ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, August 13, 2014

Pengalaman Menjadi SuriRumah Selama Setahun-Part 2



Salam semua ..meh kita sambung Part 2 pulak..malas nak tangguh nanti lagi tak buat..sementara idea masih ada ye... Kita copy je balik tajuk kat part 1 tapi perasaan selepas setahun menjadi surirumah ye.. yang part 1 tue masa awal2 jadi surirumah..

masa mula2 keja dulu pun nak sesuaikan diri dalam 3 bulan jugak kat opis.. dahla muda lagi masa tue.. ada staf2 yang lebih berusia dari kita..nak arah diorang rasa serba-salah.. staf2 yang sebaya.. tugasan yang jauh menyimpang dari apa yang kita belajar masa study dulu.. oh saya amik degree sains komputer tapi masa keja tue lebih kepada legal & pentadbiran. nak selak buku2 akta.. hurmmm.. tapi sebab saya suka membaca so  enjoy jugakla keja tue untuk saya..  masa mula2 keja tue selalu keja luar ... ok balance ..baca buku akta sampai blur pastu keja luar..seronok..penat jugak..sampai sakit pun tak sedar hihi.. kena ambil masa jugakkan nak serasi  keja office dulu..

macam tue jugak bila dok rumah.. tapi yup macamla saya tak reti buat keja rumah .. saya dah buat kerja rumah dari kecik..mak memang train kitaorg semua buat keja umah.. so bukan satu masalah.. yg masalahnya bila SEMUA NAK BUAT SORANG DAN SERENTAK! Ditambah dengan menjaga anak yang kurang sihat yang perlu perhatian penuh.. Ditambah menjaga 2 lagi anak yang tengah nak naik... Dan kena paham ye anak2 nak sekolah ada jadual hantar amik.. Ditambah dengan masalah kewangan... masalahle sebab tetiba cuti tak bergaji... hihi.. dan masalah2 yang datang tanpa diduga, dijangka dan dipinta.. terduduk rasanya... dahla malas nak citer panjang meh amik point semula...

 STRESS
dulu memang kelamkabut.. nak buat apa dulu..nak siapkan khairy dulu ke arief.. pastu khairy yang non stop melalak..fragile sangat ditambah dengan keadaan kesihatan dia.. saya sangat takut nak biarkan dia sendiri.. nak mandi pun pikir banyak kali.. 

amana balik sekolah agama nak makan... amana naik van bila  balik dari sekolah agama & balik dari sekolah kebangsaan.. pagi ke sekolah agama papa dia hantar.. pg sekolah kebangsaan saya hantar sebab hantar arief ke tadika sekali.. arief anak omakla..pegi balik sekolah memang mama dia nie hantar

khairy tue jadual makan ubat& mandikan dia.. masa baby lagila kena jaga baik2.. eh sekarang pun baby tapi baby dah setahun haha.. masa baru2 lahir..memang kena tumpu dia betul2.. waktu mandi..waktu makan.. waktu makan ubat..kena elak dia sakit perut sebab tak nak dia nangis tak henti2.. tak boleh amana&arief usik sebab kalau dia tak selesa kang dia meraung2 saya jugak yang panik..belum lagi urusan kain baju ye..masak lagi..pening gue.. memang macam hantu raya.. hantu raya bibik haha...

tapi sekarang alhamdulilah dah pandai bila nak sidai kain, lipat kain, gosok baju, urusan makan anak2.. time managment memang kena betul2..kalau tidak spoil sepanjang hari.. Khairy pun dah setahun.. tapi ye manja arief makin kronik "nak mandi dengan mama" itu ayat yang buat saya berasap.. dahla kita nak buat itu ini..manja 24 jam! belum adik kenit khairy lagi nak manja.. haiya.. tapi ok dah setahun dah biasa.. kalau mak ko stress.. tutup pintu bilik..gedegang!! dudukla korang amana&arief kat luar..pepandailah korang turun tangga & hadap tv.. nanti mak dah tak stress mak bukak pintu..korang masukla balik & terus tido.. haha.. anak2 pun jarang sakit.. adalah demam.. kalau dulu dok nursery arief selalu sangat sakit.. 2 minggu je dia muntah2.. arief nie kena perhatian lebih.. makan kena jaga kalau tidak ..hurmmmm... itulah kalau anak dalam tangan ibu sendiri memang kurang sakit.. tapi ibu pulak yang asik tak sihat haha...

MACAM BIBIK
bila dah pandai urus masa ..so ada jugak masa untuk diri sendiri.. sekarang kekadang pg kedai/pejabat pos pun sempat makeup .. sempat letak penyegar, pakai pelembap..pakai bedak, gincu..pemerah pipi je tak.. hoiii over betullah kalau blusher pun pakai..eh kekadang pakai jugak kalau nak shoping..mihmihmih.. tapi kekadang macam bibik jugak..haha..waktu itu adalah yang tak kena..time managment yang tak betul :P atau anak2 buat hal ... atau hati sedang dilanda ribut taufan haha...kadang2 amana tanya.."mama nak jalan2 ye dengan adik nie pakai2 makeup nie" .. arief pulak bila nampak saya makeup akan cakap "arief takmo g sekolah ..mama mesti nak pergi Bangi Gateaway atau mama nak pegi pejabat poskan? " dan soalan yang lebih kerap "nak pg umah nenek ye? nak ikut" haha ..silap besarlah nak bagi korang ponteng ye..

KEWANGAN
bila terjadi sesuatu..kita cuba reda..allah akan permudahkan..tapi kita akan melalui fasa2 kecewa dululah... amik masa nak menerima hakikat anak anda sakit & kemungkinan besar kehilangan dia.. dan dalam masa yang sama anda tak ada kewangan yang kukuh bila semua jadi tiba2.. tapi alhamdulilah.. saya bertuah.. terasa Allah menguji dalam masa yang sama masih ada kasih sayangNYA pada saya.. kalau jadi suri rumah nie dapat income..income nie untung ye.. bukan modal sahaja.. RM500 dah rasa banyak.. kalau dapat RM1000 dah rasa banyakkk.. kalau RM1500 dah wahhh banyaknye dan kalau RM2K dan keatas? lompat2 bintang sebab tak sangka dok umah pun dapat generate income dengan anak2 dalam lindungan kita.. aturan Allahkan? semuanya dari Ekstrak Kacip Fatimah-UTM.. 

Semua pun tak dirancang utk jadi dealer .. saya pun tak tau apa bendanya EKF-UTM tue.. saya pernah cerita  pnjang lebar.. bacalah kat link EKF tue.. saya ringkaskan jelah ye.. saya tak sihat lepas lahirkan khairy sebab asik jaga dia & diri sendiri tak jaga.. jumpa doktor tak sempat & mak bidan pun tak sempat.. saya goggle & makan EKF-UTM leps tue baik & tetiba terjadik dealer.. rupanya kat situ rezeki saya& anak2.. syukur sangat2 & mak pun tak sangka saya boleh survive..untuk setahun nie survivelah ...untuk 8 bulan lagi dan seterusnya ..itu Allah punya kuasakan?

Kereta pun alhamdulilah kiranya masa saya nak berenti nie dah nak habis& bakinya saya tutup dengan insuran saya yang dah 10 tahun saya tak pernah keluarkan so setel satu citer.. Creditcard masih boleh bayar macam biasa dengan  EKF..dalam creditcard nie ada insuran saya+anak2, bil tepon etc etc.. dapat lagi bagi mak bulanan mcm biasa walau ada pengurangan amount sikit :( pendek kata urusan kewangan seperti macam keja dulu.. tp yes anda akan rasa risau.."camana bulan depan ye" sedar tak sedar dah setahun ye saya survive dgn EKF.. bila meniaga sendiri walau kecik2 anda akan bergantung sepenuhnya pada Allah. 


SHOPPING
kalau dulu saya jarang sangat shoping online. kalau saya shoping online pun dari orang2 yg saya kenal sahaja. so sekarang nie kalau saya rasa gatal tangan atau ayat biasa "reward diri" saya  .. saya dah tak takut nak beli dgn macam2 peniaga online.. & sekarang mmg tgh suka sangat membeli blouse chiffon.. so meh sapa2 yg jual blouse chiffon boleh tinggal link sini.. Antara  yg saya dah shoping online beberapa blouse shifon dr org yg sama,  pin tudung, tengah menunggu satu lagi blouse chiffon yang baru beli semalam... coming soon entah apa2 lagi...kalau ada rezeki..

Anak2 pun alhamdulilah ..saya masih boleh belanja mereka makan luar..kekadang hari jumaat saya bawak mereka makan luar kalau malas nak masak..setaip hari makan masakan sendiri bosan gak.. pastu saja nak tengok anak2 happy walau kat kedai makan time banjer diorang pun saya pening kepala tengok diorang melompat2.. barang2 rumah pun beli macam biasa...

Dan sekarang saya amalkan beli barangan secara cash..kalau dulu saya swipe CC.. nanti bayar..bila time gaji semua settel...walau tak kronik mana pun penggunaan credit card saya tapi cara itu salah ye.. sekarang kalau saya terpaksa pakai credit card pun.. terutama bila beli sesuatu yang amountnya besar.. HARI ITU juga saya transfer balik ke creditcard saya.. masa cuti nie saya berjaya beli meja makan marble, perabot2 rumah sikit   & mesin penapis air secara cash..sukeeee... alhamdulilah.. mak sampai cakap.."angah dok rumah tapi mcm2 angah beli... keberkatan meniaga" saya senyum jelah.. oh penapis air tue saya beli sebab dah jadi keperluan..kawasan rumah saya nie rumah baru.. so masih ada construction lagi. fasa 3 pun sedang dibina.. so saya rasa airnya tak bersih.. anak2 selalu batuk&demam terutama Arief..si manja dan si lembek tue.. batuk demam batuk demam..mak sampai tapis air dari umah mak ke serdang dan bawak ke umah saya.. mana boleh jadi gini..so saya pun belilah..

Pendek kata saya masih berbelanja seperti dulu.. tapi pastinya dengan lebih berhemah & kadang-kala terasa semuanya lebih baik dari dulu sebab tak swipe CC sesuka hati kiki tapi yes sekali lagi tak lari dari pertanyaan "camana ek bulan depan?" kalau bila kerja..confirm2 tiap2 bulan mesti ada gaji :) tak perlu dirisaukan..betul tak?

URUSAN RUMAHTANGGA (point tambahan)
tipu kalau cakap dulu urusan rumahtangga bukan satu isu.. penat betul terutama hal kain baju.. isi rumah dah 4orang ...masa tuela 4 orang....sekarang dah 5 orang.. mau sehari dalam 40 helai baju kena basuh..baju sekolah budak2,baju opis, baju harian..  meyidai sort lipat bla bla bla.. belum lagi memasak.. tengok anakla..kerenah anak2 yg nak perhatian.. hidup serba serabut je rasa.. pastu kadang2 ia jadi punca pertengkaran.. masing2 penat.. kerenah anak2 lagi.. tapi sekarang alhamdulilah.. saya memang uruskan rumahtangga sepenuhnya.. bukan tak penat urusan rumahtangga nie dahla berulang tapi ia bukan isu yg besar sangat kini..jangan sebut tentang amik maid ye.. kalau yang memang follower blog saya dah tau kes maid serba-sedikit..duit lebur & meyeksa hati.. keputusan utk amik maid adalah keputusan paling teruk pernah saya amik dalam hidup saya.. ingatkan ia membantu tapi semuanya menyakitkan jiwa!

MELAWAT PARENTS (point tambahan)
dulu hujung minggu tak jenguk makayah serbasalah..hari keja mana boleh tengok mereka..hujung minggu pun tak tengok jugak ke? tapi nak jenguk mak ayah serbasalah sebab  rumah kalah tongkang pecah.. aduhaiii... tapi sekarang cakap je ..nak pegi mana? saya tak kisah sangat.. haha..eksen betul.. sebab saya tau saya boleh buat keja2 tue time office hour.. kadang2 saya jenguk je mak time isnin-jumaat tue.. dapat borak2 dengan mak ayah.. gosip sikit2 dah syok rasa... selalu saya akan ke rumah makayah lepas hantar arief dari jam 1tengahari-4.30 petang.. saya akan dok umah mak dalam 2 jam gitu ..jadilahkan...kalau tak mengepos EKF memang saya pegi umah mak.. time nielah nak luangkan banyak masa dengan makayahkan? kadang2 tanggungjawab sbg isteri&ibu "menjauhkan" kita dari parents kita... saya ambil kesempatan nie utk selalu dengan makayah...

BERDIKARI (point tambahan)
siapa cakap dok umah anda adalah isteri yang mengharap suami? anda kena buat kebanyakannya sendiri terutama hal anak2..  dan sekarang saya suka sangat bila saya mampu ke sana sini dengan kereta.. kalau saya nak sangat kemana2 & jauh..saya naik teksi..kiki.. ala baru sekali je naik teksi.. masa event blogger..itupun sbb hp takde waze..kalau ada tah2 lagi panjang langkah.. saya boleh ke puchong serdang putrajaya  & paling best drive sendiri ke Bangi Gateaway & kawasan2 shoping area Bangi nie.. Dulu kemana2 harap suami bawak ..mmm tapi saya jugak bawak diri sendiri naik LRT kan kalau kat opis haha.. sama je cuma cara je berbeza.. tapi memang rasa best bila bawak diri sendiri dengan pegang setereng keta sendiri.. haha hover statment ko.. adik2 saya yang tau saya penakut bawak keta sekarang pun tabik spring tau.. tapi jangan suruh bawak keta g opis.. tak tau jalan haha.. kalau ada waze ke papago ke.. okey boleh ajeee


ANAK2
camana garang pun saya pada anak2..mereka tetap kembali pada saya sebab saya urus mereka siang malam pagi petang.. marah pun datang balik.. no heart feealing kata orang..eh ye ke? haha..perasan.. kalau tanya arief manjang kecik ati "mama tak sayang arief,mama sayang adik"  

kita juga lebih mudah nak didik anak2.. saya mudah nak tengok waktu solat amana..walau belum penuh 5 waktu tapi saya boleh berkeras suruh dia solat subuh..kalau keja? dengan kalut nak pg keja..camana ye? ini cerita saya ye bukan org lain..ibubapa lain mungkin hebat.. mampu mendidik anak2 walau sibuk bekerja tapi saya memang ibu yg serba kekurangan.. amana dah boleh solat & kebanyakan bacaan dia hafal cuma kena berkeras.. yang pasti magrib memang dia tau wajib solat jemaah dgn saya.. arief tue makin besar makin lowyar buruk haha.. kena ada skill nak handle dia..lum berjaya sepenuhnya..khairy memang keutamaan saya..lagipun saya yang urus dia.. cuma sebab saya yang urus dia tak boleh saya takde.. tapi walau khairy saya yang jaga dia bukan jenis takut orang.. mcm time raya nie..dia relex je kalau pergi rumah sedara mara..janji dia nampak saya ada kat sekeliling dia. jenis suka berjalan tengok keadaan luar....alhamdulilah... 

setahun jadi housewife dapat jugak saya tengok drama bersiri Tempation Of My Wife.. nie gara2 makla hasut saya tengok haha.. lepas tue tobat tak mo tengok dah drama siri .. buat time managment serabut je..haha.. tapi citer nie memang sedih..citer tentang kesengsaraan isteri bila suami tak setia.. tapi akhirnya bahagia jugakla sebab jumpa lelaki yang lain..dahla kaya ..baik..wah ohsem sungguh pengakhiran hidup angelina.. ..biasalah kang kalau ending tak best mau ada yang pecah tv.. kalau dulu orang bakar panggung ye?

bila korang baca part 2 nie mesti rasa best pulak kan dok umah? jangan cepat buat keputusan ..baca part 3 pulak ye.. kat situ kesimpulannya..sori kena buat part by part sebab jadi housewife yang berbusiness atau WAHM(Work At Home Mom) semuanya buat sendiri & kena kejar masa lebih pantas dari jarum jam tue bergerak..haha... sekali lagi ayat hover.. nantikan Part 3 ..Part 3 tue kesimpulan sama ada saya nak keja lagi atau tak dan juga perkara2 yang perlu kawan2 pertimbangkan kalau nak berenti keja... dari perspektif sayalah ye..hihi..OK.. Bye..


 

8 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah.. murah rezeki Ila kan.. sememangnya pergantungan hidup kita ini pada Allah s.w.t.
Rezeki ada dimana-mana yg penting usaha kita kan Ila..

Rai Ourkizuna said...

thanks share pengalaman.. sangat sangat berharga untuk saya yg masih kerja tapi pasang angan2 nak duk rumah..

Mama Zharfan said...

I'm happy for u ;)

amirah said...

Alhamdulillah..seronok baca pengalaman ila.. semoga hidup terus diberkati Allah di samping suami dan anak2 tercinta. :)

mrs.ecam said...

ouhh terharu br cite part 1 & 2 ni...cita2 sye mmg nk jd housewufe tp cuti wiken pon sye mcm awk yg part 1....hahaha...ok sye tnggu part 3 plak...nk tau kesimpulannyer...heee

mummY daniSha said...

saya dah rasa dua2....keje dan suri rumah....akhirnya sy tetap pilih bekerja hehe..

kayyana said...

seronok sgt bc cerita akak leh survive jd housewife.. fully housewife... saya harap jika satu hari Allah ingin menguji saya , saya diberikan kekuatan dan limpahan rahmat daripadaNYA... AMIN..

Nur Arifa said...

Saya dh 2 tahun jd surirumah xpernah kerja skrg ade anak sorang...time kdg2 tu rasa cm xcukup masa tp bila fikir2 balik...bersyukur jugak xkeje sbb anak boleh membesar depan mata..we are supermoms hehehe