menjadi la..byk brg2 dlm kotak x keluarkan lg..nk kena trf g umah satu ag..:)

Khai♥Rin : anies said...

kn cpt2 wat kenduri doa selamat tu kak ;-)

AyuArjuna BiGoshh said...

lamanya 2 jam atas jln nak gi opis :(

norhidana miswan said...

paling ngeri baca topik no 1 tuh la hehehe... siap main guli tuh biasa tp tang tayang muke kt anak2 yg serem... mule2 kan tak ramai org mmg gitu, tp kan sampai 2jam nk sampai opis mmg nngis, takpe nnti2 msti jmpa nyer jln alternatif or jln gune tol yg mudah...

Norlizayati Othman said...

Bestnya rasa bila dgr ila cerita nak kemas2 bilik amana arief. Kemas la lps bersalin ni. Buat cantik2 yer. Mesti rasa puas dpt duk umah besar dan selesa kan? Kami tunggu rezeki kt kg pulak la kot nak duk umah landed ni. Huhu..

AdaM Hawa said...

pelan-pelan kak.. tp kalau g opis 2 jam.. huhuhu.. lama tu..

Sumijelly Sumi said...

kajang ke bangsar??

da lalu ikut NKVE tak??

jg lalu ikutjalan kuchai lama...

sumi pun tau jalan tu jer nak ke bangsar ..jalan lain sre leh sesat...huhuh

Sumijelly.com

kinna said...

dua jam? adoi...penat tu ila.. takmo cari keje area sini ke? :)

ibu amoi & raid said...

cubala bukak radio ikim...ade jugakla bunyi mengaji..dari mula duduk smpai skang mmg bukak ikim slalu...umah baru mmg ade penghuni lain...hati2 jugak dgn pencuri...yg ni pun sure ada..

Ummu Madihah said...

Salam Ila,

Tahniah dah dpk rumah baru tentu seronok! Yg x seronok sikit tang bunyi guli tu! Elok kalau sebelum masuk rumah dulu buat solat hajat dulu, minya yg baik2 utk penghuni rumah. Tapi kalau buat skrg pun boleh gak, x pyh ramai org buat 2, 3 org keluarga terdekat pun boleh. Ini sbb tau ajelah sebelum Ila masuk dah ada penghuni yg kita x nampak dah masuk dulu. Boleh juga dapat CD ayat2 suci, mainkan kat dalam rumah.

Ezna said...

Errr ila...scarynya Ramai Kawan yer....