ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Monday, November 19, 2012

Ikan Bilis Bercili. Super Yummy!

kadangkala kan
bila mood nak menceceh tue takde
saya suka tengok balik folder gambar
pastu nampak pulak gamabr2 lauk
siap step by step
ohh rupanya ada niat nak taruk dalam blog
mehla kita borak pasal resepi paling simple
IKAN BILIS BERCILI 

kalau dah namanya bercili mesti ada cili.. nak kick mesti ada cili api. nak manis mesti ada bawang. bawang putih pulak saya selalu taruk dengan perasaan bawang putih tue akan melawan penyakit.. ye ke? penyakit apa? penyakit pedas.. hihi.. pandai2 je

sila tumbuk ye.. jangan mesin nanti tak jadi sedap macam saya masak..haha.. saya alah dengan cili. mesti gatal semua tangan sampai ke siku. kalau en papa ada & available aka tak tido muahah memang saya mintak tolong tumbukkan.. gedix la kaatkan.. sebab en papa suka ikan bilis bercili sanggupla dia tolong tumbuk.. kalau tidak .. kirimmmmmm salammm


kalau beli ikan bilis tue pilih yang putih-putih ye,, sebabnya kalau goreng mesti garing. dulu lagila penah saya pesan kat kawan ikan bilis yang belah empat.. kalau belah empat tue mmg kalau goreng sedapppp sangat.. sebab akan jadi garing gile.. isk tetiba teringat kenangan masa kecik2 mak beli ikan bilis ..pastu kitaorg kena kopek ikan bilis buang taik.. bosan.. haha.. masa tue takde ikan bilis siap kopek.. sekarang pesan mak.. "tak yahla menyusahkan diri beli je ikan bilis siap kopek tue. banyak lagi benda nak buat dari mengadap ikan bilis tueee"

ok sila goreng cili tumbuk tue.. masuk garam dan gula. minyak tak yahla banyak2.. korang nak makan minyak ke cili? kiki.. tak yah letak asam jawa..

 bawang cantik.. hurmm.. sedap bila makan.. semua nie saya yang makan.. en papa takkan makan punya

 nampak sedap. memang sedap.. tryla..



10 comments:

Liza said...

Lapar giler tgk. Belum lunch lak tu. Haiyak!!

mama maman aka yana said...

sedapnyer.. hehehe

JaSSNaNi said...

owhh nooo... my fev ni.. suka makan ikan bilis goreng.. letak cili pedas2.. perghhh sedapnyaaaaa

Sue-Rya Qistina said...

simple but nice!

Rinna said...

Memang suka kalau wat goreng ikan bilis gini..best makan ngan nasik panas2

my everything said...

SERIUSSSS SEDAP.... kite pun slalu sangat buat mcmni..makan nasik panas2 phewwwwww..... buat pedas2 owhh klimaks disitu hahahahh

~emi~ said...

Masa sy duudk rumah sewa haritu, saya & kawan pernah masak ikan bilis mcm ni..tp lain sikit. coz kitorang ada taruk belacan sikit utk tumbuk & tumis...pastu at the end lepas tumis, taruk ikan bilis dalam kuali sekali dgn bahan tumis tadi,,,,and lastly masukkan kicap. gaul2 sebati...sedap. dia akan jadi kaler hitam. tp sedap, pedas yg ada rasa kicap jugak. ikan bilisnya pulak garing, mmg sedap lah. :)

rindunya nak masak mcm tu lg. sekarang takleh masak sebab duduk asrama.takde dapur..

ummiarissa said...

saya suka ikan bilis kecik2 cute....masak ni memang sodap!

AdaM Hawa said...

makan dengan nasi panas.. tambah ngan kicap.. sedapnya la hai..

Nur-nba said...

Lauk simple macam ni pun dah cukup membuka selera....tambah2 makan dengan nasi panas..